• Boris dagliga blogg

Söndagen den 14:e maj 2023

NATIONALDAG:
Israel

NAMNSDAG:
Halvard
Halvar

TEMADAG:
Teckenspråkets dag
Rumpans dag 


RUBRIKER.

Handling och Walking by myself.
Tunnbrödsrulle och Premier League.
Loreens andra och Sveriges sjunde seger.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14/5:
1931: Frankrike tar första segern över England och första tröjbytet.
1988: The Crazy Gang vinner sin största seger.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 14/5:
Josée BÉLANGER, 
Christopher WREH.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN TRETTONDE MAJ 2023.

Live Live

Handling och Walking by myself.
 

Ja, nu är det sommar ute. Själv kan jag tycka att det är aningen varmt. Det är inget mot var hundarna känner. Därför blev det bara en hanska kort förmiddagsrunda. Kort runda dels för hundarna och dels för min egen skull. Jag skulle hinna handla till dotterns sångfestivalbjudning till hennes gäster på kvällen. Detta för att hon själv hade akulten på Hyllie Folktandvård och tvingades alltså jobba fram till klockan två. Efter jobbet skulle hon direkt till Studiefrämjandet. Där väntade jag och de andra två gubbarna i vårt rock- och bluesband.

Det blev lite Pepslåtar och Santana. På Black magic woman tvingades jag lägga gitarren och spela på det elpiano som fanns i replokalen. Det gick bra. Fast en av dv nya låtarna fick vi inte kläm på på ett ställe. Det var Gary Moores Walking by Myself. Det var steget mellan ”What more can I do?” och ”Walking by myself” som alla fyra inte lyckades sätta riktigt. Men i stort sett var det en ganska bra spelning igår.

Tunnbrödsrulle och Premier League.
 

Hemma var det dags att förbereda för gästerna som skulle bjudas på gårdagens temadag. Det var både tunnbrödets och tunnbrödsrullens dag. Och en klassisk tunnbrödsrulle vet alla innehåller: korv kort i vatten med några kryddpepparkorn och lagerblad. I tunnbrödsrullen ska även finnas potatismos, plus valfria tillbehör som senap, ketchup, bostongurka, räksallad och rostad lök. Det fungerade och till och med de två kinesiska gästerna åt när de introducerades för tunnbrödsrulle för första gången.

Under tiden allt detta hände så avgjordes ett par matcher i Premier League. Southampton blev definitivt nedflyttade då de förlorade med 0-2 hemma mot Fulham. Leeds och Nottingham tog vardera ett poäng då båda spelade 2-2. Leeds mot Newcastle och Nottingham mot Chelsea. Aston Villa vann över Tottenham med 2-1, så lite överraskningar fanns det, men inget avgörande mer än för Southampton. Fast de var egentligen redan uträknade innan gårdagens omgång.

Segerframträdandet i finalen. Segerframträdandet i finalen.

Loreens andra och Sveriges sjunde seger.
 

Sedan så kom då programmet som många väntat på hela året och som andra vägrar att över huvud taget titta på. Vi tittade tillsammans med Edward af Sillén som åter kommenterade. Han är väldigt kul att höra då han blandar fakta med vitsiga och roliga uttalanden.

Varje år så är enligt svensk massmedia Sverige favorit. Därför kollade jag på nätet sammanställningen från 16 bettingbolag. Alla hade Loreen som storfavorit där det bolagens odds låg melln 1,36 och 1,58 gånger pengarna. Andrahandsfavorit var Finland med oddset mellan 2,65 och 4,2.

Förr i tiden spelade jag in då TV visade bidragen någon vecka före finalen och lyssnade varje dag på bidragen så att jag kunde alla och hade fått ett antal bidrag som fastnat. Då fick man även klata favoriter. I år och de senaste åren så finns det inga låtar som fastnar längre. Frågan är om det beror på mig och åldern vller om det faktiskt är så att musiken kommer på undatag och att det mera är show och visuellt än sång och musik. Av de 26 låtarna i finalen finns det inte en enda jag kan nynna på.

Det betyder att jag egoistiskt höll på att Sverige skulle vinna. Då är det ju totalt onödigt att lägga pengar på att ringa in och rösta. Man vill ju inte bidra till att ett annat land ska få extra hjälp.

Bästa låt var förra årets engelska deltagare Sam Ryders nya singel Mountain som han framförde med Queens Roger Taylor på trummor. Fast resten av mellan akterna var inte heller så dåliga. Speciellt då man avslutade med ”You'll Never Walk Alone”.

Omröstningen verkade vara avgjord efter expertrösterna då Sverige håvade hem tolva efter tolva och ledde skyhögt. Men då tittarnas röster hade Finland som storfavorit så var de plåtsligt 180 poäng före Sverige. Det blev 243 poäng och Loreens andra och Sveriges sjunde seger. Det verkar snarare som om Sverige har en åttonde seger på gång än att Irland skulle ha det.

IDAG! SÖNDAGEN DEN FJORTONDE MAJ 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Israel
 

Israels nationaldag firas till minne av landets grundande denna dag 1948.

NAMNSDAG:

Halvard
Halvar

 

Namnsdagar den 14:e maj i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Korona (till minne av en kvinnlig martyr, även i formen Corona; utgått) , Kristian (nu 13 november) och Cornelia (utgått)
1901–1985 – Halvard
1986–1992 – Halvard, Halvar och Halvor (utgått)
1993–2000 – Lillemor (nu 18 november) och Lill (utgått)
Från 2001 – Halvard och Halvar

TEMADAG:

Teckenspråkets dag

Den 14 maj 1981 fastslog riksdagen att teckenspråk är dövas förstaspråk. Det var första gången som teckenspråket fick en officiell status i Sverige. Sverige var med detta beslut först i världen att erkänna teckenspråket. Teckenspråkets dag firas av döva i hela landet varje år som minne av riksdagsbeslutet.


Rumpans dag 

Rumpans dag – Rumpdagen är instiftad av Nordic Wellness. Rumpans dag infaller alltid den 14 maj och är instiftad för att uppmärksamma olikheterna i våra bakdelar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN FJORTONDE MAJ.

1931 Frankrike besegrar England och första tröjbytet.
 

Idag 1931 spelade Frankrike och England sin sjunde landskamp mot varandra. De tidigare sex hade alla gått i Frankrike och alla hade slutat med Engelsk seger med ganska stor marginal, 1927, 0-6. 1928, 1-5 och 1929, 1-4.  30 000 personer hade samlats på Stade Olympique Yves-du-Manoir i Paris. Matchen startade som många hade förutsett med att engelsmännen tog ledningen. Detta redan efter tio minuter. Men sedan vände det och då slutsignalen gick hade Frankrike vunnit med 5-2. Men det som hände efter segern var något som aldrig tidigare skett. Franska laget ansåg att segern var så stor mot en hedervärd motståndare att de ville ha engelsmännens landslagströjor. Alltså var detta första gången lagen bytte tröjor efter matchen.

 
Bild: Klicka för att se ett sammandrag av matchen.

1988 Wimbledons största seger.
 

Idag 1988 spelades FA-cup finalen. The Crazy Gang hade sensationellt tagit sig till Wembley. Här mötte de storfavoriten Liverpool inför 98 000 betalande åskådare. Sensationellt tog Wimbledon ledningen genom Lawrie Sanchez efter 37 minuter. De höll denna fram till 60:e minuten. Då fick Liverpool straff. Då hände något som aldrig inträffat tidigare. Målvakt Dave Beasant räddade John Aldridges straff. Detta var första gången i en FA-cupfinal som en målvakt räddade en straff. Alltså stod sig 1-0 matchen ut och sensationen var ett faktum.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN FJORTONDE MAJ.

Josée BÉLANGER blir 37 år.
 

Josée BÉLANGER är född 1986 i 
Coaticook, Quebec, Kanada.
Försvarare
8 U- och 57 A-landskamper för Kanada (2004-17).

Klubbar som spelare:
Université de Sherbrooke (2006–11),
Laval Comets (2007),
Quebec City Amiral SC (2009–12),
Laval Comets (2014),
FC Rosengård (2015),
Orlando Pride (2016).

Christopher WREH blir 48 år.
 

Christopher WREH född 1975 Monrovia, Liberia
Anfallare
36 A-landskamper för Liberia (1995-2002).

Klubbar som spelare:
Monaco (1993-97),
Guingamp (1996-97 lån),
Arsenal (1997-2000),
AEK Athens (1999 lån),
Birmingham City (1999 lån),
Den Bosch (2000 lån),
Al-Hilal (2000-01),
A.F.C. Bournemouth (2001),
St Mirren (2001-02),
Persepolis (2003),
Bishop's Stortford (2003-04),
Buckingham Town (2004),
Perseman Manokwari (2007-10).

Lag som tränare:
Liberias landslag U-20 (2014-18),
Liberias landslag (2019- assisterande).

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN VILODAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv