• Boris dagliga blogg

Fredagen den 27:e maj 2022

Fler och fler tillåter hundar utom Söderslätts GK som gör tvärtom.
Shoppingrunda.
Svenska cupfinalen urusel reklam för fotbollen.
Tre Kronor-fiasko.
Mat och spel.



​​​​​​​
NAMNSDAG
Blenda och Beda

TEMADAGAR:
Muffinsdagen
Ostens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27/5:
1965: Inter vinner Mästarcupen på hemmaplan.
1982: Tottenhams 66:e match för säsongen.
2000: Glasgow Rangers första lag i världen att ta 100 titlar.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 27/5:
Birkir BJARNASON, GERVINHO, Johan ELMANDER, Laura ÖSTERBERG KALMARI, Paul GASCOIGNE.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 26:E MAJ 2022.

Fler och fler tillåter hundar utom Söderslätts GK som gör tvärtom.
 

Jag är medlem i Söderslätts Golfklubb och måste protestera mor deras nya regler som säger att jag och min dotter aldrig mer kan spela partävlingar. Vi har gjort det i ganska många år och då vi gör detta så har alltid vår golfvana hund Rhiann varit med. Då vi skulle varit med i tävlingen ”Två Generationer” förra söndagen så var det stopp. Hundar får inte vara med på banan vid tävlingar. Uselt beslut då många andra platser i samhället öppnar upp för att hunden ska få följa med. Då går vår golfklubb tvärtemot. Så ska vi spela partävling så kan vi inte göra detta på vår hemmaklubb. Att jag kom att tänka på detta igår var för att tandläkardottern var tillsammans med många vänner på ett fik i stan’. Hon hade givetvis med sig våra båda hundar och det var en hel del av hennes vänner som också hade sina hundar med sig. Lite kul var det att hon blev tillfrågad av ett okänt par var Rhiann kom ifrån, för de ville beställa en Cockerspaniel från samma kennel då Rhiann var den coolaste och vackraste hund de sett. Men på Söderslätts golfklubb är hon inte välkommen under tävling.

Shoppingrunda.
 

Då övriga familjen var på fik så passade hustrun och jag på  att göra en del ärenden. Först var det IKEA. Där inledde vi med frukost. Den givmilda och väl tilltagna frukost som de hade sist vi var där var borttagen. Nu fick man betala för varje vara man ville ha. Givetvis har gästerna roffat åt sig så mycket som möjligt och sedan fått slänga en hel del då man fick så mycket man ville för ett pris, men det var trots detta fortfarande ganska billigt och mätt blev man. Sedan blev det inköp av glas, karaff, lakan och täcken. Turen gick vidare till Media Markt där en ny mjölkskummare inhandlades. Det är alltid bra att ha en i reserv. För ett antal år sedan köpte jag två för 75 kronor stycket. Samma modell fick jag igår för 59 kronor. Det är inte ofta det blir billigare. På Blomstergården blev det inköp av lite blommor. Jag hittade en orkidé för 159 kronor. Den var jag nöjd med. Det var jag även med de tre pack gröna golfbollar som jag bara behövde betala två packar på Dormy. Sedan bar det hemåt och förberedelse av efterrätten till gårdagens middag.

Svenska cupfinalen urusel reklam för fotbollen.
 

Innan middagen så var det sport på TV. Först skulle jag se cupfinalen mellan Hammarby och Malmö FF. Men ganska snart rattade jag över till ishockey. För det första kunde man knappt se något av fotbollen då dessa förbannade bengaler gjort att spelet gick i en tjock giftig dimma. Då denna började lätta så irriterade jag mig på de idioter som låtsar att de tycker om fotboll, men i stället kastar in föremål på hörnläggarna. Det är på tok för mycket skit bland galningar i publiken som bara vill ställa till det.

Jag missade inte så mycket då inget av lagen fattat meningen med fotboll. Det går ju ut på att vinna och vinna gör man genom att skjuta in bollen i motståndarens mål. Det hade ingen lyckats med på 120 minuter. Inte ens på de två första straffarna blev det mål. Men sedan lyckades alla straffläggarna få bollen i mål utom den sista som var en Hammarbyare. Fast man måste nog säga att det var Ismael Diawara som fixade cupguldet åt Malmö FF. Han chansade inte i målet utan väntade på var motståndaren skulle slå sin straff. Han kastade sig på rätt håll alla gånger. Tre av straffarna var för bra lagda, men två knep han och det räckte för att publiken skulle skämma ut sig igen och att jag nästan längtar tillbaka till då läktarna var tomma.

Först skulle berusade MFFare försöka rusa in på planen, och då vakter försökte stoppa detta så kom idiotiska personer från Hammarbys läktarsektion in på planen. Vakter och polis med hundar lyckades stoppa den totala katastrofen på planen, men vad är det för idioter som betalar stora pengar för att gå på fotboll och skämma ut sporten. Ingen som inte tänkt så mycket på fotboll tidigare kommer att tycka om sporten efter de skandalscener publiken ställde till med. Jag skriver publiken, för det var inte några enstaka som skulle in på planen eller som kastade bengaler mot vakterna. Det var rejält många.

Tre Kronor-fiasko.
 

Några sådana scener var det inte i ishockeyn. Sverige spelade en utmärkt ishockey och manövrerade ut Kanada. Efter 3-0 så var det försvar som gällde. Visserligen lyckades Kanada reducera till 3-1 i början av tredje perioden, men en ledning på två mål och två minuter kvar borde vara en klar semifinalplats till Tre Kronor. En idiotutvisning för att skicka pucken över sargen gjorde att Kanada kunde göra 3-2, och en halv minut senare var det 3-3. Förlängningen var bara 25 sekunder gammal då en ny utvisning gjorde att Kanada blev en man mer. Då man redan spelar tre mot tre i förlängning så blir det inte en spelare utvisad utan motståndaren får sätta in en extra spelare. Sådant ger utslag om ett heltänt kanadensiskt lag möter ett svenskt som redan trott sig vara i semifinal. Det tog drygt tjugo sekunder in på utvisningen innan matchen tog slut. Sverige åkte på en av sina snöpligaste förluster och Kanada tar emot Tjeckien i semifinalen på lördag.

Mat och spel.
 

Sedan var det dags för oss att fira Gårdagens helgdag. Ibland ser man reklam för Uncle Bens och att det i stort sett är mat som fixar sig själv. Det var det igår. Ris kokte jag i påsar och Uncle Bens sweet and sour värmde jag i en gryta. Sedan var det bara att vända ner en burk räkor och servera. Efterrätten var Hallonmousse med hallonsorbet och färska hallon. Synd om dem som inte gillar hallon, men det gjorde vi alla fyra. Den fjärde var vår vän som brukarfira högtidsdagar med oss. Han, dottern och jag avslutade dagen med att spela två sällskapsspel.

Först var det Carcassonne. Det är egentligen en stad i södra Frankrike, men även ett spel som läggs med brickor som bildar vägar och städer som man kan inmuta och tjäna poäng på. Då alla brickor är slut är även spelet slut och man räknar ihop de poäng man tjänat in. Debuten gick bra och jag vann. Det gjorde jag inte i det andra spelet vi avverkade. Det var ett spel vi alla kunde. Ticket to Ride som går ut på att åka tåg. Det som var nytt var att järnvägarna låt i Pennsylvania och att det fanns ett tillägg med aktier som man fick efter varje tåg man satt ut. Här vann vår gäst som sedan sändes hem för att återkomma i morgon. Dottern börjar nämligen jobba klockan sju idag.

IDAG: FREDAGEN DEN 27:E MAJ.

NAMNSDAGAR:

Blenda och Beda
 

Namnsdagar för den 27:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Beda, (till minne av en engelsk munk från 700-talet.)
1901–1985 – Blenda
1986–1992 – Blenda, Beda och Britten (utgått)
1993–2000 – Blenda och Beda
Från 2001 – Blenda och Beda

TEMADAGAR:

Muffinsdagen
 

Den 27 maj firas den internationella muffinsdagen runt om i världen. Muffins såldes på 1800-talet i England av kringvandrande, högljudda försäljare som bar en bricka på huvudet. De kallades för ”muffin men”. Muffinsen blev populära och i en tid innan de flesta hus hade en egen ugn.
 

Ostens dag

 
Idag firas ostens dag! I Sverige gillar vi ost väldigt mycket och äter nästan 20 kg ost per person och år. Ostens dag firas för att uppmärksamma osten och vad den kan användas till. Förhoppningen är att svenskarna ska prova nya ostsorter och få upp ögonen för någonting nytt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27:E MAJ.

1965 Inter vinner hemma.
 

Idag 1965 gick Mästarcupfinalen på San Siro i Milano inför 85 000 betalande åskådare. Det innebar att Inter hade hemmaplan. Inter var regerande mästare och laget de mötte var Benfica som vunnit turneringen 1961 och 1962.

Man kan lugnt säga att det var Europas två bästa lag som möttes. Hemmaplan visade sig vara en fördel. Det blev ett mål och det gjordes av brasilianaren Jair. Han var en av tre icke-italienare i Inter. Det var inte tillåtet med fler utlänningar i laget. Benfica ställde upp med elva portugiser. Inter tog sitt andra raka mästerskap.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

1982 Tottenhams långsäsong avslutas.
 

Idag 1982 avslutade Tottenham Hotspur säsongen genom att vinna FA-cupen i en omspelsmatch mot Queens Park Rangers. Första matchen fem dagar tidigare hade slutat 1-1. I omspelet gjorde Glenn Hoddle mål på straff efter sex minuter och det stod sig tiden ut. 

Men det är inte finalen med omspel som är det anmärkningsfulla. Det är att trots att spelare och klubbar idag klagar på att det är jobbigt att spela två matcher i veckan så var det redan ett späckat schema 1982. Tottenham hade spelat hem en fjärde plats i ligan, varit i Ligacupfinal och tagit sig till semifinal i CupVinnarCupen. Det betydde att finalen idag var Tottenhams 66:e tävlingsmatch för säsongen, och deras 19:e match under de två senaste månaderna. Det gör drygt tre matcher i veckan. Så det var inte bättre förr. Fast spelarna var inte så bortskämda då.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av omspelet i FA-cupfinalen.

2000 Glasgow Rangers skotska cupmästare slår världsrekord.
 

Idag 2000 spelades den skotska cupfinalen på Hampden Park i Glasgow. På plats fanns 50 000 åskådare som fick se Glasgow Rangers vinna över Aberdeen. Det blev aldrig någon spännande match då Rangers vann med 4-0. Cuptiteln var nytt världsrekord i titlar.

Ingen klubb hade någonsin vunnit 100 titlar. Glasgow Rangers blev första klubben i världen med 49 ligamästerskap, 29 skottska cupvinster, 21 Skottska Ligacupvinster och en Cupvinnarcupseger.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av missar och mål i cupfinalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 27:E MAJ.

Birkir BJARNASON blir 34 år.
 

Birkir BJARNASON är född 1988 i Akureyri, Island.
Mittfältare
46 U- och 107 A-landskamper för Island (2004-).

Klubbar som spelare:
KA Akureyri (junior),
Austrått (junior),
Figgjo (junior),
Viking (2006–11),
Bodø/Glimt (2008 lån),
Standard Liège (2012–13),
Pescara (2012–13 lån),
Pescara (2013),
Sampdoria (2013–14),
Pescara (2014–15),
FC Basel (2015–17),
Aston Villa (2017–19),
Al-Arabi (2019),
Brescia (2020–21),
Adana Demirspor (2021-)

Han gjorde det första målet för Islands landslag i EM 2016 när laget spelade oavgjort mot Portugal i det första europamästerskapet någonsin som Island kvalificerat sig till.

GERVINHO blir 35 år.
 

Gervais Yao Kouassi "GERVINHO" är född 1987 i Anyama, Elfenbenskusten
Mittfältare
8 U- och 88 A-landskamper för Elfenbenskusten (2000-).

Klubbar som spelare:
ASEC Mimosas Abidjan (1998-2002),
Toumodi (2002–04),
Beveren (2004–07),
Le Mans (2007–09),
Lille (2009–11),
Arsenal (2011–13),
Roma (2013–16),
Hebei China Fortune (2016–18),
Parma (2018–21),
Trabzonspor (2021-).

Under sin landslagskarriär har han bland annat deltagit i två Afrikanska mästerskap (Afrikanska mästerskapen 2008 och Afrikanska mästerskapen 2010), en OS-turnering (OS 2008) och en VM-turnering (VM 2010). Under OS 2008 var han även lagkapten.

Johan ELMANDER blir 41 år.
 

Johan Erik Calvin ELMANDER är född 1981 i Alingsås, Västergötland.
Anfallare
64 U- och 85 A-landskamper för Sverige (1997-2015).

Klubbar som spelare:
Holmalunds IF (1997-98),
Örgryte IS (1999-2000),
Feyenoord (2000-04),
Djurgårdens IF (2002-03 lån),
NAC Breda (2003-04 lån),
Brøndby IF (2004-06),
Toulouse (2006-08),
Bolton Wanderers (2008-11),
Galatasaray (2011-14),
Norwich City (2013-14 lån),
Brøndby IF igen (2014-16),
Örgryte IS (2017-18).

Johan Elmander har två fotbollsspelande bröder. Patrik Elmander och Peter Elmander.

Laura ÖSTERBERG KALMARI blir 43 år.
 

Laura Elina ÖSTERBERG KALMARI är född 1979 i Kirkkonummi, Finland
Anfallare
130 A-landskamper för Finland (1996-2011).

Klubbar som spelare:
KyIF (1984–95),
PuiU (1995–96),
MPS (1997),
HJK (1998–99),
Portland Pilots (2000),
HJK igen (2000–01),
Boston Renegades (2002),
Umeå IK (2003–04),
Djurgården/Älvsjö (2005–06),
AIK (2007–09),
Sky Blue FC (2010–11).

Hon utsågs fem gånger till årets bästa kvinnliga fotbollsspelare i Finland, åren 1999, 2003, 2006, 2009 och 2010.

Paul GASCOIGNE blir 55 år.
 

Paul John GASCOIGNE är född 1967 i Dunston, Gateshead, England
Mittfältare
12 U-, 4-B och 57 A-landskamper för England (1987-98).

Klubbar som spelare:
Newcastle United (1980-88),
Tottenham Hotspur (1988-92),
Lazio (1992-95),
Glasgow Rangers (1995-98),
Middlesbrough (1998-2000),
Everton (2000-02),
Burnley (2002),
Gansu Tianma (2003),
Boston United (2004).  

Lag som tränare:
Kettering Town (2005).

I VM-turneringen 1990 fick han som enda engelsman plats i FIFA:s All Star Team. Gascoigne är även känd för sitt skandalomsusade privatliv, med alkohol- och drogproblem, mental sjukdom och diverse rättegångar.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG KLÄMDAGSFREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln