• Boris dagliga blogg

Fredagen den 2:a juni 2023

RUBRIKER.

Inte sponsor i Koko-golfen igår heller.
Rhiann på koll i Helsingborg, som gick bättre än stadens fotbollslag.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/6:
1971: Ajax blir mästare på Wembley.
1985: UEFA stänger ute alla engelska klubbar på obestämd tid.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/6:
Sergio AGÜERO, 
Abby WAMBACH.

NATIONALDAG:
Italien

NAMNSDAG:
Rutger
Roger

TEMADAG:
Internationella donutdagen.
Internationella artrosdagen.
Internationella dagen mot ätstörningar.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN 1 JUNI 2023.

Inte sponsor i Koko-golfen igår heller.
 
Torsdag är golfdag, men det var också den första juni och de första dagen på den första sommarmånaden. Fast att det var sommar märkyes inte speciellt på vädret. För det var samma väder igår som under veckan i övrigt. Det innebär att under de första nio hålen har man jackan på som skydd mot den lote kyliga vinden. Sedan åker den av då man fått i sig en macka och kaffe i halvtid.

Vi skulle varit sex stycken, men då en hade fått förhinder så stod ytterligare en frivilligt åt sidan så att vi inte skulle bli fem. Fem är inte bra då vi måste deta upp oss tre och två. Han som frivilligt stod över spelade i stället Veterangolfen och där slutade han på en utmärkt andra plats. Hade jag valt att gå samma väg som han gjorde så hade jag slutat på näst sista plats av de 20 som deltog i gårdagens Veterangolf. Men i den tävling vi fyra i Koko-gänget spelade så hamnade jag på första plats med ett slag till godo på de övriga deltagarna. Det innebar att i stället för att betala 60 kronor för att vara med i Veterangolfen så vann jag 60 kronor, 20 var, av mina medtävlare.

Fast jag blev av mred min sista Jägermeister då jag gjorde en birdie på hål sju. Gör man birdie, alltså ett slag bättre än det hålets par så ska man bjuda på en förfriskning. I det sällskap jag spelar så handlar förfriskningen om en wiskey eller som i mitt fall en liten flaska Jägermeister. Nästan alla tar tacksamt emot detta och under säsongen har det blivit så många flaskor som gått åt att då jag stannade på ICA Maxi på hemvägen så passade jag även på att titta in på Systemboleget och fylla på med nio nya såflaskor som kostade 129 kronor.
Rhiann på koll i Helsingborg, som gick bättre än stadens fotbollslag.
 
Hemma var det tomt i huset. Dottern hade sin lediga eftermiddag och hon följde med hustrun upp toll Helsingborg där Rhiann skulle genomföra sin årliga koll med lite blodprov, röntgen och tester. Allt detta för att kolla upp att den cancer hon opererade bort 2019 inte kommit tillbaka. Resultaten kommer idag, men det såg bra ut hittills.

Då alla var samlade igen på Pärongatan slukade hundarna sin middag som bestod av nypotatis och lite nötfärsbiffar jag tillagag under eftermiddagen. Själv fixade jag mig en pizza och resten av familjen ordnade sina egna maträtter.

Vi hade även lite TV-kväll med första avsnittet av andra säsongen av Frankie Drake. Detta visade sig vara bättre än den fotbollsmatch jag startat titta på. Helsingborgs IF hemma mot Skövde. HIF ligger alltså inte sist längre i Superettan. De ligger nästsist, hopplöst långt efter en plats på den säkra sidan nedflyttningsstrecket. Det klart sämsta laget i serien är Skövde och givetvis skulle HIF nu ta ett kliv närmare säker mark. En ganska enkel seger var att vänta, men i helsike heller. Det visade sig inte bli några mäl i andra halvlek heller då jag bar såg första. De farligaste målchanserna då hade Skövde. Jag kan tyvärr inte se någon lösning på hur Helsingborg ska kunna klara sig kvar i den andra division de spelar i denna säsong.

IDAG! FREDAG 2 JUNI 2023.

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
NATIONALDAG:
Italien
 
Den 2 juni firas Italiens Nationaldag, ”La Festa della Repubblica Italiana”, vilket är dagen då republiken Italien föddes – det var nämligen den 2 juni 1946 som man röstade för att Italien skulle gå över från att vara monarki till republik.
NAMNSDAG:
Rutger
Roger

 
Namnsdagar för den 2:a juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Marcellinus, (till minne av den kristne martyren Marcellinus från 300-talet).
1901–1985 – Rutger
1986–1992 – Rutger, Runa (utgått) och Rune (nu 24 november).
1993–2000 – Rutger och Roger
Från 2001 – Rutger och Roger
TEMADAG:

Internationella donutdagen.
Internationella donutdagen infaller första fredagen i juni. "International donut day" uppfanns 1938 av Frälsningsarmén som ett sätt att fira de kvinnor som serverade färska, varma munkar till de amerikanska soldaterna i Frankrike under första världskriget. Dessa kvinnor kallades "donut lassies" och det sägs att det var dem som gjorde så att munkarna ökade i popularitet i USA när de kom hem efter att kriget var över.

Internationella artrosdagen.
Trots att artros är en vanlig ledsjukdom, så finns det en stor okunskap och många myter kring vad artros egentligen beror på och hur det bäst behandlas. Den internationella artrosdagen infaller den 2 juni varje år för att sprida kunskap om sjukdomen och hur man som drabbad kan lindra sina symtom. 

Internationella dagen mot ätstörningar.
I dag är det den Internationella Ätstörningsdagen (World Eating Disorder Action Day). Initiativet kommer från föreningar och organisationer världen över, som menar att medvetenhet och kunskap om ätstörningar behöver öka – och att det finns attityder och föreställningar kring sjukdomarna som försvårar bemötandet av problematiken.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2 JUNI.

1971 Ajax vinner.
 
Idag 1971 spelades Mästarcupfinalen på Wembley i London inför 83 179 nåskådare. Matchen spelades mellan Ajax och Panathinaikos. Detta är Greklands första och enda finallag hittills. Och hade inte UEFA ändrat reglerna hade laget kanske inte varit i final idag heller. UEFA hade nämligen utökat regeln om bortamål till att gälla alla omgångar och inte bara de två första, som reglerna var tidigare. Detta innebar att Panathinaikos hade nått finalen med oavgjort i både kvartsfinal, Everton 1-1 och semifinal, Röda Stjärnan Belgrad 4-4. Oavgjort höll inte i finalen och Ajax kunde bli mästare efter seger med 2-0 efter mål av Dick van Dijk och Arie Haan.
 
Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av målen.
1985 Inga engelska klubbar.
 
Idag 1985 tog UEFA beslutet att förbjuda alla engelska klubblag i de europeiska cuperna. Det hade inte så stor verkan då det Engelska Fotbollsförbundet redan den 29:e maj beslöt att inga engelska klubblag skulle få spela i Europa. Allt berodde förstås på Heyselkatastrofen då 39 personer fick sätta livet till i bråket inför Mästarcupfinalen mellan Liverpool och Juventus. Uteslutningen kom att gälla i fem år utom för Liverpool som var avstängda i sex år. Många anser att FA:s avstängning och deras jobb att få engelska supporters på rätt köl, gjorde att UEFAs avstängning bara kom att gälla i fem år.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 2 JUNI.

SERGIO AGÜERO blir 35 år
 
SERGIO Leonel "Kun" AGÜERO del Castillo är född 1988 i Buenos Aires, Argentina.
Anfallare
17 U-och 101 A-landskamper för Argentina (2004-21).

Klubbar som spelare:
Independiente (1997-2006),
Atlético Madrid (2006-11),
Manchester City (2011-21),
Barcelona (2021).
Karriären avslutad 2021

Den 5 juli 2003 blev han den yngsta spelaren att debutera i Primera División de Argentina vid en ålder av 15 år och 35 dagar.
Abby WAMBACH blir 43 år.
 
Mary Abigail "Abby" WAMBACH är född 1980 i Rochester, New York, USA.
Anfallare
255 A-landskamper för USA (2001-15).

Klubbar som spelare:
Our Lady of Mercy High School (1994-98),
University of Florida (1998-2001),
Washington Freedom (2002-03),
2004-08 var ligan I USA nedlagd,
Washington Freedom (2009-10),
magicJack (2011 där var hon spelande tränare),
Western New York Flash (2013-14). 
Karriären avslutad 2014.

Olympisk mästare 2004 och 2012.

DAGENS MATCHTRÖJA 2 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN 2 JUNI 2023.

DAGENS ORD 2 JUNI 2023.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv