• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 22:a juni 2023

RUBRIKER.

Häcken full!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 22/6:
1974: DDR vinner över blivande världsmästarna.
1986: Maradona fuskar sig till avancemang i VM.
1994: Escobars självmål blir hans död.
2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 22/6:
RODRI, 
Miroslav KADLEC.

NAMNSDAG:
Paulina
Paula
 
TEMADAG:
Ingen.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN 21 JUNI 2023.

Häcken full!
 

Igår hade vi häcken full. Det var i två bemärkelser. För vår häck runt huset hade blivit rätt så full och var dags att klippas. Dottern hade därför varit och lånat vår villaförenings häcksax. Med detta åbäke beslöts att jag skulle klippa häcken. Jag skulle ju bara vara inneboende och slippa allt jobbigt arbete med huset. Men det gick att få alla meerna trimmade. Det finns ju en häck som sträcker sig på två och en halv sida runt tomten. Så jobbet var den andra delen i att ha häcken full. När jag var klar med utsidorna så skulle dottern klippa insidan. Hon klarade en meter, Sedan sa hon: Det var en tung jävel! Så en del av insidan få bli till nästa klippning.

Då midsommar stundade så hade AnnaKaga lite kortare öppettider. En var mellan fyra och sex igår. Hustrun och jag gjorde ägghämtningen och sdan passade vi på att stanna vid Burlöv Center så att hustrun för första gången sedan vi flyttade till Åkarp fick bekanta sig med detta köpcenter som hon blev mycket imponerad av. Det mesta finns ju där.

Dotterns tvådagars semester var slut igår så hon skulle i säng tidigt för jobbdag idag innan vi till kvällen åker norrut till Jönköping och midsommarfirandet hos yngsta dottern, hennes belgare och ytterligare ett antal personer. Fast hon bor numera inte ända in i Jönköping uta södet om med postadress Hok.

Efter en välbehövlig dusch satte hustrun och jag oss att se första fallet av säsong tre i Morden i Helsingör. Jag kom att tänkia lite på Tim Allens serie ”Last Man Standing”. Han bor där i Denver med fru och tre döttrar. Efter hand som serien fortskrider så byta döttrarna ut mot andra skådespelerskor. Dessa är inte alls speciellt lika varandra. I Morden i Helsingör var Dan och Marianne Sommerdals dotter Laura utbytt mot en annan skådespelare då tredje säsongen startade. Men det får man vänja sig vid. Annars var det ett fall som åter en gång hade en tragisk upplösning även om man misstänkte både smygglare och maffia.

IDAG! TORSDAG 22 JUNI 2023.

NAMNSDAG: 

Paulina
Paula

 

Namnsdagar för den 22:a juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Tio tusen riddare (Denna benämning på dagens datum fanns i de äldsta helgonkalendarierna, till minne av 10 000 romerska soldater, som led martyrdöden på berget Ararat.) och Paulinus, (till minne av en biskop i den italienska staden Nola på 400-talet; utgått)
1901–1985 – Paulina
1986–1992 – Paulina, Pamela (utgått) och Paulette (utgått)
1993–2000 – Paulina och Paula
Från 2001 – Paulina och Paula

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 22 JUNI.

1974 Öst mot väst.
 

Grupp A i fotbolls-VM i Västtyskland spelade sista matchen på Volksparkstadion i Hamburg. Det var och skulle bli en historisk match. För första gången i stora fotbollssammahang ställdes Östtyskland mot Västtyskland. Matchen bjöd på mer kamp än målchanser, men i 77:e minuten lyckades Jürgen Sparwasser göra 1-0 till Östtyskland, vilket även blev slutresultatet. DDR vann gruppen och i finalspelet som också var ett gruppspel slutade DDR trea efter Nederländerna och Brasilien. Västtyskland gick till final och blev världsmästare.
 

Se ett sammandrag av matchen HÄR

1986 Maradona var Gud (trodde han).
 

Under VM i Mexiko utspelades idag 1986 en av de underligaste händelserna som blivit godkända i en så pass viktig match. Argentina spelade kvartsfinal mot England i VM på Aztekastadion i Mexico City inför 114 580 åskådare. I tidningar och media blåstes matchen upp som att det var dags för revansch för Argentina då de fyra år tidigare förlorat kriget om Falklandsöarna till Storbritannien. Och i krig och kärlek är allt tillåtet.
 
Då det var mållöst i paus passade Maradona på att göra sig längre genom att kasta upp sin hand och slå in bollen i mål, vid ett inlägg. Det märkliga var att alla såg detta utom någon av domarna. Argentina ledde med 1-0 på en regelvidrighet som Maradona inte ens erkände efteråt. Han påstod då att det var ”Lite träff av Maradonas huvud och lite träff av Guds hand” som slagit in bollen och då var det helt OK. Endast fyra minuter senare lyckades han dribbla igenom hela Engelska försvaret och göra 2-0.
 
Ett mål som klassas som historiskt. Visst var det speciellt, men då Saeed Al-Owairan från Saudiarabien gör ett exakt likadant mål på Belgien i VM 1994 i USA är det ingen som påstår att han är ett geni och en av världens bäste spelare. Nåja, tillbaka till idag 1986. England lyckas reducera, men kommer inte längre än till 2-1 och är ute ur VM på grund av Guds hand.

 

Kolla in handsen av fuskaren Maradona HÄR.

1994 Fotboll kan gälla livet.
 

USA skulle i sitt hemma-VM ta sig till åttondelsfinal, och att de kom dit berodde i stort på dagens match mot Colombia. De vann matchen med 2-1 trots att de bara gjorde ett mål själva. Det första målet efter 34 minuter kom efter ett inlägg som Colombia-backen Andrés Escobar, i ett försök att bryta, olyckligt styrde in i eget mål. Det hjälpte inte att Colombia vann sista gruppspelsmatchen mot Schweiz med 2-0. Colombia kom sist i Grupp A och hade spelat färdigt.
 
Den 28:e juni åkte det colombianska laget hem. Escobar utsågs till syndabock för sitt självmål och den 2:a juli sköts han ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mördaren Humberto Muñoz ska ha ropat ”Gol!” inför varje kula han sköt. Han greps och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005.

 

Se självmålet som kostade livet HÄR

2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.
 

Portugal stod som värd för fotbolls-EM 2004 och idag 2004 spelades de sista gruppspelsmatcherna i Grupp C. Bulgarien var borta ur diskussionen om vilka två lag som skulle gå vidare. Det stod mellan Italien, Danmark och Sverige. Italien var tvunget att vinna över Bulgarien och de gjorde de med 2-1 och slutade på fem poäng. För Italiens del var de vidare om antingen Sverige eller Danmark vann deras match. Vid oavgjort skulle all tre lag hamna på fem poäng, men Italien skulle ha sämst målskillnad då de bara gjorde ett plusmål i sin sista match. Danmark tog ledningen två gånger men Sverige kom tillbaka och kvitterade två gånger. 2-2 målet kom i 89:e minuten. Sverige och Danmark var vidare.
 
I Italien och södra Europa basunerades det ut att det var en uppgjord match, men vi nordbor fuskar ju aldrig. Jag undrar vad vi hade sagt om läget varit omvänt och Sverige varit i Italiens kläder?

 

Se ett sammandrag av matchen HÄR

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 22 JUNI.

RODRI blir 27 år.
 

Rodrigo Hernández Cascante är född 1996 i Madrid, Spanien
Mittfältare
16 U- och 43 A-landskamper för Spanien (2012-).

Klubbar som spelare:
Rayo Majadahonda (2006–07),
Atlético Madrid (2007–13),
Villarreal (2013–2018),
Atlético Madrid igen (2018–19),
Manchester City (2019–).

Miroslav KADLEC blir 59 år.
 

Miroslav KADLEC är född 1964 i Uherské Hradiště, Tjeckoslovakien.
Försvarare
38 A-landskamper för Tjeckoslovakien (1987-93) och 26 för Tjeckien (1994-97).

Klubbar som spelare:
Slovácká Slavia Uherské Hradiště (1971-83),
TJ Vítkovice (1983-84),
RH Cheb (1984-86),
TJ Vítkovice igen (1986-90),
1. FC Kaiserslautern (1990-98),
FC Petra Drnovice (1998-2001),
1. FC Brno (2001-02).

Han har två Bundesligatitlar och en andra plats i EM 1996 på meritlistan.

DAGENS MATCHTRÖJA 22 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN MIDSOMMARAFTONS AFTON!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv