• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 20:e januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Pho.  Första med John Barnaby.  Premier League omgång 17.

  
NAMNSDAG: Fabian och Sebastian
TEMADAG: Lösenordsbytardagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20/1:
1974: Första gången man spelar ligafotboll på en söndag i England.
1983: Gravt alkoholiserad avled Garrincha 49 år gammal i Rio.
1985: Paolo Maldini gör debut i Milan.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 20/1:
Owen
HARGREAVES, Lubos KUBIK.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 19/1 2022.

Pho.
 

Det finns inte så mycket på händelseschemat från igår. Tyvärr så håller blåsten i sig och nya oväder väntas in. Det är lite nackdel i det radhus vi bor i. Oavsett vilket annat väder som är ute så kan man värma sig inne och få svalka i rummen i källarvåningen på sommaren, men när det blåser så är det som om det blåser rakt igenom huset. Det är självklart inga vindar som fladdrar omkring inomhus, men det är kyligt. Så för att värma sig blev det lite kaffe under dagen och en het maträtt som jag lagade i två varianter. ”Pho med chiliolja & vitlöksstekt färs” hette maträtten. Den gick utmärkt att tillverka med fläskfärsdelen och en med vegetarisk färs. Phở är en vietnamesisk maträtt bestående av nudelsoppa. Det blev även firande av både Sten Stures ben (Snöbollskastningen stod vi över av förklarliga skäl, men chokladbollarna åt vi) och Popcornets dag. Den sistnämnda var lite lättare att fatta hur den firas.

Första med John Barnaby.
 

Under dagen så hann jag börja på en av böckerna som var min julklapp. Det var Hans Rosenfelds första egenhändiga skapelse, ”Vargsommar”. Tyvärr tar det lite tid att läsa då glaskroppslossningen i mina ögon skapar svarta moln som flyter omkring i synfältet plus den begynnande gråa starren. Så jag kan inte läsa för långa stunder åt gången, men jag har ju gott om tid. TV är betydligt lättare att titta på och vi hade nu kommit till Neil Dudgeon debut som Barnaby, John Barnaby. ”Death in the Slow Lane” var titeln på avsnittet som ju tyder på bilracingtävlingar och i viss mån handlade det om ett gammalt mord på en racerförare, men det hade även med en flickskola att göra. Fantastiskt att kunna kombinera detta. IMDb ger avsnittet 7,3 i betyg. John Barnaby har en något annorlunda stil än Tom och frågan är om inte den nye tilltalar mig mer.

Premier League omgång 17.
 

Äntligen har man beslutat i England att titta över reglerna för att ställa in matcher. Det ska man göra efter veckoslutets omgång. Igår spelades två matcher i Premier League. Båda var från omgång 17 och skulle spelats den 14:e december förra året. Frågan är vad det blivit för resultat om matcherna spelats då. Leicester hade hyfsade resultat då och Tottenham hade det tufft. Så såg det ut att bli även igår, men Tottenham lyckades kvittera i femte tilläggsminuten och sedan gjorde de segermålet till 3-2 i sjunde tilläggsminuten. Brentford gick ganska bra i december och det gjorde även Manchester United. Igår var United det bästa laget. Brentford med en svensk i laget och både Lindelöf och Elanga spelade hela matchen för Manchester. Elanga var den som öppnade målskyttet. Det slutade 3-1 till United.

IDAG: TORSDAGEN DEN 20/1 2022.

NAMNSDAG:

Fabian och Sebastian
 

Namnsdagar den 20:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Fabianus (till minne av påven med detta namn, som dog denna dag 250; utbytt mot Fabian) och Sebastian
1901–1985 – Fabian
1986–1992 – Fabian, Lina (utgått) och Linus (nu 26 november)
1993–2000 – Fabian och Sebastian
Från 2001 – Fabian och Sebastian

 
TEMADAG:

Lösenordsbytardagen
 

Den 20 januari varje år firar vi Lösenordsbytardagen som instiftades av PC för Alla som var Sveriges största och mest lästa datortidning år 2010. Huvudsyftet med dagen är att informera och påminna alla om att det är viktigt att hålla sina lösenord uppdaterade. Samtidigt är det viktigt att du har ett säkert lösenord. Teorin bakom dagen är att du bör byta ut samtliga dina lösenord minst en gång per år för att undvika att det kommer i orätta händer. Detta är en teori som diskuterats flitigt de senaste åren då det idag finns säkra lösenordshanterare. Med hjälp av dessa kan du skapa starka och unika lösenord för varje inloggning.
Ett säkert lösenord bör innehålla minst 8 tecken. Minst en av dessa skall vara en gemen bokstav och minst en VERSAL. Lösenordet bör även innehålla minst en siffra och minst ett specialtecken som t ex *, %, # eller @.
Lösenordet ska du aldrig skriva ner någonstans utan du bör ha ett lösenord som du kan komma ihåg. Detta för att ditt dokument kan komma i orätta händer.

Skapa ett säkert lösenord inför Lösenordsbytardagen

Ta en mening med minst 8 ord som du kommer ihåg. T ex “Jag tycker att det är bra med ett säkert lösenord”. Denna kan du göra om genom att först ta den första bokstaven i varje ord. Du får då “jtadäbmesl”. Byt ut alla å, ä, ö, ü och é mot a, o, u och e då alla sidor inte stödjer lösenord med svenska tecken. Efter detta kan du välja att byta ut vissa av bokstäverna mot siffror eller specialtecken. T ex i och l mot 1, e mot 3, a mot 4, s mot 5, g mot 6, t mot 7, g eller q mot 9 och o mot 0.
Detta gör att vi får ett lösenord som kan se ut såhär “j74d4bm3s1”. Byt ut någon eller några av de gemena bokstäverna till versala. Byt även ut något av tecknen mot ett specialtecken. T ex 5 eller s mot $ eller o eller 0 mot ¤. I slutändan har du då ett lösenord som kan se ut så här “J74d4Bm3$1”.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 20:E JANUARI.

1974 första söndagsmatcherna i England.
 

Idag 1974 hände något unikt I Engelsk fotboll. Då dagen var en söndag så borde det inte vara någon fotboll. Söndagen var i dubbel bemärkelse helig. Men då den började bli ont om tid i FA-cupen så hade FA beslutat att fyra matcher skulle spelas på en söndag för första gången i historien.

Det var stora debatter och skriverier i tidningar som ansåg att det var ogudaktigt att spela matcher på söndagar. Millwall's Brian Clark var den förste spelare som gjorde ett söndagsmål. Det var mot Fulham. Matcherna drog storpublik, men det skulle dröja ytterligare ett antal år innan man på nytt utnyttjade söndagar till fotbollsmatcher i England.

1983 Garrincha dör.
 

Idag 1983 avslutades ett tragiskt öde. Gravt alkoholiserad avled Manuel Francisco dos Santos endast 49 år gammal på ett sjukhus i Rio. Garrincha (som betyder gärdsmyg på svenska) var hans artistnamn och som fotbollsspelare blev världsmästare två gånger. Han slog igenom i Sverige under VM. Han var en makalös dribbler i Brasiliens landslag som serverade målgivande inlägg från vänsterkanten. Att han lurade sina motståndare så till synes enkelt kunde bero på det unika att Garrincha var hjulbent på ena benet och kobent på andra.

1985 debut för Maldini
 

Idag 1985 gjorde en 16-årig back sitt första inhopp i Milans A-lag. Då han avslutade sin karriär 2009 hade han stannat kvar i Milan hela tiden och om man räknar in alla matcher från pojklag och uppåt kom han upp i hela 976 matcher. Otroligt! Spelaren är förstås Paolo Maldini. Trots alla mästerskap så anser han nog att utnämningen till världens bäste fotbollsspelare 1994 är den bästa. Han var den första försvarare att få denna utmärkelse.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 20:E JANUARI.

Owen HARGREAVES blir 41 år.
 

Owen Lee HARGREAVES är född 1981 i Calgary, Kanada.
Mittfältare
3 U-landskamper för Wales, 3 U-, 1 B- och 42 A-landskamper för England (1998-2008).

Klubbar som spelare:
Calgary Foothills (1994-97),
Bayern München (1997-2007),
Manchester United (2007-11),
Manchester City (2011-12).

Hargreaves far har spelat för Bolton Wanderers, och hans äldsta bror har spelat för Kanadas juniorlandslag.

Lubos KUBIK blir 58 år.
 

Lubos KUBIK är född 1964 i Vysoké Mýto, Tjeckoslovakien.
Försvarare/mittfältare
17 A-landskamper för Tjeckoslovakien och 39 för Tjeckien (1985-97).

Klubbar som spelare:
Spartak Choceň (1972-79),
Spartak Hradec Králové (1979-82),
TJ Slavia Praha IPS (1982-88),
Fiorentina (1988-91),
FC Metz (1991-93),
1. FC Nürnberg (1993-95),
FK Drnovice (1995-96),
Slavia Prague (1996-97),
Lázně Bohdaneč (1997-98 ),
Chicago Fire (1998-2000),
Dallas Burn (2001).   

Lag som tränare:
Śląsk Wrocław (2006),
Torquay United (2006-07),
SK Týniště nad Orlicí (2007).

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN RIKTIGT FIN TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv