• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 4:e februari 2021

National-, tema- och namnsdagar, Tandläkarbesök till ingen nytta, Bara bortasegrar i Premier League, men utan publik kvittar det om man spelar hemma eller borta.

FOTBOLLSHISTORIA:
1899: Tyska fotbollsklubben Werder Bremen bildas.
1937: Stoke sätter målrekord i en match.

FÖDDA:
Alexia, Mathew, Benno.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: TORSDAGEN DEN 4/2 2021.

NATIONALDAG:
Sri Lanka

Nationaldagen firas till minne av självständigheten från Storbritannien 1948. Sri Lanka var en brittisk koloni från 1796. Landet fick full självständighet som staten Ceylon 1948 och 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka. Landet är medlem i Brittiska samväldet.

TEMADAG:
Världscancerdagen

Syftet med Världscancerdagen, som grundades av Internationella unionen mot cancer, är att uppmärksamma cancerfrågan, visa stöd, uppmuntra till personligt engagemang samt att påverka politiker och beslutsfattare att göra mer. I Sverige är finns flertal organisationer som uppmärksammar dagen genom olika aktiviteter. Dagen instiftades i Paris vid ett stormöte om cancerforskning. De två som skrev under var dåvarande General Direktören för UNESCO, Kōichirō Matsuura, och den dåvarande franske presidenten Jacques Chirac den 4:e februari 2000.

TEMADAG:
Vargens dag

Vargens dag är ett spontant initiativ från medlemmar i föreningarna Nordulv och SRF, Svenska Rovdjursföreningen från 2019. Visionen är att den 4 februari årligen manifesteras av alla som vill ha en frisk vargstam i vårt vackra land. De tänder ett ljus för vargen. Vargens Dag är en dag för våra vargar, för acceptans och för en levande landsbygd med ett fullvärdigt och helt ekosystem.

NAMNSDAG:
Ansgar och Anselm

Anselm infördes 1718, men då på 21 april, till minne av teologen Anselm av Canterbury, som levde på 1000-talet. Det fanns på detta datum fram till 1993, då det istället flyttades till dagens datum, där det har funnits sedan dess.
Ansgar infördes på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess. Det ersatte då den äldre formen Ansgarius.
Ansgarius som är till minne av Nordens apostel, som levde på 800-talet, kom in på dagens datum 1718 och fanns där fram till 1901.
Ansgarius eller Ansgar som vi brukar kalla honom, påstår vara den som fick Sverige att bli kristnat. Men trots att man tror att han gjorde två besök på Birka så lades hans kristna församling snabbt ner. Det skulle dröja mellan 100 och 200 år innan kristendomen satte några spår i Sverige, men det är en annan historia.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 3/2 2021.

Det blev ganska tidig morgon för mig då jag skulle vara hos min nya tandläkare redan halv nio. För att lätt kunna ta sig vart man vill och inte ha problem med parkering så cyklade jag i vanlig ordning. I väntrummet satt redan en dam som berättade att hon också var på första besök hos sin nya tandläkare, då hon haft Roland, som jag också haft tidigare. Jag blev lite misstänksam då hon berättade att hon hade tid till halvnio. Och hon kom in då.
 

Nästa patient jag snackade med var en äldre man i min ålder som var tidig. Han skulle in klockan nio, men till tandhygienisten. Klockan blev nio och då nästa patient kallades in till tandläkaren var jag tvungen att fråga vad som hänt med min tid jag fick dagens innan. I telefonsamtalet då hälsade sköterskan mig i luren med: ”Då ses vi i morgon!” Alltså visste jag att jag hade rätt tid och dag. Men det hjälpte inte så mycket då allt var fullbokat under dagen. Min tid var idag klockan halvnio. Så jag fick cykla hem igen med oförrättat ärende. Det blir alltså en ny cykeltur idag. 
 

Motionen var inte slut i och med cyklandet ner i stan. Vid hemkomsten blev det långpromenad med Rhiann. Fast det kan kanske behövas då det var dags att fira Morotskakans dag senare under kvällen. Det var vår vän Adam som då han slutade för dagen på sin arbetsplats ”Greger Sy” kom över med den morotskaka han bakat i förrgår. Efter den festen var det kvällsrunda i snöyra för oss och hundarna.
 

Sedan koncentrerade jag mig på gårdagens Premier Leaguematcher. De var fem styck och alla slutade med bortaseger. Det kommenterades och poängterades sensationer med statistik som t ex att Liverpool som sedan länge inte förlorat på Anfield nu har förlorat två ligamatcher i rad. Och visst kan jag hålla med om att då det är bottenlagen Burnley och igår Brighton som vunnit så är det en sensation. MEN man kan inte bry sig om statistik för spel på hemma-och bortaplan så länge som det inte finns publik på läktarna. Inför tomma läktare har det ingen betydelse var matcherna spelas. Det är ju därför som lag där deras supportrar betett sig olämpligt ibland få spela inför tomma läktare. Detta för att de inte ska ha samma fördel av hemmamatch.
 

Liverpool som jag för några dagar sedan lovade var tillbaka är mer tillbaka till den tid då de inte kunde vinna ligan. Alltid bra mot starkt motstånd, men så kunde de oförklarligt förlora mot något bottenlag. Trots deras överlägsenhet förra säsongen så förlorade de faktiskt mot bottenlaget Watford med 3-0. De övriga bortavinnara igår var mer givna. Manchester City, Everton, Leicester och West Ham.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e februari.

1899 Werder Bremen bildas

Idag 1899 träffades 16 studenter i Bremen för att bilda stadens första fotbollsklubb. Från början hette de Fußballverein Werder. Klubbnamnet Werder kommer från beteckningen för en typ av landområde som blivit översvämmat av vatten och klubbens hemvist är alldeles vid floden Weser. 1920 bytte de namn till dagens, SV Werder Bremen. Fyra år senare flyttade de in på sin hemmaarena Weserstadion, som byggts om många gånger sedan dess.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e februari.

1937 Stoke tar storseger

Idag 1937 var det omspel på Victoria Ground i Stoke mellan Stoke City och West Bromwich i FA-cupens fjärde omgång. Historien liknar mycket den om Tottenham från igår. I första matchen hade det blivit 2-2 och då båda lagen låg i högsta serien förväntades en spännande match. Men Stokes två stjärnspelare Stanley Matthews och Freddie Steele ville annat. De såg till att Stoke tog sin största seger genom tiderna och det är också West Bromwich största förlust. 10-3 slutade det.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e februari.

Alexia PUTELLAS blir 27 år

Alexia PUTELLAS Segura är född 1994 i
Mollet del Vallés, Katalonien, Spanien
Mittfältare
20 U- och 81 A-landskamper för Spanien, samt 3 landskamper för Katalonien (2011-).

Klubbar som spelare:
Sabadell (2001–05),
Barcelona (2005–06),
Espanyol (2006–11),
Levante (2011–12),
Barcelona igen (2012–).

Hon har blivit U-17 världsmästare två gånger och ligamästare med Barcelona tre gånger.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e februari.

Mathew LECKIE blir 30 år

Mathew Allan LECKIE är född 1991 i Melbourne, Victoria, Australien
Anfallare
13 U- och 63 A-landskamper för Australien (2009-).

Klubbar som spelare:
Bulleen Lions (2007–09),
Adelaide United (2009–11),
Borussia Mönchengladbach (2011–13),
FSV Frankfurt (2012–13 lån),
FSV Frankfurt (2013–14),
FC Ingolstadt 04 (2014–17),
Hertha BSC (2017–).

Då Australiens landslag spelar i Asiatiska fotbollsvärlden så kan Leckie titulera sig Asiatisk mästare då Australien vann detta mästerskap 2015.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e februari.

Benno MAGNUSSON blir 68 år

Lars Benno MAGNUSSON är född 1953 i Ålem, Kalmar län, Småland.
Mittfältare
14 A-landskamper för Sverige (1973-81).

Klubbar som spelare:
Blomstermåla IK (Moderklubb),
Åtvidabergs FF (1969-73),
Kaiserslautern (1974),
Hertha Berlin (1974-76),
Åtvidabergs FF igen (1976),
Kalmar FF (1977-84),
Jenny BK (1985-86).

Han har vunnit två SM-guld med Åtvidabergs FF och deltagit i VM 1974. Benno är yngre bror till före detta fotbollsproffset Roger Magnusson som också kom upp i 14 landskamper.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv