• Boris dagliga blogg

Fredagen den 13:e december 2019

Yuletide
"Blanda inte in religionen i julen!" är faktiskt rätt.

Sorgligt med Comhem och Telia och med fotbollsupportrar.
Problemet är enkelt att lösa: Plocka bort statyn!

Malmö FF vann gruppen på ett självmål, men det räknas också.
18 olika länder har lag kvar i Europa League mot 5 i den andra turneringen.

FOTBOLLSHISTORIA:
1981: Liverpool kanske borde ha stått över igen.

FÖDDA:
Mikael, Santi.

DAGENS LUCKA

I årets julkalender har jag plockat ut bilder av en fotbollströja jag äger.
Det gäller att lista ut vilket laget är, om det är första, andra eller tredjetröja och vilken säsong tröjan användes.
I morgon får Ni svaret plus en ny tröja att fundera på.
Klicka på Lucka 13 för att öppna kalendern. Då får du även svaret på Lucka 12.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN TORSDAGEN DEN 12:e DECEMBER 2019

Yuletide


Torsdagen den 12:e december var en riktig mellandag. Det blev matlagning, lite jobb med min hemsida och lyssnande på The Christmans Channel. Det är en radiokanal som spelar julmusik tolv månader om året. Jag hittade häromdagen ett engelskt ord som finns i ganska många jullåtar. Det är ordet ”Yuletide”. Ett åldrigt engelskt ord som kan översättas rakt över till det svenska ordet ”Jultid”. Några jullåtsexempel är från ”Deck the Halls”; ”Troll the ancient Yuletide carol Fa la la la la, la la la la”. ”The Christmas Song”; ” Chestnuts roasting on an open fire / Jack Frost nipping at your nose / Yuletide carols being sung by a choir”. ”Have yourself a merry little Christmas”; ”Have yourself a merry little Christmas, make the Yuletide gay.
 

"Blanda inte in religionen i julen!" är faktiskt rätt.


Då jag tittar på Julkalendern från 1982, ”Albert och Herbert”, så finns det i avsnitt 22 ett samtal där Herbert säger till Albert: ”Men blanda nu inte in religionen i Julen”. Det var avsett som ett skämt, men det är faktiskt sant. Julen är mycket äldre än den religiösa berättelsen att det är Jesus födsel vi firar. Fast det gjorde vi sås småningom på något som från början kallades Krist-mässan! Engelsmännen har fattat detta och kallar helgen Christmas. Alla kan se var detta ord kom ifrån. Därför är det alltså skillnad på ordet Yule och Christmas.
 

Sorgligt med Comhem och Telia och med fotbollsupportrar.


Men det spelades även fotboll. Marcus Rosenbergs sista match i MFF såg jag inte, då jag och hustrun tittade på andra program eftersom vi kollar TV 4 genom datorn numera då vi har ComHem och de och Telia bråkar om saker som ingen egentligen kan fatta för det handlar för en gångs skull inte om pengar. Det gör ju fotboll och det är tydligen inte bara spelarna som tjänar pengar utan även de som tittar. De har råd med hur mycket bangers och bengaler som helst. Till detta spädde polisen på med tårgas. Detta visade nyheterna och det gjorde att jag tyckte fotbollsmatchen var ointressant.
 

Problemet är enkelt att lösa: Plocka bort statyn!


Dessutom är det väldigt mycket tjafs i Malmö om den där förbaskade Zlatanstatyn. Skulptören Peter Linde tycker givetvis att han gjort ett fantastiskt jobb och kan inte förstå att någon vill förstöra den. Men detta med statyn är ju varken hans eller de sabotörer som försökte såga ner statyns fel. Allt är ju Zlatans fel. Jens Fjällström hade helt rätt för sig då han ansåg att om Zlatan hade slutat spela fotboll och väntat fyra, fem år med att köpa in sig i Hammarby så hade ingen brytt sig på samma sätt som nu. Då hade det varit affärsmannen Zlatan som satsat sina pengar och inte fotbollsspelaren Zlatan. Sedan finns det en väldigt enkel lösning på problemet med statyn: TA BORT DEN!
 

Malmö FF vann gruppen på ett självmål, men det räknas också.


Åter till alla de otaliga matcher som spelades i Europa League igår. 24 matcher och 48 lag var i farten. Kvar ska det bli 24 lag som med åtta treor från Champions League ska spela vidare till våren. Fem länder stod för de 16 lag som är vidare i Champions League. De åtta lag från Champions League kom från åtta olika länder. Av de tolv grupper i Europa League som spelades klart igår så var Grupp B klart mest intressant. Jag har berört den tidigare. MFF var i Köpenhamn och där gjorde FC Köpenhamn matchens enda mål. Problemet för danskarna var att de gjorde det i eget mål. Nu spelade detta ingen roll då Lugano var i Kiev och lyckades klara 1-1. Det betydde att MFFs seger med 1-0 igår gjorde att de blev etta och Köpenhamn två. Alltså gick ett svenskt och ett danskt lag vidare i turneringen.
 

18 olika länder har lag kvar i Europa League mot 5 i den andra turneringen.


De övriga grupperna sammanfattar jag endast med vilka länder som har lag som kommer att spela sextondelsfinaler i Europa League till våren. Det är betydligt större spridning i Europa bland de kvarvarande lagen här. Med Champions Leaguetreorna inräknade så har Portugal fyra lag, Spanien, England och Tyskland tre var, Österrike, Nederländerna, Skottland, Italien och Belgien har två lag var och följande länder har ett Cypern, Sverige, Danmark, Schweiz, Rumänien, Bulgarien, Turkiet, Ukraina och Grekland. Det innebär att det är 18 olika länder som gör upp om Europa Leaguetiteln.

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e december.

1981: Liverpool förlorar då de äntligen ställer upp.

Den Intercontinentala cupen inleddes 1960, och fram till 2004 så var det en match mellan segraren i Mästarcupen (Champions League) och den Sydamerikanska cupen. Liverpool stod som mästare både 1977 och 1978 men ville inte ställa upp i Intercontinentala Cupen, men idag 1981 hade de rest till Tokyo's National Stadium för att inför 62 000 åskådare ta sig an brasilianska Flamengo. Det var första framträdandet i cupen för båda lagen. Elaka tungor gjorde gällande att det hade varit lika bra om Liverpool stått över även dagens final. Det var aldrig någon tvekan om att segern för Flamengo var rättvis. 3-0 slutade det.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 13:e december.

Mikael LUSTIG blir 33 år

Carl Mikael Lustig föddes 1986 i Umeå i Västerbotten. Då det blev fotboll för Micke så startade han i den lilla klubben i Umeå, Sandåkern. Där blev han back och försvarsspelare. Detta fungerade så bra att han sökte sig högre upp i serierna. Han hjälpte GIF Sundsvall upp i Allsvenskan, men då de ramlade ut efter en säsong så var det proffslivet som gällde. Mikael har alltså spelat en säsong i Allsvenskan. Han har hittills gjort 23 U- och 82 A-landskamper för Sverige, och fler lär det bli.

Klubbar som spelare:
Sandåkerns SK (2000-02),
Umeå FC (2003-05),
GIF Sundsvall (2005-08),
Rosenborg BK (2008-11),
Celtic (2012-19),
Gent (2019-).

Som meriter har Mikael blivit norsk mästare två gånger och skotsk mästare sex gånger. 2016/17 valdes han med i årets lag för skotska Premiership.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 13:e december.

Santi CAZORLA blir 35 år

Santiago "Santi" Cazorla González föddes 1984 i Llanera som ligger i Asturien i norra Spanien. Då han kom från en fotbollsälksnde familj så var det tidigt klart att Santi också skulle syssla med detta. Pappa José Manuel och äldre bror Fernando har också varit fotbollsspelare. Han är kusin med Raul Gonzaléz Blanco och med Mark Gonzaléz. Han startade i den lokala klubben Real Oviedo innan han som mittfältare blev proffs i Villarreal. Han har gjort 7 U- och 80 A-landskamper för Spanien.

Klubbar som spelare:
Real Oviedo (1996-2002)
Villarreal (2002-06),
Recreativo (2006-07),
Villarreal igen (2007-11),
Málaga (2011-12),
Arsenal (2012-18),
Villareal (2018-).

2008 och 2012 blev han Europamästare. Santi är också hundälskare. En av hans tre hundar heter ”Zlatan”.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv