• Boris dagliga blogg

Fredagen den 30:e juli 2021

Vi lyckades prick regnet.   Ny tröja Venezias förtsatröja från 2019/20.   Ett stort plus för "Olympiska berättelser".   Två nya medaljer.   Svensk handboll och straffräddning på övertid


IDAG: 30/7 -21:
Nationaldag: Marocko och Vanuatu
Temadagar: Världsbroderidagen,   Pocketbokens dag
Namnsdag: Algot

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/7:
1930: Världens första VM-final i fotboll.
1966: England vinner VM-finalen på ett än idag omdiskuterat mål.
1981: "Escape to Victory" har premiär.
1996: Shearer har hittat hem.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/7:
Hope, Radostin, Jürgen, Arnór.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 29/7 2021.

Vi lyckades prick regnet.


Egentligen så gick gårdagen åt till att vänta hem yngsta dottern och hennes belgare. De skulle komma hem från Venedig idag och då skulle de ha nachotallrikar. Detta fixade jag då jag tillverkade det med äkta nötfärs. De två gossarna från Eskilstuna sattes på att laga den vegetariska färsen till de fyra som skulle ha detta på sina nachos. Fast det blev en motionsrunda med hundarna på cirka 45 minuter som stallarundan tar. Vädret ville at det skulle komma en skur över Malmö igår och den kom precis lagom tills att vi kommit halvvägs på stallarundan. Så det blev att byta kläder då vi kom hem, men jag tog en annan Brasilien tröja på mig så att det skulle stämma med mitt tröjval.
 

Ny tröja Venezias förtsatröja från 2019/20.


På tal om tröjval så hade jag ju frågat de två semesterresenärerna om antingen en italiensk EM-mästartröja eller en tröja från det lokala Venezia FC som är nya i Serie A till hösten. De hade varit i en del sport och fotbollsbutiker, men det fanns inte några tröjor i Venedig. Därför blev jag glatt överraskad efter hundrundan då dottern ringde från flygplatsen och berättade att där fanns också en Veneziashop och de hade en tröja kvar även om den var i XXL. Jag vet vad italienska storlekar står för så jag trodde nog den skulle passa. Det visade sig att tröja var från säsongen 2019-20, men den var till halva priset och jag har ingen Veneziatröja tidigare. Dessutom är tröjan från då laget spelade i Serie B och med sina 37 säsonger i serie B så är de det italienska lag som gjort allra flest säsongen i italienska andraligan.
 

Ett stort plus för "Olympiska berättelser".


Annars vigdes dagen mest åt OS och det bästa med sändningarna måste jag säga är Jonas Karlssons ”Olympiska berättelser”. De är mycket intressanta dokumentärer om allt från personliga öden till hela nationers inställning till idrott och OS. Speciellt Indien som genom OS-historien endast tagit 29 medaljer; 9 guld, 8 silver och 12 brons. Helt otroligt med tanke på att det är världens nästan folkrikaste land. Dessutom är många av gulden i landhockey som Indien nästan dominerade för 70 år sedan och fram till millennieskiftet. Och så gnäller vi lite för att ”lilla” Sverige inte fått några medaljer än.
 

Två nya medaljer.


Fast jag sträcker mig lite längre och är nordisk just nu. Därför kan jag glädjas åt att vi tagit två nya medaljer. Två brons har det blivit. Sveriges Erik Persson kom åtta i finalen på 200 meter bröstsim, men finländaren Matti Mattsson kom trea och därmed blev det ett brons till Finland. Danmark leder nordiska ligan av medaljer med två. I rodd så tog Frederik Vystavel och Joachim Sutton brons i tvåa. Det betyder att de har en åra var. Danmark har nu ett silver och ett brons.
 

Svensk handboll och straffräddning på övertid. 


Än så längre så är de svenska glädjeämnena lagsporterna. Alltså såg jag fram emot då de svenska damerna skulle köra över Frankrike i handboll. Det såg bra ut tills expertkommentatorn just före matchen sa att Sverige aldrig brukar vinna över Frankrike. Så klart att han fick rätt, men det kunde gått värre för då matchen var slut stod det 28-28 fast Frankrike hade en straff att lägga innan slutresultatet skulle skrivas in. Jessica Ryde som stod i Sveriges mål igår hade räddat Frankrikes två straffar under matchen och hon räddade även den tredje och ett oavgjort resultat till Sverige. Det är tydligen något magiskt med de svenska handbollslandslagen och att rädda straffar och poäng på övertid.

VENEZIAS förstatröja 2029 - 2020

IDAG: FREDAGEN DEN 30/7 2021.

NATIONALDAG:
Marocko

 

Marockos Nationaldag, Throne Day, firas till minne av Kung Mohammed VI´s trontillträde den 30 July 1999. Annars har landet varit självständigt sedan 1956 då de efter lång kamp mot Frankrike äntligen erkändes självständigt.

NATIONALDAG:
Vanuatu
 

Vanuatu är en ögrupp i Stilla havet med ca 278 000 invånare, som uppmärksammar denna dag till minne av att landet blev självständigt från Storbritannien och Frankrike 30 juli 1980.

TEMADAG:
Världsbroderidagen
 

År 2011 tog en av Broderiakademins lokalgrupper initiativet till att instifta en dag för att fira broderiet. Världsbroderidagen infaller numera varje år den 30 juli. Fast det är inte bara denna dag man ska brodera. Mellan 1 och 30 juli broderar du och den 30 juli redovisar man sitt färdiga arbete.
 

Pocketbokens dag
 

Ursprunget till pocketbokens dag är något oklart. I Svensk Bokhandel 2006 bestäms att Pocketparty ska bli Pocketbokens dag. Men där är det ”andra måndagen i mars” som ska bli känd under detta nya namn från och med 2007. Pocketgalan lades dock ner 2009. Och någon gång därefter har Pocketbokens dag flyttat från mars till juli. En pocketupplaga är ju lite enklare att ta med på stranden, hängmattan eller andra platser där man på sommaren vill njuta av lite läsning.

NAMNSDAG:
Algot

 

Namnsdagar för den 30:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Abdon (till minne av en kristen martyr i Persien på 200-talet) och Helena (nu 31 juli)
1901–1985 – Algot
1986–1992 – Algot, Margot (nu 15 juni) och Vilgot (utgått)
1993–2000 – Algot och Margot
Från 2001 – Algot

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 30:E JULI.

1930 VM-final nummer ett.

 
Italien, Sverige, Nederländerna, Spanien och Uruguay valde alla att ansöka om arrangemanget för det första VM i fotboll. Uruguay blev arrangörslandet efter att alla andra länder dragit tillbaka sin ansökan. Tanken var att det skulle spelas fyra grupper om fyra lag i varje. Av de 16 lagen kom nio från Amerika. Det var svårt att få Europeiska lag att ställa upp. Det var en kostsam och lång båtresa för att ta sig till Sydamerika. 14 dagar innan VM skulle starta hade inget Europeiskt lag tackat ja. Men till sist var fyra lag, Frankrike, Belgien, Rumänien och Jugoslavien på plats.
 
Den 13:e juli spelades de första matcherna och idag 1930 var det final på Estadio Centenario i Montevideo. Det hade inte spelats någon bronsmatch så förlorarna i semifinalerna fick dela på denna ära. Det var USA och Jugoslavien. Värdlandet Uruguay mötte grannen Argentina och lyckan i det lilla Uruguay var fullständig då de hade blivit de första världsmästarna i fotboll när slutresultatet blev 4-2, men Argentina hade ledningen i paus med 2-1.

Bild = länk

1966 England – Västtyskland i VM-final.
 

Äntligen hade England fått stå som värd för ett VM. Nu skulle engelsmännen visa att de var fotbollens hemland. De vann sin grupp efter segrar över Mexiko och Frankrike med 2-0. De hade startat mot Uruguay med en mållös match. I kvarten eliminerades Argentina med 1-0 och i semifinalen släppte de in sitt första mål, men det behövdes en skyttekung, Eusebio för att göra målet. Bobby Charlton gjorde två och Portugal fick spela match om tredje pris, som de vann över Sovjetunionen.
 

I dagens final 1966 hade 98 000 personer samlats på Wembley för att se England ta sin första världsmästartitel. Västtysklands Helmut Haller gjorde första målet, men England kom tillbaka och Geoff Hurst kvitterade sex minuter senare. Då Martin Peters gav England ledningen i 78:e minuten trodde alla att VM-bucklan var hemma, men i matchens sista minut lyckades Wolfgang Weber kvittera och efter 90 minuter stod det 2-2.
 

I förlängningens elfte minut drog Geoff Hurst på ett skott som prickade ribban och studsade ner på mållinjen. Den schweiziske domaren Gottfried Dienst var tvungen att konferera med den sovjetiske linjemannen Tofiq Bahramov. Tofiq hävdade att bollen hade varit inne i mål och England ledde med 3-2. Än idag kan ingen säga om bollen var inne eller inte. Tyskarna tryckte på för ännu en kvittering. Detta resulterade i att Geoff Hurst kunde springa igenom ett tunt försvar och göra sitt tredje mål. Detta är han ensam om i en VM-final. England blev världsmästare och har numera en stjärna på sin landslagströja.

Bild = länk

1981 "Rocky" i fotbollsfilm.
 

Den 9:e augusti 1941 spelades en fotbollsmatch i Kiev mellan ryska krigsfångar och ett lag av nazisternas Luftwaffe. Det blev 5-3 till ryssarna. Löst baserat på denna händelse gjordes en krigs-fotbollsfilm som hade premiär idag 1981. Filmen handlade om en planerad flykt från ett krigsfångläger under en fotbollsmatch mellan nazisterna och allierade fotbollsspelande krigsfångar. Filmen hette ”Escape to Victory” eller på svenska ”Den sista matchen”. Den regisserades av John Huston, med Sylvester Stallone, Max von Sydow och Michael Caine i huvudrollerna. De skådespelande och fotbollsspelande krigsfångarna var många kända fotbollsspelare. I rollerna sågs bland annat Pelé, Bobby Moore och Osvaldo Ardiles.

Bild = länk

1996 Shearer kommer hem.

 

Newcastle hade fött upp en liten kille vid namn Alan Shearer. Han skulle slå målrekord i Premier League, men då han startade spela fotboll så var det så långt ifrån hans hemtrakter han kunde komma. Han startade i Southampton. 1992 bar det norröver till Blackburn Rovers och idag 1996 slängde Newcastle upp rekordsumman för en fotbollsspelare. Dryga 180 miljoner kronor. 303 matcher blev det för hans hemstads lag och på dessa gjorde han 148 mål. Totalt kom han upp i 283 mål under sin karriär i klubblag. Sedan gjorde han även 43 mål i landslaget.

Bild = länk

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 30:E JULI.

Hope SOLO blir 40 år

Hope Amelia SOLO är född 1981 i Richland, Washington, USA
Målvakt
22 U- och 202 A-landskamper för USA (1996-2016).

Klubbar som spelare:
Richland High School (1996–2000),
Washington Huskies (1999–2002),
Philadelphia Charge (2003),
Kopparbergs/Göteborg (2004),
Olympique Lyon (2005),
Saint Louis Athletica (2009–10),
Atlanta Beat (2010),
magicJack (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Seattle Reign (2013–16).

Olympisk mästare 2008 och 2012 samt Världsmästare 2015.

Radostin KISHISHEV blir 47 år

Radostin KISHISHEV är född 1974 i Burgas, Bulgarien
Försvarare
88 A-landskamper för Bulgarien (1996-2009).

Klubbar som spelare:
Chernomorets Burgas (1991–94),
Neftochimic Burgas (1994–97),
Bursaspor (1997–98),
Litex Lovech (1998–2000),
Charlton Athletic (2000–07),
Leeds United (2007 lån),
Leicester City (2007–08),
Leeds United (2007–08 lån igen),
Litex Lovech igen (2008–10),
Brighton & Hove Albion (2010–11),
Chernomorets Burgas igen (2011–12). 
  
Lag som tränare:
Chernomorets Burgas (2012–14),
Vereya (2014–15),
PFC Burgas (2015),
Neftochimic Burgas (2015),
Chernomorets Burgs igen (2017–19)

Jürgen KLINSMANN blir 57 år

Jürgen KLINSMANN är född 1964 i Göppingen, Västtyskland
Anfallare
11 U-, 14 OS- och 26 A-landskamper för Västtyskland och 82 A-landskamper för Tyskland (1980-98).

Klubbar som spelare
TB Gingen (1972–74),
SC Geislingen an der Steige (1974–78),
Stuttgarter Kickers (1978–84),
VfB Stuttgart (1984–89),
Inter (1989–92),
AS Monaco (1992–94),
Tottenham Hotspur (1994–95),
Bayern München (1995–97),
Sampdoria (1997–98),
Tottenham Hotspur (1997–98 lån),
Orange County Blue Star (2003). 

Lag som manager:
Tysklands landslag (2004–06),
Bayern München (2008–09),
USAs landslag (2011–16),
Hertha BSC (2019-20).

Världsmästare 1990 och Europamästare 1996 

Arnór GUÐJOHNSEN blir 60 år

Arnór GUÐJOHNSEN är född 1961 i Reykjavik, Island
Anfallare
3 U- och 73 A-landskamper för Island (1978-97).

Klubbar som spelare:
Víkingur (1975–78),
Lokeren (1978–83),
Anderlecht (1983–90),
Bordeaux (1990–92),
BK Häcken (1993),
Örebro SK (1994–98),
Valur (1998–2000),
Stjarnan (2001).

Han är far till fotbollsspelaren Eiður Guðjohnsen. De båda deltog en gång i samma landskamp där Arnór byttes ut till förmån för den debuterande sonen Eiður.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN SKÖN FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv