• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 17:e december 2019

Vi slutade överlägnsna tvåor.
A23-derbyt var ganska lamt.
Champions Cup och Europa Cup?!?
MFF tar sig av Wolfsburg.
Champions-lottningen och tips.


FOTBOLLSHISTORIA:
1953: Skyttekungen i VM 1958 debuterar i landslaget.
1993: MLS bildas även om det dröjer innan ligan kommer igång.

FÖDDA:
André, Yann.

DAGENS LUCKA

I årets julkalender har jag plockat ut bilder av en fotbollströja jag äger.
Det gäller att lista ut vilket laget är, om det är första, andra eller tredjetröja och vilken säsong tröjan användes.
I morgon får Ni svaret plus en ny tröja att fundera på.
Klicka på Lucka 17 för att öppna kalendern. Då får du även svaret på Lucka 16.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN MÅNDAGEN DEN 16:e DECEMBER 2019

Vi slutade överlägnsna tvåor.


Måndag och då gäller det att sova i två pass. Först mellan halvtvå och fyra, och andra passet mellan sex och tio. Allt beroende på den taxitjänst som jag bistår mina döttrar med. Från och med mars 2020 så blir det ändrade rutiner. Redan i februari börjar äldsta dottern på Hyllie Folktandvård och då får hon själv ta sig dit på morgonen och sista februari tar yngsta dotterns vikariat som sjukhusfysiker i Växjö slut och hon behöver inte skjutsas till tåget längre. Annars var dagen fulltecknad. Först handlade det om att gå ut och se då flygvapnet önskade God Jul genom sin ”julgransflygning” över Skåne, Halland, Småland och Blekinge. Sedan skulle veckans matlåda hämtas och därefter var det avslutning i Löddeligan i bowling. Vi gjorde vad vi kunde och vann vår match överlägset, men det gjorde även serieledarna. Det kändes lite som Liverpool förra året. Trots att vi gjorde de bästa resultaten på läng så var det ett lag vi inte kunde komma ifatt. Segrarna hade 21 poäng och vi 20. Trean kom på 16 poäng så det var två lag som stod ut. Tyvärr går bara ettan upp, men vi får göra som Liverpool till våren och se till att vinna alla matcher då.
 

A23-derbyt var ganska lamt.


Fotbollsmässigt så var det en match i Premier League igår. Måndagsmatchen avslutade omgång 17. Två omgångar kvar och halva ligan är spelad. Det var en riktig mittmatch igår mellan Crystal Palace och Brighton. Trots att det skiljer en del mellan klubbarna så anses matchen som ett av de tuffare derbyna i Premier League. Sträckan mellan London och Brighton tar man sig på vägen A23. Därför kallas matchen A23-derbyt. Det var efter  Crystal Palaces smeknamn  ”Eagles” som några Brightonsupportrar kontrade med att skrika ”Seagulls”, och så fick Brighton sitt smeknamn. Med spelartrupper av lirare från så många länder så tror jag inte att de känner av någon rivalitet. Trots att Brighton var det bättre laget så slutade det 1-1 igår. Även i varningar slutade det 1-1. Alltså ett vänskapligt derby.
 

Champions Cup och Europa Cup?!?


Men det fanns viktigare matcher att tänka på igår. Det var inga matcher som spelades utan som ska spelas till nästa år. Lottningen till Champions League och Europa League skedde igår. Turneringarna går över i riktiga cupmatcher, med hemma och bortamöte och efter det är ett lag utslaget och vinnaren går vidare. Alltså bör turneringarna ändra namn till våren till Champions Cup och Europa Cup.
 

MFF tar sig av Wolfsburg.


Många har favoritlag bland de som är kvar, men mest intressant för de som kommer från Malmö var vilka MFF får möta i sextondelsfinal. Det är frågan hur MFF kommer att se ut utan tränare och utan Rosenberg, men annars så ska inte Wolfsburg var ett helt omöjligt lag att kunna slå ut. De andra mötena är ganska ointressanta än så länge. Däremot är varje match i Champions Cup intressant. Med risk för att bli tjatig så finns fortfarande den urlöjliga regeln att inga klubbar från samma land får mötas i åttondelsfinal och att gruppettor bara lottas mot grupptvåor. Det gör att ibland så finns det inga lag att lotta mellan utan en etta från ett land automatiskt paras ihop med den enda tvåan de kan möta.
 

Champions-lottningen och tips.


Likt intresset för vilket lag MFF skulle få möta i sin turnering, så tror jag att intresset för Liverpool, Real Madrid, Barcelona, PSG och Juventus var ganska stort. Här följer alla åttondelar:
Borussia Dortmund-Paris Saint Germain
Real Madrid-Manchester City
Atalanta-Valencia
Atletico Madrid-Liverpool
Chelsea-Bayern München
Lyon-Juventus
Tottenham-RB Leipzig
Napoli-Barcelona
Mitt tips från dessa matcher är att följande lag kommer att finnas i kvartsfinal: Paris SG, Manchester City, Valencia, Liverpool, Bayern München, Juventus, Tottenham och Barcelona.

FOTBOLLSHISTORIA från den 17:e december.

1953 första landskampen för Just.

20 år gammal gjorde franske Just Fontaine debut i franska landslaget i fotboll. Det var i en match mot Luxemburg och då segern i kvalgruppen till VM redan var klar så var inte Just den enda debutanten. Faktum är att Frankrike beslöt att bara testa spelare som aldrig gjort en landskamp tidigare. Frankrike vann med 8-0 och Just gjorde ett hat trick. Trots detta skulle det dröja hela tre år innan han fick chansen igen i det franska landslaget. I VM i Sverige 1958 blev han den målskytt som gjort flest mål under ett och samma VM. Han gjorde 13 stycken. Ett oslagbart rekord och då spelade han bara sex matcher mot sju i dagens VM-turneringar.

FOTBOLLSHISTORIA från den 17:e december.

1993 ny liga i USA

USA fick hålla i VM i fotboll 1994. I gengäld skulle USA starta en liga för utomhusfotboll. Senaste lades ner 1984. Idag 1993 meddelade USAs fotbollsförbunds president Alan Rothenberg att en ny liga skulle starta. Den skulle heta Major League Soccer. Det fanns redan tolv lag klara. Trots detta dröjde det till 1996 innan MLS satte igång och då var det bara tio lag. Nu finns det 24 lag som är uppdelade i Eastern Conference och Western Conference. Tre lag från Kanada och 21 från USA.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 17:e december.

André AYEW blir 30 år

André Morgan Rami AYEW född 1989 i Seclin, Frankrike
Mittfältare/Anfallare
1 U-landskamp för Frankrike och 12 U- och 86 A-landskamper för Ghana.

Klubbar som spelare:
1860 München (1996-98)
Nania (1999-2006),
Marseille (2006-15),
Lorient (lån 2008-09),
Arles-Avignon (lån 2009-10)
Swansea City (2015-16),
West Ham United (2016-18),
Swansea City igen (2018-),
Fenerbahçe (2018-19 lån).

Eftersom Ayew har en fransk mor och en ghanansk far kunde han välja mellan att representera Frankrike eller Ghana i landslagssammanhang.
Han var med och vann guld med Ghana i U20-VM 2009. Han har deltagit i två Afrikanska mästerskap (2008och 2010) samt i VM 2010.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 17:e december.

Yann SOMMER blir 31 år

Yann SOMMER född är 1988 i Morges, Schweiz
Målvakt
69 U- och 53 A-landskamper för Schweiz.

Klubbar som spelare:
FC Herrliberg (1996–97),
Concordia (1997–2003),
FC Basel (2003–14),
FC Vaduz (2007–09 lån),
Grasshopper (2009–10 lån),
Borussia Mönchengladbach (2014–).

Han var förste målvakt för Schweiz i VM 2018 och fick släppa in Emil Forsbergs touchade skott i åttondelsfinalen då Schweiz åkte ur VM.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv