• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 26:e april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Tungt huvud gick över till Morden i  Midsomer.   Ingen speciellt upphetsande fotboll igår.


NATIONALDAG:
Tanzania

NAMNSDAG
Teresia och Terese

TEMADAG:
Världsdagen för intellektuell äganderätt
Promenadens dag
Alien-dagen
Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/4:
1902: Newton Heath blir Manchester United,
1903: Athletic Club de Madrid grundas,
2003: Ägaren hoppar in.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/4:
Sara THUNEBRO, Avi NIMNI.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 25/4 2022.

Tungt huvud gick över till Morden i  Midsomer.
 

”Det är måndag morgon och mitt huvud känns så tungt”. Så skrev Povel Ramel 1951 då han kom ut med sin låt "The Gräsänkling Blues”. Igår var det hustrun som kände så. Antydan till migrän gjorde att hon tog sina piller och stannade kvar i sängen tills eftermiddagen. Jag fixade hundrundan och matrundan. Matrundan var att åka till City Gross på Stora Bernstorp.

Enligt veckans reklamblad skulle det finnas vissa varor på extrapris, men de jag tänkt köpa fanns inte. Parkeringen hade till viss del spärrats av så att man fick gå en bra bit till familjekassens utlämnande. Jag tyckte det var utplockat i butiken och lite att välja på och sedan vid hemkomsten så var än en gång torskfilén utbyttmot den simplare sejen igen. Då endast jag skulle ha middag så passade jag på att äta upp de korvar jag köpte förra gången hos AnnaKaga.

Till kvällen hade hustruns huvudvärk avtagit och vi kunde se ett avsnitt av ”Morden i Midsomer”. Det var ju ett tag sedan, men vi hade kommit till avsnitt 88 från 2011. ”A Sacred Trust” hette det och handlade om Midsomer Priory, som är ett nunnekloster med fyra nunnor. Vid vandaliserade kyrkofönster vill nunnorna inte ha polisen inblandad, men då en av nunnorna mördas så tvingas de ta emot poliserna. Ett hyfsat avsnitt som IMDb gett 7,7 vilket är helt okay.

Ingen speciellt upphetsande fotboll igår.
 

Det var ju lite fotboll då Allsvenskan bland annat hade fyra matcher från den femte omgången. Här återstår mötet mellan Kalmar och Norrköping som går i kväll. Mästarna Malmö FF var ju igång med matchen där IFK Göteborg var på besök. Jag såg inget av matchen, men statistiken säger att det inte var något vidare att se. Göteborg hade inte ett enda skott på mål. MFF hade sju och endast ett gick in. Dessutom var det en straff. Den lade Anders Christiansen. Och har man läst vad jag skrev om igår om fotboll och skador så inträffade tydligen femte omgångens lårskada i Allsvenskan Anders Christiansen. Hammarby går bäst. De har vunnit alla sina fem matcher och leder självklart tabellen. Tvåa är trots den bristfälliga fotbollen Malmö FF som ligger hela fyra poäng efter Hammarby.

Premier League hade en ganska ointressant match fr alla som inte håller på Crystal Palace eller Leeds. Båda lagen hade nytta av ett poäng verkade de tycka och beslöt sig för att inte göra några mål.

IDAG: TISDAGEN DEN 26:E APRIL.

NATIONALDAG:

Tanzania
 

Tanzania är en sammanslagning av Tanganyika, (fastlandet) och Zanzibar (ögrupp).  Dessa två före detta brittiska kolonierna bildade den 26 april 1964 en republik som kom att få namnet Förenade republiken Tanzania. Det är denna händelse som ligger till grund för nationaldagen.

Självständighet från Storbritannien erhöll Tanganyika år 1961 och Zanzibar år 1963.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Teresia och Terese
 

Namnsdagar den 26:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Kletus (till minne av en påve, även i formen Cletus; utgått)
1901–1917 – Engelbrekt (nu 27 april)
1918–1985 – Teresia
1986–1992 – Teresia, Terese och Tessy (utgått)
1993–2000 – Teresia och Terese
Från 2001 – Teresia och Terese

TEMADAG.

Världsdagen för intellektuell äganderätt
 

Världsdagen för intellektuell äganderätt är instiftad av FN:s Världsorganisation för intellektuell äganderätt 2001. Genom denna temadag vill WIPO framhäva den avgörande betydelse som kreativitet och uppfinningar har för ökat välstånd och välbefinnande i hela världen.

TEMADAG.

Promenadens dag
 

Att ta en promenad är det lättaste sättet att må bättre i både kropp och själ. Promenadens dag uppmärksammar hur enkelt det är att göra något man mår bra av. Regn eller sol, ta på dig skorna och ge dig ut. Promenadrundan väljer man själv efter förmåga och intresse. Promenadens dag instiftades 2014 och firas varje år den 26 april.

TEMADAG.

Alien-dagen
 

Den 26:e april 2016 instiftade Fox den årliga "Alien"-dagen, som firas genom specialvisningar (i USA åtminstone), massor av ny merchandise, och chansen att äntligen kunna ikläda sig Ripleys kängor från "Aliens". Varför just den 26:e april då? Jo, LV-426 är platsen där Xenomorphen först upptäcktes i Ridley Scotts originalfilm.

TEMADAG.

Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen
 

Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen är alltid den 26 april. Förklaring till dagen är överflödig. Det var ju den 26 april 1986 som katastrofen vid Tjernobyls kärnkraftverk nära staden Prypjat inträffade då reaktor fyra exploderade och radioaktivt avfall spreds över Europa.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26:E APRIL.

1902 Manchester United föds.
 

Idag 1902 blev det officiellt att Newton Heath blivit Manchester United. 1878 bilades Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway FC, senare endast Newton Heath eller rätt och slätt “the Heathens”. 1902 var klubben nära konkurs med en stor skuld på drygt 2500 pund. Dåvarande lagkaptenen Harry Stafford hittade då fyra lokala affärsmän, däribland John Henry Davies (som blev ordförande), som var villiga att investera £500 i utbyte mot ett direkt intresse av att driva klubben. Det gick ut på att byta ut klubbfärgerna gult och grön till rött och vitt. Klubben skulle även få nytt namn. Olika förslag kom som "Manchester Central" och "Manchester Celtic". Man enades till slut om Manchester United FC. Detta beslutades den 24:e april och idag var namnbytet officiellt. Så Grattis United på 120-årsdagen!

1903 Nytt Madridlag.
 

Idag 1903 grundade tre baskiska studenter i Madrid en ny fotbollsklubb. Klubben sågs som en gren av baskiska Athletic Bilbao. Därför kallade de sin nya klubb Athletic Club de Madrid. Då Athletic Bilbao grundades av engelska arbetare från Southampton fick de rödvitrandiga tröjor. Då den nya Madridklubben grundades av Bilbao-fans så fick de också ha rödvitrandigt. Efter det spanska inbördeskriget (1936-1939) slogs Athletic samman med laget Aviacion Nacional från Zaragoza och fick namnet Athletic Aviacion de Madrid. 1947 fick klubben sitt nuvarande namn, Club Atlético de Madrid.

2003 John Ryan hoppar in.
 

John Ryan föddes i Doncaster den 1:a maj 1950. Han växte upp som en stor supporter av fotbollslaget Doncaster Rovers. Han kom att bli rik inom industrin för skönhetsoperationer. Så rik att han beslöt att köpa sitt favoritlag, men han nöjde sig inte med det. Äger man ett fotbollslag så kan man även bestämma sig för att spela med i laget. Idag 2003 hade han fått tröja nummer 28 och i ligan som kallas Conference National mötte Doncaster Hereford United på hemmaplan. Nummer 28, John Ryan hoppade in i sista minuten. Han rörde aldrig bollen, men fick trots det plats i Guinness rekordbok som den äldsta spelaren i en engelsk ligamatch 53 år 11 månades och 26 dagar gammal. Doncaster vann med 4-2.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 26:E APRIL.

Sara THUNEBRO blir 43 år.
 

Sara Kristina THUNEBRO är född 1979 i Strängnäs, Södermanland.
Försvarare
50 U- och 132 A-landskamper för Sverige (1995-15).

Klubbar som spelare:
IK Viljan (1990-96),
Gideonsbergs IF (1997-98),
Djurgårdens IF (1999-2009),
FFC Frankfurt (2009-13),
Tyresö FF (2013),
Eskilstuna United DFF (2013-15).

Avi NIMNI blir 50 år.
 

Aviyahu "Avi" NIMNI är född 1972 i Holon, Israel.
Mittfältare
4 U- och 80 A-landskamper för Israel (1990-2006).

Klubbar som spelare:
Maccabi Tel Aviv (1980–97),
Atlético Madrid (1998),
Maccabi Tel Aviv igen (1998–2003),
Derby County (1999–2000 lån),
Beitar Jerusalem (2003–05),
Maccabi Tel Aviv än en gång (2005–08).

Lag som ledare:
Maccabi Tel Aviv (2008-11 general manager).

Nimni är den spelare som gjort flest mål någonsin för Maccabi Tel-Aviv (174) och var länge lagkapten i det israeliska landslaget.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv