Island åsamkade Turkiet deras första förlust i år.

1971: Blackpools enda internationella seger.
2010: Robert Green fumlar bort sig som landslagsmålvakt för England.

FÖDDA:
Philipe, Christine, Thomas, Pat.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM TISDAGEN DEN 11:e JUNI 2019

Då vi varken har Tredjedag eller Fjärdedag Pingst så var det till att sätta igång med en vanlig arbetsdag. Då tänker jag på min dotter Frida som jobbar i Danmark. Där har man fortfarande Annandag Pingst så hon skulle köras till Hyllie tågstation strax efter fyra på morgonen. Efter lite vila till så åkte jag till mitt jobb. Ja, jobb och jobb, det var Söderslätts golfklubb där det gäng av gubbar kallade Kuku-gänget alltid spelar på tisdagsförmiddagar. Vi var sex stycken och då jag lyckades vinna de sista nio hålen så blev det 120 kronors vinst. Vi var tre stycken som hade 39 slag och då jag hade bäst handikapp av oss tre så var det jag som vann. Så är reglerna i golf.

Halvtre fortsatte arbetsdagen med en långrunda med hundarna, droppar i ögat som min fru bytt ut linsen i, handling på ICA Maxi, matlagning och ätning av ”Halstrad tonfisk med sardellkräm”. Efter detta så blev det fotboll. Klockan sju följde jag andra havlek av de svenska damernas premiär i VM. Sverige som är nia på världsrankingen mötte lag nummer 39, Chile. Frågan var hur mycket Sverige ledde med då andra halvlek började? 0-0. Det var i viss mån bedrövligt att se de svenska damernas överlägsenhet men total oförmåga att göra mål. Ett kraftigt regnoväder med åska bröt matchen efter 72 minuter och genast spekulerade kommentatorerna att detta skulle gymma Chile som började bli trötta och nu fick gratis vila. Sanningen är nog snarare att avbrottet gynnade Sverige. De kunde snacka igop sig om vad som inte fungerade och då matchen återupptogs så blev det med tio minuters mellanrum både 1-0 och 2-0. Debuten i årets VM slutade alltså på bästa sätt.

De andra två lagen i gruppen möttes efter Sveriges match. Det var USA mot Thailand. Här var det nummer ett rankade USA mot 34-rankade Thailand. Alltså lite som Sverige och Chile i kvalitet. Fast USA vet bättre än Sverige hur man gör mål. Efter första halvlek stod det 3-0. Man kan lugnt påstå att det var en icke speciellt spännande match. Efter full tid hade det blivit några amerikanska mål till. USA – Thailand 13-0.

Andra landskamper som spelades igår var avslutningen av denna periodens EM-kval för herrar. Där fanns det inga matcher som gick i de kanaler som jag. Tur var väl det för det har varit en hel del landskampsspel under senaste tiden. Resultatmässigt så fanns det bara en enda liten sensation bland de tretton matcher som spelades igår, och det var att Island hemma vann över Turkiet. Turkiet har spelat sex landskamper 2019 och de tidigare fem har varit idel segrar. Senast i kvalet mot världsmästarna Frankrike med 2-0, men två mål av Rostovspelaren Ragnar Sigurdsson och under ledning av Erik Hamrén så visar Island att de fortfarande hänger med ibland Europas bättre landslag.

Avslutningsvis så känner jag att då jag följt resultaten i VM för U-20 i Polen måste semifinalerna redovisas. De spelades igår. I den heleuropeiska semin var Ukraina det starkaste laget. De hade faktiskt mer är målet de gjorde på plussidan. Även den övriga statistiken var till fördel för Ukraina. De vann även utvisningsstaistiken över Italien. Ukraina till final och Italien till matchen om tredje pris. Deras båda motståndare skulle hämtas från Sydamerika och Asien. Ecuador mötte Sydkorea. Statistiken säger Ecuador, men det var Sydkorea som gjorde matchens enda mål. Final på lördag mellan Ukraina och Sydkorea.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e juni.

1927 Ungern 13 - 1

József Takács som inledde det ungerska målskyttet József Takács som inledde det ungerska målskyttet

Idag 1927 möttes Ungern och Frankrike i en vänskapsmatch. Det var på den tiden då även vänskapsmatcher stod högt i rang. Fast man kan undra hur högt matchen rangordnas i Frankrike. De gjorde visserligen ett mål, men då stod det redan 10-0 till Ungern. Till slut blev det 13-1 och nytt målrekord för det ungerska landslaget i fotboll.

1971 Blackpool vinner sin hittills enda internationella seger.

Idag 1971 spelades finalen i en turnering som kallades Anglo-Italian Cup. Det var en turnering som spelades till och från mellan 1970 och 1996. Tävlingen grundades av en italiensk fotbollsagent vid namn Gigi Peronace. Lag som fick delta var från England och Italien. De deltagande lagen spelade fyra matcher var och en italiensk och en engelsk tabell gjordes upp. Segrarna möttes i final och det var Blackpool mot Bologna. Matchen spelades på Renato Dall'Ara-Stadion i Bologna. Blackpool lyckades lite sensationellt vinna med 2-1 och tog sin hittills enda internationella trofé i klubbens historia.

2002 Argentina utslaget av Sverige

Idag 2002 spelades sista omgången i Grupp F i VM i Japan/Sydkorea. Gruppen kallades på förhand Döden Grupp och innehöll England och Nigeria som också spelade idag. Det blev 0-0 och räckte för att England skulle vara vidare och Nigeria kunde åka hem. Segraren i matchen Sverige – Argentina gick också vidare, men för Sverige fungerade även oavgjort. Efter en mållös första halvlek fick Sverige en frispark i 59:e minuten. Denna skruvade Anders Svensson vackert in till 1-0. När Hernan Crespo kvitterade var det bara två minuter kvar och Argentina kunde åka hem. De hade inte hänt sedan 1962 att Argentina åkt ut redan efter gruppspelet.

2010 England – USA

Idag 2010 spelade England och USA sin första match i VM i Sydafrika. De möttes i grupp C som även innehöll Slovenien och Algeriet. Englands Steven Gerrard gjorde matchens första mål redan efter fyra minuter. Storfavoriterna hade levererat. Sedan blev det stopp. USA kvitterade efter 40 minuter av en engelskbaserad spelare Clint Dempsey och matchen slutade 1-1. Det är Dempseys mål som man kommer ihåg. Inte för att det var speciellt vackert utan för att Englands förstemålvakt Robert Green fumlade in ett relativt löst långskott. Efter detta var inte Green förstemålvakt längre. Han fick visserligen stå ytterligare en landskamp, men den var inte förrän 2012.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e juni.

Philippe COUTINHO blir 27 år

Philippe COUTINHO Correia är född 1992 i i Rio de Janeiro, Brasilien.
Mittfältare, anfallare
12 U- och 49 A-landskamper för Brasilien.