• Boris dagliga blogg

Fredagen den 12:e mars 2021

Corona i familjen på sätt och vis. Långt ifrån golfväder. 17:e bäst i Europa. Liverpool: byt Anfield mot Puskás Arena. 

FOTBOLLSHISTORIA:
1881: Andrew Watson förste färgade spelaren i ett fotbollslandslag.
1891: Djurgårdens IF bildas.
1900: Arsenal slår sitt målrekord.
2020: Fjärde största tragedin i Europeisk fotboll.

FÖDDA:
Dean, Amy, Walid, Patrick.

DAGENS MATCHTRÖJA.

IDAG: FREDAGEN DEN 12/3 2021.

NATIONALDAG:
Gabon

Gabon firar sin nationaldag den 12 mars för att uppmärksamma att det är årsdagen när Gabons demokratiska parti inrättades det datumet 1968. Den 16 augusti 1960 blev Gabon självständigt från Frankrike. Tidigare kallades landet Franska Ekvatorialafrika.
 

NATIONALDAG:
Mauritius

Mauritius firar sin Nationaldag till minne av självständigheten från Storbritannien som erkändes den 12 mars 1968. Portugiserna var först med att bosätta sig på ön under 1500-talet. Mauritius var därefter en koloni under Nederländerna från 1638 till 1710. Ön har därefter lytt under Frankrike under namnet Île de France 1715-1810 och sedan Storbritannien tills landet blev självständigt 1968. I samband med självständigheten blev Mauritius medlem av Samväldet.
 

NATIONALDAG:
Republiken Jämtland

Republiken Jamtland, eller mer fullständigt: De förenade republikerna Jamtland, Herjeådalen och Ravund. är ett humoristiskt kultur- och marknadsföringsprojekt bildat 1963 på initiativ av främst Yngve Gamlin som utropade sig till den förste presidenten. Republiken har såväl historiska som regionalpolitiska inslag.

Att man firar nationaldag den 12:e mars beor på att man på 900-talet höll Jamtamot på Frösön. Detta var tinget i Jämtland och i samband med detta hölls även en stor marknad. Detta pågick under en vecka. Fast den inkluderade alltis den 12:e mars, varvid man valde dagen som nationaldag.

 

TEMADAG:
Världsdagen mot cybercensur

Världsdagen mot cybercensur uppmärksammas varje år den 12 mars efter att 2008 ha instiftats på initiativ av RSF (Reportrar utan gränser) och Amnesty International.

TEMADAG:
Världsglaukomdagen

Den 12 mars uppmärksammas världsglaukomdagen runt om i världen. I Sverige beräknas 200 000 svenskar ha ögonsjukdomen glaukom, även kallad grön starr. Glaukom kommer ofta smygande och bristen på symtom försvårar upptäckten, men med hjälp av modern teknik och hög klinisk kompetens är möjligheterna stora att idag upptäcka ögonsjukdomen i ett tidigt stadium.
 

TEMADAG:
Nationella syntolkningsdagen

Från de första försöken med syntolkning tog det närmare trettio år innan ordet syntolk kom med i Wikipedia och i Nationalencyklopedin. Men fortfarande händer det att personer blandar ihop teckenspråks- och syntolk. Därför beslutades det 2015 att bilda en nationell syntolkningsdag. För att lyfta fram behovet av syntolkning instiftade Syntolkning Nu ett pris till Sveriges tillgängligaste arena. Först ut 2016 var Malmö Opera.
 

TEMADAG:
Alla korvars dag

Den 12 mars 2016 firades Alla Korvars Dag för första gången. Det var Korvakademien, som då fyllde 25 år, som firade detta med att instifta en ny dag i almanackan. Korvakademien har tolv ledamöter som enligt stadgarna ska ha ett dokumenterat intresse för och kunskap om korv och jobbar bland annat genom att sprida korvkunskap och lyfta fram bra exempel.
 

NAMNSDAG:
Viktoria

Viktoria fanns fram till 1830 på 25 december. Detta år flyttades det till 23 december och 1882 till dagens datum, som en hyllning till den nya svenska kronprinsessan Victoria av Baden, som hade förlovat sig med kronprins Gustaf (V) just denna dag 1881. Det har funnits på dagens datum sedan dess. Dagen är även flaggdag då vår nuvarande kronprinsessa heter Victoria. Då dagen hedras för två kungligheter som båda stavar Victoria med C så är det lite märkligt att man vidhåller stavningen Viktoria med K i almanackan.
Andra namn denna dag i kronologisk ordning denna dag är:

Före 1882 –
Gregorius som fanns på dagens datum fram till 1882, då det flyttades till 13 mars, men utgick ur almanackan 1901. Det fanns på dagens datum till minne av påven Gregorius den store från slutet av 500-talet.
1882–1985 –
Viktoria
1986–1992 – Viktoria, Vibeke (infördes på dagens datum 1986. 1993 utgick det, men återinfördes 2001 på 16 november) och Viking (som infördes på dagens datum 1986, men flyttades 1993 till 22 mars och utgick 2001.)
1993–2000 –
Viktoria och Viktor (Namnet förekom tidvis både på 6 mars, 19 april och 27 oktober före 1692, då det infördes på 22 mars. Där fanns det fram till 1993, då det flyttades till dagens datum, och 2001 flyttades till 22 januari.)
Från 2001 –
Viktoria

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 11/3 2021.

Corona i familjen på sätt och vis.


Så har då familjen drabbats av Covid-19. Det är dock inte så dramatiskt som det låter. Det handlar om tandläkar-dottern som i onsdags fick sin första vaccinationsspruta mot Covid-19. Hon är en person som aldrig är sjuk normalt sett. Då hon jobbade i Danmark bodde hon med personer i ett hus där alla var influensasjuka. Hon var frisk som en nötkärna. Alltså var det inte konstigt alls att hon i onsdags efter sprutan kom hem och inte kände någonting alls. Men igår morse då hon skulle till jobbet fick hon sjukskriva sig. Feber, huvudvärk och illamående har plåga henne hela dagen igår. När detta går över får vi se. Jag återkommer med en vaccinationsrapport i morgon.
 

Långt ifrån golfväder.


Själv så hade jag kontakt med mina golfgubbar som redan bokat vårresan till Arild. Jag har starttid där i mitten av maj. Då ska det väl vara väder som lämpar sig för golf. Igår var det inte bara Frida som var sjuk. Vädret var också sjukt. Snöslask, kallt och blåsigt. Jag kände inte alls för golf. Det var faktiskt så att varken min hund Rhiann eller jag kände för en promenad heller. Det  är som min hustru sa: Ett privilegium att vara pensionär. Det betyder att man inte behöver bege sig utomhus över huvud taget en dag som igår.
 

17:e bäst i Europa.


Det spelades fotboll i Europa League igår. Både turneringen och matcherna igår var av mindre intresse. Dels så tycker jag att turneringen har lågt värde. Som jag skrivit om tidigare så kommer finalen så småningom att handla om vilket lag som ska rankas som nummer 17 i Europa. De 16 bästa lagen spelar ju i Champions League. Andra skälet att inte hetsa upp sig för mycket över gårdagsmatcherna var att det bara är halvtid så att säga då matcherna var slut. Det ska spelas returer nästa vecka. Då avgörs det vilka lag som går till kvartsfinalerna.
 

Liverpool: byt Anfield mot Puskás Arena.


Jag funderade lite på Liverpools spel i Champions League kontra Premier League. Laget har ju spelat väldigt knackigt hemma på Anfield. Men jag har en lösning hur man ska komma till rätta med detta. I stället för att spela hemmamatcherna på Anfield så ska Liverpool förlägga dem till Puskás Aréna i Budapest i Ungern. Där lyckas de ju vinna ganska enkelt.
 

Gemini Man.


I pausen mellan Olympiakos och Arsenal slog jag över till Netflix och hittade en film från 2019 med Will Smith. Han spelar där sig själv och en yngre klonad version av sig själv. ”Gemini man” är en sådan film som bygger på att man ska kunna forska fram en supermänniska att använda i krig. Så lite sci-fi bör man nog klassa denna thriller. Fast tydligen ansågs den inte vara för våldsam då den rekommenderades gör 13 år. Slutet blev i varje fall lyckligt. Det blev alltså film istället för fotboll.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E MARS.

1881 Andrew Watsons första landskamp

Idag 1882 spelade den förste färgade spelaren i landslaget. Det var i Skottlands landslag och han hette Andrew Watson. Han härstammade från Brittiska Guyana där hans far hade varit en skotskt sockerplantageägare. Han spelade i klubblaget Queens Park Rangers och var så bra back att han fick vara kapten för skottarna som vann med 6-1 över England. Det blev bara två matcher till i landslaget för Andrew, båda segrar, innan han flyttade till Australien där han dog 1902.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E MARS.

1891 Djurgårdens IF blir till.

Djurgårdens Idrottsförening, Djurgårdens IF, DIF eller i folkmun Djurgår'n är en svensk idrottsförening som grundades på Djurgården i Stockholm den idag 1891 av cirka 20 ungdomar. Initiativtagare var den 22-årige John G. Jansson tillsammans med ett dussin som bildade Djurgårdens IF på ett (numera försvunnet) kafé med adressen Alberget 4A (nuvarande Djurgårdsvägen 124) på Djurgården. Grundandet av Djurgården kallas i jubileumsboken Djurgårdens IF 100 År för Kåkstadens söner sluter förbund. Från början var föreningen bara till för personer från Djurgården eller som hade bott där. Under hösten 1892 gick östermalmsklubben Stockholms Östra IK upp i Djurgårdens IF med villkoret att man ändrade stadgarna så att även andra än personer boende på Djurgården tilläts bli medlemmar.
 

Djurgårdens IF har numera 24 olika sektioner. Trots att de tagit flest SM-guld i boxningssektionen så är klubben mest känd för Ishockey och fotboll. De har 16 mästerskap i ishockey och i fotboll ligger de delad fyra med AIK och Örgryte IS som alla har 12 mästerskap var. Det betyder att Djurgårdens IFs fotbollslag kan ståta med en stjärna över klubbmärket på matchtröjan. Sverige har ju regeln med en stjärna för vart tionde mästerskap. Senaste segern kom 2019.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E MARS.

1900 Arsenals ligarekord

Arsenal (som vid denna tid kallade sig Woolwich Arsenal) spelade idag 1900 hemmamatch på Manor Ground i Plumstead. Det var en ligamatch i Second Division. Laget de mötte var Loughborough Town. När matchen var över hade Arsenal slagit sitt rekord och vunnit med 12-0. Detta rekord är fortfarande Arsenals största ligaseger. Arsenals största ligaförlust är 0-8 och den kom i december 1896. Vilket lag tror ni vann så stort. Jo, det var ingen mindre än Loughborough Town. Arsenal har alltså både största ligaförlust och största ligaseger genom tiderna mot samma lag. Arsenal lever i högsta grad vidare, medan Loughborough Town FC lade ner sin verksamhet då säsongen 1900 tog slut.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E MARS.

2020 Fjärde största katastrofen i europeisk fotboll.

Coronapandemin hade brutit ut, men Champions League spelades som vanligt idag 2020. Dock hade de flesta matcher ingen publik på läktarna. Detta gällde inte för kvällen på Anfield. Liverpool som regerande mästare skulle vända ett underläge på 0-1 från Madrid. I matchen mot Atletico Madrid såg det bra ut då Wijnaldum gjorde 1-0 i slutet av första halvlek. Sedan blev det inte fler mål. I förlängningen gjorde Firmino 2-0 och Liverpool var vidare. Tyvärr för hemmalaget så tänkte Atletico Madrid inte lägga sig. De kvitterade och då skulle Liverpool behöva göra två mål för att inte vara utslagna. Men det var bortalaget som gjorde två mål i stället. Atletico var vidare med 4-2 sammanlagt. Mästarna var utslagna.
 

Fast det var alla i publiken som blev utslagna som gör att händelsen går till historien som den fjärde största publiktragedin i Europas fotbollshistoria var det gäller dödsoffer. Smittskyddet under matchen var obefintligt. 52 267 personer fanns på läktarna och bland dessa ett par tusen tillresta spanjorer. När man efteråt har gått igenom Corona-19 relaterade dödsoffer så visar det sig att minst 41 personer som bevittnade matchen på Anfield avlidit. Detta gör matchen till den fjärde största katastrofen av döda. Heysselkatastrofen är femma med ”endast” 39 döda. Värst i Europa är Hillsboroughkatastrofen 1989 då 96 Liverpoolsupporters fick sätta livet till. Det innebär att Liverpool varit ena parten i tre av de fem värsta katastroferna i Europa. Dock är 2020 års katastrof inte med på några listor eller ens talas om.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 12:E MARS.

Dean HENDERSON blir 24 år

Dean Bradley HENDERSON är född 1997 i Whitehaven, England.
Målvakt
22 U- och 1 A-landskamper för England (2012-).

Klubbar som spelare:

Carlisle United (2005–11),
Manchester United (2011–),
Stockport County (2016 lån),
Grimsby Town (2016-17 lån),
Shrewsbury Town (2017-18 lån),
Sheffield United (2018-20 lån).


Under säsongen 2018-19 höll han flest nollor av samtliga målvakter i serien samt blev utsedd till "Årets unga spelare i Sheffield United".

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 12:E MARS.

Amy LePEILBET blir 39 år

Amy Elizabeth LePEILBET är född 1982 i Spokane, Washington, USA
Försvarare
10 U- och 84 A-landskamper för USA (2002-15).

Klubbar som spelare:
Chicago Cobras (1998–2002),
Arizona State Sun Devils (2000–03),
Arizona Heatwave (2003–05),
Pali Blues (2008),
Boston Breakers (2009–11),
Chicago Red Stars (2013),
FC Kansas City (2014–15).

Lag som tränare:
Utah Royals FC (2018-20 assisterande och 2019 reserverna).

Olympisk mästare i London 2012.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 12:E MARS.

Walid BADIR blir 47 år

Walid BADIR är född 1974 i Kafr Qasim, Israel.
Mittfältare
74 A-landskamper för Israel (1997-2007).

Klubbar som spelare:
Hapoel Kafr Qasim (1987–89),
Hapoel Petah Tikva (1990–99),
Wimbledon (1999–2000),
Maccabi Haifa (2000–05),
Hapoel Tel Aviv (2005–13).

Lag som tränare:
Hapoel Tel Aviv (2015– assisterande).

2000 återvände Badir till Israel för spel i Maccabi Haifa. Med bland annat Yossi Benayoun i laget lyckades Maccabi Haifa vinna ligatiteln fyra gånger på fem år. Till säsongen 2005 värvades Badir till Hapoel Tel Aviv som under hans första säsong i klubben slutade tvåa i ligan, efter just Maccabi Haifa. Man vann även Israel State Cup. Till efterföljande säsong blev Badir lagkapten, en post han hade tills han slutade med fotbollen 2013.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 12:E MARS.

Patrick BATTISTON blir 64 år

Patrick Raymond Jean BATTISTON är född 1957 i Amnéville, Frankrike.
Försvarare
56 A-landskamper för Frankrike (1977-89).

Klubbar som spelare:
Talange (1966-73),
Metz (1973-80),
Saint-Étienne (1980-83),
Bordeaux (1983-87),
Monaco (1987-89),
Bordeaux igen (1989-91).

Mest känd är han nog för en händelse i VM 1982. Han kom fri med den tyske målvakten Harald Schumacher. Istället för att satsa på bollen hoppade Schumacher in i Battiston som fick bäras ut medvetslös på bår. Battiston kom inte tillbaka till fotbollen förrän efter ett halvår. Schumacher fick inte ens en varning.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN GO' FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv