• Boris dagliga blogg

Måndagen den 9:e oktober 2023

NAMNSDAG:
Ingrid
Inger.

NATIONALDAG
 Uganda.

TEMADAG:
Världspostunionens dag.
Minnesdag för avskaffandet av Sveriges transatlantiska slavhandel.
PANDAS/PANS Awareness Day.
Finlandssvenska matkulturdagen.

RUBRIKER.
Höst på Bedinge GK. Bandträning fullt godkänd. Skillnad på var våldet inträffar. Favoriterna förlorade.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/10:
1875: Fotbollshistoriens första matchprogram.
1996: VM-kval: Bortalaget var på plats, men inte hemmalaget.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/10:
Mark VIDUKA, 
Gheorghe POPESCU.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN 8 OKTOBER 2023.

Höst på Bedinge GK. Bandträning fullt godkänd. Skillnad på var våldet inträffar. Favoriterna förlorade.
 

Igår var den inte bara Söderslätts GK som hade startförbud utan även Tegelberga GK körde någon söndagstävling. Alltså hade jag beslutat att söndagsgolfaren Håkan och jag skulle ta vår söndagsgolf på Bedinge GK. Tio i nio gick vi ut. På väg till golfbanan hade jag klätt på mig windstoppern. Alltså en extra tröja. Den var planerad att tas av då vi startat vår golfrunda. För bara någon vecka sedan spelade jag i endast en fotbollströja på kroppen och nu sa använde jag en extra tröja under jackan. Hösten har verkligen gjort sitt antågande på allvar. Det var bara lite vind och solen sken, men det var rejält kyligt i luften. Detta gjorde även att den kalla bollen inte gick lika långt som den brukar. Med extra kläder så försvann även lite av rörligheten. Med andra ord så resulterade vädret i att slagen inte blev lika långa längre. På så sätt blev hålen extra långa och resultaten extra stora. Åtta slag sämre än mitt handikapp är knappast godkänt, men trots allt var det en trevlig förmiddag.

Hemma hade yngsta dottern och hennes belgare startat färden tillbaka till norra Småland och äldsta dottern hade gäster på besök. Efter lite vila och då gästerna gått hem var det dags för söndagens andra aktivitet. Det var träning med blues-rockbandet. Det börjar bli lite ordning på takterna och det lät riktigt hyfsat. Det blev Lynyrd Skynyrds ”Call Me The Breeze” och ”Free Bird” , Nisse Hellbergs ”Blues ABC”, Peps Perssons ”Himlen gråter” och ” Samma lea, snea blues”, Gary Moores ”Walking by Myself” och några till. Klockan sju var det slut och nu dröjer det fjorton dagar innan nästa träning.

Hemma var det nyheter på TV och givetvis handlade det om människans sätt att utrota sin egen art genom all den ondska som finns Ryssland gentemot Ukraina eller israeler och palestinier. Men en märklig tanke slog mig då det gäller gängvåldet i Sverige. I drygt tio års tid har det varit klaner som bråkat med varandra genom våldsdåd som skjutningar och sprängningar. Det har skrivits om detta i tidningar och funnits i annan media, men mer än så har det inte blivit. Når sedan dessa våldsdåd dragit sig i närheten av Stockholmstrakten, då jäklar har det blivit fart på politikerna som snabbt skapar nya lagar och tillsätter grupper som ska arbeta med att komma till rätta med våldet. Jag säger inte att detta är fel utan snarare tvärtom, men det är märkligt att det får olika betydelser och viktighetsgrad beroende på var skjutningar och sprängningar förekommer i vårt land.

Det blev mest koll på resultat av fotbollsmatcher igår och ingen livefotboll. Lite överraskande var väl att de båda stora favoriterna i både Sverige och England förlorade med 1-0 igår. Malmö FF föll mot Kalmar FF i Kalmar och Manchester City föll likaledes med 1-0 i London mot Arsenal. MFF ligger tvåa och Manchester City trea. Det var tur att Arsenal vann och då tänker jag på att jag fick ett lags tröja att kunna vara klädd i idag. Jag väljer ju oftast tröja efter det lag som vann igår. Då gäller det i största mån från Engelska Premier League. Det spelades tre matcher till och alla dessa tre kamper slutade oavgjort.

IDAG! MÅNDAG 9 OKTOBER 2023.

NAMNSDAGAR:

Ingrid
Inger

 

Namnsdagar för den 9:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Dionysius (till minne av en domare i Aten, som av Paulus omvändes till kristendomen och blev stadens förste ärkebiskop)
1901–1985 – Ingrid
1986–1992 – Ingrid, Inger och Ingolf (utgått)
1993–2000 – Ingrid och Inger
Från 2001 – Ingrid och Inger

NATIONALDAG:

Uganda

 

Uganda erhöll självständighet från Storbritannien den 9 oktober 1962. Landet hade då varit brittiskt sedan år 1888. Namnet Uganda kommer från kungariket Buganda, som ligger i den södra delen av landet och inkluderar huvudstaden Kampala.
 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAGAR:
 
Världspostunionens dag

 Världspostunionens dag är en FN-dag. Den instiftades av UPU, Världspostföreningen, som har 197 medlemsländer och vars huvudsakliga syfte är att tillgodose att det finns en fungerande internationell postutväxling.

 
Minnesdag för avskaffandet av Sveriges transatlantiska slavhandel

 Idag, den 9 oktober 1847 avskaffade Sverige officiellt den transatlantiska slavhandeln. Detta avskaffande var ett stort kliv åt rätt riktning för Sverige att respektera och uppmärksamma allas lika värde. Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slavhandeln.
 

PANDAS/PANS Awareness Day.

PANDAS är en förkortning på engelskans Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal infection Termen används för att beskriva en delmängd hos barn och ungdomar som plötsligt utvecklar en akut början på tvångssyndrom (OCD) och/eller tics-störningar, till följd av en infektion eller grupp A streptokock.
PANS står för engelskans Pediatric Acute-onset Neuropsychiatric Syndrome och omfattar alla fall av plötslig början av OCD och/eller selektiv ätstörning, åtföljt av minst två sjukdomstillstånd.
Dagen är till för att man ska vara medveten om dessa två problem som kan drabba unga.

 
Finlandssvenska matkulturdagen

 Marthaförbundet instiftade den finlandssvenska matkulturdagen år 1992. Sedan dess har den firats den 9 oktober varje år. Avsikten är att uppmärksamma, bevara och utveckla unika finlandssvenska mattraditioner.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9 OKTOBER.

1875 Första matchprogrammet.
 

 På Hampden Park i Glasgow möttes idag skottska Queen's Park FC och engelska Wanderers FC. Skottarna hade inga problem att vinna. 5-0 slutade matchen. Det speciella med dagens match 1875 var att det var första gången i historien som det såldes ett matchprogram. Programmet bestod i ett enda blad där man kunde läsa datum, plats och laguppställningar för de båda lagen. Det fanns också en uppmaning till publiken ”Var vänliga och häng inte på repen”.

1996 Skottland hade tre poäng.
 

Kvalet till VM 1998 hade spel idag 1996 i Tallinn. Det var Skottland som hade bortamatch mot Estland. Det var en kvällsmatch och då arenan inte hade elljus hade Estländska förbundet skaffat in tillfälligt ljus. Skottarna tyckte de var för låga och att det inte skulle bli tillräckligt ljus, men FIFA beslöt dagen innan att matchen skulle gå avtalad tid. De ändrade sig dock på kvällen och fastställde att matchen skulle spelas klockan tre på eftermiddagen.
 
Skottarna var uppställda idag 1996, men det fanns inga motståndare då Estländarna vägrade godkänna FIFAs beslut att flytta fram matchen. Domare blåste igång och blåste av matchen och förklarade Skottland vinnare. Estland protesterade och fick igenom sin protest. Matchen kom att spelas den 7:e februari 1997 i Monaco. Den slutade 0-0 och Skottland förlorade två poäng, men det gjorde inte så mycket för de hade inte tagit sig till VM i alla fall. Det gjorde inte Estland heller.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 9 OKTOBER.

Mark VIDUKA blir 48 år.
 

Mark Anthony VIDUKA är född 1975 i Melbourne, Australien
Anfallare
22 U- och 68 A-landskamper för Australien (1993-2007).

Klubbar som spelare:
AIS (1992-93),
Melbourne Knights (1993-95),
Dinamo Zagreb (1995-98),
Celtic (1998-2000),
Leeds United (2000-04),
Middlesbrough (2004-07),
Newcastle United (2007-09).

Att hans första proffsklubb i Europa råkande bli kroatiska Dinamo Zagreb var inte så kostigt då Mark har kroatiskt påbrå.

Gheorghe POPESCU blir 56 år.
 

Gheorghe POPESCU är född 1967 i Calafat, Rumänien
Försvarare/mittfältare
115 A-landskamper för Rumänien (1988-2003).

Klubbar som spelare:
Dunarea Calafat (1980-84),
Universitatea Craiova (1984-90),
Steaua Bukarest (1988 lån),
PSV Eindhoven (1990-94),
Tottenham Hotspur (1994-95),
Barcelona (1995-97),
Galatasaray (1997-2001),
Lecce (2001-02),
Steaua Bukarest igen (2002),
Hannover 96 (2002-03).

Han är svåger med den gamle rumänske storstjärnan Gheorghe Hagi.

DAGENS MATCHTRÖJA 9 OKTOBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln