• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 20:e juni 2018.

Dags att få en rimlig utvisningsregel inom fotbollen!
Inget av mina tips från igår stämde. Japan var första feltipset.

Polen förlorade på en annan märkligt regel med att spelare kan komma in hur som helst utom vid byte?
Sämsta FIFA-rankade laget var först att ta sig till åttondelsfinal.
Idag kan jag omöjligt tippa fel!

FOTBOLLSHISTORIA:
1954: 25 mål under en VM-dag.
1976: Tjeckoslovakien vinner EM med Panenkas straff.
1995: "Icke-flygande holländaren" Bergkamp till Arsenal.

FÖDDA IDAG:
Asmir, Brede, Frank.

DAGENS TRÖJA
RYSSLANDs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Jag som trott att Ryssland inte skulle klara av gruppspelet fick helt fel. Nu har det inte varit några större fotbollsnationer de mött, men efter 5-0 mot Saudiarabien så fortsatte de igår med 3-1 över Egypten. Det betyder att Ryssland i praktiken är klra för åttondelsfinal och det firar jag med denna tröja idag.

Dags att få en rimlig utvisningsregel inom fotbollen!


Jag vet att man inte ändrar på några regler inom fotbollen. Att ha videogranskning är inte att ändra på regler utan att se till att reglerna följs. Senaste stora förändringen i fotbollens regler är väl då man kom på att en avspark inte tvunget måste gå framåt utan kan spelas hem till målvakten om man så vill. Det är nog den största regeländringen på många år och det främjar ju inte offensiv fotboll, snarare tvärtom. Den allra viktigaste regeländringen bör vara att se till så att man även inom fotbollen vet när matchen ska ta slut, men jag tittar på en annan orättvis regel som fotbollen är ensam om. Det är utvisning.
 

Inget av mina tips från igår stämde. Japan var första feltipset.


I gårdagens första match inträffade en sådan, helt rätt dömd efter en avsiktlig hands. Problemet för Colombia var att utvisningen inträffade i tredje minuten och därefter var hela laget straffat resten av matchen. Regeländring bör vara som i alla andra lagidrotter. Nämligen att man ska spela med elva man i varje lag och att man efter tio minuter ska få sätta in en ny spelare. Nu visade matchen mellan Colombia och Japan att colombianerna fuskade så mycket de kunde så att domaren även skulle ge varningar och förhoppningsvis en utvisning till en japan. Detta lugnade sig något då Colomia lyckades kvittera på en frispark. Men att spela med en man mindre tog ut sin rätt och dagens första sensation (i mina ögon) var ett faktum. Det var också första gången ett asiatiskt lag lyckades vinna mot ett sydamerikanskt.

Polen förlorade på en annan märkligt regel med att spelare kan komma in hur som helst utom vid byte?


Match nummer två hade i mitt tips från igår Polen som stor favorit över Senegal. Fast jag borde veta bättre med tanke på vad Senegal gjorde med Sverige i åttondelsfinalen 2002. Polen var inte bra trots att de gjorde första målet. Ett självmål. Sedan var det en ganska dålig fotboll. I andra halvlek inträffade något som jag också har velat ha en regeländring i. Dessa dådligt sårade fotbollsspelare som blir friska så fort de fått lite smekningar av medicinmännen i laget. Då ska de utanför plan, men sedan kommer det helt vansinniga, och det är att de kan komma in i spelet igen mitt under matchen. Då borde ju spelarbyten också kunna ske mitt under matchen. Nej, en spelare som måste ha hjälp på planen ska stanna ute minst fem minuter och för bara komma in under spelaravbrott. Igår släpptes M'Baye Niang in likt en ishockeyspelare som kommer in från utvisningsbåset. Niang blev helt fri med målvakten och kunde göra 2-0. Polen fick ett tröstmål, men 2-1 till Senegal var andra sensationen, som jag inte förutsåg igår.

Sämsta FIFA-rankade laget var först att ta sig till åttondelsfinal.


Tredje sensationen inträffade i sista matchen. Här hade jag Egypten som stor favorit mot hemmalaget. Men ryssarna hade fått blodad tand av 5-0 segern i första matchen och de hade inga större problem att vinna. 3-1 slutade det sedan Mohamed Salah hade fixat en straff som han själv satte. Efter att ha varit skadad sedan Champions Leaguefinalen så var Salah inte sitt gamla jag. Dessutom har han betydligt bättre spelare som servar honom med de rätta bollarna i Liverpool än han hade igår i Egyptens landslag. Detta var första matchen i andra omgången och resultatet betydde att Egypten har noll poäng och är ute, och Ryssland har sex poäng och är vidare till åttondelsfinalerna.

Idag kan jag omöjligt tippa fel!


Andra matchen i Grupp A spelas idag mellan Saudiarabien och Uruguay och då den matchen är över så har Ryssland och Uruguay tagit sig till åttondensfinal. Där kommer sista matchen i gruppen att avgöra om Ryssland eller Uruguay ska bli etta. Saudiarabien och Egypten kommer inte att gälla mer än äran. De andra två matcherna handlar om grupp B. Portugal inleder mot Marocko och sista matchen idag står mellan Iran och Spanien. Trots att Iran leder gruppen så kommer de och Marocko att få lämna VM efter tre matcher. Detta är väl den enda grupp som var helt säker på förhand. Portugal och Spanien vinner sina två kvarvarande matcher och tar sig till åttondel.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 20:e juni.

1954 flest mål under en dag i ett VM

 
De sista matcherna i Grupp 2 och 4 spelades idag 1954 i fotbolls-VM i Schweiz. I de fyra matcherna tillverkades det totalt 25 mål, vilket är ett snitt på 6,25 mål per match. Matcherna var Ungern-Västtyskland 8-3, Turkiet-Sydkorea 7-0, Italien-Belgien 4-1 och England-Schweiz ”bara” 2-0. Då finalen spelades den fjärde juli möttes lagen från 8-3 matchen. Det var bara det att då vann Västtyskland över Ungern med 3-2 och tog därmed sitt första VM.

1976 Tjeckoslovakien Europamästare
 

Finalen i det femte Europamästerskapet i fotboll spelades idag 1976 i ett land som inte finns mer, Jugoslavien, mellan två länder som inte finns mer, Tjeckoslovakien och Västtyskland. I själva finalspelet i Jugoslavien deltog bara fyra länder. Förutom finalländerna och värdlandet var det Nederländerna. Dagens final slutade 2-2 efter både full tid och förlängning. Detta var alltså första gången en EM-final avgjordes på straffsparkar.

Den sista blev klassisk. Tjeckerna hade gjort mål på alla sina fyra första straffar. Uli Hoeness hade missat en för tyskarna. Om Antonín Panenka gör mål på sin straff är Tjeckoslovakien Europamästare och tyskarna behöver inte lägga den sista straffen. Panenka gör det som efter detta kommer att kallas just en ”Panenka”. Han förlitar sig på att målvakt Sepp Maier ska kasta sig. Det gör han och Panenka chippar en lös boll mitt i målet.

1995 ”Icke-flygande Holländaren” till Arsenal

 
Arsenals manager Bruce Rioch kunde idag 1995 meddela att en holländsk storstjärna Dennis Bergkamp hade skrivit under ett kontrakt att spela i Londonklubben. 7,5 miljoner pund kostade han. Det skulle visa sig att kontraktet som hela tiden förnyades löpte Dennis fotbollsspelarliv ut. Då han lade skorna på hyllan 2006 hade han spelat 315 matcher för Arsenal. Han var väldigt nyttig i ligan men hade det värre då Arsenal spelade långa bortamatcher i de Europeiska ligorna. Då fick han oftast stå över eftersom han vägrade att gå ombord på ett flygplan. Därför gick Bergkamp ofta under smeknamnet ”Den icke-flygande Holländaren”.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 20:e juni.

31 år Asmir BEGOVIĆ född 1987 i Trebinje, Jugoslavien.
Målvakt
11 U-landskamper för Kanada och 61 A-landskamper för Bosnien och Hercegovina.
Klubbar som spelare:

FC Kirchhausen (1994–97),
Southwest Sting Edmonton (1998–2003),

Portsmouth (2003-10),
La Louvière (2005 lån).
Macclesfield Town (2006 lån),
Bournemouth (2007 lån),
Yeovil Town (2008 lån),
Ipswich Town (2009 lån),
Stoke City (2010-15),
Chelsea (2015-17),
Bournemouth (2017-).

37 år Brede HANGELAND född 1981 i Houston, Texas, USA.
Försvarare
12 U- och 91 A-landskamper för Norge.
Klubbar som spelare:
Vidar (1998-2000),
Viking (2000-05),
FC Köpenhamn (2006-08),
Fulham (2008-14),
Crystal Palace (2014-16).

40 år Frank LAMPARD född 1978 i Romford, London, England.
Mittfältare
19 U-, 1 B- och 106 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
West Ham United (1994-2001),
Swansea City (1995-96 lån),
Chelsea (2001-14),
New York City (2014-16),
Manchester City (2014-15 lån).
Lag som tränare:
Derby County (2018-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv