Aston Villa vinner och skånelagen spelar oavgjort?

1936: Det slogs tre rekord i en engelsk ligamatch som står sig än idag.

FÖDDA IDAG:
Claudio, Carles, Rudi.

DAGENS TRÖJA
OLYMPIQUE de MARSEILLEs andratröja 2013/14

Olympique de Marseille lyckades vända förlusten med 0-1 i Leipzig förra veckan till en till slut ganska övertygande seger med 5-2 i match nummer två. Med 5-3 sammanlagt är Marseille i semifinal och jag kan anväda denna fräcka andratröja idag.

Då var kvartsfinalerna i Europa League färdigspelade och Red Bulls vingar räckte bara till för Salzburg. Det räckte till lika månnga mål som lazio gjorde i första matchen, nämligen fyra stycken. Fast Red Bull Salzburg gjorde två mål i matchen i Rom. Lazio gjorde bara ett i salzburg och där sprack min förutsägelse från igår. Lazio tog sig inte vidare och Italien har inget lag kvar i turneringen. Österrike har Salzburg.

De andra tre matcherna hade jag tippat rätt Red Bull räckte inte till åt Leipzig. De hade 1-0 från första matchen och i Marseille blev det mål. Leipzig gjorde 0-1 och tog ledningen, men fransmännen kom igen och gixk förbi. Fast det krävdes nu minst 3-1 och dit kom Marseille innan Leipzig gjorde 3-2 och så var de vidare igen med den där löjliga regeln om mål på bortaplan. I 60:e minuten gjordes 4-2 och då tvingades Lepzig satsa allt på att göra det mål som skulle ta dem vidare. Det blev som en ishockeymatch där man tar ut målvakten. Nu var tyskarnas målvakt uppe på en hörna. En hörna som lades så bedrövligt dåligt att marseille kunde komma fria och rulla in bollen i tomt mål. Så hade Frankrike ett lag vidare.

I Lissabon gjorde Sporting 1-0 i minut 28. Därefter hände inte så mycket och Atletico Madrids 2-0 från första matchen räckte till ett sammanlagt resultat på 2-1. Atletico Madrid måste anses som favorit då de är det av de fyra kvarvarande lagen som ligger bäst till i sin liga. De är redan klara för Champions League nästa säsong liksom Salzburg. Marseille har chans till en kvalplats till Champions League. Enda laget som är i semifinal som inte kan komma till Champions League på annat sätt än att vinna årets Europa League är Arsenal.

Arsenal hade bästa utgångsläget med 4-1 från första matchen mot CSKA. I Moskva var det egentligen aldrig riktigt spännande även om kommentatorerna på nian ville göra detta gällande. Visserligen blev det 20 i början av andra halvlek, men det hade behövts ett mål till. Istället punkterade Danny Welbeck matchen med en kvart kvar då Arsenal gjorde 2-1. I slutet gjordes även 2-2 av en spelare som sjönk som en gråsten i min respekt. Aaron Ramsey en riktig diva. I första halvlek krånglade han till det i en tackling och blev kvar sittande på planen. I två minuter fick han behandling innan han äntligen bars ut på bår. Två minuter senare var han inne och spelade igen. Ett sådant beteende diskuteras aldrig, men man är rädd att videogranskningar ska ta tid och skapa onödiga avbrott i fotbollsspelet. Rättvisa väljs bort före fusk.

Innan slutet för gårdagen så tittar jag framåt mot några matchen ikväll, FREDAGEN DEN 13:E. Då möts Aston Villa och Leeds United. Det låter som en gammal match i Premier League, men det handlar om andraligan och Aston Villa ligger på kvalplats till Premier League och är noga med att hålla denna placering. Leeds ligger i mitten och kan varken komma upp eller ramla ur. Helt klart en seger till Aston Villa. De utspridda Allsvenska omgångarna i Allsvenskan startar ikväll med omgång tre. De båda Skånska målen är igång. Trelleborg hemma mot Örebro är en typisk oavgjord match. Dessa två lag har spelat tre av fyra matcher oavgjort i inledningen. De svenska mästarna Malmö FF åker till Sundsval för att möta Giffarna. Även här tror jag på oavgjort trots att jag gärna ser att MFF vinner.

Med tanke på alla de överbetalda fotbollsdivor som filmar varenda lilla närkontakt och och tjänar miljoner så är det otroligt skönt att ha läst journalisten Per Nguyen-Johansson bok ”När bollen rullade vår väg”. Det är en historisk tillbakablick på många av de lag som en gång överraskade fotbollssverige och blev folkets lag på grund av att de stack upp i stil med en annan författare Max Lundgrens ”Åshöjden”. I reportageboken När bollen rullade vår väg möter vi 14 föreningar landet runt: IFK Eskilstuna, Gårda BK, Reymersholms IK, Billingsfors IK, Råå IF, Sandvikens IF, IFK Malmö, Grimsås IF, Öxabäck IF, IF Saab, BK Derby, Kiruna FF, Västra Frölunda IF och Tyresö FF. En bok jag verkligen kan rekommendera, och kanske är den extra intressant förr oss som nått den ålder att vi minns vissa av dessa uppstickare i Sverige.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 13:e april.

1936 tre rekord I en match

Idag 1936 spelades det en seriematch i division tre södra i engelska ligan. Bristol Rovers mötte Luton Town. Då matchen var över hade det slagits rekord som står sig än idag. Bristol tog sin största seger i historien med 12-0 och följaktligen led Luton sitt största nederlag i historien. Men det sattes även ett annat rekord i engelska ligan. Aldrig förr eller senare har en och samma spelare gjort tio (10) mål i en engelsk ligamatchmatch. Det gjorde nämligen Bristols Joe Payne i denna match.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 13:e april.

35 år Claudio BRAVO född 1983 i Viluco, Chile.