• Boris dagliga blogg

Söndagen den 12:e mars 2023

NATIONALDAG:
Gabon
Mauritius

NAMNSDAG:
Viktoria
Regina

TEMADAG:
Världsdagen mot cybercensur
Världsglaukomdagen
Republiken Jamtland
Alla korvars dag
Nationella syntolkningsdagen
Kronprinsessans namnsdag

RUBRIKER.

Akvarieflytt och på jakt att passera järnvägen gående i Åkarp.
Bournemouth överraskade. Det gjorde inte Loreen.
Sista lördagen på Ärtgränd med Ticket to Ride.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/3:
1881: Andrew Watson förste färgade spelaren i ett fotbollslandslag.
1891: Djurgårdens IF bildas.
1900: Arsenal slår sitt målrekord.
2020: Fjärde största tragedin i Europeisk fotboll.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/3:
Amy LePEILBET, 
Walid BADIR, 
Patrick BATTISTON.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN ELFTE MARS 2023.

Akvarieflytt och på jakt att passera järnvägen gående i Åkarp.
 

Lördag innebär Premier Leaguedag. Fast bara om man nte har annat att syssla med. Då det stora flyttlasset ska köras nästa lördag så gick det ett litet flyttlass igår. Döttrarna hade problemet att flytta ett stort akvarium med några enstaka fiskar i. Denna flytt avslutades strax efter klockan tio på kvällen. Då hade de forslat bort akvarium och trädgårdsmöbler i ett hyrsläp. Innan dess hade de fyllt ett tjugotal hinkar med akvarievatten och sedan satt upp själva akvariet och fyllt i vattnet igen. Detta tog några resor och tid runt tolv timmar.

Vi övriga hann också städa i lite skåp och bestämma vilka böcker vi skulle behålla. Efter en tur till Päronvägen 1 åkte alla tillbaka till Ärtgräng medan jag tog en promenad i Åkarp för att försöka finna en gång och cykelväg under järnvägen. Ett järnvägsbygge liknande det genom Hallandsås har ju pågått i evigheter i Åkarp. Detta har i snart sex år delat orten mitt itu. Jag fann vägen som så småningom skulle kunna användas av tandläkardottern då hon kan åka täget från Åkarp till Hyllie. Jag hittade även till ICA Nära som kommer att bli vår nya närbutik. Närbutik om man tycker att en dryg kvart är lagom att gå till affären. Sedan ska man ju tillbaka igen med kassen. Att cykla skulle gå på halva tiden, så det blir nog till att ha cykeln tillgänglig då man ska fixa en lite mjölk.

Se ocj lyssna på favoritsegraren. Se ocj lyssna på favoritsegraren.

Bournemouth överraskade. Det gjorde inte Loreen.
 

Jag passade på att handla på vårt eget ICA Maxi då det skulle bli nachotallrik till middag. Denna blev ganska sen då akvariepiraterna tvingades ta en paus i resorna mella Ärtgränd och Åkarp vid åtta tiden. Då hade jag hunnit kolla upp lite om Premier Leaguefotbollen. Det absoluta bottenlaget Bournemouth är inte sist längre då de besegrade Liverpool med 1-0. Kanske hade det varit en jämnare match om Burndemouth hade åkt till Madrid och mött Real i veckan som kommer. Övriga matcher gick väl ganska planenligt.

Det gjorde även Melodifestivalen. Enligt alla bettingbolagen så gav elva av låtarna mellan 10 och 100 gånger pengarna tillbaka om de vann. En låt gav mellan 1,02 och 1,06 gånger pengarna tillbaka. Alltså i stort sett ingenting. Det var alltså helt enligt beräkningarna att Loreen vann med sin låt Tattoo. Redan efter de internationella rösterna var det tydligen ganska klart hur det skulle gå. Det är inte längre som förr att fel låt vann. Alla låtar var i stort sett lika bra, eller lika dåliga om man inte gillar musik. För säga vad man vill så är det trots allt ganska välskriven och blandad musik som ställs mot varandra i finalen. I deltävlingarna finns det däremot vissa bidrag som man kan undra på vilka premisser de fick lov att vara med i tävlingen?

Sista lördagen på Ärtgränd med Ticket to Ride.
 

På tal om tävling så hade vi lite besö framåt kvällen och då kom det nyinköpta Ticket to Ride fram. Det blev både en omgång India där vi var fyra och en omgång Switzerland där vi faktiskt var hela fem spelare även om just det spelet är avsett för maximalt tre spelare. Vi förstod så småningom varför då alla hade ganska många tåg kvar och det inte fanns så många vägar att ta. Fast jag får skryta med att det var jag som fick ut alla mina tågvagnar och på så sätt avslutade spelet. Sedan hade jag inte bättre poäng än att jag slutade som trea. I den konstellationen som vi var i igår kan man säga att det var sista gången detta spel avverkades på Ärtgränd. Det var även sista lördagen hundarna fick sin lördgs-kvälls-promenad på Gullvik. Om exakt en vecka ska vi ha instalerat sngarna i det nya huset.

IDAG! SÖNDAGEN DEN TOLFTE MARS 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Gabon
 

Gabon firar sin nationaldag den 12 mars för att uppmärksamma att det är årsdagen när Gabons demokratiska parti inrättades det datumet 1968. Den 16 augusti 1960 blev Gabon självständigt från Frankrike. Tidigare kallades landet Franska Ekvatorialafrika.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Mauritius
 

Mauritius firar sin Nationaldag till minne av självständigheten från Storbritannien som erkändes den 12 mars 1968. Portugiserna var först med att bosätta sig på ön under 1500-talet. Mauritius var därefter en koloni under Nederländerna från 1638 till 1710. Ön har därefter lytt under Frankrike under namnet Île de France 1715-1810 och sedan Storbritannien tills landet blev självständigt 1968. I samband med självständigheten blev Mauritius medlem av Samväldet.

NAMNSDAG:

Viktoria
Regina

 

Namnsdagar den 12:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1882 – Gregorius (till minne av påven Gregorius den store; utgått)
1882–1985 – Viktoria
1986–1992 – Viktoria, Vibeke (nu 16 november) och Viking (utgått)
1993–2000 – Viktoria och Viktor (nu 22 januari)
2001-2021 – Viktoria
2022 – Viktoria och Regina

TEMADAG:

Världsdagen mot cybercensur
 

Världsdagen mot cybercensur uppmärksammas varje år den 12 mars efter att 2008 ha instiftats på initiativ av RSF (Reportrar utan gränser) och Amnesty International.


Världsglaukomdagen
 

Den 12 mars uppmärksammas världsglaukomdagen runt om i världen. I Sverige beräknas 200 000 svenskar ha ögonsjukdomen glaukom, även kallad grön starr. Glaukom kommer ofta smygande och bristen på symtom försvårar upptäckten, men med hjälp av modern teknik och hög klinisk kompetens är möjligheterna stora att idag upptäcka ögonsjukdomen i ett tidigt stadium.


Republiken Jämtland
 

Republiken Jamtland, eller mer fullständigt: De förenade republikerna Jamtland, Herjeådalen och Ravund. är ett humoristiskt kultur- och marknadsföringsprojekt bildat 1963 på initiativ av främst Yngve Gamlin som utropade sig till den förste presidenten. Republiken har såväl historiska som regionalpolitiska inslag.

Att man firar nationaldag den 12:e mars beor på att man på 900-talet höll Jamtamot på Frösön. Detta var tinget i Jämtland och i samband med detta hölls även en stor marknad. Detta pågick under en vecka. Fast den inkluderade alltid den 12:e mars, varvid man valde dagen som nationaldag.


Alla korvars dag
 

Den 12 mars 2016 firades Alla Korvars Dag för första gången. Det var Korvakademien, som då fyllde 25 år, som firade detta med att instifta en ny dag i almanackan. Korvakademien har tolv ledamöter som enligt stadgarna ska ha ett dokumenterat intresse för och kunskap om korv och jobbar bland annat genom att sprida korvkunskap och lyfta fram bra exempel.


Nationella syntolkningsdagen
 

Från de första försöken med syntolkning tog det närmare trettio år innan ordet syntolk kom med i Wikipedia och i Nationalencyklopedin. Men fortfarande händer det att personer blandar ihop teckenspråks- och syntolk. Därför beslutades det 2015 att bilda en nationell syntolkningsdag. För att lyfta fram behovet av syntolkning instiftade Syntolkning Nu ett pris till Sveriges tillgängligaste arena. Först ut 2016 var Malmö Opera.
 

Kronprinsessans namnsdag


Det är en allmän flaggdag och ett uppskattat vårtecken som brukar dra till sig många förväntansfulla stockholmare.
Den 12 mars firar vi kronprinsessan Victorias namnsdag. En dag som nästan kan liknas vid en födelsedag. Victoria fyller ju år på sommaren som alltid firas på Öland så denna dag är en symbolisk dag för de i Stockholm som vill se kronprinsessan live.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TOLFTE MARS.

1881 Andrew Watsons första landskamp.
 

Idag 1882 spelade den förste färgade spelaren i landslaget. Det var i Skottlands landslag och han hette Andrew Watson. Han härstammade från Brittiska Guyana där hans far hade varit en skotskt sockerplantageägare. Han spelade i klubblaget Queens Park Rangers och var så bra back att han fick vara kapten för skottarna som vann med 6-1 över England. Det blev bara två matcher till i landslaget för Andrew, båda segrar, innan han flyttade till Australien där han dog 1902.

1891 Djurgårdens IF blir till.
 

Djurgårdens Idrottsförening, Djurgårdens IF, DIF eller i folkmun Djurgår'n är en svensk idrottsförening som grundades på Djurgården i Stockholm den idag 1891 av cirka 20 ungdomar. Initiativtagare var den 22-årige John G. Jansson tillsammans med ett dussin som bildade Djurgårdens IF på ett (numera försvunnet) kafé med adressen Alberget 4A (nuvarande Djurgårdsvägen 124) på Djurgården. Grundandet av Djurgården kallas i jubileumsboken Djurgårdens IF 100 År för Kåkstadens söner sluter förbund. Från början var föreningen bara till för personer från Djurgården eller som hade bott där. Under hösten 1892 gick östermalmsklubben Stockholms Östra IK upp i Djurgårdens IF med villkoret att man ändrade stadgarna så att även andra än personer boende på Djurgården tilläts bli medlemmar.
 
Djurgårdens IF har numera 24 olika sektioner. Trots att de tagit flest SM-guld i boxningssektionen så är klubben mest känd för Ishockey och fotboll. De har 16 mästerskap i ishockey och i fotboll ligger de delad fyra med AIK och Örgryte IS som alla har 12 mästerskap var. Det betyder att Djurgårdens IFs fotbollslag kan ståta med en stjärna över klubbmärket på matchtröjan. Sverige har ju regeln med en stjärna för vart tionde mästerskap. Senaste segern kom 2019.

1900 Arsenals ligarekord.
 

Arsenal (som vid denna tid kallade sig Woolwich Arsenal) spelade idag 1900 hemmamatch på Manor Ground i Plumstead. Det var en ligamatch i Second Division. Laget de mötte var Loughborough Town. När matchen var över hade Arsenal slagit sitt rekord och vunnit med 12-0. Detta rekord är fortfarande Arsenals största ligaseger. Arsenals största ligaförlust är 0-8 och den kom i december 1896. Vilket lag tror ni vann så stort. Jo, det var ingen mindre än Loughborough Town. Arsenal har alltså både största ligaförlust och största ligaseger genom tiderna mot samma lag. Arsenal lever i högsta grad vidare, medan Loughborough Town FC lade ner sin verksamhet då säsongen 1900 tog slut.

2020 Fjärde största katastrofen i europeisk fotboll.
 

Coronapandemin hade brutit ut, men Champions League spelades som vanligt idag 2020. Dock hade de flesta matcher ingen publik på läktarna. Detta gällde inte för kvällen på Anfield. Liverpool som regerande mästare skulle vända ett underläge på 0-1 från Madrid. I matchen mot Atletico Madrid såg det bra ut då Wijnaldum gjorde 1-0 i slutet av första halvlek. Sedan blev det inte fler mål. I förlängningen gjorde Firmino 2-0 och Liverpool var vidare. Tyvärr för hemmalaget så tänkte Atletico Madrid inte lägga sig. De kvitterade och då skulle Liverpool behöva göra två mål för att inte vara utslagna. Men det var bortalaget som gjorde två mål i stället. Atletico var vidare med 4-2 sammanlagt. Mästarna var utslagna.
 
Fast det var alla i publiken som blev utslagna som gör att händelsen går till historien som den fjärde största publiktragedin i Europas fotbollshistoria var det gäller dödsoffer. Smittskyddet under matchen var obefintligt. 52 267 personer fanns på läktarna och bland dessa ett par tusen tillresta spanjorer. När man efteråt har gått igenom Corona-19 relaterade dödsoffer så visar det sig att minst 41 personer som bevittnade matchen på Anfield avlidit. Detta gör matchen till den fjärde största katastrofen av döda. Heysselkatastrofen är femma med ”endast” 39 döda. Värst i Europa är Hillsboroughkatastrofen 1989 då 96 Liverpoolsupporters fick sätta livet till. Det innebär att Liverpool varit ena parten i tre av de fem värsta katastroferna i Europa. Dock är 2020 års katastrof inte med på några listor eller ens talas om.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TOLFTE MARS.

Amy LePEILBET blir 41 år.
 

Amy Elizabeth LePEILBET är född 1982 i Spokane, Washington, USA
Försvarare
10 U- och 84 A-landskamper för USA (2002-15).

Klubbar som spelare:
Chicago Cobras (1998–2002),
Arizona State Sun Devils (2000–03),
Arizona Heatwave (2003–05),
Pali Blues (2008),
Boston Breakers (2009–11),
Chicago Red Stars (2013),
FC Kansas City (2014–15).

Lag som tränare:
Utah Royals FC (2018-20 assisterande och 2019 reserverna).

Olympisk mästare i London 2012.

Walid BADIR blir 49 år.
 

Walid BADIR är född 1974 i Kafr Qasim, Israel.
Mittfältare
74 A-landskamper för Israel (1997-2007).

Klubbar som spelare:
Hapoel Kafr Qasim (1987–89),
Hapoel Petah Tikva (1990–99),
Wimbledon (1999–2000),
Maccabi Haifa (2000–05),
Hapoel Tel Aviv (2005–13).

Lag som tränare:
Hapoel Tel Aviv (2015– assisterande).

2000 återvände Badir till Israel för spel i Maccabi Haifa. Med bland annat Yossi Benayoun i laget lyckades Maccabi Haifa vinna ligatiteln fyra gånger på fem år. Till säsongen 2005 värvades Badir till Hapoel Tel Aviv som under hans första säsong i klubben slutade tvåa i ligan, efter just Maccabi Haifa. Man vann även Israel State Cup. Till efterföljande säsong blev Badir lagkapten, en post han hade tills han slutade med fotbollen 2013.

Patrick BATTISTON blir 66 år.
 

Patrick Raymond Jean BATTISTON är född 1957 i Amnéville, Frankrike.
Försvarare
56 A-landskamper för Frankrike (1977-89).

Klubbar som spelare:
Talange (1966-73),
Metz (1973-80),
Saint-Étienne (1980-83),
Bordeaux (1983-87),
Monaco (1987-89),
Bordeaux igen (1989-91).

Mest känd är han nog för en händelse i VM 1982. Han kom fri med den tyske målvakten Harald Schumacher. Istället för att satsa på bollen hoppade Schumacher in i Battiston som fick bäras ut medvetslös på bår. Battiston kom inte tillbaka till fotbollen förrän efter ett halvår. Schumacher fick inte ens en varning. 

Klicka här för att se händelsen!

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv