• Boris dagliga blogg

Måndagen den 7:e augusti 2023

NAMNSDAG:
Dennis
Denise

NATIONALDAG:
Elfenbenskusten

TEMADAG:
Ingen

RUBRIKER.
Golf i regn igen, Sverige och Arsenal hade tur och straffade ut motståndaren, Vera.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/8:
1999: Alan Shearers enda röda kort i karriären.
1999: 6-6 är målrekord för oavgjord match i alla professionella ligor.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/8:
Lauren HEMP.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN 6 AUGUSTI 2023.

Golf i regn igen, Sverige och Arsenal hade tur och straffade ut motståndaren, Vera.
 

Dagbok:

Igår var ännu en dag då familjen var på ett ställe och jag på ett annat. Till att börja med var familjen hemma och jag var på Tegelberga GK. Jodå, Söderslätt har startförbud. Det var ju söndag. Det lär vara samma vansinniga nonchalans mot sina medlemmar som bara kan spela på söndagar, nästa vecka. Även då hålls det någon typ av tävling på hemmaklubben. Jag sa till min söndagsgolfvän Håkan, att när man tycker att golfspelet börjar fungera ganska bra så är det bara att gå en runda på Tegelbberga GK så vet man att är tillbaka på jorden igen. Det var väl ingen jättekatastrof, men 30 poäng är sex slag för mycket. Möjligen kan det förklaras lite med att det från hål nio startade att regna, så det var alltså den tredje regngolfen på de fyra senaste rundorna jag spelat. Och det lär inte bli något som kan liknas vid sommarväder kommande vecka heller.

Då jag anlände till Päronvägen åkte familjen till Svedala för ett födelsedagskalas. Jag hade hundvakten och den fördrev jag med fotbollstittande resten av eftermiddagen.

Fotboll:

Först var det åttondelsfinal i fotbollens dam-VM mellan världsettan USA och världstrean Sverige. Som så ofta då det gäller viktiga matcher så är försvaret mycket viktigare än anfallet. Alltså slutade matchen 0-0 och det blev avgörande på straffar. Det var här jag kom in och det var tydligen alldeles lagom in i spänningen. Om fotboll hade varit rättvis så skulle USA lätt ha vunnit. De var tydligen det klart bästa laget. Men matchen var orättvis och det var Sverige som gick vidare och får möta Japan i kvartsfinalen på fredag. Jag så senare på kvällen ett sammandrag och då förstår jag att man hyllade och lovordade Sveriges målvakt Zecira Musovic. Då jag bara såg straffarna så fattade jag inte det riktigt eftersom Musovic inte räddade en enda utan de tre missarna USA hade var skott utanför och i stolparna. Däremot gjorde USAs målvakt både en räddning och ett mål. Sedan var det nära att hon gjort ytterligare en räddning. Det var på den straff som avgjorde allt. Efter målkamera så gick det inte ens en sliten femma mellan boll och mållinje, men tydligen var hela bollen inne.

Övrig fotboll var engelsk. Den viktigaste matchen för min del var mellan Leeds och Cardiff då Cardiff är ett av mina favoritlag. Även här var fotbollen orättvis. Leeds var det bättre laget, men i halvtid var det Cardiff som ledde med 0-2. Det blev oavgjort, 2-2 efter att kvitteringen kom på sex minuters övertid.

Det blev ännu en straffläggning då FA Community Shield mellan Manchester City och Arsenal avgjordes på Wembley. Manchester City kanske borde vunnit, men även här så det ut att bli 0-0. Sedan verkade det bli 1-0 då City gjorde mål i minut 77. Kvitteringen kom i minut 101. Jodå, det var enligt ordinarie matchtid. Till och med kommentatorerna undrade om det är rätt väg att gå inom fotbollen att lägga till så vansinnigt mycket tid. Jag har redan sagt mitt och anser att det är totalt vansinne att utöka matcherna i stället för att ha effektiv speltid och sänka från 45 till 30 minuter per halvlek.

Bra var åtminstone att det inte blev ytterligare spel i någon förlängning utan att det var straffavgörande direkt. Detta vann Arsenal och därmed passerade de Liverpool som har 16 segrar. Arsenal tog sin sjuttonde och i topp ligger Manchester United med 21 vinster.

För att påtala detta med vansinnestillägg så såg jag lite av slutet på Sunderland mot Ipswich. Bortalaget vann med 2-1, men i andra halvlek var det som om man haft förlängning. Övertiden i den matchen var 15 minuter.

TV:

Liksom förra året så har Vera fått tid i svensk TV efter Allsången. Igår såg hustrun och jag avsnitt ett av säsong 12. ”Against the Tide” heter det och åter en gång så måste jag säga att handlingen är genial, med många misstänkta där Vera och hennes medhjälpare till sist lyckas spåra mördaren. Betyget på IMDb är 7,9.

IDAG! MÅNDAG 7 AUGUSTI 2023.

NAMNSDAG:
 
Dennis
Denise

 

Namnsdagar för den 7:e augusti i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Donatus (till minne av en biskop och martyr i italienska Arezzo på 300-talet) och Detlof (utgått)
1901–1985 – Arnold 
1986–1992 – Arnold (nu 4 augusti), Annmari (utgått) och Annika (nu 21 april)
1993–2000 – Dennis och Donald (utgått)
Från 2001 – Dennis och Denise

NATIONALDAG:

Elfenbenskusten

 

Elfenbenskusten erhöll sin självständighet från Frankrike den 7 augusti 1960. Landet benäms också:  Ivory Coast,  Elfenbeinküste, Costa de Marfil,  Côte d’Ivoire med mera.  Landets regering begärde i oktober 1985 att landets namn skulle vara Côte d’Ivoire på alla språk, detta har dock inte slagit igenom överallt. I Sverige är Elfenbenskusten ännu det officiella namnet på landet.
 

Till flagga och nationalsång.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7 AUGUSTI.

1999 rött kort till Shearer.
 

Alan Shearer startade sin karriär i 1988 i Southampton för att 1992 gå till Blackburn Rovers. 1996 kom han hem till Newcastle och fram till idag hade han gjort många mål och spelat så fläckfritt att han ibland gick under namnet "Mary Poppins". Men i dagens match mot Aston Villa råkade han i närkamp med Colin Calderwood som blev liggande. Ovanligt nog hade Shearer redan fått en varning och då han nu fick sin andra var det Shearers första och enda utvisning i karriären. Matchen dömdes av den lite kontroversielle färgade rättskiparen Uriah Rennie. Visserligen blev Alan utvisad ytterligare en gång under karriären mot Charlton drygt två år senare, men vid en eftergranskning av FA ströks den utvisningen ur statistiken.

1999 slutresultat 6-6.
 

KRC Genk var regerande belgiska mästare som åkte för att spela säsongens första match borta mot Westerlo. Det var inte många som hade en lyckad dag i matchen. Allra minst målvakterna som släppte in sex mål var. Det dömdes fem straffar och fyra spelare blev utvisade, men rekordet i alla professionella ligamatcher slogs idag. Ingen oavgjord match hade någonsin innehållit så många mål tidigare. De 5:e maj 2010 tangerade emellertid Hibernian och Motherwell detta rekord i Skotska ligan då de också spelade 6-6.
 

Se ett sammandrag av matchen HÄR

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 7 AUGUSTI.

Lauren HEMP blir 23 år.
 

Lauren May HEMP är född 1969 i North Walsham, England
Mittfältare.
35 U- och 41 A-landskamper för England och 3 för Storbritannien (2016-).

Klubbar som spelare
Norwich City (2008–15),
Bristol City (2016–18),
Manchester City (2018-)

TITLAR:
Med Manchester City
FA Women's Cup: 2019–20
Women's League Cup: 2021–22
Med England
Europamästare: 2022

DAGENS MATCHTRÖJA 7 AUGUSTI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv