• Boris dagliga blogg

Söndagen den 5:e februari 2023

NAMNSDAG:
Agata
Agda

TEMADAGAR:
Nutelladagen
Runebergsdagen

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Chocolate Fondue Day
Yorkshire Pudding Day
Tu BiShvat
Grammy Awards Day

RUBRIKER.

Släktträff och AnnaKaga.
Jag såg tre sensationer i Premier League.
Melodi eller sång? Frankie Drake och Bullet Train.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5/2:
2002: Sir Alex slutar, men stannar ändå.
2011: Världens snabbaste målvaktsutvisning.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 5/2:
Stina BLACKSTENIUS, 
NEYMAR Jr, 
Vedran CORLUKA, 
Cristiano RONALDO, 
Carlos TEVEZ, 
Giovanni van BRONCKHORST, 
Jesper BLOMQVIST, 
Gheorghe HAGI, 
Sven-Göran ERIKSSON.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN FRÄRDE FEBRUARI 2023.

Släktträff och AnnaKaga.
 

En fin vinterdag. Skulle man kunna påstå att det var det gårdagen var? Skånsk vinterdag. Nollgradigt och med solen som lyste. Familjen passade på att åka på skäktbesök till Höllviken. Ja, det var den Lilles skäkt, hennes syster. Efter promenad på stranden passade de på att även åka in om AnnaKaga och fixa veckans ägg- och honungsinköp. Middag stod var och en själv för så därför hade jag inga förpliktelser utan kunde ta en Premier Leaguelördag.

Jag såg tre sensationer i Premier League.
 

Förr i tiden hade det handlat om Tipsextra och en fotbollsmatch klockan fyra. Numera startar spektaklet reda halvtvå och håller på till kvart över åtta. Först var jag givetvis intresserad av att se Arsenal utöka sin ledning i Premier League då de skulle till Liverpool och möta bottenlaget Everton. Jag har tidigare påstått att detta med att sparka tränare och leta upp nya mitt under säsongen kostar mer än vad de ger. Men tydligen mådde Everton bra av att bli av med Frank Lampard och få in Sean Dyche. De lyckades skapa sensation genom att tillskansa Arsenal säsongens andra förlust och själv vann de sin fjärde seger. 1-0 slutade det och det var faktiskt närmare 2-0 än 1-1. Rättvis seger alltså.

Klockan fyra fanns det ett antal matcher att välja mellan. Jag valde Wolverhampton mot Liverpool. Liverpool kan ju vara lite si och så nuförtiden så jag antog att det kunde bli en spännande match. Det blev det inte. Än en gång visade Liverpool hur usla de är denna säsong. För första gången sedan 2010 så vann inte Liverpool. Och dessutom var matchen inte ens spännande. Efter tolv minuter stod det 2-0, och trots att Liverpool startade andra halvlek lovande så kunde de inte göra någon mål i rätt bur. En kontring från Wolves gjorde att det slutade med förkrossande 3-0.

Sista matchen var i Newcastle. Newcastle i toppen av tabellen och West Ham i botten. En fotbollsexpert skulle påstå att den matchen bara kunde sluta med hemmaseger. Men för mig fick jag se den tredje sensationen i gårdagens Premier League. 1-1 slutade det och åter får jag säga att det inte alls var något orättvist slutresultat utan snarare tvärtom.

TRAILER TRAILER

Melodi eller sång? Frankie Drake och Bullet Train.
 

Resten av TV-kvällen tillbringade jag med hustrun. Det blev Melodifestival som hade sju ganska intetsägande låtar. Ingen av dem har något att komma med i en Europafinal så det kvittade vilka som gick vidare. Enda underliga med tävlingen är att den svenska uttagningen är en Melodifestival; Alltså är det bästa melodin som ska röstas fram till Eurovision Song Contest. Melodin är inte det viktigaste där då det tydligen är en sångtävling om man ska gå på namnet på tävlingen.

Sedan passade vi på att de ett avsnitt av den kanadensiska deckarserien som utspelar sig i Toronto på 1920-talet. Frankie Drake Mysteries heter den och är faktiskt riktigt bra. Dåtidens historiska personer finns ibland med och igår hade Al Capone en liten biroll i historien.

Jag avslutade själv med en film som ofta förekommer i reklaminslag för Viaplay. Där har en blodig och rå actionfilm som försöker få våldet att bli en komedi haft premiär. Den är från 2022 och heter ”Bullet Train”. I rollistan finns även asiatiska skådespelare då det där bullet train som hela filmen utspelar sig på är ett Shinkansen, alltså ett japanskt höghastighetståg. Här finns några av västvärldens många yrkesmördare och hur de alla samlats på just detta tåg får sin förklaring om än krystad. Väl genomtänkt av storskurken, men det är märkligt att han inte kollat upp bättre utan att han av misstag fått med Brad Pitt i rollen som den ”snälle” yrkesskurken Ladybug. Ett tag tänkte jag hoppa av, men jag såg båda de två timmar som filmen varade. Det kanske var tur, för då fick man reda på hur manusförfattarna hade tänkt. 7,3 på IMDb tyckte jag var alldeles för högt betyg.

IDAG: SÖNDAGEN DEN FEMTE FEBRUARI 2023.

NAMNSDAG:

Agata
Agda

 

Namnsdagar den 5:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Agata
1901–1985 – Agata
1986–1992 – Agata, Aili (utgått) och Alvi (utgått)
1993–2000 – Lisa (nu 20 september) och Elise (nu 20 september)
Från 2001 – Agata och Agda

TEMADAGAR:

Nutelladagen
 

Den i dag klassiska hasselnötskrämen gjorde entré på marknaden redan 1964 och har sedan dess blivit en populär ingrediens i bakverk, som smörgåspålägg eller bara som den är.
År 2007 bestämde sig bloggaren (och Nutella-älskaren) Sara Rosso för att nötkrämen förtjänade en alldeles egen dag. Den 5 februari det året firades den första Världsnutelladagen.
Enligt Sara Rosso kom hon själv i kontakt med Nutella för första gången när hon besökte Italien under en studieresa 1994. Vid frukostbordet hittade hon de små behållarna med nötkräm. För henne är Nutella lika italienskt som gelato eller pizza.
På sin blogg berättade Sara Rosso att hon hade fått klagomål från producenten Ferrero. Enligt Nutella-dagens grundare blev hon ombedd att stänga ner sin sajt och all aktivitet på sina sociala kanaler.
Sedan 2015 har Sara Rosso överlämnat Nutelladagen till producenten Ferrero. Företaget tog då även över sajten nutelladay.com som Sara Rosso drivit.

 
Runebergsdagen
 

Runebergsdagen firas framförallt i Finland. Det är den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg som föddes denna dag 1804. Ofta firas denna dag med bakelsen runebergstårta och diverse aktiviteter som skådespel och litterära aftnar runt om i landet.

En runebergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som skapade bakelsen på 1850-talet. Den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt.

TEMADAGAR:

World Nutella Day har jag redan avhandlat.

Chocolate Fondue Day. Chokladfondue är frukt doppad i choklad. kan det bli bättre. I slutet av 1600-talet dök ostfondue upp. Det är från detta som sedan chokladfondue utvecklades, men det tog en god stund. Första idén med chokladfondue hittar man på 1960-talet hos Konrad Egli. Han var ägare till en schweizisk testaurang i New York. Många tyckte han var galen, men försöket slog igenom så att det nu finns över hela världen och även har en speciell dag. Idag!

Yorkshire Pudding Day. Yorkshirepudding är en typisk engelsk maträtt. Den liknar ugnspannkaka och serveras vid traditionella söndagsmiddagar tillsammans med sås till rostbiff eller lammstek. Det sägs att rätten kommer från Yorkshire, men den är populär i hela England. Första receptet dateras till 1737. 2007 firades första Yorkshire Pudding Day, och då beslöts att den skulle firas första söndagen i februari.

Tu BiShvat står för Trädens högtid, är en högtid inom judendomen. Den femtonde i månaden Shvat kallas för trädens nyår. Det enda som är förknippat med denna dag är att äta någon frukt som växer i Israel. Vanligt att man väljer äta av de ”sju sorterna” som nämns i 5 Mosebok 8:8. De är vete, korn, vindruva, fikon, granatäpple, oliv, och dadel. Vissa i Israel planterar också nya träd tillsammans på denna högtid.

Grammy Awards Day. Den 65:e årliga Grammy Awards-ceremonin kommer att hållas på Crypto.com Arena i Los Angeles den 5 februari 2023. Den kommer att uppmärksamma de bästa inspelningarna, kompositionerna och artisterna under valbarhetsåret som är från 1 oktober 2021 till 30 september , 2022. Nomineringarna tillkännagavs den 15 november 2022.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN FEMTE FEBRUARI.

2002 Sir Alex slutar men stannar en säsong till.
 

I maj 2001 meddelade Manchester Uniteds manager sedan november 1986, Alex Ferguson, att han skulle dra sig tillbaka av hälsoskäl. I själva verket handlade det om missnöje med styrelsen. Förhandlingarna drog ut på tiden och 2001-02 skulle bli Fergusons avskedsäsong.

Därför var det lite överraskande att Sir Alex idag 2002 meddelade att han skulle stanna ytterligare en säsong i United. Det blev elva säsonger. Under denna tid myntades uttrycket ” Fergie Time”.

Det syftar till en generös eller överdrivet lång tilläggstid i slutet av en match, som ger ett lag mer tid att göra mål för att spela lika eller vinna. Mer specifikt hänvisar det till Sir Alex Ferguson, och en uppfattning bland motståndarfans att under matcher där United inte vann, skulle det ges "så mycket tilläggstid som krävs för United att vinna eller spela lika".

2011 Snabb målvakt.
 

Idag 2011 blev Ebbsfleets målvakt Preston Edwards en världskändis, men det var inte på ett positivt sätt. I matchen mot Farnsborough i ligan som heter Conference South lyckades Edwards bli utvisad efter 10 sekunder. Avsparken gick bakåt och en misslyckad passning blev till en än mer misslyckad bakåtpassning som gjorde att Edwards tvingades riva ner anfallaren och frilägesutvisningen var ett faktum. Alla medier med Youtube i spetsen bidrog till att händelsen kunde ses över hela världen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN FEMTE FEBRUARI.

Stina BLACKSTENIUS blir 27 år.
 

Emma Stina BLACKSTENIUS är född 1996 i 
Vadstena, Östergötland
Anfallare
49 U- och 86 A-landskamper för Sverige (2012-).

Klubbar som spelare:
Vadstena GIF (2002–12),
Linköpings FC (2013–16),
Montpellier HSC (2017–19)
Linköpings FC (2019–20),
BK Häcken (2020-21),
Arsenal WFC (2021-).

2015 debuterade hon i Sverige A-landslag och var med och tog ett OS-silver i Rio de Janeiro 2016. 2019 var hon med och tog ett VM-brons i Frankrike. Sedan tidigare har hon tagit ett EM-silver med Sveriges U17-landslag 2013. Hon har också vunnit guld vid U19-EM i Israel 2015 där hon också vann turneringens skytteliga. Hon har dessutom målrekordet för U19-EM genom alla tider.

NEYMAR Jr blir 31 år.
 

NEYMAR da Silva Santos Júnior är född 1992 i 
Mogi das Cruzes, São Paulo, Brasilien
Anfallare
24 U- och 124 A-landskamper för Brasilien (2009-).

Klubbar som spelare:
Portuguesa Santista (1999-2003),
Santos (2003-13),
FC Barcelona (2013-17),
Paris Saint-Germain (2017-).

Hans utköpsklausul och tillika övergång från Barcelona till PSG kostade 222 miljoner euro (drygt 2,1 miljarder kronor vid rådande eurokurs). Neymar blev därmed världens dyraste övergång.

Vedran CORLUKA blir 37 år.
 

Vedran CORLUKA är född 1986 i 
Derventa, Jugoslavien.
Försvarare
41 U- och 103 A-landskamper för Kroatien (2002-18).

Klubbar som spelare:
Dinamo Zagreb (2003-07),
Inter Zaprešić (lån 2004-05),
Manchester City (2007-08),
Tottenham Hotspur (2008-12),
Bayer Leverkusen (lån 2012),
Lokomotiv Moskva (2012-21).

Han har blivit kroatisk och rysk mästare plus att han blev silvermedaljör i VM 2018.

CRISTIANO RONALDO blir 38 år.
 

CRISTIANO RONALDO dos Santos Aveiro är född 1985 i Funchal, Madeira, Portugal
Mittfältare/anfallare
34 U- och 196 A-landskamper för Portugal (2001-).

Klubbar som spelare:
CF Andorinha (1992-95),
CD Nacional (1995-97),
Sporting Lissabon (1997-2003),
Manchester United (2003-09),
Real Madrid (2009-18),
Juventus (2019-21),
Manchester United igen (2021-22),

2008 blev han utsedd både till Europas och världens bästa fotbollsspelare och fick ta emot utmärkelserna Ballon d'Or samt FIFA World Player of the Year Award. Sedan har han i stort sett hållit samma nivå som fotbollsspelare i drygt tio år.
Europamästare 2016

Carlos TEVEZ blir 39 år.
 

Carlos Alberto Martínez TEVEZ är född 1984 i Fuerte Apache, Argentina
Anfallare
12 U- och 76 A-landskamper för Argentina (2001-15).

Klubbar som spelare:
All Boys (1992-96),
Boca Juniors (1997-2004),
Corinthians (2004-06),
West Ham (2006-09),
Manchester United (lån 2007-09),
Manchester City (2009-13),
Juventus (2013-15),
Boca Juniors igen (2015-16),
Shanghai Shenhua (2017-18),
Boca Juniors än en gång (2018-21).

Tévez långa, klart synliga ärr från höger öra ner till bröstkorgen kommer från en olycka med kokande vatten då han bara var 3 år gammal. Olyckan ledde till att Tévez fick tredje gradens brännskador samt att han fick intensivvård i nästan två månader. När Tévez senare fick kontrakt med Boca Juniors erbjöd klubben att betala för en kosmetisk operation så att Tévez skulle slippa ärret. Men det var inte Tévez intresserad av. "Det är en del av mig och det kommer det alltid att vara. Jag kommer aldrig att vinna någon skönhetstävling. Jag ska bara bli bäst i världen, sade den då tonårige Tévez".

Giovanni van BRONCKHORST blir 48 år.
 

Giovanni Christiaan van BRONCKHORST är född 1975 i Rotterdam, Nederländerna
Försvarare/mittfältare
106 A-landskamper för Nederländerna (1996-2010).

Klubbar som spelare:
RKC Waalwijk (1993-94),
Feyenoord (1994-98),
Glasgow Rangers (1998-2001),
Arsenal (2001-03),
Barcelona (2003-07),
Feyenoord igen (2007-10).
  
Lag som tränare:
Nederländerna U21 (2010-11 ass. manager),
Feyenoord (2011-15 ass. manager),
Feyenoord (2015-19),
Guangzhou R&F (2020),
Rangers (2021-22).

2003 gick van Bronckhorst till FC Barcelona där Frank Rijkaard var tränare. Han spelade vänsterback i en backlinje tillsammans med bland andra Carles Puyol, Phillip Cocu, Rafael Márquezoch Michael Reiziger. Laget blev spanska mästare 2005 och 2006 och vann Champions League 2006 efter finalseger mot van Bronckhorsts gamla klubb Arsenal.

Jesper BLOMQVIST blir 49 år.
 

Lars Jesper BLOMQVIST är född 1974 i Tavelsjö i Västerbotten.
Mittfältare
39 U- och 30 A-landskamper för Sverige (1990-2002).

Kubbar som spelare:
Tavelsjö AIK (Moderklubb),
Umeå FC (1992-93),
IFK Göteborg (1993-96),
Milan (1996-97),
Parma (1997-98),
Manchester United (1998-2001),
Everton (2001-02),
Charlton Athletic (2002-03),
Djurgårdens IF (2003-05),
Enköpings SK (2008-09),
Enköpings IS (lån 2009)
Hammarby IF (2010).  

Lag som tränare:
Enköpings SK (2007-09 spelande),
Hammarby IF (2010 spelande).

Han har klarat av det Zlatan inte lyckats med, nämligen att bli Champions Leaguemästare. Det var med Manchester United 1999.

Gheorghe HAGI blir 58 år.
 

Gheorghe HAGI är född 1965 i Săcele, Constanța, Rumänien
Mittfältare
125 A-landskamper för Rumänien (1983-2000).

Klubbar som spelare:
Farul Constanta (1978-80),
Luceafărul București (1980-81)
Farul Constanta igen (1981-83),
Sportul Studentesc (1983-87),
Steaua Bukarest (1987-90),
Real Madrid (1990-92),
Brecia (1992-94),
Barcelona (1994-96),
Galatasaray (1996-2001).  

Lag som tränare:
Rumäniens landslag (2001),
Bursaspor (2003-04),
Galatasaray (2004-05),
Timişoara (2006),
Steaua Bucureşti (2007),
Galatasaray igen (2010-11),
Viitorul Constanța (2014-20),
Farul Constanța (2021-)

Hagi är Rumäniens mest framgångsrika fotbollsspelare.

Sven-Göran ERIKSSON blir 74 år.

 
Sven-Göran ERIKSSON är född 1948 i Torsby, Värmland.
Försvarare/manager.
0 landskamper Sverige.

Klubbar som spelare:
Torsby IF (1966-71),
SK Sifhälla (1971-72),
KB Karlskoga (1972-73),
Västra Frölunda IF (1973-75).
  
Lag som tränare:
Degerfors IF (1977-78),
IFK Göteborg (1978-82),
Benfica (1982-84),
Roma (1984-87),
Fiorentina (1987-89),
Benfica igen (1989-92),
Sampdoria (1992-97),
Lazio (1997-2001),
Englands landslag (2001-06),
Manchester City (2007-08),
Mexikos landslag (2008-09),
Notts County (2009-10 Klubbdirektör),
Elfenbenskustens landslag (2010),
Leicester City (2010-11),
BEC Tero Sasana (2012 Teknisk direktör),
Al Nasr (V Teknisk direktör),
Guangzhou R&F (2013-14),
Shanghai SIPG (2014-16),
Shenzhen FC (2016-17),
Filippinernas landslag (2018-19).

Han har varit förbundskapten under tre VM-turneringar - med England VM 2002 och VM 2006 liksom Elfenbenskusten VM 2010. Eriksson har varit verksam i tio länder; Sverige, Portugal, Italien, England, Mexiko, Elfenbenskusten, Thailand, Förenade Arabemiraten, Kina och Filippinerna.
Av alla kag han tränade har han själv klassat Filippinernas landslag som det absolut sämsta lag han tränat.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv