• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 1:a september 2022

Juni, juli, augisti, Honungsgrillad lax med coleslaw, Grace, Mål av Isak och givetvis Haaland, Parker först att kickas, Inga mer försäljningar.

NATIONALDAGAR:
Slovakien, Uzbekistan

NAMNSDAG:
Samuel och Sam

TEMADAG:e
Fluortantens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/8:
1886: Fotbollsklubben Grasshopper bildas.
1892: Liverpool FC spelar sin första match på Anfield.
1904: West Ham spelar sin första match på Boleyn Ground i Upton Park.
2001: England med Svennis som tränare vinner VM-kvalmatchen i München över Tyskland med 5-1.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/8:
Hakan SÜKÜR, Henning BERG, Ruud GULLIT, Pedro CEA.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 31:A AUGUSTI 2022.

Juni, juli, augisti, Honungsgrillad lax med coleslaw, Grace, Mål av Isak och givetvis Haaland, Parker först att kickas, Inga mer försäljningar.

Live på Ullevi. Live på Ullevi.

På en av våra sommaravslutningar under min skoltid hade vi satt ihop ett band av några musikaliska kollegor. Jag överdriver inte om jag säger att vi gjorde en liten succé då vi drog av Gyllene Tiders ”Juli, juli, augusti”. Det var ju så att eleverna hade större delen av juni och augusti plus hela juli som ledigt sommarlov. Det jag idag vill komma till är att juni, juli och augusti räknas som sommarmånaderna. I och med detta så skulle sommaren 2022 vara slut idag. Fast å andra sidan så finns det många som även älskar hösten. Jag är lite en sådan person. Alla vackra färger som naturer börjar anta och faktum är att hösten är en lite bättre tid att spela golf i. Åtminstone innan höststormarna tar i. Fast så som vädret varit under detta millennium så kan det bli höststormar hela året runt.
 

Igår var det inga höststormar. Det var faktisk en riktig sommardag. Soligt och lagom varmt så att man fortfarande kunde gå dagens hundrundor i bara shorts och fotbollströja. Det blev även lite trädgårdsarbete som som vanligt inskränktes till att samla upp gammal fallfrukt och klippa gräsmattan. Mellan dessa sysslor fixade jag dagens fiskmiddag. Det var ”Honungsgrillad lax med coleslaw”. Namnet är betydligt mer avancerat än vad maträtten var att tillaga. Kvällsstunden nämnde jag i förrgår och igår avslutade jag veckans tidning med att lösa korsorden och sända in lösningarna.
 

Kvällen hade jag tänkt ägna åt lite Premier Leaguefotboll, men just då jag skulle starta TVn hörde jag hustrun berätta för dottern att hon skulle in till mig för att titta på en deckare. Alltså blev det andra avsnitt från andra säsongen av Grace. Denna engelska serie är en av dem som varar en och n halv timme. Det innebar att då Grace var slut så hade Liverpool och Newcastle en kvart kvar. Då stod det 1-1 efter att Alexander Isak gjort debut för Newcastle och inte bara det utan han gjorde även sitt lags mål. Det kan tyckas grymt att Newcastle förlorar på ett mål som kom på sju minuters övertid då domaren bara lagt till fem minuter. Men å andra sida så tycker jag personligen att det var lika gott då det var Newcastlespelarna själv som såg till att det blev extra tillägg då de hela tiden maskade och fejkade skador. Jag tyckte sedan att det var befriande skönt att höra experten Lasse Lagerbäck i studion säga att hans högsta drön för regeländring inom fotbollen skulle vara om man kunde införa effektiv speltid. Då hade det aldrig kunnat vara så att det blir fem minuters tillägg som sedan blir åtta.

Det spelades några matcher till och i en av hade jag fel i mina förutsägelser då jag spådde den första sparkade managern. Det blev Bournemouths Scott Parker som plockade upp laget i Premier League men en förlust på 0-9 blev resultatet som gjorde att Scott bara fick fyra matcher innan det var tack och adjö. Igår fick Bournemouth 0-0 mot Wolverhampton. Arsenal vann igen och har full poäng efter fem matcher. Fast de har fortfarande inte mött något riktigt bra motstånd. Fem matcher är spelade. På dessa har skytteligaledaren gjort nio mål. Erling Haaland gjorde igår sitt andra hattrick då Nottingham kördes över med 6-0. När det gäller storfotboll på klubbnivå så kan man äntligen säga äntligen. Då tänker jag givetvis på att äntligen stängs transferfönstret, så nu har de klubbar de spelare de ska förfoga över i höst och i och med det så kan ligorna komma igång på riktigt.

IDAG; TORSDAGEN DEN 1:A SEPTEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

NATIONALDAG:
Slovakien
 
Mellan 1939 och 1945 fanns (för första gången i historien) ett självständigt Slovakien. Efter 1945 återupprättades Tjeckoslovakien, under kommunistisk ledning. Slovakien blev åter en självständig stat den 1 januari 1993 då Tjeckoslovakien delades.

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

NATIONALDAG:
Uzbekistan
 
Området erövrades av Ryssland i slutet av 1800-talet. Försök av inhemska ledare att grunda en demokratisk republik efter Ryska revolutionen 1917 misslyckades och området införlivades snart i Sovjetunionen. En turkestansk sovjetrepublik som inkluderade Uzbekistan bildades 1918. År 1924 omorganiserades gränserna i Sovjetunionen, och uzbekerna fick en egen sovjetrepublik. Uzbekistan blev en självständig republik 1 september 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning.

NAMNSDAG:
Samuel och Sam
 
Namnsdagar för den 1:a september i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Egidius (till minne av en frankisk eremit, som dog omkring 700), Gideon (utgått) och Gillis (utgått)
1901–1985 – Samuel
1986–1992 – Samuel, Sam och Solveig (nu 4 juni)
1993–2000 – Samuel och Sam
2001–2010 – Samuel
Från 2011 – Samuel och Sam

TEMADAG:
Fluortantens dag
 
Från 1960-talet och fram till början av 1990-talet var fluortanten ett obligatoriskt inslag i skolorna i Sverige. Av besparingsskäl upphörde den obligatoriska fluorsköljningen. Under 2000-talet har fluortanten åter börjat besöka vissa skolor. Sedan 2009 firas "fluortantens dag" den 1 september med syfte att främja tandhälsan.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A SEPTEMBER 2022.

1886 Andra Schweiziska fotbollsklubben bildas.
 
Den engelske studenten Tom E. Griffith hade fått ett stipendium på 20 Schweizer Franc. För dessa ville han bilda en fotbollsklubb i Zürich där han studerade. Sagt och gjort. Han fixade en fotboll från England, med denna kom några fotbollströjor i stadens blå-vita färger. Tröjorna var efter Blackburns modell. Sedan ordnade Tom idag 1886 med så att Schweiz andra fotbollsklubb bildades. Han gav även namnet på klubben, men ingen vet riktigt var Grasshopper kom ifrån. Någon påstår att de höll till på olika planer runt Zürich och på så sätt hoppade runt bland gräsmattorna. Andra säger att det har med sättet som spelare och fans firade de första segrarna på.

Se en animation om första matchen på Anfield Se en animation om första matchen på Anfield

1892 Liverpool flyttar in på Anfield.
 
Everton övergav sin hemmaarena Anfield och flyttade till Goodison Park. Det betydde att Liverpool FC tog över Anfield, och idag 1892 spelade de sin första match på sin nya hemmaarena. Det var en vänskapsmatch mot Rotherham Town. Liverpool hade inga större problem med att vinna debuten på Anfield. 7-1 slutade det. Publiken hade lite svårt att hitta hit i början. Det var ingen succé vid invigningsmatchen då bara ca 200 hade sökt sig hit.

Film om Boleyn Grounds historia. Film om Boleyn Grounds historia.

1904 första matchen på Boleyn Ground.
 
West Ham United flyttade idag 1904 in på Boleyn Ground. Laget hette från början Thames Ironworks då de grundades 1895, men bytte namn 1900. De spelade på tre olika mindre arenor med plats för endast 10 000. West Ham sökte en större arena och det blev Boleyn Ground. Namnet sägs härstamma från Henrik VIIIs hustru Anne Boleyn som bott i området en tid. Området där Arenan ligger heter Upton Park och detta namn har även arenan ibland kallats. 2016-17 övergav Hammers sin arena för att flytta in på Londons Olympia Stadion. Just det, den första matchen som spelades idag 1904 var mot argaste konkurrenten Millwall. De hade redan mötts 23 gånger och Millwall hade vunnit de flesta, men idag var det West Hams tur att triumfera. 3-0 slutade debutmatchen.

2001 VM-kval Tyskland – England.
 
Till VM 2002 i Japan och Sydkorea hade Tyskland och England hamnat i samma Europeiska kvalgrupp. Båda lagen tog sig till VM och Tyskland vann gruppen klart. Trots det så finns det en match som det länge skulle talas om. Det var dagens kvalmatch 2001 på Olympiastadion i München. Tyskland och Carsten Jancker tog planenligt ledningen i 6:e minuten, men sedan var det bara England. Då slutsignalen gick hade England vunnit med 5-1. Några påstod att det var Liverpool som slog Tyskland då Michael Owen gjorde tre mål och Steven Gerrard och Emile Heskey gjorde de andra två. Alla spelarna spelade i Liverpool vid denna tid. Svenska tränaren Sven-Göran Eriksson fick också stor del av äran. Han fick t o m en sång ”Sven, Sven, Sven” med engelska komikerduon Bell & Spurling.

Till sammandrag av matchen.
Se videon till Sven Sven Sven

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1:A SEPTEMBER 2022.

Hakan SÜKÜR blir 51 år. Hakan SÜKÜR blir 51 år.

Hakan SÜKÜR är född 1971 i Adapazarı, Turkiet
Anfallare
35 U- och 112 A-landskamper för Turkiet (1987-2007).

Klubbar som spelare:
Sakaryaspor (1984-90),
Bursaspor (1990-92),
Galatasaray (1992-95),
Torino (1995),
Galatasaray igen (1995-2000),
Inter (2000-01),
Parma (2002),
Blackburn Rovers (2002-03),
Galatasaray än en gång (2003-08).

Största titeln:
UEFA-cupmästare 2000 med Galatasaray.

Efter fotbollskarriären slog han sig in på politiken. Han blev invald i parlamentet, men 2016 kom han på kollisionskurs med president Erdoğan. Hakan tvingades fly till USA. Där jobbar han nu som Uber-chaufför och bokförsäljare. Allt han tjänat på fotbollen, hans hus, affärsföretag och bankkonton, konfiskerades av regeringen.

Henning BERG blir 53 år. Henning BERG blir 53 år.

Henning Stille BERG är född 1969 i Eidsvoll, Norge
Försvarare
100 A-landskamper för Norge (1992-2004).

Klubbar som spelare: 
Lørenskog IF (1987-88),
Vålerenga IF (1988-91),
Lilleström SK (1992-93),
Blackburn Rovers (1993-97),
Manchester United (1997-2000),
Blackburn Rovers igen (2000),
Glasgow Rangers (2003-04).

Lag som tränare: 
Lyn (2005-08),
Lillestrøm SK (2008-11),
Blackburn Rovers (2012),
Legia Warszawa (2014-15),
Videoton (2016-17),
Stabæk (2018-19),
Omonia (2019-22),
Pafos FC (2022-)

Största titeln;
UEFA Champions Leaguemästare 1998–99 med Manchester United.

Ruud GULLIT blir 60 år. Ruud GULLIT blir 60 år.

Rudi Dil "Ruud" GULLIT är född 1962 i Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare
4 U- och 66 A-landskamper för Nederländerna !979-94).

Klubbar som spelare:
ASV Meerboys (1967-75),
DWS (1975-79),
HFC Haarlem (1979-82),
Feyenoord (1982-85),
PSV Eindhoven (1985-87),
Milan (1987-93),
Sampdoria (1993-94),
Milan igen (1994),
Sampdoria igen (1994-95),
Chelsea (1995-98).

Lag som tränare:
Chelsea (1996-98 spelande tränare),
Newcastle United (1998-99),
Feyenoord (2004-05),
Los Angeles Galaxy (2007-08),
Terek Groznyj (2011),
Nederländernas landslag (2017-18 assisterande).

Största titel:
Europamästare 1988.

Pedro CEA blev 70 år. Pedro CEA blev 70 år.

José Pedro CEA född 1900 i Montevideo, Uruguay och dog den 18:e september 1970 i Montevideo, Uruguay.
Anfallare
27 A-landskamper för Uruguay som spelare (1923-32) och 12 som manager för Uruguay.

Klubb som spelare:
Nacional (1915-36)

Lag som tränare:
Uruguays landslag (1941-42).

Största titlar:
Som spelare: Olympisk mästare 1924 och 1928. Världsmästare 1930 där han gjorde fem mål. (Dessa segrar står för tre av de fyra stjärnor som Uruguay har på sin landslagströja. Den fjärde är från VM 1950).
Som tränare: Sydamerikansk mästare 1942 där Uruguay vann med sex raka segrar och målskillnaden 21-2.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 1:A SEPTEMBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv