• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 5:e maj 2022

Supergolfare eller... Lax och Kvällsstunden.
HV 71 är tillbaka.
City fällde sig själv. Liverpool mot Real Madrid i final som tur är.




NAMNSDAG
Gotthard och Erhard

TEMADAG:
Internationella barnmorskedagen
Internationella kebabdagen
Internationella handhygiendagen
Internationella Ragdolldagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5/5:
1956: Trautmann vinner FA-cupfinalen med bruten nacke.
1992: 18 dör i Furiani-katastrofen.
1998: Boca Junior inleder en icke-förlustsvit på 40 matcher.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 5/5:
Raúl JIMÉNEZ, Yossi BENAYOUN, Bosse LARSSON.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 4/5 2022.

Supergolfare eller... Lax och Kvällsstunden.
 

Jag inledde min blogg igår med överskriften ” Två supegolfare i min boll”. Det skulle givetvis vara supergolfare. Fast sedan funderade jag lite på den kommande vårresan och spel i Ystad och Bedinge. Då undrar jag lite med tanke på övernattningen som alla i Koko-gänget gör, utom jag, om inte supegolfare ändå var ganska rätt beskrivning.

Nåja, golf var det inte tal om igår. Det var hundpromenad, korsordslösning på altanen, läsning på dito, klippning av både gräsmatta och äppelträd plus veckans enda middag från City Gross Familjekasse, nämligen Ugnsbakad lax med ingefära. Enda modifieringen jag gjorde från receptet var att jag blandade couscous med salladen som jag finhackade. Det fungerade bra.

Läsningen var lite ur 1794 men även ur tidningen jag löste korsorden från. Kvällsstunden. Nöjesprofilen och idrottsprofilen var intressanta. Det var Benny Hill, den engelske komikern som tjänade massor med pengar, men trots det levde ett sparsamt och lite tragiskt ensamt liv. Han dog i sin TV-fåtölj, men de upptäcktes inte förrän efter två dagar. Tina Thörner lever fortfarande om än med utslitna knän. Hon har ju haft en fantastisk rallykarriär som kartläsare, och hennes berömdhet har ju lite att göra med att hennes namn är snarlikt en stor amerikansk sångstjärna.

HV 71 är tillbaka.
 

Idrottsmässigt så var det två stora evenemang. Ett handlade om ishockey. Det är en lustig sport i och med att man ska spela så infernaliskt många seriematcher. SHL spelar 52 seriematcher och Hockeyallsvenskan lika många. Det gör att jag tycker seriespelet är ganska ointressant, men då slutspelet startar så börjar det bli spännande. Med mina förankringar i Jönköping så höll jag givetvis på HV71 i finalmötet mot Björklöven från Umeå. Det var match sex och HV ledde med 3-2 i matcher.

Det stod 2-2 vid full tid och förlängningen varade i en mållös fjärde period, men det var ändå den som avgjorde matchen. Björklöven fick en utvisning som fortsatte gälla i femte perioden. Då satte Fredrik Forsberg pucken i nät i powerplay och HV71 vann och är klara för återkomst till SHL till hösten.

City fällde sig själv. Liverpool mot Real Madrid i final som tur är.
 

Den andra matchen jag såg på samtidigt var returmötet mellan Real Madrid och Manchester City. Det var en match som City hade fullständig kontroll på och ledde med 1-0 då Rodrygo i matchminut 90 kvitterade för att minuten senare göra 2-1 och så blev det förlängning.

Intressant är att man ska vara så otroligt taktiska. Manchester City var det genom att plocka ut offensiva spelare och sätta in försvarare. Givetvis totalt fel då man helt plötsligt behövde göra mål igen. Då Real sedan fick en oerhört tveksam straff så var det 3-1 och än mer viktigt för Manchester City att göra mål. Detta var i stort sett omöjligt utan de vassaste anfallarna och med ett Real Madrid som hade liggande spelare på planen eller tog evigheter att lägga en frispark, inspark eller göra ett inkast. Alltså vann Real Madrid med 3-1 och 6-5 totalt.

Det var trots allt tur, för nu slipper det bli en final mellan två lag från samma land. Så den 28:e maj klockan 21:00 möts Liverpool och Real Madrid i Paris i en final som till och med jag kan finna intressant.

IDAG: TORSDAGEN DEN 5:E MAJ.

NAMNSDAG:

Gotthard och Erhard
 

Namnsdagar den 5:e maj i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Gotthard
1901–1985 – Gotthard
1986–1992 – Gotthard (utgått), Gotthild (utgått)  och Gotty (utgått)
1993–2000 – Vivianne (nu 20 februari) och Vivan (utgått)
Från 2001 – Gotthard och Erhard

TEMADAG:

Internationella Barnmorskedagen
 

Sedan 1951 firas den Internationella Barnmorskedagen den 5 maj för att uppmärksamma det livsviktiga arbete som barnmorskor världen runt utför. Tillsammans med International Confederation of Midwifes (ICM) och samarbetsorganisationer uppmärksammas dagen i över 50 länder. Barnmorskor tillhör den yrkesgrupp som tar hand om blivande föräldrar och har en central roll inom sjukvården. De är oersättliga och bidrar till såväl ökat fysiskt som psykiskt välmående genom sitt ovärderliga stöd till föräldrar.

TEMADAG:

Internationella kebabdagen
 

Kebab (även kebap, kabob eller kabab; från persiskans kabāb) är en maträtt från Mellanöstern, östra Medelhavet och Sydasien innehållande bitar av kött, fisk, eller grönsaker rostade eller grillade på spett.

Kebaben har olika nationella temadagar, men den internationella kebabdagen är den 5:e maj.

TEMADAG:

Internationella handhygiendagen
 

Idag är det internationella handhygiendagen, vilket är en dag som är värd att uppmärksammas under tider som dessa när virus härjar och påverkar vardagen för samtliga människor. Dagen är instiftat av Världshälsoorganisationen, WHO, och ämnar, som namnet antyder, att uppmärksamma hur viktigt handhygienen är. God handhygien är ofta vårat främsta vapen i att förhindra spridning av virusinfektioner, och nu då hela världen påverkas av coronaviruset covid-19 så är det kanske mer aktuellt än någonsin att påpeka hur viktigt god handhygien är.

För mig verkar det lite tokigt att fira detta en speciell dag. Handhygiendagen bör vara alla dagar året runt.

TEMADAG:

Internationella Ragdolldagen
 

Internationella Ragdolldagen är alltid den 5 maj och är instiftad av Scandinavian Ragdoll Club. Det började med att en svensk domare, som också är aktiv uppfödare av ragdoll, tog intitiativ och startade upp en diskussionsgrupp på Facebook. Ragdoll är en kattras med ursprung från USA. Det är en väldigt lugn katt. Den är känd för att den blir nästan som en trasdocka när man lyfter den, därav namnet som betyder just trasdocka.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 5:E MAJ.

1956 Manchester City vinner klassisk FA-cup final.
 

Idag 1956 var det final i FA-cupen på Wembley. Finallagen var Manchester City och Birmingham City. Manchester blev mästare efter seger med 3-2. Det klassiska med finalen fick ingen veta förrän efter matchen. I 74:e minuten försökte Birmingham förtvivlat få in bollen. Peter Murphy satsade så hårt att han kolliderade med Manchester Citys målvakt Bert Trautmann och råkade knäa målvakten i nacken. Trautmann svimmade av, med då det på den tiden inte fanns avbytare att sätta in försökte man väcka Trautmann så pass till liv att han kunde fortsätta att stå matchen ut. Efter att ha tagit emot medaljen smärtade nacken fortfarande och vid sjukhusbesöket efteråt visade det sig att en av nack-kotorna hade två brott. Trautmann hade alltså stått de sista 18 minuterna med bruten nacke.

1992 Furiani katastrofen.
 

Idag 1992 var det semifinal i Franska cupen mellan Bastia från Korsika och laget som låg etta i ligan Marseille. Matchen skulle spelas på Stade Armand-Césari i Furiani. För att så många som möjligt skulle kunna se matchen hade man byggt ut arenan med en provisorisk läktade för ungefär 10 000 åskådare. Tyvärr höll den inte och strax före avspark rasade den och dödade 18 personer med över 2 300 skadade. Franska fotbollsförbundet ställde in matchen, och de beslöt även att ställa in resten av turneringen där Monaco redan var i final. 1992 spelades aldrig någon final i franska cupen och inget lag korades som segrare.

1998 Bocas första seger i rekordet.
 

Idag 1998 spelade Boca Junior från Argentina ligamatch mot Huracán. Det blev seger med 4-2. Matchen var början på en fantastisk serie av icke-förluster. Det skulle dröja ända till 16 matcher in på säsongen 1999 innan det kom en förlust. Då blev den också ganska rejäl. 0-4 mot Independiente. Men Boca Junior hade då slagit rekordet på 40 matcher i rad som obesegrade. Detta hjälpte också till för dessa två års argentinamästerskap som laget tog.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 5:E MAJ.

Raúl JIMÉNEZ blir 31 år.
 

Raúl Alonso JIMÉNEZ Rodríguez är född 1991 i Tepeji, Hidalgo i Mexiko.
Afallare
13 U- och 95 A-landskamper för Mexiko (2012-).

Klubbar som spelare:
América (2008–14)
Atlético Madrid (2014–15),
Benfica (2015–19),
Wolverhampton Wanderers (2018–19 lån),
Wolverhampton Wanderers (2019–).

Han var med och tog OS-guld i herrfotbollsturneringen vid OS 2012 i London.
Efter en nickduell med Arsenals David Luiz i november 2020 skadade sig Raul så allvarligt att han fick genomgå en operation. Då han återkom hösten 2021 bar han ett specialskydd för huvudet som han kommer att tvingas bära till fotbollskarriären slut.

Yossi BENAYOUN blir 42 år.
 

Yossi Shai BENAYOUN är född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare
22 U- och 102 A-landskamper för Israel (1995-2017).

Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-92),
Hapoel Be'er Sheva 1992-95),
Ajax (1995-96),
Hapoel Be'er Sheva igen (1996-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United igen (2102 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017-18),
Maccabi Petah Tikva (2018-19),
Beitar Jerusalem (2019).

Bo LARSSON blir 78 år.
 

Bo Göran "Bosse" LARSSON är född 1944 i Malmö.
Mittfältare
70 A-landskamper för Sverige (1964-78).

Klubbar som spelare:
Malmö FF (1957-66),
VfB Stuttgart (1966-69),
Malmö FF igen (1969-79),
Trelleborgs FF (1980).

Han räknas som Malmö FF:s största och viktigaste spelare genom tiderna, och som Sveriges mest kompletta spelare genom tiderna.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln