• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 13:e oktober 2022

RUBRIKER.

Damma ägg,  Ridley och Champions League med ett rekord.

NAMNSDAG:
Berit och Birgit

TEMADAGAR:
International Suit Up Day,  Världssyndagen,  Världstrombosdagen,  Internationella klarspråksdagen och No Bra Day

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 13/10:
1993: Makedoniens första landskamp i historien.
2006: FIFA bestraffar Kamerun igen för "fel" landslagsdress.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA DEN 13/10:
Kári ÁRNASON.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 12:E OKTOBER 2022.

Damma ägg,  Ridley och Champions League med ett rekord.

För att det ska räknas som höst måste temperaturen varit under 10 grader fem dygn i sträck – något som normalt inträffar omkring den 12 oktober i Malmö. Men i år verkar det inte kunna räknas som höst än. Det var en ganska behaglig hundpromenad på förmiddagen. Sedan blev det till att damma resten av dagen. Jag hade 260 ägg och 130 ägghållare som det verkligen var hög tid att damma av. Det tog sin lilla tid. Dessutom kändes det som det mesta av dammet fastnade i halsen. Därför var det ett skönt avbräck att laga ”Torsk med krämig fetaost”. Det var även betydligt godare att smaka än allt damm.
 
Hustrun och jag avslutade deckaren ”Ridley”. Det var fjärde och sista avsnittet. Än är det inget sagt om det blir en andra säsong, men det verkar väl troligt. Jag kom alltså in i de andra halvlekarna av fjärde omgången av Champions League grupp A till D.

Grupp A inleddes med en tidig match där Napoli slog Ajax med 4-2. Det betyder att Napoli har full poäng och redan är klara för vårens cupslutspel. Skotska Rangers hade hemmamatch mot Liverpool och den matchen fick ett nytt Champions Leaguerekord. På fem minuter i andra halvlek gjorde Mohamed Salah turneringens snabbaste hattrick. Givetvis vann Liverpool matchen. Det slutade 7-1. Med det är Rangers ute ur vidare cupspel till våren, och det ska ett mindre under om inte även Liverpool är vidare tillsammans med Napoli från gruppen.

Grupp B hade också en tidig match. Det var Atletico Madrid som hemma mötte sensationen Club Brügge. Trots ett antal mål av Atletico som godkändes inget av dem och matchen slutade 0-0. Det var Brügges första poängförlust, men de är trots detta klara för vidare spel till våren. Bayer Leverkusen hade ingen vidare tur på hemmaplan då de mötte Porto. En missad straff och ett VAR-bortdömt mål gjorde att Porto kunde vinna med 3-0. Men det innebär att det kan bli vilket av de andra tre lagen som kan följa Club Brügge till åttondelsfinalerna.

Grupp C har två platser klara. Bayern Münchens seger med 4-2 över Plzen gör att Bayern är vidare och att Plzen inte är det. Barcelona och Inter spelade 3-3 och det gör att Inter fortfarande är tre poäng före Barcelona. Båda lagen har Bayern och Plzen kvar att möta och visst sr det ut som om Inter har bäst chans att följa med Bayern till åttondelsfinalerna.

Grupp D är fortfarande väldigt oviss. Igår vann Tottenham hemma över Eintracht Frankfurt med 3-2, medan Olympique Marseille slog Sporting med 2-0. Detta efter att Sporting fått två man utvisade. Tottenham leder grupp D med 7 poäng, men är bara ett poäng före Marseille och Sporting. Frankfurt med sina 4 poäng har fortfarande alla chanser att också klara sig vidare.

IDAG; TORSDAGEN DEN 13:E OKTOBER 2022.

NAMNSDAGAR:
Berit och Birgit

Namnsdagar för den 13:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Colmannus
1680–1900 – Teofilus (till minne av en biskop Theofilos av Antiochia i Antiochia, som dog 183–186)
1901–1985 – Teofil
1986–1992 – Teofil (utgått), Terje (utgått) och Tjelvar (utgått)
1993–2000 – Birgit och Britt (utgått)
Från 2001 – Berit och Birgit
TEMADAGAR:
International Suit Up Day,  Världssyndagen,  Världstrombosdagen,  Internationella klarspråksdagen och No Bra Day
 
International Suit Up Day
 
International Suit Up Day introducerades efter att Barney Stinson i TV-serien How I Met Your Mother alltid bar kostym. Han har till och med en pyjamaskostym i silke. Dagen firas den 13 oktober varje år och uppmärksammas över hela världen. Den firas genom att både män och kvinnor vandrar runt i kostym. Barneys motto, som gör att International Suit Up Day firas och uppmärksammas på samma datum varje år, är just: Suit up!
 
Världssyndagen
 
World Sight Day, Världsdagen för synskadade, är en internationell och årlig återkommande dag som organiseras av WHO i samarbete med The International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB). Den uppmärksammas alltid den andra torsdagen i oktober. Man vill uppmärksamma problemet med blindhet och synnedsättning bland människor runt om i världen. Dag och aktiviteter för detta varierar runt om i världen men syftet är detsamma; att bekämpa blindhet.
 
Världstrombosdagen
 
Dödligheten i blodpropp i benen eller lungorna är flerdubbelt så hög som antalet döda i till exempel bröst- och prostatacancer. Men en ny undersökning[1] bland allmänheten visar att endast 10 procent vet hur allvarlig en blodpropp är. Därför drar en informationskampanj igång på Världstrombosdagen den 13 oktober.
 
Internationella klarspråksdagen
 
Den 13 oktober firas internationella klarspråksdagen (international plain language day) runt om i världen. Dagen startades 2011 i USA, och datumet valdes eftersom den amerikanska klarspråkslagen (the plain writing act) skrevs under den 13 oktober 2010. Klarspråk innebär att myndigheter, kommuner och andra offentliga organ ska skriva så att medborgarna förstår.
 
No Bra Day
 
No Bra Day den 13 oktober är en årlig temadag där kvinnor avstår från att bära behå som ett sätt att uppmärksamma kampen mot bröstcancer. Ursprungligen, från 2011, var det den 9 juli och dagen kallades "BRA Day". Den hade startats av plastikkirurgen Mitchell Brown i Toronto. Dagen flyttades efter tre år till 13 oktober.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 13:E OKTOBER.

1993 Makedonien spelar landskamp.
 
Både Slovenien och Makedonien hade varit egna nationer i två år då Jugoslavien delades upp. Slovenien hade spelat tre landskamper innan de idag 1993 mötte Makedonien som spelade sin allra första fotbollslandskamp i historien. Det gick alldeles utmärkt då de vann med 4-1. Makedoniens stora stjärna var Darko Pančev och han gjorde också ett av målen, men Makedoniens första landskampsmål gjorde Zoran Boškovski.
2006 Fel landslagsdress för Kamerun.
 
Sepp Blatter och FIFA lät idag 2006 meddela att Kamerun skulle bestraffas med 6 poängs avdrag i kommande Afrikanska mästerskap och kommande VM-kval. Orsaken var att de inte hade en lagdress som FIFA kunde godkänna. Redan 2002 tvingade FIFA Kamerun och Puma att sy på ärmar på den VM-tröja som de redan använt i Afrikanska mästerskapen och som mer liknade en baskettröja. Nu hade Puma tillsammans med Kamerun tagit fram en dräkt med dragkedja vid axlarna och där byxor och tröja satt ihop. Dräkten hade egentligen ingen som helst betydelse för fotbollsspelet, tvärtom så hade aldrig spelarna tröjan utanpå shortsen då de ju hängde ihop. FIFA och Blatter sysslade med märkliga saker för knappt femton år sedan.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 13:E OKTOBER.

Kári ÁRNASON blir 40 år.
 
Kári ÁRNASON är född 1982 i Göteborg.
Mittfältare
90 A-landskamper för Island (2005-21).

Klubbar som spelare:
Valur (1992-99),
Víkingur (1999-2001),
Gonzaga Bulldogs collage USA (2002-03),
Adelphi Panthers collage USA (2004),
Djurgårdens IF (2005-06),
AGF Århus (2007-09),
Esbjerg fB (2009 lån),
Plymouth Argyle (2009-11),
Aberdeen (2011-12),
Rotherham United (2012-15),
Malmö FF (2015-17),
Omonia (2017),
Aberdeen igen (2017-18),
Víkingur igen (2018),
Gençlerbirliği (2018-19),
Víkingur igen (2019-21).

Hans meriter inom fotboll är hämtade från Sverige. Han har blivit svensk mästare två gånger. 2005 med Djurgården och 2016 med Malmö FF.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 13:E OKTOBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv