• Boris dagliga blogg

Måndagen den 6:e juni 2022

Pingstdagen på Sofiero.
Doctor Strange in the Multiverse of Madness.
Wales till VM och förklaringen varför inte Sverige är där.


NATIONALDAG:
Sverige

NAMNSDAG
Gustav och Gösta

TEMADAGAR:
Dagen-D
Fruktens dag
Färskpotatisens dag
Sillens dag
Den stora lupinbekämpardagen
Motorhistoriska dagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/6:
1955: Wilf Mannion avstängs på livstid.
1998: Blatter väljs till FIFA-president

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/6:
Sebastian LARSSON, Tim CAHILL.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 5:E JUNI 2022.

Pingstdagen på Sofiero.

Pingstdagen utnyttjade familjen till en av ett par årliga utflykter till ett av våra och gamle kungens favoritställe. Sofieros slott norr om Helsingborg. Fem vuxna och tre hundar. För min del så var det första gången jag var på plats alldeles lagom till den färgprakt som är en av Sofieros kännetecken då alla de fantastiska rododendronbuskarna blommar. En strålande färgprakt i perfekt sommarväder med en härlig fika innan vi åkte hem igen vid ettiden. Då började parken fyllas med folk så det var inte helt fel att vara morgonpigga och tidigt ute.

Middagen beslutades att beställa färdigmat. Denna hämtade yngsta dottern och hennes belgare. Alla fick vad de ville, två pastarätter med nötkött, en pizza och två sushi. Det går lätt att gissa vilka som åt sushi. Att vi inte stod och lagade mat berodde på att vi hade tid att passa till klockan sex.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Kicka och kolla trailer Kicka och kolla trailer

Klockan sex hade vi biljetter till biografen på Mobilia och filmen ”Doctor Strange in the Multiverse of Madness”. Nu var hustrun utbytt mot vår vän som firar högtider med oss. Alla har vi sett de 27 Marvelfilmer som kommit ut på bio. Detta var film nummer 48. Skillnaden mellan gårdagens film och de första är att skaparen av Marvelsfigurerna Stan Lee dog 2018 och inte längre kan göra sin cameoroll. Dessutom blir intrigerna och handlingen mer och mer komplicerad och kräver ganska god fantasi.

På titeln hörs att Dr Strange (Benedict Cumberbatch) rör sig mellan ett antal multiuniversum och alltså möter sig själv och alla andra rollfigurer som finns i alla de olika universum som hjälten måste åka mellan för att rädda den unga America Chavez mot filmens onda rollfigur Wanda Maximoff. I all action så innehåller Marvels filmer också alltid en stor del humor. Det var en helt okay historia och vi var alla glada att slippa se filmen i 4D.

Wales till VM och förklaringen varför inte Sverige är där.

Hemma blev det spelat en runda Carcassonne. Spelet klarade jag av precis lika väl som det svenska fotbollslandslaget mot Danmark. Alltså katastrof. Jag kan inte gå djupare in i prestationerna för jag såg bara de sista tio minuterna. Skulle dessa gälls så hade det gått bra då Sverige vann dessa med 1-0. Men räknar man även med de första åttio minuterna så slutade de med en pinsam förlust på 1-2. Något som inte inträffat på 42 år. Apropå mitt tröjval så blir det Sveriges landslagströja trots allt för att det är nationaldag. Andra matchen i Sveriges Nations League slutade 4-1 till Serbien över Slovenien, så nu är Sverige trea och näst sist i gruppen.

En annan viktig match som spelades var den mellan Wales och Ukraina. Här gällde det vem som skulle knipa en plats till VM. Ukraina gjorde matchens enda mål, men hade vänligheten i Cardiff att göra detta mål i egen bur. Wales är alltså klara för VM för andra gången i historien. Första var 1958 då VM gick i Sverige.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 6:E JUNI 2022.

NATIONALDAG:
Sverige

Tidigare firades 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång

NAMNSDAG:
Gustav och Gösta

Namnsdagar för den 6:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1774 – Candida, (till minne av en romersk martyr från 300-talet; utgått).
1774–1900 – Gustav eller Gustaf
1901–1985 – Gustav
1986–1992 – Gustav, Gusten (utgått) och Gösta
1993–2000 – Gustav och Gösta
Från 2001 – Gustav och Gösta

TEMADAGAR:
Dagen-D
Fruktens dag
Färskpotatisens dag
Sillens dag
Den stora lupinbekämpardagen
Motorhistoriska dagen

Dagen D, eller D-dagen, är en militär term som anger den dag ett slag eller en operation skall utföras. Den i särklass mest kända dagen D är den 6 juni 1944 då de allierade landsteg i Normandie, med början klockan 06:30.
 

Fruktens dag firas 6 juni varje år. Denna dag har spridit sig till andra delar av världen, till exempel har den firats i USA. Det som firas är fruktens goda smak och egenskaper för hälsan. Ett möjligt ursprung för dagen är att den först firades på Skansen i Stockholm under 1970-talet, men att dagen konkurrerades ut av firandet kring Svenska flaggans dag.
 

För att fira lite av Nationaldagen har någon kommit på att det borde vara typiskt svenska matdagar den 6:e juni. Därför har man infört både Färskpotatisens dag och Sillens dag. Ett perfekt sätt att fira med en av de svenskaste maträtter som finns. Sillens dag är dock något som man oftast firar i Bohuslän. Går man ner till Skåne så har t ex Simrishamn sin Sillens Dag den 30 augusti.
 

Den stora lupinbekämpardagen är just vad den säger. Helt enkelt att försöka utrota lupinerna. Varför? Jo, blomsterlupinen är en invasiv art från Nordamerika. En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, som sprider sig av egen kraft, som skadar ekosystemet som de introducerats till, hotar den biologiska mångfalden. Lupinens stora utbredning är ett hot mot prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka och tjärblomster.
 

Motorhistoriska dagen är en temadag som alltid firas den 6:e juni. Olika motororganisationer i Sverige brukar då ha träffar dit många kommer med historiska fordon, men även nyare modeller kan förekomma. Detta liksom många andra temadagar som utgår från att människor samlas har kommit av sig lite de två senaste åren.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 6:E JUNI 2022.

1955 Wilf Mannion avstängs.

Idag 1955 avstängde FA Hull Citys Wilf Mannion på livstid från de Engelska proffsligorna. Wilf med sin blonda kalufs var känd som ”The Golden Boy”. Han hade startat i Middlesbrough 1936. Sedan kom andra världskriget emellan. Här tjänstgjorde Wilf i Europa, Mellersta Östern och var en av de som räddades från Dunkirk. Han överlevde kriget och fortsatte i Middlesbrough tills 1954 då han flyttade till Hull. Hela tiden som proffs var Wilf irriterad på maximilönen på tio pund i veckan för en proffsspelare. Han ställde upp i många tidningar och berättade att många spelare tog emot olaglig betalning på mer än de tio pund som var tillåtna. FA tröttnade och bad om bevis. Då Wilf inte lämnade några bevis beslöt FA idag att stänga av ”The Golden Boy” på livstid och karriären var över även om han fortsatte spela i amatörklubbar till 1959.

1998 Blatter vinner.

Idag 1998 hölls den 51:a FIFA kongressen i Paris. Förre FIFA presidenten João Havelange hade valt att dra sig tillbaka efter 24 år som fotbollens högste ledare. Vem som skulle bli den åttonde FIFA-presidenten stod mellan favoriten Lennart Johansson som var UEFA-president, och schweizaren Sepp Blatter som jobbat som IT-chef för FIFA 1975 till 1981 och han hade varit generalsekreterare sedan dess. Lite sensationellt fick Blatter 111 röster mot 80 för Johansson.
 

Sepp Blatter blev alltså vald till ny FIFA-president. Många ansåg valresultatet underligt och en brittisk författare David Yallop skrev en artikel där det påstods att det betalats ut mutor för en miljon dollar till vissa ledamöter för att de skulle ändra sina röster och lägga dem på Blatter. Anklagelserna gick till domstol i Zürich, men Blatter blev frikänd.

Fast 2015 var det slut då en annan korruptionsskandal uppdagades. 21 december 2015 blev Sepp Blatter avstängd från all fotboll i 8 år, och därmed var hans period som FIFAs president över.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 6:E JUNI 2022.

Sebastian LARSSON blir 37 år.

Sebastian Bengt Ulf LARSSON är född 1985 i Eskilstuna.
Mittfältare
45 U- och 129 A-landskamper för Sverige (2000-21).

Klubbar som spelare:
IFK Eskilstuna / Eskilstuna City FK (1995-2001),
Arsenal (2001-07),
Birmingham City (2006-07 lån),
Birmingham City (2007-11),
Sunderland (2011-17),
Hull City (2017-18),
AIK (2018-)

Sebastian Larsson är den ende svenske fotbollsspelaren som gjort mål på bortaplan mot de största Premier League-klubbarna som brukar benämnas som ”the big-six”: Arsenal på Emirates Stadium (2011), Chelsea på Stamford Bridge (2011), Liverpool på Anfield (2011), Manchester City på Etihad Stadium (2012), Manchester United på Old Trafford (2014) och Tottenham Hotspur på White Hart Lane (2007, 2015).

Tim CAHILL blir 43 år.

Timothy Filiga "Tim" CAHILL är född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-17 landskamper för Samoa (1994) och 3 U- och 108 A-landskamper för Australien (2004-18).

Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (2012-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City (2016-17),
Millwall igen (2018),
Jamshedpur (2018-19).

Trots sina endast 180 cm så har han gjort sina flesta mål på nick.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 6:E JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA ANNANDAG PINGST eller NATIONALDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv