• Boris dagliga blogg

Lördagen den 1:a juli 2017.

John Fogerty gick före fotboll.
Första tyska turneringssegern sommaren 2017.
Hur fick Bojan plats i Manchester Uniteds "legend-lag"?


NYA TRÖJOR
Dundee FCs och Bayern Münchens andratröjor 2017/18

GÅRDAGENS SKVALLER
Gerard Deulofeu, Aaron Mooy, Federico Dimarco, Nathan Ake.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1990: Kamerun tvingar England till förlängning och vinner fotbollsvärldens hjärtan.
2006: Brasilien ute ur VM och Cafu och Roberto Carlos har gjort sina sista landskamper.
2012: Spanien vinner sitt tredje stora mästerskap på raken.

FÖDDA:
Ola, Rigobert, Ruud, Patrick.

DAGENS TRÖJA

TRÖJANS HISTORIA


Inför VM i Sydafrika hade hjälpte jag sporadiskt till i Fotbollsaffären. Jag hade haft många kunder som frågat efter Tysklands bortatröja och sa det till ägaren Micke. Nej, det var verkligen inget han hade tänkt ta in. Då VM startade fanns plötsligt tröjan i butiken. Micke hade ändrat sig och jag kunde bara hålla med kunderna om att det var en fräck tröja. Så fräck att jag också köpte den.

Tyskland och Adidas är ett. Här har de hittat en cool svart andratröja som har guld och röda inslag. Som vanligt är det en mjuk och skön tröja att använda. 

Tyskland hade hamat i Grupp D. De vann gruppen trots att det blev förlust till Serbien med 0-1. Segrarna över Australien 4-0 och Ghana 1-0 räckte till gruppseger. I Ghanamatchen användes denna tröja. I åttondelen blev det enkel seger över England med 4-1 (Skandalen då England hade ett mål långt över mållinjen men ingen av domarna såg detta). I kvarten användes denna tröja igen då Argentina utskåpades med 4-0. I semin mot Spanien blev det förlust 0-1. Tyskland använde denna tröja en tredje gång i matchen om tredje pris. Där blev det seger över Uruguay med 3-2. 

John Fogerty gick före fotboll.


Det fanns två matcher igår som kunde ses på TV. Själv var jag på John Fogerty konsert, så det var musik istället för fotboll för min del. Annars hade jag som sagt kunnat se UEFA U-21 finalen mellan Tyskland och Spanien, En match som gällde ett mästerskap, eller Barcelona som hemma tog emot Manchester United. Fast detta var inte de ”riktiga” spelarna utan sådana som hade slutat för många år sedan. Matchen kallades Barcelona Legends – Manchester United Legends.
 

Första tyska turneringssegern sommaren 2017.


Första matchen, den viktiga såg jag faktiskt lite av då jag kom hem från John Fogerty. Jag såg då priser delades ut till turneringens spelare, spanjoren Dani Ceballos, priser till domarna, silvermedaljer som hängdes om halsen på tjuriga spanska snorungar som slet dem av sig lika fort som de fått dem om halsen. Och givetvis såg jag glada tyska killar som likt Sverige för två år sedan kunde titulera sig Europamästare. Hertha Berlins Mitchell Weiser gjorde matchens enda mål på en lobbnick i slutet av första halvlek. Han är 23 år, men var bara 21 då kvalet till turneringen startade. På tal om kvalet så var faktiskt Spanien i Sveriges kvalgrupp och den vann Sverige. I Polen vet alla att det inte gick lika bra för svenskarna som spelade som A-laget i stora EM förra sommaren. Lamt och andefattigt. Men Tyskland kan man alltid lita på. Få se om B-laget blir världens bästa landslag i morgon.
 

Hur fick Bojan plats i Manchester Uniteds "legend-lag"?


Plojmatchen eller vad man ska kalladen för innehöll alltså gamla kända spelare. Rivaldo, Ronaldinho och Patrik Andersson hade plats i Barcelona, men det var 44-årige fransmannen Frederic Dehu som gjorde Barcas enda mål. Då jag haft bättre koll på United känner jag igen fler spelare där. Det fanns två svenskar i startuppställningen. Hur i helsike Bojan Djordic lurat sig in i laget vet jag inte, men Jesper Blomkvist var ju Champions Leaguemästare så det är mer naturligt att han fick en plats. Han gjorde ett av Uniteds mål. De andra två gjordes av Karel Poborsky och Dwight Yorke. Alla tre målgörande är mellan 43 och 45 år. Det snackas mycket om att klubbarna köper ihop lag idag, men ser vi på matchen så var den mellan ett spanskt och ett engelskt lag. De fyra gamla målgörarna kommer från Frankrike, Sverige, Tjecken och Trinidad och Tobago.

NYA TRÖJOR

DUNDEE FCs förstatröja 2017/18


Det skotska Premiershiplaget Dundee har varit sammanlänkade med Puma sedan 2010. Den blå hemmatröjan släpptes tidigare i sommar och nu är det dags för bortatröjan. Till kommande säsong är den en tvärrandig sak i rött och med svarta ränder där det röda lyser igenom här och där. Dundee och Puma har fått ihop en riktigt fräck tröja. 

BAYERN MÜNCHENs andratröja 2017/18


Adidas har valt att till kommande säsong göra enkla tröjor. Hemmatröjans röda med vita ränder ska ju hedra 1970-talets spelare och likna den tröja som användes då. Nu har bortatröjan släppts och det är faktiskt en snarlik kopia av den hemmatröja Bayern använde på 1990-talet. Ja, laget spelade några säsonger i blå hemmatröja, men den röda randen finns med på bröstet. På 1990-talet stod det Opel på den. Adidas och Bayern blir alltså lite nostalgiska den kommande säsongen.

GÅRDAGENS VÄRVNINGAR

Barcelona köper tillbaka Gerard Deulofeu


Barcelona aktiverar sin återköpsklausul för Evertons ytter Gerard Deulofeu.
Barcelona meddelar på sin officiella hemsida att Gerard Deulofeu, 23, återvänder till klubben.
Klubben aktiverar sin option att köpa tillbaka den spanske landslagsyttern från Everton.
Deulofeus kontrakt med Barça kommer sträcka sig till sommaren 2019.
23-åringen har under våren varit utlånad från Everton till Milan.
Det återstår att se om Barça behåller Deulofeu eller om han säljs vidare i sommar. Milan, Juventus och Roma ska vara intresserade.

Huddersfield värvar Aaron Mooy


Manchester City säljer mittfältaren Aaron Mooy, 26, till Premier League-nykomlingen Huddersfield.
Huddersfield Town bekräftar på sin officiella hemsida att Aaron Mooy, som i fjol var inlånad, stannar permanent.
Den australiske mittfältaren köps loss från Manchester City för 8 miljoner pund. Priset kan dock stiga med ytterligare 2 miljoner pund.
Mooy har signerat ett kontrakt ett treårskontrakt med Premier League-nykomlingen.

Federico Dimarco lämnar Inter för FC Sion


Den lovande försvararen Federico Dimarco lämnar Inter för schweiziska klubben FC Sion.
Inter meddelar på sin officiella hemsida att Federico Dimarco, 19, lämnar klubben.
Försvararen är såld till schweiziska klubben FC Sion.
Dimarco spelade tolv matcher i Serie A den gångna säsongen.

AFC Bournemouth värvar Nathan Aké - för rekordsumma


Nathan Aké lämnar Chelsea. Han fortsätter karriären hos seriekonkurrenten AFC Bournemouth.
AFC Bournemouth meddelar på sin officiella hemsida att Nathan Aké är klar för klubben.
22-åringen köps loss från Chelsea. Den holländske landslagsbacken blir klubbens dyraste värvning någonsin.
– Jag hade en fantastisk tid här förra säsongen så jag är verkligen glad över att vara tillbaka, säger Aké till hemsidan.
Enligt flera brittiska medier landar prislappen på 20 miljoner pund.

FOTBOLLSHISTORIA från 1:a juli
1990 Kamerun chockar England.
2006 Brasilens två största tackar för sig.
2012 Spanien igen.

1990 Kamerun tvingar England till förlängning.

 
Det var idag 1990 kvartsfinal i fotbolls-VM i Italien. Kamerun hade gjort sensation redan i öppningsmatchen då de besegrade de regerande världsmästarna Argentina med 1-0. En bit in i turneringen släppte Kamerun fram Roger Milla, en spelare som påstods vara en av de äldre, men som ingen riktigt visste när han var född.
 

Han kom trea i skytteligan med fyra mål och sitt karakteriskista målfirandet med dans med hörnflaggan. Visserligen gjorde han inga mål i dagens match mot England, men det gjorde två andra av hans landsmän. Kamerun ledde med 2-1 innan England i 83:e minuten fick en straff som Gary Lineker gjorde mål på. I förlängningen gjorde Lineker även segermålet. Det var en match som gick till historien och som i mångt och mycket gjorde att Afrikas kvot av landslag ökade till kommande VM.

2006 Sista matchen för Brasiliens mesta landslagsspelare.

 
På Commerzbank-Arena som tidigare hette Waldstadion och som idag under VM hette FIFA WM Stadion Frankfurt spelade idag 2006 Frankrike och Brasilien kvartsfinal i VM inför 48 000 åskådare. Dessa fick se Brasiliens två stjärnbackar Cafu och Roberto Carlos för sista gången i ett brasilianskt landslag. Det gick nämligen inte riktigt som de tänkt. Thierry Henry gjorde matchens enda mål och Frankrike skulle ta sig ända till final medan Brasilien var utslagna. Därmed hade Brasiliens två mesta landslagsspelare genom tiderna gjort sitt. Cafu kom upp i 142 landskamper och Roberto Carlos i 125.

2012 Tredje raka

 
Polen och Ukraina delade på Europamästerskapet 2012. För första gången slutade värdlandet sist i sin grupp, och då fanns det ju två länder att hålla koll på. Ett land som gick som på räls var Spanien. För första gången i historien hade ett land vunnit tre stora mästerskap på raken. EM 2008 vann Spanien liksom VM 2010. Idag 2012 var det dags igen. Finalen mot Italien gick inför 63 170 åskådare på Olympiastadion i Kiev i Ukraina. Efter 14 minuter stod det 1-0 och när matchen var slut hade Spanien krossat Italien med 4-0. Rekordet på tre stora turneringssegrar i rad var i hamn.

FÖDDA IDAG

51 år Ola ANDERSSON född 1966 i Åkersberga, Sverige.
Mittfältare
2 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
1972-86 Bälinge IF,
1987-89 Brommapojkarna,
1990-94 IK Sirius,
1995-2000 AIK,
2001 Vasalunds IF,
2001 IK Sirius. 

Lag som tränare:
IK Fyris.
2013- Sirius Fotboll (vd)

Annars mest känd som ”Rit-Ola 2” som expertkommentator i TV.

41 år Rigobert SONG född 1976 i Nkenglicock, Kamerun.
Försvarare
137 landskamper för Kamerun.

Klubbar som spelare:
1992-94 Tonnerre Kalara Club de Yaoundé,
1994-98 Metz,
1998-99 Salernitana,
1999-2000 Liverpool,
2000-02 West Ham United,
2001-02 1. FC Köln (lån),
2002-04 Lens,
2004-08 Galatasaray,
2008-10 Trabzonspor.

41 år Ruud VAN NISTELROOIJ född 1976 i Oss, Nederländerna.
Anfallare
70 landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
1993-97 Den Bosch,
1997-98 Heerenveen,
1998-2000 PSV Eindhoven,
2000-06 Manchester United,
2006-10 Real Madrid,
2010-11 Hamburger SV,
2011-12  Málaga.  

Lag som tränare:
2014-16 Nederländerna (ass. tränare),
2016- PSV Eindhoven (ungdomstränare)

41 år Patrick KLUIVERT född 1976 i Amsterdam, Nederländerna.
Anfallare
35 U- och 79 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
1983-97 Ajax,
1997-98 Milan,
1998-2004 Barcelona,
2004-05 Newcastle United,
2005-06 Valencia,
2006-07 PSV Eindhoven,
2007-08 Lille.  

Lag som tränare:
2008-10  AZ Alkmaar (ass. tränare),
2010 Brisbane Roar FC (ass. tränare),
2010-11 NEC Nijmegen (ass. tränare),
2011-12 Twente (ungdoms tränare),
2012-14 Nederländerna (ass. tränare),
2015-16 Curaçaos landslag,
2016 Ajax A1 (ungdom),
2016-17 Paris Saint-Germain (director of football)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln