• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 10:e januari 2019

En film man ser för andra gången var mer spännande än gårdagens ligacupmatch.
Är det lönt att spela returmatchen?
Copa del Rey.
Sverige har flest medaljer i handbolls-VMs historia.

Idag öppnar värdländerna Tyskland och Danmark med sina första gruppspelsmatcher.

FOTBOLLSHISTORIA:
2010: FIFAs Ballon d´Or gala med tre speciella händelser.

FÖDDA IDAG:
Marouane, Jan Åge, Billy.

DAGENS TRÖJA

En film man ser för andra gången var mer spännande än gårdagens ligacupmatch.


Dagens match var andra semifinalen mellan Manchester City och Burton i Carabao Cup (Ligacupen). Fast inledningen missade jag då jag tillsammans med mina döttrar tittade på Marvels ”Black Panther”. Den kom förra året och då såg jag den på bio, men jag visste att trots det var andra gången jag såg filmen så skulle den trots det vara betydligt mer spännande än Ligacupsemin. Att dessa två omaka lag möttes har inget med det usla urvaletav matcher som svensk TV får från England. Burton har tagit sig till semifinal. Dels har de storpresterat, haft tur med lottning och mött omotiverade lag. Burtons motståndare har varit Shrewsbury (2-1), Aston Villa (1-0), Burnley (2-1), Nottingham (3-2) och Middlesbrough (1-0), och lottningen har gjort att de bara haft bortamatcher. Det var det även igår, fast då semifinalen går över två matcher så kommer Burton att få avsluta säsonges turnering med en hemmamatch.
 

Är det lönt att spela returmatchen?


9-0 gör att Manchester City på sina två senaste matcher har 16-0 i målskillnad. Ett resultat som inte inträffat sedan Leeeds Uniteds storhetsdagar. Frågan är hu många som tror att Burton kan vända på 0-9 i returen? Burton trodde inte på att de skulle kunna hota Manchester City, men de hade hoppats på att Pep skulle ställa upp med ett reservlag. Men Guardiola är lite mer mån om sina fans än Klopp i Liverpool, och hade ställt upp med det bästa möjliga laget. Det gör att Pep steg i min aktning.
 

Copa del Rey.


England som är cupernas förlovade land har ju ett antal sådana per säsong som lagen är med i. Spanien harb sin Copa del Rey och där har man hunnit till åttondelsfinaler. Redanmatcherna att komma hit var dubbelmöte och igår spelades de fyra första matcherna i första mötet. Atletico Madrid fick ett hyfsat utgångsläge med 1-1 borta mot Girona. Espanyol ledde med 2-0 borta mot Villareal med fem minuter kvar. Det slutade 2-2, men trots de så är det ett bra utgångsläge för Barcelonalaget inför match två. Getafe – Valladolid 1-0 och Real Madrid tog emot Leganes. 3-0 och det bör väl vara klart för kvartsfinal trots att de ska mötas igen om en vecka.
 

Sverige har flest medaljer i handbolls-VMs historia.


Annars kommer bloggen att snegla på ett riktigt VM sominte är fotboll. Tyskland och Danmark arrangerar tillsammans handbolls-VM som selas vart annat år. 2017 gick det i Frankrike och hemmalaget vann VM genom att besegra Norge i finalen med 33-26. Det var Farnkrikes sjätte mästerskap. Tvåa i världen ligger Sverige med fyra guld, tre silver och fyra brons. Det blir elva medaljer och det är en mer än tvåan Frankrike som sammanlagt tagit tio medaljer. Sverige är givetvis med i år igen och om fyra år arrangrerar vi tillsammans med Polen. Däremellan har Egypten fått värdskapet 2021.
 

Idag öppnar värdländerna Tyskland och Danmark med sina första gruppspelsmatcher.


Årets VM startar idag. Då är det de båda värdländerna som spelar sina första matcher. Danmark möter Chile i Royal Arena i Köpenhamn. Resten av de danska matcherna kommer att gå i Jyske Bank Boxen i Herning. Sverige kommer att spela alla sina gruppspelsmatcher på Royal Arena och sedan blir det Herning eller Lanxess Arena i Köln som de spelar nästa gruppspel i. För Sverige ska ganska lätt ta sig dit med tanke på att  de har Angola, Argentina, Egypten, Qatar och Ungern i sin grupp. Tyskland startar hemma i Mercedes-Benz Arena i Berlin. De andra två värdstäderna i Tyskland är Olympiahalle i München och Barclaycard Arena i Hamburg. Tysklands motståndare idag gör sin första VM-match. Sydkorea kvalade in, men IHF bjöd in även Nordkorea och de två länderna kunde tänka att ställa upp med ett gemensamt lag. De kunde de så därför möter Tyskland Korea.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 10:e januari.

2010 Prisutdelning för bästa spelare 2009

Zürich i Schweiz stod idag 2010 som värd för FIFAs utdelning av guldbollar till 2009 års bästa spelare. Tre unika händelser inträffade.

Den första var att brasilianska Marta fick priset som världens bästa fotbollsspelerska för femte gången i rad. Fem gånger i rad har ingen annan fått detta pris.

Det andra var att Messi tog hem det manliga priset och det unika här var att alla de tre spelare som var nominerade kom från en och samma klubb. Barcelona givetvis. De två som fick se sig besegrade av Messi var Andrés Iniesta and Xavi Hernandez.

Det tredje var att man även delade ut pris till bästa manager för första gången. Första manliga vinnare var portugisen José Mourinho och kvinnliga kom från Tyskland och heter Silvia Neid.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 10:e januari.

Marouane CHAMAKH blir 35 år

Marouane CHAMAKH är född 1984 i Tonneins, Frankrike
Anfallare
1 U-landskamp för Frankrike och 65 A-landskamper för Marocko.

Klubbar som spelare:
Nérac (1988-94),
Marmandais (1994-2000),
Bordeaux (2000-10),
Arsenal (2010-13),
West Ham United (lån 2013),
Crystal Palace (2013-16)
Cardiff City (2016).

Trots att Chamakh är född och uppvuxen i Frankrike har han valt att representera det marockanska landslaget där den första A-kampen var mot Sierra Leone den 8 juni 2003. Chamakh är den enda spelaren som lyckats göra mål i sex raka matcher i Champions League.

Jan Åge FJØRTOFT blir 52 år

Jan Åge FJØRTOFT är född 1967 i Gursken, Norge
Anfallare
20 U- och 71 A-landskamper för Norge.

Klubbar som spelare:
IL Hødd (1982-86),
HamKam (1985-87),
Lillestrøm (1987-89),
Rapid Wien (1989-93),
Swindon Town (1993-95),
Middlesbrough (1995-97),
Sheffield United (1997-98),
Barnsley (1998),
Eintracht Frankfurt (1998-2001), 2001
Stabæk (2001), 
Lillestrøm (2002).

Billy LIDDELL blev 79 år

William Beveridge "Billy" LIDDELL var född 1922 i Dunfermline, Skottland och dog den 3:e juli 2001 i Liverpool.
Mittfältare
37 landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare:
Lochgelly Violet (1937-38);
Chelsea, Linfield, Cambridge Town, Toronto Scottish och Dunfermline (gästspelare under Andra världskriget)
Liverpool (1938-61).

Han skrev på för Liverpool 1938, men pga världskriget blev det inte debut förrän 1946. Då han lämnade Liverpool 1961 hade han spelat 534 matcher och gjort 228 mål. Den 4 november 2004 hedrades han genom en minnesskylt vid Anfield och 29 september 2006 utsågs han till den sjätte bästa som någonsin spelat för klubben vid en omröstning på Liverpool FC:s officiella hemsida.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln