• Boris dagliga blogg

Måndagen den 12:e juli 2021

Semestervädret tog slut och det gick att starta utomhusarbete, Copa America till Argentina för 15e gången, EM-finalen fick ni veta av mig i förrgår, Fel straffsparksskyttar och ovärdigt att slita av sig silvermedaljerna.

IDAG: 12/7 -21:
Nationaldagar: Kiribati och São Tomé och Príncipe
Temadag: Fulhetens dag
Namnsdagar: Herman och Hermine

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/7:
1988: Juventus fick en minnesplakett som de och Ajax är ensamma i världen om.
1998: Frankrike vinner VM på hemmaplan.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/7:
James, Simone, Antonio, Christian, Dimitar.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 11/7 2021.

Söndag och slut på semester. Förberedelser till husmålning inleddes och i och med detta kom även det fina vädret tillbaka. Jag har det ganska bra i allt detta. Min uppgift är endast att serva med mat till måltiderna. Det betyder också att jag fick göra lite stödinköp. Då jag återvände var alla i full gång med att tvätta huset för att rena det från sådant skit som snabbt skulle tränga igenom igen då det var målat. Nu var det lite överdrivet att påstå att alla var igång. Vi har två oroliga själar som kan allt; då de själv får säga det. Det är äldsta dottern och yngsta dotterns belgare. Dessa två körde storrengöring med specialhustvättmedel och en högtryckstvätt. Yngsta dottern hade fullt upp med att sy kläder till sig själv och hustrun hjälpte till med att leta reda på olika redskap.
 

Fast jag kunde ju göra lite nytta också och det var att kolla upp hur det gick i de sydamerikanska mästerskapen. Dessa är ju väldigt mycket äldre än Europamästerskapen. Det är det 16:e EM som spelas med start 1960. Sydamerikanska mästerskapen kallade Copa América inleddes redan 1916. Sedan så är det inte vart fjärde år dessa mästerskap spelas utan tiden mellan turneringarna har varierat från i början då det var varje år fram till 2000-talet då man hade vart annat år. Sedan blev det vart fjärde. De fyra senaste mästerskapen har dock gått 2015, 2016, 2019 och 2021. Chile vann 2015 och -16. Brasilien var regerande mästare tills finalen mellan dem och Argentina gick i går natt. Angel di Maria blev enda målskytt och därmed tog Argentina sitt femtonde mästerskap. De kom därmed ifatt Uruguay som också vunnit femton gånger. Brasilien som oftast rankas som det bästa sydamerikanska landslaget har ”bara” vunnit nio gånger. Två gånger har Paraguay, Chile och Peru vunnit och Colombia och Bolivia har ett mästerskap var.
 

När det gällde EM-finalen så var det två lag som inte är vana vid att vara bäst i Europa. Italien blev mästare 1968 och då tvingades det till omspel av finalen då första matchen slutade 1-1. Andra matchen två dagar senare vann Italien med 2-0 över Jugoslavien. Fast det var nära att Italien inte hade kommit till final. Semifinalen vann de över Sovjetunionen med 0-0. Jo, det blev 0-0 och på den tiden sa reglerna att för att få fram en segrare i matchen så skulle semin avgöras genom slantsingling. Italien vann alltså med hjälp av domaren mynt.
 
Så Italien har ett Europamästerskap och England har inget alls. Däremot har de båda landslagen varit betydligt bättre i VM. Där har England ett mästerskap från 1966. Den gången vann de finalen på Wembley över Västtyskland efter 2-2 vid full tid och sedan 4-2 efter förlängning. Där blev Geoff Hurst historisk genom att vara den enda fotbollsspelare som gjort tre mål i en VM final. Italien ståtar med fyra stjärnor på sin landslagsdress. Detta betyder att de blivit världsmästare fyra gånger. 1934 och 1938 tog de sina första mästerskap. Alltså vid andra och tredje VM som spelades. Sedan har de andra två segrarna kommit i lite mer modern tid. 1982 (OK 39 år sedan) i Spanien då Västtyskland besegrades med 3-1 och den klassiska finalen 2006 i Tyskland då en av världens bästa fotbollsspelare Zinedine Zidane avslutade sin karriär med att skalla Marco Materazzi i bröstet för att Marco under hela matchen trakasserat Zidane med ord om hans syster och familj. Dessa båda hade gjort matchens mål. 1-1 slutade det och med Frankrikes bästa spelare och straffläggare utvisad så vann Italien på straffar med 5-3. Det gör Italien till världens näst bästa fotbollsland efter Brasilien om man bara går efter hur många VM länderna har.
 

Sedan så var det dags för den stora finalen inom världsfotbollen. Brasilien och Argentina må ursäkta, men i de senaste världsmästerskapen så är det Europa som totalt dominerat så därför är en EM-final mellan två av världens bästa landslag. Just nu är de Italien och England. Finalen blev unik på två sätt. Det tog en minut och 46 sekunder innan England tagit ledningen. Detta är det snabbaste målet i en EM-final genom tiderna. I andra halvlek kvitterade Italien genom Leonardo Bonucci. I och med detta blev han den äldste spelaren i alla EM-finaler som gjort mål. 34 år, 2 månade och 11 dagar. Sedan finns det inte så mycket mer att kommentera än att om ni läste min blogg igår så fick ni reda på hur det skulle gå. Oavgjort efter förlängning och Italien vinner på straffar. Redan från första början hade jag Italien som mästare. Och under gårdagens match kan man inte påstå att det var orättvist.
 

Fast vid straffsparksläggning kan det ju gå hur som helst, men att England förlorade får tillskrivas manager Gareth Southgate. Med facit i hand kan man se att man inte plockar ut två straffsparksläggare som man byter in i förlängningens sista minut. Och man väljer inte ut en av de yngsta spelarna att lägga den avgörande straffen. Var fanns alla rutinerade spelare och straffsparksskyttar? Varför plockades inte Sterling eller Grealish ut som skyttar? Men som sagt så var det värdiga vinnare som nu har tagit hälften så många Europamästerskapssegrar som de har blivit världsmästare.
 

Slutligen måste jag bara tillägga att jag retar mig något oerhört på alla de engelska spelare som får silvermedaljen om halsen och sedan plockar av det omedelbart. Dessa borde inte få behålla sina medaljer och gå på en kurs hur man lär sig lite varligt hyfs och vett!

IDAG: MÅNDAGEN DEN 12/7 2021.

NATIONALDAG:
Kiribati 
 

Kiribati är en ögrupp i Stilla havet som figurerade i andra världskriget då förs Japan ockuperade öarna som sedan togs över av USA. 1971 fick Storbritannien tillbaka ögruppen som slutligen erhöll sin självständighet 12 juli 1979. Självständighetsdagen blev nationaldag.

NATIONALDAG:
São Tomé och Príncipe
 

São Tomé och Príncipe, (ögrupp utanför Västafrika) som upptäcktes av Portugal i slutet av 1400-talet. Från början odlades här socker och från 1800-talet även kaffe och kakao, på plantager med slavarbetskraft. Efter militärkuppen i Portugal 1974 blev São Tomé och Príncipe självständigt 12 juli 1975.

TEMADAG:
Fulhetens dag

 

Fulhetens dag firas för rätten att få vara sig själv och att faktiskt inte behöva bry sig om sitt yttre. Det finns många tips på att ta en ful selfie på sig själv eller ta bilder på annat fult. Fast jag tror mer att man inte alltid behöver försköna allting utan bara vara sig själv. Vad som sedan är fult eller inte ligger ju i betraktarens ögon och sinne.

NAMNSDAGAR:
Herman och Hermine

 

Namnsdagar för den 12:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1765 – Hermagoras (till minne av en norditaliensk biskop och martyr)
1765–1900 – Herman
1901–1985 – Herman
1986–1992 – Herman, Hanne (utgått) och Hermine
1993–2000 – Herman och Hermine
Från 2001 – Herman och Hermine

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E JULI.

1988 UEFAs minnesplakett till Juventus.
 

UEFA presidenten Jacques Georges delade idag 1988 på UEFAs möte I Geneve ut den första UEFAs minnesplaket till Juventus ordförande Giampiero Boniperti. På plaketten stod det ingraverat: “The UEFA to Juventus F.C. First club having won the three international UEFA club competitions: European Champions Clubs' Cup, European Cup of the Winners' Cup, UEFA Cup.” Detta är en plakett som endast Ajax också fått. Då Barcelona krävde en likadan utmärkelse 1992 vägrade UEFA ge dem denna plakett då de inte vunnit UEFA-cupen utan bara motsvarande turnering som då hette Fairs Cup. Så genom historien är det bara Juventus och Ajax som har denna minnesplakett. Sedan har faktiskt Bayern München och Chelsea också vunnit alla de tre olika cuperna.

Jacques Georges till vänster överräcker minnesplaketten till Giampiero Boniperti.

1998 värdlandet blir världsmästare.

 

Paris och Stade de France stod värdar för dagens VM-final i fotboll. Frankrike hade tagit sig till final genom att enkelt vinna sin grupp. Därefter hade det bara blivit ett måls övervikt i slutspelet. I kvarten mot Italien krävdes det straffar. Finalmotståndarna Brasilien hade också vunnit sin grupp trots att de förlorade en match. Den mot Norge. I slutspelet slog de sedan ut Danmark i kvarten och klarade semifinalen på straffar över Nederländerna. Något hade hänt med Brasiliens storstjärna Ronaldo och det var oklart om han skulle vara med i finalen. Det var han, men turerna hade satt sina spår bland de andra spelarna i Brasilien. Därför blev det en ganska enkel och överlägsen finalseger till Frankrike med 3-0. 80 000 på läktaren kunde glädjas åt Zinedine Zidanes två mål då han lyfte VM-pokalen efter matchen.

Bild = länk

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 12:E JULI.

James RODRIGUEZ blir 30 år

James David RODRIGUEZ Rubio är född 1991 i Cúcuta, Colombia
Anfallare
16 U- och 80 A-landskamper för Colombia (2007-).

Klubbar som spelare:
Academia Tolimense de Fútbol (2001-05),
Envigado (2005-08),
Banfield (2008-10),
Porto (2010-13),
Monaco (2013-14),
Real Madrid (2014-20),
Bayern München (2017-19 lån),
Everton (2020-).

James deltog i VM 2014 i Brasilien med sitt landslag Colombia och gjorde där ett mål i samtliga gruppspelsmatcher.

Simone LAUDEHR blir 35 år

Simone LAUDEHR är född 1986 i Regensburg, Västtyskland
Mittfältare
65 U- och 103 A-landskamper för Tyskland (2001-17).

Klubbar som spelare:
FC Tegernheim (1989-96),
SC Regensburg (1996-2003),
FC Bayern München (2003-04),
FCR 2001 Duisburg (2004-12),
1. FFC Frankfurt (2012-16),
FC Bayern München igen (2016-).

Världsmästare 2007, Europamästare 2009 och 2013. OS-mästare 2016.

Antonio CASSANO blir 39 år

Antonio CASSANO är född 1982 i Bari, Italien
Anfallare
30 U- och 39 A-landskamper för Italien (1998-2014).

Klubbar som spelare:
Bari (1997-2001),
Roma (2001-06),
Real Madrid (2006-08),
Sampdoria (2007-08 lån),
Sampdoria (2008-11),
Milan (2011-12),
Inter (2012-13), 
Parma (2013-15),
Sampdoria igen (2015-17),
Hellas Verona (2017).

2011 fick Cassano en stroke och var tvungen att hjärtopereras.

Christian VIERI blir 48 år

Christian VIERI är född 1973 i Bologna, Italien.
Anfallare
22 U- och 49 A-landskamper för Italien (1992-2005).

Klubbar som spelare:
Marconi Stallions (1987-88),
Santa Lucia (1988-89),
Prato (1989-90),
Torino (1990-92),
Pisa (1992-93),
Ravenna (1993-94),
Venezia (1994-95),
Atalanta (1995-96),
Juventus (1996-97),
Atlético Madrid (1997-98),
Lazio (1998-99),
Inter (1999-2005),
Milan (2005-06),
Monaco (2006),
Sampdoria (2006),
Atalanta igen (2006-07),
Fiorentina (2007-08),
Atalanta ännu en gång (2008-09).

Vieri föddes i Bologna, men hans familj flyttade till Australien en period under hans uppväxt. Hans far Roberto Vieri spelade i Sydney-klubben Marconi Stallions. Hans bror Massimilano Vieri var med i det australiska landslaget 2004. Vieri spelade för Marconi Stallions när han var liten men slutade när familjen flyttade tillbaka till Italien. Hans mor Nathalie är från Frankrike.

Dimitar PENEV blir 76 år

Dimitar Dushkov PENEV är född 1945 i Sofia, Bulgarien.
Försvarare
90 A-landskamper för Bulgarien (1965-74).

Klubbar som spelare:
Lokomotiv Sofia (1962-64),
CSKA Sofia (1964-77). 

Lag som tränare:
Dimitrovgrad (1977-79),
CSKA Sofia (1979-83 assisterande),
Al-Yarmouk (1983-85),
CSKA Sofia igen (1985 assisterande),
CSKA Sofia (1985-90),
Bulgariens landslag (1989);.
Bulgarien landslag igen (1991-96),
Al-Nassr (1997),
Spartak Varna (1998),
CSKA Sofia igen (1998-2000),
Liaoning (2003),
Bulgariens landslag igen (2007),
CSKA Sofia igen (2008-09),
CSKA Sofia igen (2011-12),
CSKA Sofia igen (2019 konsult),

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN SKÖN JULIVECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv