• Boris dagliga blogg

Fredagen den 22:a mars 2019

EM-kval
Grupp C
Grupp E
Grupp G
Grupp I

Malmö FF tror sig vara så stora att de även behöver en tredjetröja.

FOTBOLLSHISTORIA:
1866: Första derbyt i Nottingham spelas.
1888: Världens äldsta fotbollsiga grundas.
1889: Fotbollsklubben Sheffield United bildas.

FÖDDA:
​​​​​​​Jimmy, John.

DAGENS TRÖJA

DAGENS TRÖJA är min första Belgiska landslagströja. Den är givetvis för segern i EM-kvalet mot Ryssland med 3-1. Egentligen skulle jag haftden gula tröjan de spelade i igår, men den var tyvärr slut då jag beställde den från Fotbollsaffären så det får bli en förstatröja istället.

EM-kval


Det finns tio kvalgrupper till EM och fyra av dem inledde spelet igår. Två av dessa grupper som spelade igår är femlagsgrupper så Tyskland och Wales stod över första omgången. Därför passade dessa lag på att träningsspela redani förrgår. Tyskarna fick 1-1 mot Serbien och Wales lyckades vinna med 1-0, men det var mot Trinidad och Tobago så resultaten var mest imponerande om man var från Serbien eller Trinidad och Tobago.
 

Grupp C


Tyskland tillhör Grupp C och där var det inget snack om vart segrarna skulle gå i de två matcher som spelades. Nederländerna tog enkelt segern med 4-0 över Vitryssland. Nordirland vann med 2-0 över Estland. Då två lag från varje grupp kommer att spela VM så är det väl inte speciellt stora odds på att de två är Nederländerna och Tyskland från denna grupp.
 

Grupp E


Wales grupp har beteckningen E. De två spelade matcerna igår var Slovakien – Ungern 2-0 och Kroatien – Azerbaijdzan 2-1. På förhand så tror väl de flesta att Kroatien som ska vara tvåa i världen borde kunna ta sig till EM. Sedan kan det bli en kamp mellan Slovakien och Wales om den andra platsen.
 

Grupp G


Grupp G med sex lag hade alla nationerna igång och här deltar ett nytt land. Nordmakedonien. Fast det är det samma som gamla Makedonien. Redan när landet kom till efter Jugoslaviens upplösning hade Makedonien problem med sin nationsflagga då Grekland påstod att denna var deras nordliga region Makedonoens symbol. Flaggan ändrades och sedan dess har Grekland fortsatt klaga på namnet Makedonien som de anser är den grekiska regionen. Därför har landets namn ändrats till Nordmakedonien. De tog därför sin första tävlingsseger i fotboll med 3-1 över Lettland. Israel och Slovenien spelade 1-1 och sista matchen var en av gårdagens två matcher som skulle kunna kallas stormatcher. De båda tippade EM-lagen Österrike och Polen möttes. Målsnålt och endast ett mål föll. Det var Polen som gjorde det och fick en  utmärkt start på kvalet.
 

Grupp I


Slutligen spelades det tre matcher i Grupp I. Denna grupp hade andra stormatchen. Det är de två tilltänkta EM-lagen från denna grupp, Belgien och Ryssland. Fast t o m Sverige kunde ju slå Ryssland i Nations League så då borde VM-trean inte ha några problem. Det hade de inte heller även om målvakt Courtois bjöd ryssarna på 1-1 så kunde Eden Hazard se till att göra både 2-1 och 3-1 och det var en fullt rättvis seger. Belgien lär lätt ta sig till EM, men de ligger bara trea i gruppen. Tidigt igår hade Kazachstan inlett med gårdagens enda stora sensation då de slog Skottland med 3-0. Att Cypern vann över San Marino med 5-0 var väntat. Vem som ska följa Belgien till slutspelet skulle i första hand vara Ryssland och många trodde kanske att det skulle bli Skottland. Kan Kazachstan överraska?
 

Malmö FF tror sig vara så stora att de även behöver en tredjetröja.


Igår hade jag med Malmö FFs nya förstatröja. Numera räknar sig tydligen Malmö FF som en såpass stor klubb att de tror sig kunna tjäna in lite extra penger på att skaffa sig inte bara en andratröja utan även en tredjetröja. Detta med en tredjetröja fyller oftast ingen som helst funktion hos någon klubb vad det gäller att skilja sig färgmässigt från motståndarna. Detta klarar två olika tröjor, första och andra, aldeles perfekt. Nej, en tredje tröja har endast med att tjäna in pengar till klubben på försäljning till supportrar. Så i förrgår visade MFF även upp sina två byteströjor. De är i mina ögon ganska intetsägande. Jag saknar den röd-vit-randiga andratröjan som ju var ett arv från Eric Perssons tid. Den gamle MFF-legendaren hade ju Sunderland som sitt favoritlag i England och drev igenom att hans lag skulle ha en rödvit andratröja.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a mars.

1866 Det första Trentside Derbyt spelas

Idag 1866 spelades första derbyt i Nottingham. Staden hade en av världens äldsta proffsklubbar Notts County som grundades 1862. Nottingham Forest var en annan klubb som höll på med shinty, ett keltiskt spel som utvecklats till landhockey. Då klubben 1865 hade ett möte på Clinton Arms på Shakespeare Street kom förslaget att byta ut huvudsporten till fotboll. Det godkändes och idag spelades första fotbollsmatchen för Nottingham Forest. Trots att de borde vara underlägsna sina grannar så slutade matchen oavgjort 0-0. Numera har de mött varandra i över 90 tävlingsmatcher och Forest leder statistiken.

1888 Världens äldsta fotbollsliga grundas

Idag 1888 hade skotten William McGregor samlat ett antal personer i några fotbollsklubbar på Anderton's Hotel i London. Själv tillhörde han Aston Villas ledning. Hans förslag var att starta en fotbollsliga som rätt och slätt skulle heta the Football League. Det slutgiltiga beslutet klubbades den 17:e april och i september samma år satte världens första fotbollsliga igång. (Det är detta som gör att jag håller den Engelska ligan lite för mer än andra ligor)
 

Lagen som deltog var förutom Aston Villa, Accrington, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion, och Wolverhampton Wanderers.

1889 Sheffield United grundas.

Sir Charles Clegg var president I Sheffield Wednesday. Då han och klubben flyttade från sin hemmaarena Bramall Lane behövde Clegg ett nytt lag att ta över den tomma arenan. Då han även var president i the Cricket Club i Sheffield hade han samlat en del medlemmar på Adelphi Hotel i Sheffield. Då kvällen var över hade Clegg övertygat cricketspelarna att satsa på fotboll och klubben Sheffield United hade bildats. Då staden är känd för sin tillverkning av bestick tog man kniven som symbol, och klubben fick smeknamnet ”Blades”.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 22:a mars.

Jimmy DURMAZ blir 30 år

Jakup Jimmy DURMAZ är född 1989 i Örebro, Närke
Mittfältare
8 U- och 48 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
BK Forward (2001-08),
Malmö FF (2008-12),
Gençlerbirliği (2012-14),
Olympiakos (2014-16),
Toulouse (2016-).

I mitten av februari 2009 bytte Jimmy Durmaz efternamn efter att hela familjen bytt till pappans efternamn (Durmaz) istället för mammans (Touma).

John TOSHACK blir 70 år

John Benjamin TOSHACK är född 1949 i Cardiff, Wales
Anfallare
4 U- och 40 A-landskamper för Wales.

Klubbar som spelare:
Cardiff City (1963-70),
Liverpool (1970-78),
Swansea City (1978-83).

Lag som tränare:
Swansea City (1978-84 spelande 78-83),
Sporting Lissabon (1984-85),
Real Sociedad (1985-89),
Real Madrid (1989-90),
Real Sociedad igen (1991-94),
Wales landslag (1994-95),
Deportivo La Coruña (1995-97),
Beşiktaş (1997-99),
Real Madrid igen (1999),
Saint-Étienne (2000-01),
Real Sociedad för tredje gången (2001-02),
Catania (2002-03),
Real Murcia (2004),
Wales landslag igen (2004-10),
Makedoniens landslag (2011-12),
Chazar Lenkoran (2013),
Wydad Casablanca (2014-16),
Tractor Sazi (2018).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv