• Boris dagliga blogg

Fredagen den 19:e maj 2023

NAMNSDAG:
Maj
Majken

TEMADAG:
Nationella mag-och tarmdagen
Halloumiostens dag


RUBRIKER.

Tippen och akvariet borta.
Tröjor, Libaböd och TtR.
Ungen i ishockey??? UEFAs hittepåcuper???


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19/5:
1957: Skottland vinner VM-kval i schweiziska tröjor.
1965: West Ham tar Englands andra Europeiska titel.
1982: IFK Göteborg vinner UEFA-cupen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 19/5:
Diego FORLÁN, 
Andrea PIRLO.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN ARTONDE MAJ 2023.

Tippen och akvariet borta.
 

En dag som igår så var till och med de i familjen som jobbar lediga. Då vankas ofta jobb som jag tvingas delta i. Klockan nio var det dags att hämta det släp som vi beställt på vår nya Cirkle K mack. Hemma lastades det med min gamla soffa, en säng, kartong och diverse andra saker som vi alla sedan åkte till återvinningscentralen Spillepengen med. Det fanns också en massa sten som den förre ägaren tydligen var sjukligt besatt i. Det ser nästan ut som om man haft Mästarnas Mästare tävlingen att bygga sten upp till en dryg meter. Vi blev av med en bråkdel av denna sten som ligger i alla rabatter.

När släpet lämnades åter så köpte vi frallor på macken och tog en frukostlunch. Sedan väntade vi med spänning på om vi skulle få besök. Det gigantiska amla akvariet som intv gick att få upp på övervåningVn av vårt nya hus skulle egentligen ha fått följa med till tippen. Men vi hade gjort ett försök med Blocket och vid halvtvå dök två ungdomar upp som var intresserade. De var optimistiska och trodde sig kunna lasta släp och skåp i sin Audi. De fick likt Postkodsmiljonären Ringa en vän. Sebbe kom med sin lilla Volvo och med entusism om att allt går, så fick både akvarium och aakvarieskåp plats i de båda bilarna. Det hade plötsligt blivit lite mer plats i garaget.

Tröjor, Libaböd och TtR.
 

Det blev även lite mer ledig plats i förrådet. Jag fortsatte med mitt jobb att vika och lägga in mina fotbillströjot i Billyhyllorna i vårt vardagsrum som är kombinerat med TV-rum och mitt sovrum. Jag lägger in tröjorna bakifrån i alvabetet. Det var de engelska klubblagen som gäller och jag klarade av från Wolverhampton till Queens Park Rangers. Målet är att alla de engelskaklubblagens tröjor ska få plats. Det blirpå så sätt också min första inventerimg av mina tröjor.

Sista måltiden från City Gross familjekasse var ”Kycklingkebab i libabröd”. Även detta en väldigt enkel rätt att laga. Fast istället för den redan klara kycklingen till mig och hundarna så fick jag tillreda några Quonrfiléer som motsvarade kycklingen för vegetarianer. Det blev i vanlig ordning succé. Åtminstone hos dottern som älskar libabröd.

Då hon har sin lediga fredag idag så kom det fram lite spel. Det var Ticket to Ride som stod på programmet. Versionen som har Indien på ena sidan spelplanen och Schweiz på andra var det som avklarades. Vi spelade faktiskt båda två och det blev rättvist var sin seger. Jag vann Indien och dottern Schweiz. 

Ungen i ishockey??? UEFAs hittepåcuper???
 

Då spelklvällen var över kollade jag upp lite av sportens händelser. Jag såg att Sverige vunnit i ishockey-VM. Det hade blivit 7-1. När jag såg att motståndet varit Ungern så lät det inte lika suveränt. Jag visste inte ens att Ungern hade ett landslag. De är inte kända för mig att spela ishockey.

Fotboll har jag lite bättre koll på och kanske skulle Liverpool kunna få lite hjälp då Brighton var i Newcastle för att spela en hängmatch i Premier League. Jag skrev tidigare att möjligheten fanns för Liverpool att ta sig upp på en fjärde plats, men jag trodde inte på det. Det kan kan jag inte tro på efter att ha sett att det slutade 4-1 till Newcastle. Nej, det blir nog Arsenal, Newcastle och de två Manchester-lagen som kommer att spela Champions League till hösten.

Manchester City och Inter är i årets Champions League final. Igår avgjordes vilka som skulle mötas i de andra två av UEFAs hittepå cuper. I Europa League fanns möjligheten att det skulle bli en helitaliensk final. Roma hade vunnit hemma över Leverkusen och då gårdagens match slutade mållös så var Roma i final. Juvents och Sevilla hade spelat oavgjort i match ett och då Juventus tog ledningen så det ut att kunna bli en italiensk final. Men Sevilla kvitterade och i förlängningen gjorde de 2-1. Så finalen går mellan Sevilla och Roma.

Europa Conference League är inte någon sportslig stor turnering utan endast något som UEFA hittat på för att tjäna pengar. Detta bevisas lite av vilka lag som är i final. West Ham möter Fiorentina. Detta är alltså två lag som ligger på femtonde respektive tionde plats ligan i sina länder. Vad get ni för marknadsvärde på en sådan fotbollsfinal?

IDAG! FREDAGEN DEN NITTONDE MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Maj
Majken

 

Namnsdagar för den 19:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Potentia eller Potentiana, 8till minne av en romersk jungfru, som ska ha torkat blodet av apostlarna Petrus och Paulus, när de led martyrdöden; utgått)
1901–1985 – Alrik 
1986–1992 – Alrik (nu 5 augusti), Alda (utgått) och Altea (utgått)
1993–2000 – Majken och Majvor (nu 8 luni)
Från 2001 – Maj och Majken

TEMADAG:

Nationella mag-och tarmdagen

Nationella Mag-Tarmdagen infaller den 19 maj. Syftet med dagen är att öka kunskapen i samhället sjukdomar eller andra funktionsstörningar i matsmältningskanalen. 1, 5 miljoner svenskar har mag- och tarmproblem.


Halloumiostens dag

För att fira den folkkära osten instiftade Fontana Halloumiostens dag 2019 . Familjeföretaget grundades 1978, och bara sex år senare importerade grundaren Frixos Papadopoulos den första halloumiosten till Sverige. Idag är osten inte bara en kär del av svensk matkultur utan Sverige är också det land i världen som, näst efter Cypern, äter mest halloumi per capita.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN NITTONDE MAJ.

1957 VM-kval till Sverige VM.
 

Idag 1957 spelade Schweiz och Skottland en VM-kvalmatch i Basel. Det gällde en plats till fotbolls-VM i Sverige 1958. Matchen gick ganska planenligt och skottarna kunde vinna med 2-1 och komma till Sverige. Men det var före matchen som det märkliga inträffade. Då Schweiz var beredda på match i sina röda tröjor var skottarna det i sina blå tröjor. Detta hade varit helt OK om inte matchen hade sänts på TV. Det fanns mestadels svart-vita TV apparater och då rött och blått så att säga krockar i gråskalan tvingades Skottland att byta, och de enda vita tröjor som fanns var Schweiz vita reservställ, men det gick ju bra att även vinna i Schweiziska tröjor.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av matchen.

1965 Cupvinnarcup final på Wembley.
 

Idag 1965 hade 98 000 kommit till Wembley i London för att se Cupvinnarcupfinalen. Det bidrog nog lite till publiksiffran att ena finallaget kom från London. West Ham mötte tyska 1860 München. Efter en mållös första halvlek lyckades Alan Sealey överlista Münchens duktige målvakt Petar Radenković två gånger i andra och titeln gick till West Ham. En stor kapten, Bobby Moore kunde ta emot bucklan. Detta var andra gången ett engelskt lag vann en Europacuptitel.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

1982 Svenska mästare i Europa.
 

Idag 1982 spelades finalen i UEFA-cupen. Det var andra matchen då finalen i denna turnering på denna tid spelades i hemma och bortamatch. I final var ett svenskt lag IFK Göteborg. De hade spelat första matchen hemma och klarat de ganska bra den 5:e maj då de lyckades vinna med 1-0 hemma på Ullevi mot Hamburg SV. Tyskarna var storfavoriter i dagens final och frågan var om Göteborg kunde stå emot? Det kunde de. Hamburg var nervösa och Göteborg öste på. På Volksparkstadion gjorde Dan Corneliusson och Torbjörn Nilsson vars ett mål innan Stig Fredriksson satte slutresultatet 3-0 på en straff. Sverige hade för första gången fått en Europeisk fotbollsmästarklubb.
 

Bild: Klicka för att se målen i båda matcherna.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN NITTONDE MAJ.

Diego FORLÁN blir 44 år.
 

Diego FORLÁN Corazzo är född 1979 i Montevideo, Uruguay.
Anfallare
112 A-landskamper för Uruguay (2002-14).

Klubbar som spelare:
Peñarol (1990-91),
Danubio (1991-94),
Independiente (1994-2002),
Manchester United (2002-04),
Villarreal (2004-07),
Atletico Madrid (2007-11),
Inter (2011-12),
Internacional (2012-14),
Cerezo Osaka (2014-15),
tillbaka i Peñarol igen (2015-16),
Mumbai City (2016),
Kitchee (2018).

Lag som tränare:
Peñarol (2020),
Atenas de San Carlos (2021).

Forláns spel och fem mål var en av de viktigaste faktorerna bakom Uruguays framgångar i VM 2010 med en semifinalplats. Efter mästerskapet belönades Forlán med guldbollen efter att ha utsetts till turneringens bästa spelare. I finalen i Copa América 2011 gjorde Forlán två mål och bidrog till att Uruguay vann mästerskapet.

Andrea PIRLO blir 44 år.
 

Andrea PIRLO är född 1979 i Flero, Italien
Mittfältare
69 U-, 9 OS och 116 A-landskamper för Italien (1994-2015).

Klubbar som spelare:
Brescia (1992-98),
Inter (1998-2001),
Reggina (1999-2000 lån),
Brescia (2001 lån),
Milan (2001-11),
Juventus (2011-15),
New York City (2015-17).  

Lag som tränare:
Juventus U23 (2020),
Juvents (2020-21),
Fatih Karagümrük (2022–).

2006 blev han världsmästare. Pirlo har även vunnit Serie A och Champions League samt ungdomsturneringen Gothia Cup.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln