• Boris dagliga blogg

Fredagen den 7:e juni 2024

NAMNSDAG:
Robert
Robin.

TEMADAG:
Punkens dag,
Internationella donutdagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Nationaldag, Varför? Svenska flaggans dag hade räckt.
Firade med Färskpotatis och Sill.
Den turkiske detektiven.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/6:
1970: Gordon Banks gör sitt livs räddning.
1970: Ett märkligt Mexiko-mål.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/6:
Donovan RICKETTS, 
CAFU.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TORSDAGEN 6 JUNI 2024.

Nationaldag, Varför? Svenska flaggans dag hade räckt

Igår var det Sveriges Nationaldag. 1983 ändrades Svenska flaggans dag till Nationaldag och då tänkte nog ingen direkt på att den 6:e juni förändrades. Det var ju inte förrän 2005 som det blev riktig ändring. För då blev det en helgdag. Fast detta var inte den stora förändringen 2005, utan att Annandag Pingst försvann som röd dag. En ledig dag som alltid var på en måndag byttes ut mot en helgdag som ibland kunde förekomma både en lördag och en söndag. Alltså en dag då man normalt sett var ledig ändå. Jag hade föredragit att man gjort som Storbritannien och Danmark. Nämligen att strunta i nationaldagar. De är de enda två nationerna i världen som inte har en nationaldag. Sverige har egentligen inte någon grund att ha en nationaldag då de inte har haft någon ny självständighet att fira eller att en diktator störtats. Det är ju faktiskt inget större firande i Sverige likt det man har på den norska nationaldagen.
 
Firade med Färskpotatis och Sill.

Tidigare år har jag ofta firat dagen med att vara på någon golfbana. Förra året ställdes detta in då dottern ordnat med en tennisturnering och annat firande. I går var det endast hustrun, hundarna och jag hemma i Päronhuset. Vi firade så gott det gick. Nämligen med att laga middag. Fast någon större matlagningskonst var det inte tal om. Det var de två temadagarna som infaller den 6:e juni som vi kombinerade. Färskpotatisens dag och sillens dag. Alltså en riktig midsommarmiddag med kokt nypotatis, matjessill, gräddfil, gräslök och schalottenlök. Väldigt enkelt, men lika gott som vilken finare maträtt som helst.
 
Den turkiske detektiven.

Vid kvällstid så återvände dottern och den inneboende släktingen från sina bravader i Sunne i Värmland. Även Västeråsarna som bor i huset under Sweden Rockdagarna anlände tidigare än igår från sina konserter i Sölvesborg. Själv kom jag på att kolla upp vilka program som SVT Play hade, och som jag kunde streama. De har en hel del bra program och ett jag blev lite intresserad av var ”Den turkiske detektiven”. Det är en amerikansk kriminalserie som utspelar sig i det myllrande Istanbul och följer arbetet på Cetin Ikmens mordenhet. Ikmen är en 60-årig familjefar som trots sitt lite ovanliga arbetssätt, är en extraordinär brottsbekämpare. Vid hans sida finns Ayse Farsakoglu och it-experten Tarik. Gruppens senaste tillskott är Mehmet Suleyman. Suleyman har turkiskt påbrå, men har nyss kommit tillbaka efter flera år i London, och tar sig själv och sitt jobb på största allvar.
Normalt skulle man kunna tro att det är en brittisk serie, men i så fall borde den vara mer dansk. Regissör är nämligen dansken Niels Arden Oplev. Han har även regisserat den danska serien Örnen, några avsnitt av Mordkommissionen och filmen Män som hatar kvinnor plus även den amerikanska versionen av samma film.
Den turkiske detektiven har i säsong ett åtta avsnitt och jag såg de två första. Där handlade det om ett fall som bestod av två avsnitt. Det var en ruskig, spännande och samtidigt lite mysig deckarserie i miljöer från Istanbul. Jag gillade det jag såg. Serien har också gaska bra betyg på IMDb

IDAG! FREDAG 7 JUNI 2024.

NAMNSDAG:
Robert          Robin

Namnsdagar för den 7:e juni i kronologisk ordning:
 
1701–1900 – Robertus (till minne av helgonet Robert av Newminster, som levde på 1100-talet)
1901–1985 – Robert
1986–1992 – Robert, Robin och Ruben (nu 17 maj)
1993–2000 – Robert och Robin
Från 2001 – Robert och Robin

TEMADAG:
Punkens dag

Punkens Dag uppstod faktiskt i Eskilstuna. Idén kläcktes av Jörgen Bröms som varit dedikerad till punken sedan slutet av 70-talet. Att punkens dag blev den 7 juni beror på att siffrorna i datumet 7/6 också bildar årtalet -76, året då punken föddes.
 

TEMADAG:
Internationella donutdagen

Internationella donutdagen infaller första fredagen i juni. "International donut day" uppfanns 1938 av Frälsningsarmén som ett sätt att fira de kvinnor som serverade färska, varma munkar till de amerikanska soldaterna i Frankrike under första världskriget. Dessa kvinnor kallades "donut lassies" och det sägs att det var dem som gjorde så att munkarna ökade i popularitet i USA när de kom hem efter att kriget var över.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7 JUNI.

1970 Banks räddning.

I VM i Mexiko spelade idag 1970 Brasilien mot England i den fjärde matchen i Grupp 3. Det är lite av en gruppfinal och Brasilien går segrande ur kampen med 1-0. Båda lagen går vidare från gruppen. Men det är inte målet som blir ihågkommet för eftervärlden utan en händelse i tionde minuten då alla trodde att första målet skulle falla. Jairzinho lyckades på högerkanten dribbla förbi Terry Cooper. Målvakten Gordon Banks var på väg ut att täcka då inlägget kom. Pelé gick upp perfekt och fick på en fantastiskt fin nick. Hårt och ner i marken vid Banks högra stolprot. På något magiskt sätt lyckades Gordon Banks fläka sig ner och göra en av fotbollsvärldens mest svettiga räddningar. De sydamerikanska reportrarna hade redan startat sitt GOOOOOOOO…, men det kom aldrig något L.
 

1970 Mexiko mot El Salvador.

I Grupp 1 spelade hemmanationen Mexiko idag 1970 mot det i fotbollssammanhang lilla landet El Salvador. Det var inte många som var förundrade över slutresultatet 4-0. Det var däremot väldigt underligt hur 1-0 målet kom till. I slutet av första halvlek dömde den egyptiske domaren Ali Kandil en frispark till El Salvador. Det märkliga var att en av Mexikos spelare stegade fram och lade frisparken. Istället för att få varning för detta tilltag lät domaren Mexiko fortsätta anfallet och Javier Valdivia satte bollen i mål. El Salvador spelarna protesterade givetvis men det hjälpte föga. Domaren hade dömt mål. Givetvis protesterade El Salvador och vägrade göra avspark både efter målet och då andra halvlek skulle börja. Men inga protester hjälpte och Mexiko kunde göra tre mål till och säkra avancemang medan El Salvador bara fick en match till innan VM var slut för dem.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 7 JUNI.

Donovan RICKETTS blir 47 år.

Donovan RICKETTS är född 1977 i Montego Bay, Jamaika
100 A-landskamper för Jamaika (1998-2013).

Klubbar som spelare:
Wadadah (1994–98),
Seba United (1998–2001),
Galaxy F.C. (2001–02),
Village United (2002–04),
Bolton Wanderers (2004–05),
Bradford City (2004–05 lån),
Bradford City (2005–08),
Village United (2008),
LA Galaxy (2009–11),
Montreal Impact (2012),
Portland Timbers (2012–14),
Orlando City (2015),
LA Galaxy igen (2015),
Tulsa Roughnecks (2017).

Under sin tid i amerikanska ligan MLS blev han två år utnämnd till Årets Målvakt.

CAFU blir 54 år.

CAFU Marcos Evangelista de Moraes är född 1970 i Itaquaquecetuba, São Paulo, Brasilien.
142 A-landskamper för Brasilien (1990-2006).

Klubbar som spelare:
São Paulo (1988-94),
Real Zaragoza (1994-95),
Juventude (1995),
Palmeiras (1996-97),
Roma (1997-2003),
Milan (2003-08).

Världsmästare: 1994 och 2002. Copa Americamästare: 1997 och 1999.
Han har spelat fler matcher för brasilianska landslaget än någon annan, med totalt 142 matcher. Han spelade fyra världsmästerskap, vann två och är den ende som spelat i tre (raka) VM-finaler (1994, 1998, 2002)

DAGENS MATCHTRÖJA 7 JUNI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv