• Boris dagliga blogg

Lördagen den 18:e november 2017.

Makalöst att Sverige envisas spela sin fotbollssäsong tvärtemot Europa???
Ett enda poäng på de senaste fem ligamatcherna???
Ingen i Frankrike verkar vilja ta upp kampen med PSG.

Fotbollsmatcher borde förbjudas sluta 0-0.

FOTBOLLSHISTORIA:
1934: Efter drygt ett år koras 1933 års mästare i Uruguay.
2003: Adu, yngsta proffset i USAs ligafotboll.
2009: Svenska domarteamet fixar så Frankrike tar sig till VM.


FÖDDA IDAG:
Darko, Peter.

DAGENS TRÖJA
SHEFFIELD UNITEDs andratröja 1998/2000

Ligafotbollen är igång igen och Sheffield United vann borta mot Burton och tog serieledningen i League Championship. Uniteds U-23 vann borta över Leeds, så tröjvalet idag var enkelt.

Makalöst att Sverige envisas spela sin fotbollssäsong tvärtemot Europa???


Landskamperna är över för i år och nu gäller ligor och cuper runt om i Europa utom i Sverige. Ligamässigt är Sverige ett U-land och de har ett tjurnackat förbund som envisas med att inte vilja följa med övriga fotbollsvärlden. Vi hade inte haft några som helst problem att spela säsongen höst-vår och följa alla andra europeiska ligaomgångar. Dels har vintrarna blivit varmare och sedan finns det massor med konstgräsplaner som det går utmärkt att spela på året om. Det betyder alltså att då alla länder fortsätter sin liga- och cupfotboll så liger fotbollen i Sverige i dvala. Förutom för Östersund, av alla svenska lag.
 

Ett enda poäng på de senaste fem ligamatcherna???


Tyska Bundesliga tar ett rejält vinteruppehåll (något för Sverige att fundera på) men än är ligan igång. Boryssia Dortmund inledde fantastiskt och ledde då Byern München inte kom ingång riktigt. Nu verkar det som Dortmund redan tagit vinteruppehåll. Igår var de i Stuttgart och förlorade med 2-1. Dortmund ligger på tredje plats och det är i och för sig fantastiskt med tanke på attt de bara tagit ett enda ynkligt poäng på sina fem senaste Bundesligamatcher.
 

Ingen i Frankrike verkar vilja ta upp kampen med PSG.


I Frankrike inledde Monaco omgång 13 med att bara få 1-1 mot bottenlaget Amiens. Det betyder att Paris SG som redan på förhand ansågs som favoriter till ligaguldet redan verkar ha vunnit det. Monaco verkar oförmögna att komma ifatt och göra ligan lite spännande. Fortfarande är de tvåa, men förutsätter man att PSG slår Nantes hemma senare idag så leder de redan med sex poäng i tabelltoppen.
 

Fotbollsmatcher borde förbjudas sluta 0-0.


Slutligen startade även League Championship i England och här tog Sheffield United ledningen genom sin  bortaseger över Nigel Cloughs Burton. Själv hade jag oturen att titta på Lancashirederbyt mellan Ptreston och Bolton. Otur för att jag är en motståndare till att en fotbollsmatch ska få sluta 0-0 och då var det givetvis vad denna intetsägande match slutade. Nej, då hoppasjag på lite mer action i dagens Premier Leaguematcher, med ett tufft London-derby och den sena matchen där både Pogba och Zlatan ligger bra till för att vara med i Mourinhos trupp som tar emot Newcastle.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 18:e november

1934 Nacional blir äntligen mästare

 
Ligan i Uruguay 1933 slutade med att Nacional och Peñarol slutade på samma poäng. Det krävdes en avgörande match som skulle dröjde ända till den 27:e maj 1934. Här sköt Peñarol ett skott i 70:e minuten som missade mål, men träffade läkarteamet och studsade in på plan igen. Nacional tog hand om bollen och drev över till andra sidan och gjorde 1-0. På grund av uppståndelsen till målet tvingades matchen brytas för mörker då det återstod 20 minuter. Efter matchen protesterade Peñarol och en månad senare fick de igenom sin protest.
 

Det beslöts att de sista 20 minuterna skulle spelas inför tomma läktare. Det gjordes den 25:e augusti. Trots två förlängningar avgjordes inte matchen som förblev mållös. Nästa omspelsmatch gick av stapeln den 2:a september. Den slutade också mållös. Så idag 1934 var det dags för tredje försöket att avgöra förra säsongens ligaspel i Uruguay. Det lyckades. 3-2 slutade matchen till Nacional. Det är kanske tur att vi har straffar idag som kan avgöra matcherna trots allt.

2003 Yngsta proffset i USA

 
Freddy Adu hette en ung talangfull fotbollsspelare som föddes i Ghana, men kom med sin familj till USA som åtta-åring. Han blev det yngsta proffset i ett Amerikanskt lag någonsin. DC United i huvudstaden Washington skrev kontrakt med Adu som idag 2003 var 14 år och 169 dagar. Många euroepiska klubbar var också intresserade, men eftersom Adu bodde i Washington ville han och familjen vara ”hemma” så att säga. Det blev 86 matcher med DC. Efter det har den unga lovande stjärnan flackat runt i elva olika klubbar, bl a i finska KuPS. Det blev aldrig någon stor succé och som 28-åring letar han idag efter en klubb arr spela i. Tamba Bay Rowdies, som var hans senaste klubb ville inte förlänga kontraktet och Freddy sökte sig till polska Sandecja Nowy Sącz, men inte heller här fick han något kontrakt. Troligas är att hans karriär är över.

2009 Frankrike slår ut Irland

 
Till VM i Sydafrika spelades det direktkvalmatcher. En av dessa gick mellan Irland och Frankrike. Frankrike hade stor fördel då de tog emot irländarna på hemmaplan idag 2009. Fransmännen hade vunnit med 1-0 i Dublin, men Irland ville inte ge sig. De kämpade och lyckades i 32:a minuten kvittera mötena med ett mål av Robbie Keane.
 

Det blev förlängning, och i denna lyckades William Gallas trycka in målet som tog Frankrike till VM. Men det visade sig att frisparken som föregick målet egentligen skulle varit offside, och passningen som Gallas gjorde mål på stoppades först med handen av Thierry Henry innan han fick bollen till Gallas. Trots massiva protester från irländarna valde Martin Hansson och hans svenska domarkollegor att döma mål till Frankrike som gick till VM med 2-1 sammanlagt.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 18:e november

44 år Darko KOVAČEVIĆ född 1973 i Kovin i Jugoslavien
Anfallare
59 landsamper för Jugoslavien och Serbien Montenegro.
Klubbar som spelare:
1992-94 Proleter Zrenjanin,
1994-96 Röda Stjärnan,
1996 Sheffield Wednesday,
1996-99 Real Sociedad,
1999-2001 Juventus,
2001 Lazio,
2001-07 Real Sociedad,
2007-09 Olympiakos.

54 år Peter SCHMEICHEL född 1963 i Gladsaxe i Danmark
Målvakt
129 landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare:
1972-75 Høje-Gladsaxe,
1975-84 Gladsaxe-Hero,
1984-87 Hvidovre,
1987-91 Brøndby,
1991-99 Manchester United,
1999-2001 Sporting Lissabon,
2001-02 Aston Villa,
2002-03 Manchester City.
Europamästare 1992.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln