2003: Aresnal ineder sin 49 matcher långa förlustfria svit.

FÖDDA IDAG:
Sydney, Norman.

DAGENS TRÖJA
BIRMINGHAM CITYs förstatröja 2007/08

Givetvis var tanken att jag skulle ha en Cardiff City-tröja på mig idag, och det kunde jag haft då  de gickuppi Premier League, men Cardiff vann inte sin match. Istället fick de hjälp av Birmingham som slog Cardiffs värste rival Fulham med 3-1. Då får det bli en Birminghamtröja istället.

Om det finns någon där ute som brukar titta på denna sida och var inne igår så upptäcker Ni att det är samma historiska notiser och samma födelsedagsbarn. Det beror på att de blev fel igår. Om Ni är intresserade av födda oxh historia från den 6:e maj så får Ni gå in och titta på den sidan då jag har ändrat så att det stämmer.

För min del så blev det fotbollstittande idag och en stor besvielse trots att allt gick som jag hoppats. Mitt allra första favoritlag i den engelska ligafotbollen var Cardiff City där jag tilloch med var supportermedlem i början av 1970-talet. Alltså skulle jag titta när de för andra gången skulle ta sig upp till Premier League. Det skulle de göra genom att hemma på ett fullsatt Cardiff City Stadium ta de tre poäng som säkrade andraplatsen i League Championship. Det borde inte vara så svårt då motståndarna hette Reading och låg på 20:e plats. Besvikelsen kom i att det inte presterades så mycket i matchen. 0-0 och Cardiff spelade definitivt inte som ett Premier Leaguelag.

Som tur var så var deras värste motståndare Fulham ännu sämre igår. De var i Bitmingham och fick stryk med 3-1. Alltså får Londonlaget kvala vidare med fyran Aston Villa, femma Middlesbrough och sexan Derby County i tabellen. Det blir semifinaler och en direkt avgörande kvalmatch på Wembley om vilket som blir det tredje laget som får följa Wolverhampton och Cardiff upp till Premier League. Ut från andraligan och ner i trean åker Barnsley, Burton och Sunderland som rasade rakt igenom League Championsship från Premier League förra säsongen och i League One till hösten.

Det spelades tre halvdana Premier Leaguematcher igår. Manchester City skule normalt sett ha skåpat ut Huddersfield med fyra, fem mål. Igår blev det 0-0 och det verkade som om mottagandet av mästerskapet var viktigare än gårdagens match. Men City har fortfarande chansen att komma upp i över 100 poäng om de vinner de två matcher som är kvar. På Emirates Stadium var det en helt annan stämning då Arsenal skulle avtacka Arsene Wenger som gjorde sin sista hemmamatch. De mötte Burnley som normalt sett släpper in maximalt två mål. Igår släpptte de in fem. 5-0 var en fin present till Arsene. Chelsea mot Liverpool skulle betecknas som omgångens stormatch. Det blev en tråkig tillställning där Giroud nickade in 1-0 till hemmalaget. Sedan höll de detta och Liverpool verkade mest ha Champions Leaguefinalen i tankarna.

Ett annat lag som också hade Champions Leaguefinalen att tänka på var Real Madrid. De var i Barcelona för att möta Barcelona. Dtadens andralag Espanyol hade tidigare under dagen varit i Madrid och slagit Atletico med 2-0. Jag har själv oerhört svårt för alla divaspelare i El Clasico och undviker gärna att se matchen. Viss del i detta har att jag inte sympatiserar  med något av de två lagen. Jag såg dock förlängningen och det första jag fick se var ett spelarbyte som tog en minut. I 92:a minuter släpade sig Suarez ut och jag tar upp dessa regler som fotbollen har igen. Då det gått 80minuter av en matche ska inget lag få lov att göra fler byten. Dessa sena byten handlar inte om taktik och innte om att en spelare inte orkar med två minuter till utan är helt enkelt bara till för att sabotera fotbollen. Sedan fick jag höra av alla expertkommentatorer på TV att det varit en fantastisk fotbollsunderhållning. I så fall vill jag bara gratulera de som såg matchen. Tanken att lägga den i de sista omgångarna  har givetvis varit att matchen skulle ha med mästerskapet att göra. Som tabellen ser ut så hade den inte det. 2-2 slutade det, men det hade kvittat för mästerskapet vilket lag som vunnit. Barcelona är mästare och Real har möjlighet att ta sig förbi Atletico, men ärligt talat så kvittar det mig vilket lag som är bäst i Madrid.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 7:e maj.

1986 Steaua Bukureşt – Barcelona

Idag 1986 spelades finalen i dåtidens Champions League. Det var Steaua Bukureşt mot Barcelona. Matchen gick på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán i Sevilla i Spanien. Steaua hade bestämt sig för försvar och hoppades på straffar. Det blev en relativt tråkig final som slutade 0-0 efter 120 minuter. Rumänerna fick som de ville och alla som såg matchen glömmer inte straffläggningen i första taget. Det var inte straffskyttarnas final, utan målvakternas. Efter två straffar var stod de fortfarande 0-0.

Marius Lăcătuş var den förste att göra mål i finalen. Fast hjälten i Steaua var målvakten Helmuth Duckadam. Han kastade sig och räddade Barcas tredje straff. Gavril Balint satte sin straff och det var 2-0. Nästa straff var Barcelonas och även denna räddade Duckadam. Det betyder att det inte behövdes läggas fler straffar. Steaua Bukureşt var mästare.

Det unika är att Barcelona på 120 minuters fotboll och fyra straffar inte lyckades göra ett enda mål.

.

2003 Arsenal vinner

Idag 2003 spelade Arsenal 6-1 mot Southampton i ligan. Detta var startskottet till en makalös serie på 49 matcher för the Gunners utan förlust. Det blev 36 segrar och 13 oavgjorda. Efter ett tag gick Arsenal under det nya smeknamnet ”The Invincibles”. Säsongen därpå blev de överlägsna mästare då de inte förlorade en enda match.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 7:e maj.

28 år Sydney LEROUX född 1990 i Surrey, British Columbia, Kanada.