• Boris dagliga blogg

Lördagen den 9:e oktober 2021

Stearinljusfabriken. 26 års väntetid. Båstad GK, fantastiskt! "Free Guy". VM-kval.


IDAG: 9/10 -21:
Nationaldag: Uganda
Namnsdag: Ingrid och Inger.
Temadagar: Världspostunionens dag, Musikens dag, Minnesdag för avskaffandet av Sveriges transatlantiska slavhandel, Finlandssvenska matkulturdagen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/10:
1875: Fotbollshistoriens första matchprogram.
1996: VM-kval: Bortalaget var på plats, men inte hemmalaget.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/10:
Mark
VIDUKA, Gheorghe POPESCU.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 8/10 2021.

Stearinljusfabriken.


Då min mor levde och bodde i Ängelholm åkte jag varje år sista veckan i november på besök till henne. Förutom den detaljen så var resan upp även avsett som ett besök i Ängeltofta några kilometer norr om Ängelholm. Här ligger Skånska Stearinljusfabriken, som ståtar med att vara Kunglig Hovleverantör. Här har vi alltså de tio senaste åren inköpt stearinljusen till adventsstakar och datumljus. Efter moderns dör har vi tagit dagen till Ängeltofta lite tidigare på året och kombinerat detta med ett besök på en av alla golfbanor som finns på Bjärehalvön.
 

26 års väntetid.


Då den ende hunden i familjen som definitivt inte är en golfhund denna vecka befinner sig i Jönköping, kunde dagen bli en utflykt för hela resterande familj av människor och hundar. Liksom förra året då vi besökte Bjäre GK så var det igår ett fantastiskt golfväder och nästan sommarlikt då vi gästade Båstad GK. I min ungdom så sjöng min mor i Västra Karups kyrkokör. Några gånger om året var de anlitade att sjunga på Boarps hembygdsgård. Alldeles i dess närhet fanns ett par av golfhålen på det som vi vid den tiden kallade Boarps golfklubb. Genast fattade jag intresse för golf och min mor tog kontakt med klubben. Jag skulle börja spela golf, men den drömmen försvann snabbt då klubben meddelade att de gärna skrev upp mitt namn och om vi betalade in en liten avgift varje år så skulle de ställa upp mig på kön för medlemskap. För tillfället var det 26 års väntetid.
 

Båstad GK, fantastiskt!


Golfspelet kom ju så småningom och självklart intalade jag mig att någon gång i livet skulle jag spela dessa hål som gick utanför hembygdsgården. Igår var det dags. Det blev alltså Båstad GKs Gamla Banan. Den första av de två som finns nu och som invigdes 1930. Alla var lyriska över klubbhus, restaurang och bana. Givetvis har vädret en stor fördel, men jag måste säga att det var en underbar anläggning. Det kan faktiskt vara njutbart även om spelet var det enda som fallerade. Det var ganska långa hål och en krävande bana, men som sagt, en fantastisk dag. Den avslutades på hemvägen med att vi beställde kinamat på Hang Zhou på Sallerupsvägen.
 

"Free Guy".


Efter denna fantastiska dag avslutade äldsta dottern och jag kvällen med att se ”Free Guy”. Det lustiga med denna film är att den går på bio just nu och att yngsta dottern och hennes belgare varit och sett den på bio i Jönköping. Det är även yngsta dottern som beställt Disney Channel och det innebär ju att ett antal personer kan utnyttja dessa abonnemang. Därför har även jag möjlighet att använda Disney Channel. Där finns filmen redan som streamingtjänst. En annorlunda actionkomedi om Guy som lever inne i ett videospel och som utvecklas med en egen personlighet och inte bara blir en spelfigur. Ganska kul tanke i en underhållande film.
 

VM-kval.


Sedan så fanns det självklart fotboll då VM-kvalen inleddes i nästan full skala. Jag så lite, lite av slutet på Turkiet mot Norge. 1-1 slutade den kampen. Det gör att Norge ligger kvar på andra plats i sin tabell två poäng efter Nederländerna, men två poäng för Turkiet. Andra nordiska laget i farten igår var Island som hemma fick 1-1 mot Armenien och med det är det klart att Island inte kommer att spela något andra VM. Av de elva matcher i Europakvalet var det endast väntade resultat.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 9/10 2021.

NATIONALDAG:

Uganda

Uganda erhöll självständighet från Storbritannien den 9 oktober 1962. Landet hade då varit brittiskt sedan år 1888. Namnet Uganda kommer från kungariket Buganda, som ligger i den södra delen av landet och inkluderar huvudstaden Kampala.

NAMNSDAGAR:

Ingrid och Inger

Namnsdagar för den 9:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Dionysius (till minne av en domare i Aten, som av Paulus omvändes till kristendomen och blev stadens förste ärkebiskop)
1901–1985 – Ingrid
1986–1992 – Ingrid, Inger och Ingolf (utgått)
1993–2000 – Ingrid och Inger
Från 2001 – Ingrid och Inger

TEMADAGAR:
 


Världspostunionens dag

Världspostunionens dag är en FN-dag. Den instiftades av UPU, Världspostföreningen, som har 197 medlemsländer och vars huvudsakliga syfte är att tillgodose att det finns en fungerande internationell postutväxling.
 

Musikens dag

Musikens dag infaller andra lördagen i oktober. Det är lite olika hur länge man firat denna dag. Trollhättan är nog den ort i Sverige som haft tradition att fira musikens dag. Den har man gjort sedan 1892.
 

Minnesdag för avskaffandet av Sveriges transatlantiska slavhandel

Idag, den 9 oktober 1847 avskaffade Sverige officiellt den transatlantiska slavhandeln. Detta avskaffande var ett stort kliv åt rätt riktning för Sverige att respektera och uppmärksamma allas lika värde. Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slavhandeln.
 

Finlandssvenska matkulturdagen

Marthaförbundet instiftade den finlandssvenska matkulturdagen år 1992. Sedan dess har den firats den 9 oktober varje år. Avsikten är att uppmärksamma, bevara och utveckla unika finlandssvenska mattraditioner.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E OKTOBER.

1875 Första matchprogrammet
 

På Hampden Park i Glasgow möttes idag skottska Queen's Park FC och engelska Wanderers FC. Skottarna hade inga problem att vinna. 5-0 slutade matchen. Det speciella med dagens match 1875 var att det var första gången i historien som det såldes ett matchprogram. Programmet bestod i ett enda blad där man kunde läsa datum, plats och laguppställningar för de båda lagen. Det fanns också en uppmaning till publiken ”Var vänliga och häng inte på repen”.

1996 Skottland hade tre poäng
 

Kvalet till VM 1998 hade spel idag 1996 i Tallinn. Det var Skottland som hade bortamatch mot Estland. Det var en kvällsmatch och då arenan inte hade elljus hade Estländska förbundet skaffat in tillfälligt ljus. Skottarna tyckte de var för låga och att det inte skulle bli tillräckligt ljus, men FIFA beslöt dagen innan att matchen skulle gå avtalad tid. De ändrade sig dock på kvällen och fastställde att matchen skulle spelas klockan tre på eftermiddagen.
 

Skottarna var uppställda idag 1996, men det fanns inga motståndare då Estländarna vägrade godkänna FIFAs beslut att flytta fram matchen. Domare blåste igång och blåste av matchen och förklarade Skottland vinnare. Estland protesterade och fick igenom sin protest. Matchen kom att spelas den 7:e februari 1997 i Monaco. Den slutade 0-0 och Skottland förlorade två poäng, men det gjorde inte så mycket för de hade inte tagit sig till VM i alla fall. Det gjorde inte Estland heller.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 9:E OKTOBER.

Mark VIDUKA blir 46 år
 

Mark Anthony VIDUKA är född 1975 i Melbourne, Australien
Anfallare
22 U- och 68 A-landskamper för Australien (1993-2007).

Klubbar som spelare:
AIS (1992-93),
Melbourne Knights (1993-95),
Dinamo Zagreb (1995-98),
Celtic (1998-2000),
Leeds United (2000-04),
Middlesbrough (2004-07),
Newcastle United (2007-09).

Att hans första proffsklubb i Europa råkande bli kroatiska Dinamo Zagreb var inte så kostigt då Mark har kroatiskt påbrå.

Gheorghe POPESCU blir 54 år
 

Gheorghe POPESCU är född 1967 i Calafat, Rumänien
Försvarare/mittfältare
115 A-landskamper för Rumänien (1988-2003).

Klubbar som spelare:
Dunarea Calafat (1980-84),
Universitatea Craiova (1984-90),
Steaua Bukarest (1988 lån),
PSV Eindhoven (1990-94),
Tottenham Hotspur (1994-95),
Barcelona (1995-97),
Galatasaray (1997-2001),
Lecce (2001-02),
Steaua Bukarest igen (2002),
Hannover 96 (2002-03).

Han är svåger med den gamle rumänske storstjärnan Gheorghe Hagi.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT SKÖNT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv