• Boris dagliga blogg

Fredagen den 2:a juli 2021

Nu känns den svenska sommaren igen. Mycket mord igår. Tips att Spanien och Italien tar sig till semifinal.

IDAG: 2/7 -21:
Temadag: Rosens Dag
Namnsdagar: Rosa och Rosita

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/7:
1982: Fiasko för Maradona i hans första VM. (Därför var Pelé större)
1994: Escobar mördas för ett självmål.
2010: Luis Suarez tog över "Guds hand".

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/7:
Danny, Alex, Pak.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 1/7 2021.

Grillad kycklingklubba med het gurksalsa Grillad kycklingklubba med het gurksalsa

Äntligen! Nu börjar jag att känna igen den svenska sommaren. Semestern står för dörren och då är vädret som man känner igen från tidigare somrar. Regn och rusk, blåst och pina. Man får vara glad att man är så lyckligt lottad att man är pensionär och har 52 veckors semester. Förra året var det till och med 53 veckor. Så jag har definitivt inget att klaga på. Skulle det bli mer golf med Koko-gänget så är vi numera tillåtna att sitta upp till åtta personer runt bordet efter rundan. Allt går framåt. Dottern och hennes Nico har vaccinerat sig, fått respass (det ordet har visserligen en annan betydelse också), men deras respass ska ta dem till Venedig en vecka i slutet av månaden. Normalt brukar vi vara fler på dessa resor, men äldsta dottern ville vänta till nästa år med att tänka på resor och jag har ju tagit beslutet att inte vaccinera mig så då får jag också acceptera att jag inte kan komma utomlands.
 

Jag går ju på lärdomen ur historien och tänker på ”Spanska sjukan” som härjade för exakt 100 år sedan och var lite som Coronaviruset. Alltså väntar jag ytterligare ett halvår då denna plåga ska vara över. Fast den har ju lärt oss att detta med att hålla avstånd, vara i mindre grupper och inte ta i hand eller krama om var och varannan människa inte bara hållit oss borta från coronasmittan utan även från andra förkyningssmittor. Tyvärr så lär allt återgå till den vanliga trängseln och de vanliga smittoriskerna till nästa är så då trillar man väl dit igen. Under min tid i skolmiljön var jag förkyld med feber och halsont ungefär tre gånger om året, så skacka om att skolan är en riktig smittohärd. I likhet med att minnet börjar svikta under ålderns höst så kan jag inte komma ihåg då jag var förkyld senast, men det var i alla fall före coronautbrottet.
 

Under regnuppehållet fick jag två promenader igår. Den första med båda hundarna och en tillfrisknad hustru. Hon har numera bara ont i armen, så det hindrade inte att hålla den lille hunden med den friska armen. Andra promenaden var endast jag och Rhiann. Då blev det hela stallarundan. Det blev även gårdagens avsnitt av Sydsvenskans sommardeckare ”Döden går på visning”. Jag hade tänkt samla tidningarna och läsa lite längre stycken, men jag kan inte bärga mig, så det blir en spännande läsning varje dag. Sedan var jag igång med en ny middag från City Gross matlåda. ”Grillad kycklingklubba med het gurksalsa” kallades det. För att få extra mat till Jönköpingsparet hade jag köpt extra kycklingklubbor. Minsta paketet innehöll fyra stycken klubbor, så det blev rejält med matlådor till Ebba och Nico på fem grillade kycklingklubbor. Till vegetarianerna så hade jag cornbitar i stället. Sedan brukar jag alltid göra en egen sås, då alla måltider tydligen ska ätas ”torra” enligt recepten.
 

Bilen som lämnades på verkstad i förrgår hämtades hem igen och efter kvällspromenad med hundarna var det TV som gällde. Först var det den självgode, men oförargliga Ernst. Därefter andra avsnittet av tionde säsongen av Mord i Paradiset. Sedan blev det god natt och jag fortsatte med mina mord på TV. Denna gång var det Morden i Helsingör. Åter en väldigt bra dansk kriminalserie som startat sin andra säsong. Varje mordfall är uppdelat i två avsnitt, så det passar bra att se serien varannan vecka. Då för man ett fall på tiden av en långfilm.
 

Fotbollen stod still även igår, men ikväll smäller det igen. Det visade sig att jag i sedvanlig ordning var en ganska dålig tippare när det gällde åttondelsfinalerna. Endast i fyra av dem hade jag rätt. Det är kanske därför jag slutade satsa på odds och tips för tjugo år sedan. Jag undrar hur mycket pengar jag tjänat på det. Fast å andra sidan så blir det ju inga vinstpengar heller. Undrar om det blivit några vinstpengar på att tippa de två kvartsfinalerna ikväll. Först ska överraskningen Schweiz ta sig an Spanien och även om jag får rätt då jag säger att Spanien lätt ska gå vidare så blir det inga stora vinstpengar på det resultatet. Andra matchen kunde varit finalen. Belgien mot Italien. Här tror jag att vanans makt är för stor. Belgien har aldrig vunnit något EM eller VM trots att de för tillfället rankas som nummer ett i världen. Italien har däremot många stora mästerskap och jag har ju sagt att de ska bli Europamästare. Då måste de ju vinna ikväll.

IDAG: FREDAGEN DEN 2/7 2021.

TEMADAG:
Rosens dag

Rosens dag instiftades 2008 av Svenska rossällskapet, Programmet för odlad mångfald och GRO Plantskolor. Under rosens dag får alla som älskar rosor njuta lite extra. Dagen är vald för att Rosa namnsdag den 2 juli. Rosens dag instiftades för att öka intresset för och kunskapen om rosor.

NAMNSDAGAR:
Rosa och Rosita

Namnsdagar för den 2:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Marie besökelse (till minne av att Jungfru Maria skulle ha inlett ett tre månader långt besök hos Johannes döparens mor Elisabet denna dag, även i den latinska formen Visitatio Mariae)
1901–1985 – Rosa
1986–1992 – Rosa, Rose (utgått) och Rosemarie (utgått)
1993–2000 – Rosa och Rosita
Från 2001 – Rosa och Rosita

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 2:A JULI.

1982 Maradona ut från VM

Spanien stod som värd för VM och i detta VM spelades inte åttondelsfinaler utan det blev ett nytt andra gruppspel för de som blivit etta och tvåa i det första gruppspelet. Grupp C i andra gruppspelet kom att innehålla Italien, Argentina och Brasilien. Italien drog det längsta strået och blev till slut även världsmästare. Men det var Argentina och Brasilien som möttes idag 1982. Inför VM hade det skrivits mycket om den nye unge superstjärnan Diego Maradona från Argentina. 21 år gammal var han inte riktigt den stjärna han själv hade hoppats. I besvikelsen över att i 75 minuten ha släppt in 3-1 klarade inte Maradona stå emot utan i besvikelsen sparkade han brasilianaren Batista i magen efter en duell. VM var över för Maradona och det blev tvärt emot den succé som både Agrentina och Diego Armando hade hoppats på.

1994 Escobar mördad.

Andres Escobar, som tio dagar tidigare hade spelat VM-fotboll för sitt land Colombia och i matchen mot USA gjort ett självmål då han försökte bryta ett inlägg, mördas idag 1994. Han sköts ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Enligt Escobars flickvän, Pamela Cascardo, ropade mördaren "Gol!" ("Mål!") för varje kula. Mördaren, Humberto Muñoz, greps strax efteråt och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005. Mordet anses ha varit en "bestraffning" för självmålet, medan en annan teori är att mördaren, som var livvakt åt de rika Gallón-bröderna, var utskickad av något av de spelsyndikat som satsat stora pengar på att Colombia skulle vinna matchen.

2010 Suarez hands räddar Uguguay.

Uruguay spelade idag 2010 kvartsfinal i VM i Sydafrika. De mötte överraskningslaget Ghana. Afrikanerna tog ledningen i första halvlek och Uruguay kvitterade i andra. Det blev förlängning och i sista minuten av den nickade Dominic Adiyiah in Ghanas ledningsmål, men… I sista stund dök Luis Suarez upp som en extra målvakt och räddade ett givet mål för Ghana och avancemang. Ghana fick en chans till då Asamoah Gyan skulle slå in straffen. Den tog i ribban och det stod fortfarande 1-1 och matchen skulle avgöras på straffar. Dessa vann Uruguay med 4-2 och de gick till semifinal. Suarez som givetvis blev utvisad hade räddat sitt lag vidare i VM med en avsiktlig hands. Efteråt sa han: ”Guds hand tillhör mig nu!”

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 2:A JULI.

Danny ROSE blir 31 år

Daniel Lee "Danny" ROSE är född 1990 i Doncaster, England.
Försvarare
55 U- och 29 A-landskamper för England och 4 landskamper för Storbritannien (2005-).

Klubbar som spelare:
Leeds United (2005-07),
Tottenham Horspur (2007-21),
Watford (2009 lån),
Peterborough United (2009 lån),
Bristol City (2010-11 lån),
Sunderland (2012-13 lån),
Newcastle United (lån 2020),
Watford (2021–).

Alex MORGAN blir 32 år

Alexandra Patricia "Alex" MORGAN Carrasco är född 1989 i San Dimas, Kalifornien USA.
Anfallare
10 U- och 178 A-landskamper för USA (2008-).

Klubbar som spelare:
California Golden Bears (2007–10),
West Coast FC (2008–09),
California Storm (2010),
Pali Blues (2010),
Western New York Flash (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Portland Thorns FC (2013–15),
Orlando Pride (2016),
Lyon (2017),
Orlando Pride igen (2017–20),
Tottenham Hotspur (2020),
Orlando Pride än en gång (2021–).

PAK Nam-Chol blir 36 år

PAK Nam-Chol är född 1985 i Pyongyang, Nordkorea.
Mittfältare
74 A-landskamper för Nordkorea (2004-12).

Klubbar som spelare:
April 25 (2004-12),
Muangthong United (Tahailand) (2012-14),
Sisaket (2014 lån)

Han har gjort näst flest landskamper i Nordkoreas fotbollslandslag.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv