• Boris dagliga blogg

Måndagen den 12:e oktober 2020

Söndagsgolf, Tacksägelsedagen, bandträning och Nations League där Sverige ligger i fel division.

FOTBOLLSHISTORIA:
1902: Första fotbollslandskampen där inget av lagen var brittiskt.
2003: Sveriges damer förlorar VM-finalen på ett "Golden Goal".

FÖDDA:
Wim, Chris.

DAGENS TRÖJA.

Nations League speladevigår, men jag har inte valt Dagens Tröja efter några fotbollsresultat utan efter att Christofer Columbus idag 1492 gick iland i Nordamerika. Därför har Spanien bestämt att deras nationaldag är idag. Därav tröjan.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 11/10 2020.

Söndagsgolf, Tacksägelsedagen, bandträning och Nations League där Sverige ligger i fel division.


Söndagar var förr den dag man kunde ligga lite längre och dra sig. Då man numera kan göra detta varje dag så blir det ofta tidig uppstigning på söndagar. Skälet var igår som så många gånger förr; Golf. Halv nio skulle vi gå ut på Tegelberga GK. Med var Frida, spelare och hustrun och Rhiann, promenerare och fikasugna i paus. Vi hade även med Per-Anders och hans fru Suzanne. De hade bokat in sig i bollen själva så det var inga vi kände innan vi startade gårdagens 18 hål. Efter en blandad kompott så fanns det vissa hål jag var riktigt nöjd med. Tävlingen mot Frida var jag nöjd med, men resultatet totalt kunde varit bättre. Bäst igår på banan var nog Rhiann som åter en gång skötte sig exemplariskt. Och givetvis lyckades hon charma våra medspelare.
 
Hemma igen vid halvett var det lunch och rast och vila innan familjen med Frida i spetsen hade fixat Tacksägelsemiddag på tacksägelsedagen. Det är en svensk variant på Thanksgiving. Denna dag firas i USA den fjärde torsdagen i november, medan tacksägelsedagen är den andra söndagen i oktober. Båda har hundraåriga anor, men det var första gången vi gjorde något extra. Kyckling och potatisgratäng med äppelkaka och vaniljsås till efterrätt. Denna middag krockade med Fotbollslandskampen Kroatien mot Sverige. Egentligen skulle jag kunna ha sett andra halvlek, men då var det nästa spelning för dagen.
 
Vi hade bandträning på Studiefrämjandet. Det var i vanlig ordning leadgitarristen Jörgen, batteristen Robban, basisten Frida och jag. Ja, jag hankar mig fram på gitarr, klaviatur och sång. Det blev mer träning än spelning. Vi hade tre låtar som vi tränade för att få början och slut att stämma. Det var Time av Pink Floyd, Before you accuse me av Eric Clapton och en annan Claptonlåt; Wonderful tonight. Sedan hann vi riva av Hound dog och Key to love. Den sista är av Gary Moore. Mycket tid gick också t till att lyssna på Moores Empty rooms som ska bli en ny låt att öva in. Klockan halv elva var vi hemma och då var nästan alla i huset i säng.
 
Jag stannade dok uppe ett tag till och kollade fotbollsresultat. Jag nämnde att Sverige spelade mot Kroatien, men det känns inte speciellt roligt som svensk att titta på sitt lands matcher i Nations League. Som jag tidigare skrivit så är Sverige i samma grupp som de regerande världsmästarna Frankrike, de regerande europamästarna och även Nations Leaguemästarna Portugal och världstvåan från VM Kroatien. Alla dessa lag spelar liksom i en annan division och Sverige lär gå ur denna grupp med noll poäng. Det blev tredje förlusten på tre matcher igår då Kroatien tog sin första seger. 2-1 vann de med. Jag har inget att gå på annat än statistik från matchen. Och statistiken säger att det var en jämn match, men med något lite övertag till Kroatien. Resten av matcher och grupper återkommer jag till då fjärde omgången är spelad på tisdag.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e oktober.

1902 första landskampen utan britter.

På Wiener A.C.s hemmaarena spelades idag 1902 en landskamp mellan Österrike och Ungern. I och för sig inte så konstigt då dessa två länder var i union med varandra fram till 1918. Kejsardömet Österrike besegrade Kungariket Ungern med 5-0. Josef Taurer och Gustav Huber gjorde varsitt mål och Johann Studnicka gjorde ett hat trick. Det unika med landskampen var att detta blev den första landkamp mellan nationer där inget av de båda landslagen var brittiskt.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e oktober.

2003 Golden Goal avgör VM-finalen
 

På The Home Depot Center i Carson i USA spelades idag fjärde VM-finalen i fotboll för damer. För första och hittills enda gången hade Sverige tagit sig till final genom att komma tvåa i sin grupp efter USA och sedan vinna kvartsfinalen över Brasilien med 2-1 och semin med samma siffror över Kanada. Motståndarna Tyskland hade överlägset vunnit sin grupp och sänkt Ryssland i kvarten med 7-1 och USA i semin med 3-0. Det var alltså inget snack om vilka som var favoriter i finalen.
 

Sverige tog ledningen genom Hanna Ljungberg i slutet av första halvlek. I början av andra kvitterade Maren Meinert. 1-1 stod sig matchen ut och det blev förlängning. Åtta minuter in i den tog matchen slut. Då gjorde Nia Künzer 2-1, och då man tillämpade ”Golden Goal” så var det likt ishockeyns ”sudden death” slut då första laget gjorde, mål. Snöpligt för Sverige, men innerst inne var det värdiga världsmästare som kunde lyfta pokalen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e oktober.

Wim JONK blir 54 år 

Wilhelmus Maria "Wim" Jonk är född 1966 i Volendam, Nederländerna.
Mittfältare
49 A-landskamper och 11 mål för Nederländerna (1991-99).

Klubbar som spelare:
Volendam (1986-88),
Ajax (1988-93),
Inter (1993-95),
PSV Eindhoven (1995-98),
Sheffield Wednesday (1998-2000).

Lag som tränare:
Ajax (2008-11 individuell ungdomstränare)
Ajax (2011-15 chef för ungdomsakademin)

Två gånger har han vunnit UEFA-cupen. Först 1992 med Ajax och sedan 1994 med Inter.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e oktober.

Chris NICHOLL blir 74 år

Christopher John Nicholl är född 1946 i Wilmslow, England.
Försvarare
51 A-landskamper och 3 mål för Nordirland (1974-83).

Klubbar som spelare:
Burnley (1963-66),
Witton Albion (1966-68),
Halifax Town (1968-69),
Luton Town (1969-72),
1972-77 Aston Villa,
Southampton (1977-83),
Grimsby Town (1983-84).

Lag som tränare:
Southampton (1985-91),
Walsall (1994-97),
Nordirland (1998-2000 hjälptränare).

Hans första landslagsmål gjorde han den 30:e oktober 1974 i en EM-kvalmatch. Den gick på Råsunda och det var alltså mot Sverige.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln