• Boris dagliga blogg

Söndagen den 7:e mars 2021

En i hushållet gör inköp! Men människan följer inte pandemirekommendationer. Ny handsregel igen! Mord i Midsomer istället för ("Mello"). Watford och Bayern.

FOTBOLLSHISTORIA:
1897: Hammarby Roddförening blir Hammarby IdrottsFörening.
2007: Makaay snabbast i Champions League.

FÖDDA:
Jordan.

DAGENS MATCHTRÖJA.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 7/3 2021.

TEMADAG:
Punschrullens dag

Det sägs att bakverket kom till av någon konditor som tyckte det var synd att slänga alla kanter och smulor som blir över vid tillverkning av tårtor och kakor. Detta är dock inte bekräftat. Men resultatet är en no-bake-kaka där kaksmulor blandas med smör och smaksatt med arrak (därav punschsmaken. Därefter sveps härligheten in i ett hölje av marsipan, och ändarna doppas i choklad.

Formen på punschrullen påminner om formen på en dammsugare som var vanlig på 1920-talet, och med den informationen kan vi sluta oss till att punschrullen såg dagens ljus under denna tid. Punschrullen firar sin egen dag den 7 mars. År 2014 var året då Punschrullens dag infördes.
 

TEMADAG:
Podcastens dag

Podcastens dag är alltid den 7 mars. Podcastens dag är instiftad av Adam Alsing 2017.

Termen "Podcast" kan möjligtvis ha debuterat i en artikel av Ben Hammersley i The Guardian 12 februari 2004. Adam Carollas betydelse för poddradio må vara omtvistat, men hans insatser för mediets popularitet gjorde honom tidigt till något av en galjonsfigur för poddradio, varför han ofta benämns "the podfather".
 

NAMNSDAG:
Camilla

Camilla infördes 1986 på 20 oktober, men flyttades 2001 till dagens datum och har funnits där sedan dess.
Som synes så är detta ett ganska sent inkommer namnsdagsbarn på detta datum. Det betyder att många har stått på denna dag sedan tidigare under 1900-talet.
Doris, Ottlia, Isidor, Petra och Petronella. Sedan finns det några namn tidigare än dessa.
Felicitas fanns, tillsammans med Perpetua, till minne av en kristen martyr, tidvis på dagens datum före 1901. Då hade det dock redan utgått och ersatts av Thomas av Aquino. När Perpetua återinfördes följde Felicitas inte med, utan förblev utgånget.
Perpetua fanns, tillsammans med Felicitas, till minne av en kristen martyr, på dagens datum före 1901. Redan innan detta år utgick det, till förmån för Thomas av Aquino, men återinfördes så småningom på dagens datum. Det utgick slutgiltigt 1901.
Thomas av Aquino förekom, till minne av teologen med detta namn, som dog denna dag 1274, på dagens datum före 1901. Det ersatte tidvis Perpetua och Felicitas, men utgick, när Perpetua återinfördes.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN DEN 6/3 2021.

En i hushållet gör inköp! Men människan följer inte pandemirekommendationer.


Då det var min yngsta dotters namnsdag igår så skulle det bli ryggbiff, med ugnspotatis och bearnaisesås. Detta krävde ett inköp på ICA Maxi. Väl där så meddelade högtalarna hela tiden om tanken på avstånd och alla andra restriktioner med tanke på pandemin. Varannan vandrade omkring med sina munskydd, men en sak som folk fullständigt skiter i är önskan om att det bara ska vara en från varje hushåll i butiken. På alla andra ställen som vårdcentraler eller hos veterinären så gäller att bara en kommer in och resten får vänta utanför. Men på Ica var det inte många som handlade ensamma. Här var det både två, tre och fyra från varje familj. Hade man följt uppmaningarna så hade man nästan kunnat halvera antalet besökare i butiken. Lite skrämmande är det!
 

Ny handsregel igen!


En annan punkt som har med fotbollen att göra läste jag i gårdagens tidning. Det handlade om fotbollens svårighet att skriva regler. Då man införde att varje gång bollen vidrörde en hand eller underarm så skulle det blåsas för hands. Nu har fotbollens internationella regelorgan (Ifab) beslutat att regeln ska ändras från den 1 juli. Mål som görs direkt med handen eller direkt efter att bollen rört handen döms fortfarande bort. Men om en oavsiktlig hands skett av en lagkamrat i uppbyggnaden till ett mål räknas det inte längre som en regelöverträdelse. Alltså är vi tillbaka till bedömningar igen.
 

Mord i Midsomer istället för ("Mello").


Det är lustigt vad man kan ändra sig. Melodifestivalen har alltid haft mitt fulla intresse och jag spelade in programmen och hade stenkoll. Men då hela upplägget började kallas för ”Mello” för några år sedan så svalnade intresset helt. Därför tittade jag och hustrun på ett gammalt avsnitt av ”Morden i Midsomer” i stället. Vi hade kommit till avsnitt 53 i våra repriser. ”The Animal Within” hette avsnittet och det hade en liten finurlig story om Rex som mördas och som skojat till det med att ha en massa olika testamenten.
 

Watford och Bayern.


Då det var lördag så fanns det givetvis fotboll att titta på. Den enda match som var av intresse för mig var redan halvtvå. Watford tog emot Nottingham Forest. Det startade bra med att Watford tog ledningen ganska tidigt. Fast sedan blev det inte mycket mer. Fast 1-0 räckte för Watford att ta sig upp på andra plats. Det som räknades som stormatch var igår hämtad från Bundesliga. ”Der Klassiker” är då Bayern München möter Borussia Dortmund. Jag såg de första tio minuterna och då ledde Dortmund med 2-0. Båda målen gjorda av Erling Håland. Sedan var det tydligen Robert Lewandowski-show. Med hans tre mål så vann Bayern med 4-2.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7:E MARS.

1897: Hammarby IF bildas.

Den 10 april 1889 bildades Hammarby Roddförening på Södermalm i Stockholm. Vid tiden förekom roddtävlingar på Hammarby sjö, och av den anledningen bildades föreningen under just det namnet. År 1896 hörde några idrottsintresserade män som höll till på ”Lerbacken”, eller ”Sopbacken” som idrottsplatsen utanför Danvikstull också kallades, av sig till Hammarby. Det skapade möjligheter för breddande av idrottandet och sommaren 1896 hölls tävlingar i allmän idrott vid "Lerbacken", och i samband med detta kom det sig att Hammarby Roddklubb ombildades till Hammarby Idrottsförening. Idag 1897 träffades några personer, bland annat Otto Söderlund, för att föra protokoll över Hammarby Idrottsförenings första sammanträde.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7:E MARS.

2007 Makaay snabbast
 

Idag 2007 spelade Bayern München mot Real Madrid i Champions League. Holländaren Roy Makaay startade målskyttet för Bayern med ett mål efter 10,12 sekunder. Detta var och är fortfarande det snabbaste måler i Champions Leagues historia. Matchen slutade 2-1 och Bayern München gick vidare till kvartsfinal på fler gjorda mål på bortaplan. Fast de åkte dit i kvarten mot Milan.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 7:E MARS.

Jordan PICKFORD blir 27 år

Jordan Lee PICKFORD är född 1994 i Washington i Tyne and Wear, England
Målvakt
50 U- och 30 A-landskamper för England (2009-).

Klubbar som spelare:
Sunderland (2002–17),
Darlington (2012 lån),
Alfreton Town (2013 lån),
Burton Albion (2013 lån),
Carlisle United (2014 lån),
Bradford City (2014–15 lån),
Preston North End (2015–16 lån),
Everton (2017–).

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN HÄRLIG SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv