• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 14:e juni 2018.

Spanien sparkar sin manager två dagar före första VM-matchen!?!
VM-premiär mellan två lag som inte platsar i ett VM.


FOTBOLLSHISTORIA:
1925: Barcelona FC nära konkurs.
2009: 33:e raka utan förlust för Spanien.

FÖDDA IDAG:
Emma, Håkan.

DAGENS TRÖJA
SPANIENs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Det var inte några fotbollsmatcher att tala om igår då VM startar idag. Men jag hittade en anledning att ta på mig en spansk landslagströja idag. Det var för att Spanien var i blickfånget igår. De valde att två dagar innan sin första VM-match sparka sin tränare. Därför kan jag stötta laget lite med min klädsel idag.

Spanien sparkar sin manager två dagar före första VM-matchen!?!

För Spanien startade fotbolls-VM igår. Det gjorde det i och med att Julen Lopetegui hade skrivit på för Real Madrid som ny tränare. Förr i tiden var det mer en regel än ett undantag att en tränare både hade ett landslag och ett klubblag. Så är det definitivt inte nu. Julen som hade kontrakt med Spanska landslaget till 2020 skulle alltså tvingas bryta detta efter VM. Nu gjorde det spanska fotbollsförbundet det enkelt för Julen och bröt det redan innan VM startat. Tränaren sparkades alltså och kunde skickas hem, eller vad han nu ville göra tills hans jobb tar vid i Madrid. Snabbt anställdes en vikarierande tränare under VM. Det är den gamle landslagsmannen Fernando Hierro som spelade större delen av sin karriär i Real Madrid. 439 matcher blev det. Vi får se hur detta påverkar Spanien. Det kan inte vara lätt att leda ett lag med spelare som tränaren inte själv plockat ut. Jag skulle satsa på att Spaniens odds på att nå en framskjuten plats i VM måste ha dalat.
 

VM-premiär mellan två lag som inte platsar i ett VM.


Klockan fem i eftermiddag drar alltså det efterlängtade VM i fotboll igång. Som så ofta är det förväntningarna som är störst. När tuneringen väl kommer igång brukar jag oftast säga ”Jaha, är detta allt”. Och kanske är det så man kan säga efter dagens match. Det är två lag som möts i premiären som inte borde vara med i ett VM. Då tänker jag på att ett VM är ett mästerskap där världens bästa idrottare eller lag ska göra upp om en titen. Ryssland och Saudiarabien är inte bland de 32 bästa lag i världen som borde göra upp om titeln. Om vi ser till FIFAs rankinglista så är Saudiarabien det 67:e bästa fotbollslaget i världen och Ryssland hittar vi på plats 70. Så normalt sett är detta ingen landskammp som någon av oss någonsin hade haft en tanke att titta på. Nu kommer jag trots detta att följa denna kamp mellan på papptet två av VMs absolut sämsta lag och hoppas att få se ett antal snygga mål och trevligt spel. Fast allt lutar åt ett oavgjort resultat och då ligget 0-0 närmast till hands att satsa på. Tyvärr!

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 14:e juni.

Barcelonas lag 1925 Barcelonas lag 1925

1925 Barcelona överlevde

 
Idag 1925 kunde fotbollsklubben Barcelona försvunnit. Man spelade en välgörenhetsmatch för en kör från Barcelona som heter Orfeó Català. Motståndarna var ett annat Barcelonalag som hette Jupiter. Diktator Miguel Primo de Rivera v Orbanejas regering hade startat ”krig” mot Katalonien och bl a förbjudit språket katalanska. Barcelonas tränare var engelsmannen Ralph Kirby. Han hade lånat in en orkester från ett brittiskt militärfartyg som låg i Barcelonas hamn. Då de spelade den spanska nationalsången buade publiken och när de sedan även spelade ”God save the King” jublade alla. Detta tilltag gjorde att den spanska regeringen tvingade Barcelonas ordförande att avgå och sedan förbjöds klubben att spela några matcher under ett halvt år. Efter detta dalade ekonomin och Barcelona var på randen till konkurs. Supporters och en lokal bank sköt till pengar och Barcelona överlevde så att de nu är en av världens bästa klubblag.

2009 Spanien slår rekord.

 
Idag 2009 spelade Spanien landskamp mot Nya Zeeland i Confederation Cup. Det blev seger med 5-0. Detta var Spaniens 33:e match i rad utan förlust. Det innebar att de slog Ungerns tidigare rekord på 32 raka matcher utan förlust 1950 till 1954. Spanien vann även över Irak med 1-0 och Sydafrika med 2-0. Det blev 35 matcher innan de förlorade semifinalen mot USA med 0-2. Första matchen i Spaniens obesegrade serie kom den 2:a februari 2007 då de i Manchester besegrade England med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 14:e juni.

39 år Emma BYRNE född 1979 i Leixlip, Ireland.
Målvakt
134 A-landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:

Leixlip United (1993-95),
St Patrick's Athletic Ladies (1996-98)
Fortuna Hjørring (1999)
Arsenal Ladies (2000–16),
Brighton & Hove Albion Women (2017).

 

47 år Håkan MILD född 1971 i Trollhättan, Västergötland.
Mittfältare
4 U- och 74 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Trollhättand FK (1980-87),
IFK Göteborg (1988-93),
Servette (1993-95),
IFK Göteborg igen (1995-96),
Real Sociedad (1996-98),
IFK Göteborg för tredje gången (1998-2001),
2001-02 Wimbledon,
IFK Göteborg för fjärde gången (2002-05).
VM-brons 1994.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv