• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 15:e februari 2017.

Champions League och League Championship


FOTBOLLSHISTORIA: 
1995: Huliganorganisationen Combat 18 "lyckas".

FÖDDA IDAG: Coen, Philipp.

DAGENS TRÖJA
PARIS SAINT-GERMAINs förstatröja 2013/14.

Paris Saint-Germain – Barcelona


Så var vårens Champions League igång igen. Åttondelsfinalerna startade med en spännande och som jag trodde oviss kamp mellan PSG och Barcelona. Den blev varken spännande eller oviss. Parislaget var helt överlägsna. Barcelona hade ett enda skott på mål. PSG hade fyra i mål.
 

1986 hade IFK Göteborg en hemmaseger på 3-0 att gå på då de skulle åka till returen i Barcelona. Det var semifinal i Europacupen och på hemmaplan vann Barca med 3-0 och gick sedan till final på straffar. Änglarna får ursäkta, men Paris SG är bättre och lär redan vara klara för kvartsfinal. Något annat som talar för PSG är ju att Zlatan slutat i klubben. Då han äntligen lämnat så lyckas många av de klubbar han spelat i bli Champions Leaguemästare. Visst vore det lite lustigt om PSG skulle gå hela vägen.

Benfica – Borussia Dortmund

 
Detta skulle bli den säkra tyska segern enligt mina beräkningar igår, och visst var Dortmund totalt överlägsna i statistiken, men det är ju mål som räknas och där var Benfica bättre. Ett fick de in, och det kan vara värdefullt att ha hållit nollan på hemmaplan. Så det ser bra ut för Victor Nilsson-Lindelöf och hans Benfica.
 

Gabonspelaren Pierre-Emerick Aubameyang, som varit på hemmaplan och spelat de Afrikanska mästerskapen, var den stora syndabocken. Inte nog med att han gått och snackat en massa om vilka storklubbar han vill flytta till. Han lyckades synnerligen dåligt på planen. Tre-fyra säkra målchanser brände han. Då Dortmund fick straff hade ledningen tagit fel beslut att låta Pierre-Emerick Aubameyang lägga den. Han lade den mitt i mål. Det är så jag har sagt att man ska lägga straffarna då målvakten oftast ligger och kramar en av stolparna. Målvakten Ederson överraskade alla med att stå kvar, och kunde enkelt rädda.
 

Jag vet att det ser ynkligt ut, men är fullständigt förvånad över att en kommentator som Niklas Holmgren inte begriper sig på fotboll alls. Han ondgjorde sig på sitt karakteristiska skrik och grymtningsvis: hur fruktansvärt usel straffen var. I 99 straffar av 100 hade den varit hur kylig och bra som helst. Det var ju Ederson som testade något nytt. Nämligen att stå kvar. Målvakten lurade alltså straffskytten.

League Championship


Övrig fotboll handlade om de Engelska proffsligorna under Premier League. Det var elva matcher i League Championship. Här börjar det dra ihop sig till Premier Leagueuppflyttning för ettan och tvåan och sedan är det kamp om de nästa fyra platserna som innebär kval där ett lag följer med upp i högsta ligan. Newcastle och Brighton har sett ut att vara klar etta och tvåa, men Brighton fick bara 1-1 mot Ipswich, samtidigt som trean Huddersfield vann borta med 3-2 över Rotherham. Det betyder att det är fyra poäng upp till direktuppflyttningsplatsen. Reading, Leeds och Sheffield Wednesday ligger bra till för kval.

DAGENS TRÖJA


Klubbar som Zlatan lämnar brukar ju vinna Champions League då de slipper att bygga spelet kring honom. Ska det bli så med Paris Saint-Germain också. Eller var det Barcelona som var så usla igår? Det var nog en kombination. Men visst är 4-0 ett resltat PSG inte släpper i match två?

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1995 Combat 18

Combat 18 lyckades sabotera en vänskapslandskamp.


Idag 1995 spelades en vänskapslandskamp på Lansdowne Road i Dublin mellan Irland och England. Den högerextremistiska fotbollshuliganorganisationen Combat 18 hade bildats 1992. De hade i stort sett lovat ställa till det under matchen, men tilläts komma in. De irländska myndigheterna hade tackat nej till den hjälp som polisen i England erbjudit för att kunna stoppa de värsta ledarna.
 

Då Irland gjorde 1-0 spårade det hela ur. De engelska huliganer började förstöra läktaren, och attackerade irländska fans på den nedre delen av läktaren vilket medförde att de engelska fansen slet upp betongklumpar samt bänkar och diverse bråte vilket kastades på de irländska fansen och på planen. Domaren avbröt matchen. Polisen lyckades hålla de irländska fans som ville attackera huliganerna från dem, tills insatsstyrkan kunde gå in och gripa dem. De visade sig senare vara just Combat 18. 50 personer skadade fick föras till sjukhus.

FÖDDA IDAG

Blev 73 år Coen MOULIJN född 1937 i Rotterdam, Nederländerna
Mittfältare
38 landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
Moderklubb Xerxes och
1955 till 1972 spelade han 487 matcher och gjorde 84 mål för Feyenoord.
Han brukade kallas Mr Feyenoord.

34 år Philipp DEGEN född 1983 i Liestal, Schweiz
Försvarare
25 U- och 32 A-landskamper för Schweiz.

Klubbar som spelare:
Basel (1995-2005),
Aarau (lån 2002-03),
Borussia Dortmund (2005-08),
Liverpool FC (2008-11),
Stuttgart (lån 2010-11),
Basel (igen / 2011-16)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv