• Boris dagliga blogg

Söndagen den 12:e december 2021

NATIONALDAG: Kenya
NAMNSDAGAR: Alexander och Alexis
TEMADAGAR: Tredje advent, Julstjärnans dag, Internationella dagen för neutralitet, Internationella dagen för universell sjukförsäkring för alla

DAGENS RUBRIKER.

Lucka 12.  
Nötknäpparen.  EU-arbetare???  Fördel HBK!  Bara topplagen fick straffar.  Ronaldo faller = straff.
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/12:
2001: Världens meste folbollsmålskytt dör.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/12:
Victor
MOSES, Jessica LANDSTRÖM, Daniel AGGER, Nolberto SOLANO.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN DEN 11/12 2021.

Lucka 12.

Svaret på frågorna i Lucka 11 är:
Vilket mästerskap? (EM eller VM)
EM
Vilket år? 1996
Var spelades slutspelet? England
Vilka lag möttes i finalen? Tyskland och Tjeckien
Hur slutade finalen? 2-1 på ett Golden Goal till Tyskland
Klicka på lucka nummer 11 och lista ut svaren på dessa frågor och ett EM eller VM i herrfotboll.

Nötknäpparen.
 

Stallarundan i snö och slask med helgens tre hundar klarades av ganska tidigt. Detta beroende på att det bara var jag och hundarna som skulle vara hemma då resten av familjen skulle åka över till Köpenhamn klockan tolv. Därav den tidiga rundan då vi behövde vara minst två till tre hundar. De som skulle till Köpenhamn skulle vara på ”Det Konglige” klockan fem och se baletten Nötknäpparen. Alla covid-bevis var nedladdade utom till den yngsta dotterns belgare. Trots att han haft sjukdomen i Belgien och blivit vaccinerad två gånger i Jönköping så kan han inte visa upp något bevis utan var tvungen att åka iväg och ta ett test som visade att han inte var smittad.

EU-arbetare???
 

Jag har tagit upp detta förut och kan ta det igen. För att han ska kunna visa upp ett bevis på vaccination så måste han ha ett svenskt personnummer. Fast för att få ett svenskt personnummer måste han ha ett jobb i Sverige, men för att få ett jobb måste han ha ett svenskt bankkonto. För att få detta konto så måste han ha ett svenskt personnummer, men för att få ett svenskt personnummer så måste han… Ja, så kan vi hålla på i all evighet. Då både Belgien och Sverige är medlemmar i EU så skulle man kanske tro att det är fri arbetsmarknad och att man kan ta ett jobb i vilket EU-land man vill. Men detta är kanske bara en pappersregel. I verkligheten så spelar EU inte den minsta lilla roll, för så enkelt är det inte. Jag såg på Facebook att det florerade en text som sa att invandrare som lär sig svenska har 12 500 kronor och det förfaras över att man vill öva den summan till 25 000 kronor. Detta är enbart rasistiska hetsnyheter. Familjen belgare går på sina svenskkurser varje vecka, men han får inte ett rött öre för detta. Att han överlever i Sverige beror på att dottern har så bra jobb att de kan leva på hennes lön. För att ge svar på texten från första stycket så fungerade det med att visa upp att han hade ett nytaget covid-test.

Fördel HBK!
 

Att vara hemma med hundar innebär bara att fixa mat och en liten promenad. Sedan sov de eller skällde på hjärnspöken. Min fotbollsmatch var så klart första kvalmatchen till Allsvenskan mellan Helsingborgs IF och Halmstads BK. Den kan sammanfattas med att HBK vann på Olympia med 1-0. Returen spelas på tisdag, men om man skulle se till prestationerna de båda lagen hade så skulle inget av de två få plats i Allsvenskan till nästa år. Det är märkligt att fotboll kan vara så populärt när det presteras så undermålig underhållning. Jag har svårt att se att HIF ska kunna vända detta på Örjans Vall. Men det brukar ju vara vanligare att det Allsvenska laget stannar kvar än att trean i Superettan tar sig upp.

Bara topplagen fick straffar.
 

Resten handlade om Premier League. Fast lördagens matcher var bara favoritlag mot förlorarlag. Det började Med serieledarna Manchester City mot Wolverhampton, och det var så klart överlägsen statistik till City. Trots detta vann de bara med 1-0. Det kom på en straff som VAR-kollades och trots detta var feldömd. Eftermiddagsmatchen som Viasat koncentrerade sig på var så klart Steven Gerards återkomst till Anfield som manager för Aston Villa. Även statistiken för denna match var överlägsen i Liverpools favör. Och även denna match avgjordes på en straff, fast det var en klar straff, men det blev bara 1-0. Ett annat storlag var Chelsea som lätt skulle vinna över Leeds. Vid full tid stod det 2-2, men fyra minuter in på övertiden så avgjorde Chelsea till 3-2. Jodå, det var på en straff. Arsenals 3-0 på Southampton var odiskutabelt, men alla matcher slutade med favoritsegrar.

Ronaldo faller = straff.
 

Lördagens Premier League slutade med bottenlaget Norwich mot oförutsägbara Manchester United. Fast en sak kan man säga om United och det är att de har Cristiano Ronaldo i laget. Och faller Ronaldo i straffområdet så är det straff. Det är nästan skrämmande att av de sex matcher som spelats hittills i denna omgång så har fem av dem avgjorts på en straffspark i slutet av matcherna. Alla straffar har gått till favoritlaget. Kanske är de oftare inne i straffområdet än det svagare laget, men det är oerhört lätt för ett av topplagen att få en straff.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 12/12 2021.

NATIONALDAG:

Kenya
 

Kenya erhöll sin självständighet från Storbritannien den 12 december 1963. Nationaldagen, Jamhuri Day, är nationell helgdag i Kenya. Jamhuri betyder ”republik”, på swahili och helgen markerar att Kenya blev en republik denna dag år 1964. Eftersom landet dessutom erhöll full självständighet ett år tidigare, år 1963, är det ytterligare en anledning att fira. Den här dagen firas med pompa och ståt, med parader, uppträdanden, fester och dans.

NAMNSDAGAR:

Alexander och Alexis
 

Namnsdagar för den 12:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1721 – Ottilia (nu 9 april)
1721–1900 – Alexander
1901–1985 – Alexander
1986–1992 – Alexander, Pia (nu 22 februari) och Pierre (utgått)
1993–2000 – Alexander och Alex (utgått)
Från 2001 – Alexander och Alexis

 
TEMADAGAR:

Tredje advent
 

Tredje söndagen i advent eller Tredje advent är en av söndagarna i adventsfastan, särskilt ägnad Johannes döparen. Den infaller den söndag som infaller 11-17 december Den liturgiska färgen är blå eller violett; rosa liturgisk färg kan också användas med motiveringen att söndagen är en glädjedag mitt i adventsfastan, likt midfastosöndagen.

 
Julstjärnans dag
 

Julstjärnans dag hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad att han importerade den till USA och gav den sitt namn. På flera språk heter julstjärna Poinsettia. Snart spreds julstjärnan i hela landet. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851. Den amerikanska kongressen introducerade 1852 ”poinsettiadagen” till diplomatens ära, och sedan dess den har firats till hans minne den 12 december varje år. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen.

 
Internationella dagen för neutralitet och Internationella dagen för universell sjukförsäkring för alla
 

Detta är två dagar som FN introducerat och som de placerat den 12:e december. Liksom alla andra FN-dagar så har de en så lång titel att alla förstår vad de menar. Oftast inga dagar man firar utan mer att man ska bli påmind om dessa självklarheter.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E DECEMBER.

2001 världens bäste målskytt dör.
 

Då Josef Bican föddes i Wien 1913 blev han medborgare i Österrike-Ungern. Till landet hörde även Böhmen-Mähren som idag tillhör Tjeckien. Bican hade alltså många länder att välja spela landskamper för. Han startade i Österrike och slutade i Tjeckoslovakiens landslag. Han spelade i klubblag i Österrike och Tjeckoslovakien. Bican vann skytteligan i Europa varje år mellan 1939 och 1944, kanske mycket beroende på att det inte spelades så mycket fotboll i Europa då det var krig. Men gör man 57 mål på 24 matcher som han gjorde en av säsongerna så är det imponerande ändå. Sammanlagt har man räknat ut att han gjorde 1460 mål under sin karriär. Det är världsrekord. Bican dog i Prag idag 2001, 88 år gammal.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 12:E DECEMBER.

Victor MOSES blir 31 år.
 

Victor Moses är född 1990 i Nigerias största stad Lagos. Hans far var en kristen präst. I oroligheterna i Nigeria dödades Victors båda föräldrar då han var 11 år gammal. Hans släktingar såg till att Victor kom till England som ensamstående flyktingbarn. Hans talang för fotboll tog honom till närmsta fotbollsklubb Crystal Palace där han startade sin karriär som allsidig spelare från försvarare till anfallare.

Klubbar som spelare:
Crystal Palace (2007-10),
Wigan Athletic (2010-12),
Chelsea (2012-21),
Liverpool (lån 2013-14)
Stoke City (lån, 2014-15),
West Ham (lån 2015-16),
Fenerbahçe (2019-20 lån),
Inter (2020 lån),
Spartak Moskva (2020- lån),
Spartak Moskva (2021-).

Victor gjorde 29 U-landskamper för England (2005-10). Då han ansåg sig ha bättre chans att spela stora landskamper i Nigerias lag så har han som A-lagsspelare gjort 37 landskamper för Nigeria (2012-18). Där blev han 2013 Afrikansk mästare.

Jessica LANDSTRÖM blir 37 år.
 

Jessica Elin Maria Landström är född 1984 i Luleå. Hon började med fotboll i det som nu är Norrlands största undomsförening för fotboll, Lira Luleå BK. Hon spelade som anfallare i stadslaget och Stockholmsklubbarna fick upp ögonen för henne. Knappt 14 år gammal kom hon till Vallentuna och 2007 gjorde hon debut i landslaget. Det blev totalt 64 landskamper i damlandslaget för Jessica (2007-12).

Klubbar som spelare:
Lira Luleå BK (moderklubb, –1997)
Vallentuna BK (1998-99)
Täby FF (2000)
Djurgårdens IF DFF (2000–2004)
Hammarby IF (2005–2007)
Linköpings FC (2008–2009)
Sky Blue FC (2010)
FFC Frankfurt (2010–2012)
Djurgårdens IF DFF (2012)
Kopparbergs/Göteborg FC (2013)

2012 var Jessica i final i Champions League, men hennes Frankfurt förlorade denna till Lyon med 2-0.

Daniel AGGER blir 37 år.
 

Daniel Munthe Agger föddes 1984 i Hvidovre 6 km väster om Köpenhamn. Han växte upp i Brøndby med sina föräldrar Anders och Lisa Agge. Det var även i Brøndby han inledde sin fotbollskarriär, och han har varit denna klubb och Liverpool trogna. Då han gick till Liverpool var han den dyraste danske spelaren. Som mittback var han även en klippa i det danska landslaget. Det blev 20 U- och 75 A-landskamper (2003-16). Två gånger röstades han fram som Danmarks bäste fotbollsspelare.

Klubbar som spelare:
Brøndby (1996-2006),
Liverpool (2006-14)
Brøndby igen (2014-16)

Daniel lade skorna på hyllan redan som 31-åring och ägnar sig nymera åt det han gillar bäst. Det är golf och tatueringar. Han och hans familj bor numera i  Marbella i Spanien. Härifrån driver han med några vänner en affärsrörelse som både handlar om golfprojekt, men framförallt tatueringställen och företaget Tattoodo.com.

Nolberto SOLANO blir 47 år.
 

Nolberto Albino "Ñol" Solano Todco föddes 1974 i Callao 12 km väster om Lima som är Perus huvudstad. Här startade han med gatufotboll innan han kom med i det lokala fotbollsklubben. Som mittfältare hade han största delen av sin karriär i England där han kallades ”Nobby”. Han gjorde 95 A-landskamper för Peru (1994-2009).

Klubbar som spelare:
Alianza Lima (1987-90),
Sporting Cristal (1991-93),
Deportivo Municipal (1993),
Sporting Cristal igen (1994-97),
Boca Juniors (1997-98),
Newcastle United (1998-2004),
Aston Villa (2004-2005),
Newcastle United igen (2005-07),
West Ham United (2007-08),
Larissa (2008),
Universitario de Deportes (2009),
Leicester City (2010),
Hull City (2010-11),
Hartlepool United (2011-12).

Lag som tränare:
Universitario de Deportes (2012),
José Gálvez FBC (2013),
Internacional de Toronto (2014),
Perus OS-lag U-23 (2015-)

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN RIKTIGT BRA TREDJE SÖNDAG I ADVENT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv