• Boris dagliga blogg

Lördagen den 27:e januari 2024

NAMNSDAG:
Göta
Göte.

TEMADAG:
Förintelsens minnesdag,
Hemtjänstens dag.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Regn och intällt.
Sverige vände till ingen nytta.
Klopp har sagt stopp.
Tre av fem får spela om i FA-cupen.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27/1:
2002: Dyrt mynt.
2011: Blackpool får böta för att de inte använt sina bästa spelare.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 27/1:
Karim EL AHMADI, 
AHN Jung-Hwan, 
Per RØNTVED.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM FREDAGEN 26 JANUARI 2024.

Regn och intällt.

Igår skulle vi till Tygesjös veterinärer för att Lillen skulle vaccineras. Sedan skulle vi ta promenad och besöka diverse butiker ute på landet. I väntan på vaccinationen satt vi i bilen och regnet började ösa ner. Där försvann promenaden. GPS kopplades in för att åka till första butiken. Då meddelades att den hade stängt fram till mitten av februari. Andra butiken öppnade inte förrän om en dryg timme. Alltså gick resan hem igen efter vaccinationen. Dottern, som var frisk, men hade sin lediga fredag, släpptes av hos vår bilreparatör i Limhamn för att hämta hem sin bil som varit på lagning i en dryg vecka. Även här var det lunchstängt, men ägaren och dotterns tandläkarpatient lovade stanna kvar så att bilnycklarna kunde överlämnas. Tanken var att jag skulle stanna till på ICA Maxi Burlöv för att hämta hm de matkassar som dottern beställt. Fast då klockan bara var strax efter tolv och hämtning skulle ske mellan två och tre så fick jag vänta hemma en stund innan jag gav mig ut igen. Dottern skulle ha en massa vänner till kvällen och jag och hustrun kollade säsongens sista På Spåret. Otroligt duktiga tävlande. Jag hade all möda att hinna med och då hade jag både svarsalternativ om en dator som kunde hjälpa mig hitta svar.
 
Sverige vände till ingen nytta.

Vi, eller jag, hade också en del idrott att kolla. Först var det semifinal i handbolls-EM mellan favoriten Frankrike och Sverige. Den matchen var slut redan i halvtid då fransmännen ledde med sex mål. Fast sedan visade det sig att jag trodde fel. Svenskarna var fantastiska och vann faktiskt matchen och borde ha gått till final. Borde… Få det målet som Sverige ledde med då matchen var slut kunde kvitteras om Frankrike kunde göra mål då en stillastående frikastsskytt skulle försöka få in bollen över sex svenskar i muren och målvakten i mål. Det blev 27-27, men frikastet lades inte av en stillastående skytt. Han tog ett steg åt sidan och sköt runt muren och in i mål. Enligt alla regler så skulle inte målet ha godkänts. Man har VAR även i handboll, men det struntade domarna i. Det blev förlängning och utgången av den var solklar. Ett svenskt deppigt lag som trodde de var i fina ställdes mot ett franskt lag som fått ny energi och fått gratis hjälp till en finalplats. Vi tog kvällspromenaden och då vi kom in var matchen slut. Frankrike hade vunnit med 34-30. Surt, men sant. Danmark kan man alltid lita på. De tog sig också till final och i bronsmatchen så möter Sverige Tyskland.
 
Klopp har sagt stopp.

Surt anser också Liverpool fansen att livet är. Jürgen Klopp som tränat laget så framgångsrikt och populärt sedan 2015 har sagt upp sig. Han stannar dock kvar säsongen ut. Om det varit en spelare som gjort samma sam så hade han satts åt sidan och inte spelat mycket mer i den klubb han skulle lämna. Sportchefen, även han tysk, har redan slutat. Det kan bli tufft för Liverpool i fortsättningen. Intressant att se om de kan hålla sig kvar i toppen av engelsk fotboll eller om de redan nu kommer att trilla ur cuper och dala i tabellen?
 
Tre av fem får spela om i FA-cupen.

Till skillnad från alla andra länder i Europa så spelar England cupturneringar på veckosluten. I andra länder är veckosluten till för ligorna och cuper spelas som veckomatcher, men inte i England. FA-cupen startade sina 1-delsfinaer redan i förrgår då Bournemouth tog sig vidare. Igår avgjordes fyra matcher. Inte nog med att veckosluten går åt till cuperna. Man har dessutom omspel om det skulle bli oavgjort. Det blev tre av matcherna. Det enda lag som gick vidare igår var de regerande mästarna Manchester City som sent omsider lyckades tåa in 1-0 borta mot Tottenham. Jag har inte så bra koll på matchen trots att jag hade TVn inställd på den. Alla människor som dottern hade på förfest använde givetvis sina mobiler inloggade på vårt nätverk. Då fanns det inte många signaler kvar till min TV. Det laggade mest hela tiden, men just då målet kom till fungerade det. Trots protester från Spurs över målet så går det inte att säga annat än att det var ett rättvist resultat.

IDAG! LÖRDAG 27 JANUARI 2024.

NAMNSDAG:
Göta        Göte.

Namnsdagar den 27:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Krysostomus (till minne av en grekisk kyrkofader, som i slutet av 300-talet blev patriark av Konstantinopel;  utgått)
1901–1985 – Göte
1986–1992 – Göte, Götar (utgått) och Jöns (utgått)
1993–2000 – Göta och Göte
Från 2001 – Göta och Göte

TEMADAG:
Förintelsens minnesdag,                        Hemtjänstens dag.

Förintelsens minnesdag
 
Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag.
 
Hemtjänstens dag
 
Hemtjänstens dag är en ganska ny temadag i vår kalender, cirka fem år gammal. Initiativet kommer från Kiruna, där Anne Kotavuopio Jatko vill lyfta fram och hylla Hemtjänstens arbete över hela landet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27 JANUARI.

2002: FA-cup med utvisning.

2002 vann Arsenal FA-cupen. Men det är kanske matchen som spelades idag 2002 i 16-delsfinalen mot Liverpool som blev mest ihågkommen efteråt. Inte för resultatet som blev 1-0 utan för utvisningarna. Dennis Bergkamp gjorde en ful stämpling som missade, men efter konfrontation med den assisterande domaren så visades Bergkamp ut. Detta retade upp hemmapubliken så pass att de började kasta in mynt efter domaren. De missade men träffade Jamie Carragher. Upphetsad över detta tilltag från publiken kastade Jamie tillbaka myntet upp på läktaren. För detta fick Jamie Carragher rött kort. Dessutom blev det polisanmälan som resulterade i böter på 40 000 pund plus att straffet från FA blev tre matchers avstängning. Så ett litet mynt kan alltså vara mycket värt.

2011: Domen 25 000 pund i böter.

Blackpool fick idag 2011 böta £25,000. Detta för en match de spelade den 10:e november året innan. Matchen spelades mot Aston Villa och manager Ian Holloway hade inte plockat ut det bästa laget. Han hade på spelschemat matcher mot West Ham och Wolverhampton som väntade och ansåg att Blackpool kunde slå dessa lag. Därför lät han sina bästa spelare vila mot Villa. Ian förklarade det med att: ”Vi har fyra matcher i tolv dagar och killarna jag har spelat med varje vecka kämpar för att hålla sig på högsta nivå.”

Det blev förlust med 2-3, men i de två följande matcherna tog de fyra poäng. Ett genidrag tyckte man i Blackpool, men inte i Premier League som bötfällde Blackpool för att: ”ha ställt upp med ett försvagat lag i en ligamatch!” Tyvärr för Blackpool så blev de till sist 19:e lag och det blev nedflyttning i alla fall, plus 25 000 pund fattigare i kassan.

Skulle samma regelverk gällt idag så hade många av lagen i Premier League råkat ut för massor av böter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 27 JANUARI.

Karim EL AHMADI blir 39 år.

Karim EL AHMADI Aroussi är född 1985 i Enschede, Nederländerna.
Mittfältare
8 U-landskamper för Nederländerna och 5 U- och 66 A-landskamper för Marocko (2008-19).

Klubbar som spelare:
UDI Enschede (1995-99),
Twente (1999-2008).
Feyenoord (2008–12),
Al Ahli (2011 lån),
Aston Villa (2012–14),
Feyenoord igen (2014–18),
Al-Ittihad (2018–22).

Han har spelat U-landslagsfotboll för Nederländerna men valde att representera Marocko vid U-20 VM i Nederländerna 2005. Senast 2018 var han med i Marockos landslagstrupp.

AHN Jung-Hwan blir 48 år.

AHN Jung-Hwan är född 1976 i Paju, Sydkorea
Anfallare
4 U- och 71 A-landskamper för Sydkorea (1994-2010).

Klubbar som spelare:
Busan I'Park (1998-2002),
Perugia (2000-02 lån),
Shimizu S-Pulse (2002-03),
Yokohama F. Marinos (2004-05),
Metz (2005-06),
Duisburg (2006),
Suwon Bluewings (2007-08),
Busan I'Park igen (2008),
Dalian Shide (2009-11).

2000-02 var han utlånad till Perugia och var på gång med kontrakt, men så gjorde han ett Golden Goal i VM 2002 då Sydkorea slog ut Italien och då fick han sparken från sin italienska klubb. Klubben bad visserligen senare om ursäkt och ville ha tillbaka Ahn, men det gick han inte med på.

Per RØNTVED blev 74 år.

Per Christian RØNTVED var född 1949 i Frederiksberg, Danmark, och dog av cancer den 16:e maj 2023.
Försvarare
3 U- och 75 A-landskamper för Danmark (1970-82).

Klubbar som spelare:
Brønshøj BK (1967-72),
Werder Bremen (1972-79),
Randers Freja (1979-83),
Hvidovre IF (1983).

En fortsatt tänkt fotbollskarriär i USA stoppades plötsligt i juni 1984 , då Per Røntved drabbades av en hjärnblödning som gjorde honom lam på ena sidan. Efter att han återhämtat sig var han inblandad i många klubbars styrelser. Han jobbade bl a som teknisk rådgivare åt Swazilands landslag.

DAGENS MATCHTRÖJA 26 JANUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT TREVLIGT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln