• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 14:e juni 2022

Pizza, Green Day-video, Bilolycka? Autralien till VM

NAMNSDAG
Håkan och Hakon

TEMADAG:
Internationella blodgivardagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14/6:
1925: Barcelona FC nära konkurs.
2009: 33:e raka utan förlust för Spanien.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 14/6:
Emma BYRNE, Håkan MILD.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 13:E JUNI 2022.

Pizza, Green Day-video, Bilolycka? Autralien till VM

Måndag morgon har jag ju möjligheten att ligga och dra mig, men inte igår. Två av Kookoo-gubbarna väckte mig. De var nämligen hos en av mina grannar och bytte dras ytterdörr. Då jag ändå var uppe så blev det sedvanlig hundrunda, sedvanlig kafferunda och sedvanlig City Grossrunda. Det var dags för veckans matkasse. Däremot blev det inte mycket handlat i affären då vi ska till Jönköping onsdag till torsdag. Hemma igen packade jag upp och redan innan detta visste vi att en av maträtterna var ”Pizza bolognese”. Jag hade tänkt lägga vegofärs på icke-köttätarnas halva, men kom på att de älskar kronärtskockhjärtan på pizza. Alltså fick de det. Själv lade jag till lite ananas på min del.

Eftermiddagen gick sedan åt att konstruera nya veckoplaneringsblad som vi rättar vårt liv efter. Det är bara att läsa de fyra blad som sitter på kylskåpet så vet man precis vad som ska hända närmsta månaden. Då jag var på datorn så passade jag på att börja lägga in de tröjor jag köpte på Unisport i onsdags. Jag kom igång med Evertontröjan innan det blev kväll och fotbollen skulle kollas.

Fast innan dess så lyckades jag redigera fram en fil av den låt jag filmade på Green Day konserten, och lägga in den på You Tube. Mobilen skickade meddelande från appen jag har om nyheterna i TV4. Där hade de en uppgift om en förfärlig olycka i Norrköping med sju skadade. Lite märkligt verkade det då alla sju befann sig i samma bil. Någon timme senare meddelades att en av passagerarna hade dött. Han var 15 år. Ytterligare tragiskt. Dock meddelades att alla i bilen var 15 år utom föraren som var under 15 och alltså inte straffmyndig. Det sista lag läste var att bilen dessutom var stulen. Jag kanske är alldeles för kall och läskunnig, men helt plötsligt kändes det inte lika tragiskt längre. Hade det inte hänt nu så hade dessa ungdomar råkat ut för något liknande senare och då kanske någon oskyldig också hade råkat illa ut.
Illa ut har det svenska landslaget råkat. Elva man springet ut på en fotbollsplan och ska skjuta in bollen i ena målet och hindra motståndaren att göra mål i den andra målet. Sedan dyker det upp taktiska planer på hur man ska få bollen i mål och ändras dessa så kan man inte längre spela fotboll. Mycket märkligt. Frågan är vad som ska hända med Janne Andersson och landslaget efter det fiasko som landskamperna varit de senaste tio dagarna.

Danmark som spelat övertygande förlorade mot Kroatien, men igår var de på alerten igen och besegrade Österrike med 2-0. Det betyder att de leder sin grupp i Liga A och har stora chanser att vinna den.

Island hade också chans att ta ledningen i sin lite rumphuggna grupp där Ryssland är inlottade men uteslutna. Det betydde att en seger hemma över Israel hade tagit Island till topp. Två gånger ledde de, men två gånger kvitterade Israel som behåller ledningen i gruppen efter 2-2 igår.

Om jag återgår till Danmark så är de det enda nordiska laget i VM. Där spelar de i Grupp D tillsammans med Frankrike och Tunisien. Sedan skulle ett fjärde lag ansluta. Det avgjordes igår då Australien och Peru möttes i Doha. Det lite märkliga var att det alltså går att spela fotboll i Qatar under sommaren. Fast det gick i och för sig inte att göra mål. Det var denna match jag såg igår då det kändes som om det var den enda av matcherna igår som gällde något. Under de 120 minuter man spelade hade Australien två skott på mål. Peru hade ett och det kom i matchminut 99. Allt var upplagt för straffar. Då gjord Australiens manager samma drag som Pep Guardiola gjorde i Ligacupfinalen. Målvaktsbyte. Matt Ryan gick ut och Andrew Redmayne sattes in. Hans taktik var att dansa längs mållinjen och såg mer ut som en clown än en fotbollsmålvakt. Han var chanslös på straffarna och var tvungen att ta en då Australien missade sin första. Peru lyckade sätta en straff i stolpen och så blev det extrastraffar. Australien gjorde mål och helt plötsligt gick Redmayne åt rätt håll och såg till att Australien är i VM, i Grupp D tillsammans med Danmark, Frankrike och Tunisien.

IDAG: TISDAGEN DEN 14:E JUNI 2022.

NAMNSDAGAR:
Håkan och Hakon

Namnsdagar för den 14:e juni i kronologisk ordning:
 
1680–1900 – Elisa (till minne av en profet med detta namn i Gamla testamentet.)
1901–1985 – Håkan
1986–1992 – Håkan, Hakon och Hakvin (utgått)
1993–2000 – Håkan och Heidi (nu 5 september)
Från 2001 – Håkan och Hakon

TEMADAG:
Internationella blodgivardagen

WHO, World Health Organization har instiftat Internationella blodgivardagen (World Blood Donor Day) som infaller varje år den 14 juni. Första gången var 2005. Syftet med denna dag är att uppmärksamma behovet av ideella, bloddonationer, det vill säga att vanliga människor blir varse hur viktigt det är att ge blod och att de allra flesta kan bidra.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 14:E JUNI 2022.

1925 Barcelona överlevde.

Idag 1925 kunde fotbollsklubben Barcelona försvunnit. Man spelade en välgörenhetsmatch för en kör från Barcelona som heter Orfeó Català. Motståndarna var ett annat Barcelonalag som hette Jupiter. Diktator Miguel Primo de Rivera v Orbanejas regering hade startat ”krig” mot Katalonien och bl a förbjudit språket katalanska. Barcelonas tränare var engelsmannen Ralph Kirby. Han hade lånat in en orkester från ett brittiskt militärfartyg som låg i Barcelonas hamn. Då de spelade den spanska nationalsången buade publiken och när de sedan även spelade ”God save the King” jublade alla. Detta tilltag gjorde att den spanska regeringen tvingade Barcelonas ordförande att avgå och sedan förbjöds klubben att spela några matcher under ett halvt år. Efter detta dalade ekonomin och Barcelona var på randen till konkurs. Supporters och en lokal bank sköt till pengar och Barcelona överlevde så att de nu är en av världens bästa klubblag.

2009 Spanien slår rekord.

Se de fem spanska målen Se de fem spanska målen
Idag 2009 spelade Spanien landskamp mot Nya Zeeland i Confederation Cup. Det blev seger med 5-0. Detta var Spaniens 33:e match i rad utan förlust. Det innebar att de slog Ungerns tidigare rekord på 32 raka matcher utan förlust 1950 till 1954. Spanien vann även över Irak med 1-0 och Sydafrika med 2-0. Det blev 35 matcher innan de förlorade semifinalen mot USA med 0-2. Första matchen i Spaniens obesegrade serie kom den 2:a februari 2007 då de i Manchester besegrade England med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 14:E JUNI 2022.

Emma BYRNE blir 43 år.

Emma Anne BYRNE är född 1979 i Leixlip, Ireland.
Målvakt
134 A-landskamper för Irland (1996-2017).

Klubbar som spelare:
Leixlip United (1993-95),
St Patrick's Athletic Ladies (1996-98)
Fortuna Hjørring (1999)
Arsenal Ladies (2000–16),
Brighton & Hove Albion Women (2017).

Hon var gift med f d fotbollsspelaren Marcus Bignot.

Håkan MILD blir 51 år.

Stig Håkan MILD är född 1971 i Trollhättan, Västergötland.
Mittfältare
34 U- och 74 A-landskamper för Sverige (1987-2001).

Klubbar som spelare:
Trollhättand FK (1980-87),
IFK Göteborg (1988-93),
Servette (1993-95),
IFK Göteborg igen (1995-96),
Real Sociedad (1996-98),
IFK Göteborg för tredje gången (1998-2001),
Wimbledon (2001-02),
IFK Göteborg för fjärde gången (2002-05).

VM-brons 1994.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 14:E JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv