• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 12:e februari 2020

Brexit påverkar Premier League.
Pelé deprimerad.

Att driva två företag och spela elitfotboll är inte att rekommendera.
Rättvis Rögleseger.
Inte rättvist med vinteruppehållet i fotbollen i England.


IDROTTSHISTORIA:
1994: Vinter-OS nummer sjutton invigs av kung Harald V.
2007: Kaka blir italienare...också.
2010: Vinter-OS nummer tjugoett invigs av Michaëlle Jean.

FÖDDA:
Nicolas, Hong.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN TISDAGEN DEN 11/2 2020

Brexit påverkar Premier League.


Engelsk fotboll kommer att få problem. Det är spågubben Jonas Olsson som vi kan se som bisittare i Viasat vid Premier Leaguematcherna som påstår detta. Han grundar uttalandet på Brexit. Då Storbritannien dragit sig ur EU så kommer detta givetvis att slå mot den fria arbetsmarknaden inom EU. Alltså kommer inte de Engelska klubbarna att lika lätt som tidigare skaffa in nya unga talanger från resten av Europa eller resten av världen. Detta kommer att göra Premier League sämre enligt den gode Jonas. Men om vi tittar på dagens regler så får varje lags 25-mannatrupp innehålla 17 utländska spelare. Detta vill FA ta ner till 13 i England. Något som klubbarna kommer att protestera mot. Men… 17 utländska spelare har just nu Manchester City, West Ham och Norwich. City går ju bra, men de andra två lagen verkar inte dra någon fördel av att ha massor av icke-britter i laget. Burnley har 3 och Sheffield United 5 spelare utanför Storbritannien, och åtminstone för Sheffield så verkar detta fungera tillfredsställande. Jag håller inte alls med att Engelsk fotboll skulle tappa på att ha lite fler britter i trupperna. Hur det än blir med detta så kan vi som har Viasat glädja oss åt att kunna behålla abonnemanget om vi vill se Premier League. Både den engelska ligan och Bundesliga ha nu säkrats för fem år framåt. I betalkanalen.
 

Pelé deprimerad.

 
Sedan läste jag om två lite mer riktiga tråkiga händelser. Jag som en gammal man som följt fotboll sedan jag var med och såg min egen far spela har sedan ett bra tag tillbaka utsett vem som är världens bästa fotbollsspelare genom alla tider. Det är enligt mig Edson Arantes do Nascimento som är mer känd under artistnamnet Pelé. Det jag grundar mitt beslut på är att han redan som 18 år slog igenom som världsspelare och detta var han både på och utanför planen. Dessutom har han vunnit VM tre gånger. Jag hade själv glädjen att se honom då hans New York Cosmos var på världsturné och den 31:a augusti 1975 var på Malmö Stadion. MFF vann med 5-1 men det var Pelé gjorde Cosmos mål. Han har fått mängder med utmärkelser och han har ofta rört sig som en sorts ambassadör för fotbollen vid olika mästerskap. 80 år gammal verkar fotbollen ha satt sina spår på Pelés hälsa. Hans son Edinho meddelar att Pelé inte längre kan gå själv utan hjälp och att han skäms för detta, vilket har gett honom depressioner och att han vägrar att visa sig utanför sitt hem. Tråkigt!
 

Att driva två företag och spela elitfotboll är inte att rekommendera.


De andra artikeln jag läste i tidningen som också var tråkig var att Jonas son Simon Thern drabbats av depressioner och panikångest. Detta resulterade i fysisk sjukdom, trots att det var psykisk ohälsa Simon led av. Nu vill han hjälpa andra idrottsmän med att berätta om det han drabbades av så att det kan förhindra andra att råka ut för samma sak. Att spela två matcher i veckan anser Simon vara vad en fotbollsspelare maximalt kan orka med. Nu tror jag inte att detta är sant. För om man läser med så ser man att utöver fotbollen har familjen ett nyfött barn och sedan så drev Simon två företag. Det säger sig själv att man inte kan vara fotbollsspelare på heltid och samtidigt vara inblandad i olika projekt som innebär att man driver två företag. Nej, hade man bara hållit sig till fotboll så hade det nog gått att samtidigt klara av ett litet barn också.
 

Rättvis Rögleseger.


Nästa vecka ska jag följa med min yngsta dotter till Växjö. Hade det varit denna vecka så hade jag nog varit på Vida Arena och kollat då mitt Rögle spelade mot Växjö Lakers. Nu kunde jag ju följa matchen på TV. Lagen har mötts två gånger tidigare denna säsong och då har det blivit varsin bortaseger. Det blev en tredje bortaseger igår och denna gång höll Rögle nollan. De gjorde fyra mål och även om jag är lite partisk så var det en rättvis seger. Denna tog Rögle över slutspelsstrecket igen, men det är väldigt jämnt runt det strecket.
 

Inte rättvist med vinteruppehållet i fotbollen i England.


Slutligen så visade Viasat en match från League Championship. Detta fick mig att kolla upp vinteruppehållet som tydligen är så heligt i Premier League att det inte går att göra något under två veckor. I alla de andra proffsligorna, där man dessutom är 24 lag istället för Premier Leagues 20, så kör man för fullt. Där är det inte tal om något vinteruppehåll. Där drog man igång den 2:a augusti 2019 (en vecka före Premier League) och avslutar omgång 46 den 2:a maj 2020. Sedan ska topplagen kvala till Premier League. Denna liga avslutar så sent som den 17:e maj, men då har de bara spelat 38 omgångar och så har de ju vinteruppehåll. Det blev lite strötittande på Swansea mot Queens Park rangers och de skulle nog behöva lite vinteruppehåll, för det var en bedrövlig match som givetvis slutade 0-0.

IDROTTSHISTORIA från den 12:e februari.

1994: Sjuttonde vinter-OS invigs i Lillehammer.
 

Aldrig har Sverige varit så nära att få arrangera ett vinter-OS som 1994. Inför sista omröstningen var Östersund/Åre storfavorut att få OS, men på något märkligt sätt blev det andra gången för Norge istället. 1952 hölls OS i Norge och idag 1994 invigdes vinter-OS i Lillehammer. Det var ett vinter-OS som pågick till den 27:e februari. Då hade 1737 idrottare (1215 män och 522 kvinnor) från 67 nationer tävlat i 61 grenar i 6 sporter. Norge som alltid ligger i topp i vinter-OS blev faktiskt "bara" tvåa i medaljligan med sina 10 guld. Ett mer lyckades Ryssland ta. 

Sverige hamnade på tionde plats med två guld och ett silver. Silvret tog Marie Lindgren i freestyle på skidor. Guld tof Pernilla Wiberg i alpin kombination. Det andra guldet vägde upp lite av den klena medaljskörden för Sverige, då Tre Kronor för första gången lyckades vinna OS-guld i ishockey. Avgörandet blev legendariskt då Peter Forsberg gjorde en så makalös dragning och mål i straffavgörandet att detta sedan blev till ett svenskt frimärke. Fast man ska inte glömma Tommy Salos räddning på den siata Kanadensiska straffen. 

Sedan fanns det en speciell detalj med vinter-OS i Lillehammer 1994. Normalt sett så går de olympiska spelen vart fjärde år, men olympiska kommittéen tyckte att både vinter- och sommar-OS under samma år var för mycket. Alltså hade man beslutat att ha OS vart annat år, men sära på åren då vinter- och sommar-OS skulle gå av stapeln. Alltså var det i Lillehammer bara två år sedan förra vinter-OS gått i franska Albertville.

IDROTTSHISTORIA från den 12:e februari.

2007: Kaka blir italienare

Kaká eller Ricardo Izecson dos Santos Leite som han egentligen heter startade sin fotbollskarriär i São Paulo som junior. 2003 hade skapat ett så pass stort rykte att Europa blev intresserat. Italienska Milan köpte honom. För att kolubben skulle kunna ha mer än tre icke-européer i laget gällde det om någon var villig att byta nationalitet. Det var Kaká.
 

Idag 2007 blev han italiensk medborgare. Fast han har även behållit sitt brasilianska medborgarskap och fortsatt att spela landskampet för sitt moderland. Två år efter han blev italienare flyttade han till Spanien och Real Madrid. Den 18 december 2017 meddelade Kaka officiellt att han avslutar sin spelarkarriär.

IDROTTSHISTORIA från den 12:e februari.

2010: Tjugoförsta vinter-OS invigs i Vancouver.
 

Calgary hade haft vinter-OS 1988. Idag 2010 var det dags för Vinter-OS att komma tillbaka till Kanada. Då öppnades vinter-OS 21 av generalguvernören i Canada Michaëlle Jean i Vancouver. Spelen avslutades den 28:e februari. Då hade 2626 idrottare (1215 män och 522 kvinnor) från 82 nationer tävlat i 86 grenar i 15 sporter. Fast detta är inte helt sant. En man försvann tidigare på dagen idag 2010. Det var den georgiska rodelföraren Nodar Kumaritasjvili som kraschade så allvarligt i ett träningsåk att han avled.

Det hade tillkommit ett stort antal grenar sedan de första vinter-OS hölls 1924. Därför var det fler guldmedaljer som skulle delas ut och värdlandet kanada var det första landet i Vinter-OS att kamma hem 14 guld. De vann nationsstriden med Tyskland som två, USA trea och Norge  fyra. Sverige tog 11 medaljer och med sina fem guld hamnade de sjua. Det blev tre individuella guld genom Charlotte Kalla på 10 km fristil längdskidor, Marcus Hellner i längdskidåkningens jaktstart och Björn Ferry i skidskyttets jaktstart (lustikt namn på en gren i skidskytte). Dessutom togs två lagguld i damernas curling och herrarnas skidstafett. 

IDROTTSPROFIL som föddes den 12:e februari.

Nicolás OTAMENDI blir 32 år
FOTBOLL

Nicolás Hernán Gonzalo OTAMENDI är född 1988 i Buenos Aires, Argentina.
Försvarare
70 A-landskamper för Argentina.

Klubbar som spelare:
Vélez Sarsfield (1995–2007),
Vélez Sarsfield (2007–10),
Porto (2010–14),
Valencia (2014–15),
Atlético Mineiro (lån 2014),
Manchester City (2015–).

Han är argentinsk, portugisisk och engelsk mästare i fotboll. 

IDROTTSPROFIL som föddes den 12:e februari.

HONG Myung-Bo blir 51 år
FOTBOLL

HONG Myung-Bo är född 1969 i Seoul, Sydkorea
Försvarare
1 U- och 136 A-landskamper för Sydkorea.

Klubbar som spelare:
Korea University (1987-91),
Pohang Steelers (1991-97),
Bellmare (1997-98),
Kashiwa Reysol (1999-2002),
Pohang Steelers (2002),
LA Galaxy (2003-04).  

Lag som tränare:
Sydkorea (2005-07 assisterande tränare),
Sydkorea U23 (2007-08),
Sydkorea U20 (2009),
Sydkorea U23 (2009-12),
Sydkorea (2013-14),
Hangzhou Greentown (2016-17).

Han finns med på "FIFA 100", som är en lista över de 125 bästa fotbollsspelarna genom alla tider enligt Pelé.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv