• Boris dagliga blogg

Fredagen den 17:e december 2021

NATIONALDAG: Bhutan
NAMNSDAG: Stig
TEMADAG: Jultröjans dag

DAGENS RUBRIKER.

Lucka 17.  
Grönsakspilaff med rostade grönsaker & halloumi.  Champions Leaguelottningen som jag helt missat.  Dags att ta bort detta med champagne om man gjort hole-in-one.  Ställ in veckans Premier League!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/12:
1953: Skyttekungen i VM 1958 debuterar i landslaget.
1993: MLS bildas även om det dröjer innan ligan kommer igång.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/12:
André
AYEW, Yann SOMMER.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 16/12 2021.

Lucka 17

Svaret på frågorna i Lucka 16 är: 

Vilket mästerskap? (EM eller VM) EM
Vilket år?  1984
Var spelades slutspelet?  Frankrike
Vilka lag möttes i finalen?  Frankrike och Spanien
Hur slutade finalen?  2-0 till Frankrike
Klicka på lucka nummer 17 och lista ut svaren på dessa frågor och ett EM eller VM i herrfotboll.

Grönsakspilaff med rostade grönsaker & halloumi
 

Förkylning inom hemmets väggar gjorde att inte heller jag företog mig så mycket igår. En tid för hustrun och äldsta dottern till deras optiker fick ställas in. Dottern hade ledig eftermiddag så jag kunde sköta min syssla med att tillverka en middag från veckans matlåda. Då hustrun fortfarande vägrar äta något man måste tugga så var det dottern som valde ut rätten ”Grönsakspilaff med rostade grönsaker & halloumi”. Alltså den vegetariska rätten. Jag hade lite kycking-lunchkorv som jag slantade och hade som extra tillbehör till min portion.

Champions Leaguelottningen som jag helt missat.
 

Fotbollsmässigt så hade jag en trogen kollega och läsare som var besviken över att jag inte hade någon kommentar till Champions Leaguelottningen i måndags. Jag ska i ärlighetens namn bekänna att jag inte hade en aning om vad som hänt i denna lottning. Men detta fick jag förstås kollat upp. Det hade enligt min mening varit mycket bättre om lottningen skett helt fritt som den gör i FA-cupen. Där finns inga seedningar eller regler utan än man i åttondelsfinal kan man möta vilket av de andra lagen som helst. Champions League har onödigt krångliga procedurer när det gäller just åttondelsfinalerna. Inget lag från samma land kan mötas och inga lag som under hösten spelat i samma grupp kan mötas. En etta i en grupp måste möta en tvåa från gruppspelet. För att detta ska fungera så finns det ett obändigt antal skålar med bollar som flyttas fram och tillbaka under lottningens gång. Då Villareal skulle lottas mot en motståndare kom Manchester United upp. De spelade i samma grupp och man drog en ny motståndare. Det blev Manchester City.
 
Listan på åttondelar blev:
Benfica – Real Madrid
Villareal - Manchester City
Atletico Madrid – Bayern München
Salzburg – Liverpool
Inter – Ajax
Sporting – Juventus
Chelsea – Lille
Paris SG – Manchester United

Då lagen jublade och förbannade lottning och började analysera sitt blivande motstånd kom det som jag skulle kalla den stora fadäsen och nästan intill skandalen. UEFA tyckte att då ETT misstag skett så skulle man göra säkrast i att ta om hela lottningen. Så de åttondelar som kommer att gälla blev i stället:

Salzburg – Bayern München
Sporting – Manchester City
Benfica – Ajax
Chelsea – Lille
Atletico Madrid – Manchester United
Villareal – Juventus
Inter – Liverpool
Paris SG – Real Madrid

Real Madrid protesterade mest då de istället för att möta Benfica fick PSG. Liverpools byte med Salzburg mot Inter kan väl också väcka ilska mot lottningen, men ska man ta titeln så kan det kvitta om man vinner över sin motståndare i åttondelen eller finalen. Men som sagt; Fri lottning hade inte varit fel och då kan det inte bli fel i lottningen. Så; då har jag även kommenterat en händelse som jag helt glömt bort i dessa tider av ökad smittspridning som skjuter i höjden igen. Så i förhållande till pandemin är en Champions Leaguelottning en ”Piss i Mississippi”.

Dags att ta bort detta med champagne om man gjort hole-in-one.
 

Sedan till några små notiser från sportsidan i min tidning: Sergio Agüero, 33 år gammal och med miljarder på banken tvingas lägga av med fotbollen. Det har han meddelat då det är upptäckt ett hjärtfel lite likt det Christian Eriksson har. Han kanske också borde sluta med en så ansträngande sport som fotboll. Jag förordar ju golf, men en sak som alla golfare tycks ta för givet är att alla utövare dricker alkohol. Då Veterangolfen hade avslutning i höstas fick jag liksom alla andra en flaska vin som tack för att jag spelat under året. Det kanske är okay även om jag inte har någon användning av en flaska vin. Men en golfklubb i Stockholm har fått böta 25 000 kronor för att de haft champagneflaskor i pris där 15-åringar vunnit. Visserligen lämnade de tillbaka flaskorna, men man kanske borde ta bort alkoholen från sporten. Då tänker jag på den regel som säger att man ska bjuda alla, som varit med och sett om man gjort hole-on-one, på champagne. Det finns ju t o m försäkring att teckna för den händelse att detta skulle ske.

Ställ in veckans Premier League!
 

Givetvis skulle jag se Premier League igår kväll. Av tre matcher spelades två. Under veckoslutet ska omgång 18 spelas och redan nu är hälften, 5 matcher, inställda på grund av covid. Brentfords danske manager Thomas Frank uttalade sig om att han ansåg att man skulle stänga ner ligan så att klubbarna kunde få friska spelare och så att den klassiska speldagen Annandag Jul skulle kunna ha en omgång. Jag håller med honom fullt och fast, men inte bara UEFA har klantat sig. Premier League och hela Storbritanniens regering lever farligt som inte vidtar några åtgärder. Då tänker jag på att de lag som spelar har alla i sin trupp smittade spelare, men ändå så många friska att de kan spela matcher. Publiken däremot trängs på fullsatta läktare. Det måste vara vansinne. Både Stamford Bridge och Anfield var fullsatta. Det är nästan så att fotbollsresultaten kommer i andra hand. Chelsea lyckades bara få oavgjort hemma mot Everton, medan Liverpool lyckades vinna med 3-1. Fast det var mot bottenlaget Newcastle. De klubben lär ha hur mycket pengar som helst, men försök köpa dig fri från Covidsmitta!

IDAG: FREDAGEN DEN 17/12 2021.

NATIONALDAG:

Bhutan
 

Bhutan (Druk Yul = ”Drakens land”)
Nationaldagen firas på årsdagen av installationen av den förste Kungen av Bhutan år 1907. (Gongsa Ugyen Wangchuck)
Bhutan existerade som ett lappverk av små stridande feodalherrar till början av 1800-talet då Shabdrung Ngawang Namgyal  lyckades förena dem.  Under 1800-talet ökade det brittiska inflytande och 1910 blev området ett brittiskt protektorat.  1947 övertog Indienkontrollen och år 1949 erhöll landet självständighet från Indien.

NAMNSDAG:

Stig
 

Namnsdagar för den 17:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Ignatius (till minne av en syrisk biskop i Antiochia, som 107 blev kastad för lejonen på cirkus)
1901–1985 – Inge
1986–1992 – Inge, Ilona (utgått) och Irmeli (nu 7 april som Irmelin)
1993–2000 – Inge (nu 11 februari) och Ingemund (nu 2 april)
Från 2001 – Stig

 
TEMADAG:

Jultröjans dag
 

En jultröja är en tröja, gärna av varmare sort, med ett motiv kopplat till julen. Tröjorna finns med motiv med allt från det lokala ishockey-laget till Star Wars och såklart Rudolf. Det blir vanligare och vanligare att julen firas i en jultröja. Det gör ingenting att du eller dina släktingar tycker att den är ful, det hör till. Faktum är att: Ju fulare, desto bättre. Jultröjans dag infaller tredje fredagen i december.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 17:E DECEMBER.

1953 första landskampen för Just.
 

20 år gammal gjorde franske Just Fontaine debut i franska landslaget i fotboll. Det var i en match mot Luxemburg och då segern i kvalgruppen till VM redan var klar så var inte Just den enda debutanten. Faktum är att Frankrike beslöt att bara testa spelare som aldrig gjort en landskamp tidigare. Frankrike vann med 8-0 och Just gjorde ett hat trick. Trots detta skulle det dröja hela tre år innan han fick chansen igen i det franska landslaget. I VM i Sverige 1958 blev han den målskytt som gjort flest mål under ett och samma VM. Han gjorde 13 stycken. Ett oslagbart rekord och då spelade han bara sex matcher mot sju i dagens VM-turneringar.

1993 ny liga i USA.
 

USA fick hålla i VM i fotboll 1994. I gengäld skulle USA starta en liga för utomhusfotboll. Senaste lades ner 1984. Idag 1993 meddelade USAs fotbollsförbunds president Alan Rothenberg att en ny liga skulle starta. Den skulle heta Major League Soccer. Det fanns redan tolv lag klara. Trots detta dröjde det till 1996 innan MLS satte igång och då var det bara tio lag. Nu finns det 24 lag som är uppdelade i Eastern Conference och Western Conference. Tre lag från Kanada och 21 från USA.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 17:E DECEMBER.

André AYEW blir 32 år.
 

André Morgan Rami AYEW född 1989 i Seclin, Frankrike
Mittfältare/Anfallare
1 U-landskamp för Frankrike och 12 U- och 100 A-landskamper för Ghana (2007-).

Klubbar som spelare:
1860 München (1996-98)
Nania (1999-2006),
Marseille (2006-15),
Lorient (lån 2008-09),
Arles-Avignon (lån 2009-10)
Swansea City (2015-16),
West Ham United (2016-18),
Swansea City igen (2018-21),
Fenerbahçe (2018-19 lån),
Al Sadd (2021-).

Eftersom Ayew har en fransk mor och en ghanansk far kunde han välja mellan att representera Frankrike eller Ghana i landslagssammanhang.
Han var med och vann guld med Ghana i U20-VM 2009. Han har deltagit i två Afrikanska mästerskap (2008 och 2010) samt i VM 2010.

Yann SOMMER blir 33 år.
 

Yann SOMMER född är 1988 i Morges, Schweiz
Målvakt
69 U- och 70 A-landskamper för Schweiz (2003-).

Klubbar som spelare:
FC Herrliberg (1996–97),
Concordia (1997–2003),
FC Basel (2003–14),
FC Vaduz (2007–09 lån),
Grasshopper (2009–10 lån),
Borussia Mönchengladbach (2014–).

Han var förste målvakt för Schweiz i VM 2018 och fick släppa in Emil Forsbergs touchade skott i åttondelsfinalen då Schweiz åkte ur VM.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv