• Boris dagliga blogg

Fredagen den 1:a oktober 2021

Regn stoppade golf. Regn stoppade INTE hundpromenad. Falukorv med äppte och mos. Det var ju utvisningen som knäckte MFF. Gent vann i nya turneringen av UEFA. Publik på gott och ont. Rensa ut det onda!

IDAG: 1/10 -21:
Nationaldagar: Cypern, Kina, Nigeria, Tuvalu.
Temadagar: Bröstcancerdagen, Internationella dagen för äldre, Vegetariska världsdagen, Svenska flaskans dag.
Namnsdagar: Ragnar och Ragna.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/10:
1977: Pelé gör sin 1375:e och sista match.
1996: Arsene Wenger gör sin första match som manager för Arsenal.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/10:
George
WEAH, Duncan EDWARDS.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 30/9 2021.

Falukorv med äppte och mos. Falukorv med äppte och mos.

Regn stoppade golf.


Torsdagar är det Veterangolf på Söderslätt. Där har jag varit med de senaste månaderna. Men liksom förra torsdagen så hade jag struntat i att anmäla mig till tävlingen igår. Detta handlar enbart om att jag studerar väderrapporterna och har funnit att man kan spela golf i vilket väder som helst i stort sett, men regn: Nej, nej. Då jag skulle kolla upp hur många som trotsat regnet och spelat i alla fall igår, så fick jag svaret att tävlingen hade ställts in. Detta på grund av regnet.
 

Regn stoppade INTE hundpromenad.


Vad som inte ställs in på grund av regn är förmiddagspromenaden med hundarna. Det var inte många andra hundägare vi mötte. Faktiskt inte en enda. Vi startade i regn och då vi skulle ta en genväg hem och korta av rundan blev det uppehåll och man kunde nästan skymta solen. Det blev den normala sträckan och det var lite onödigt för hade vi kortat av hade vi sluppit det sista regnet vi fick över oss innan vi nådde ytterdörren.
 

Falukorv med äppte och mos.


Det var alltså skönt att kunna vara inomhus och bara ta det lugnt och vänta på att yngsta dottern och hennes belgare skulle anlända från Jönköping. Hon kunde jobba hemifrån idag och utnyttjade det med att jobba från Malmö. Fast ankomsten till Malmö krävde att en av veckans tre middagar var klar då de anlände. Det blev ”Falukorv med äpple och mos”. Åter en rätt som lagas i ugn och som i stort sett sköter sig själv. Fast jag tyckte att receptet saknade sås så därför tillverkade jag en löksås som kunde passa till. Den blev i alla fall uppskattad.
 

Det var ju utvisningen som knäckte MFF.


Från början kallades denna blogg Boris fotbollsblogg så lite fotbolls ska jag försöka få in. Tidningen skrev givetvis om Malmö FFs olyckliga insats i Champions League. Men jag tycker reportern var orättvis då han skrev att man kunde se redan före matchen att MFF inte trodde på sig själv utan redan från starten gett upp hoppet om ett bra resultat. Jag blir mäkta förvånad att jag är den enda (som fortfarande är lite intresserad av fotboll) som har synpunkter fotbollens regler för utvisningar. Det var ju helt klart att det var detta som knäckte Malmö i förrgår.

Gent vann i nya turneringen av UEFA.


UEFA har ju utökat sitt cupspel eller, som det är på hösten, sitt ligaspel. Förutom Europa League så gör Europa Conference League debut denna säsong. Fast det gläder inte svensk fotboll, då inget lag från detta land lyckades kvala in. Däremot finns det belgiska lag som av naturliga skäl blivit mit favoritlag från det landet med. KAA Gent spelade mot Anorthosis Famagusta, som är en fotbolls- och volleybollsklubb från Cypern. Det var givetvis fotbollslaget de sänt till Gent, men kanske hade det inte spelat så stor roll vilket lag de skickat. Gent vann med 2-0 och leder sin grupp tillsammans med Partizan Belgrad. Båda har full poäng
 

Publik på gott och ont. Rensa ut det onda!


Den andra matchen jag hjälpligt följde var från Europa League. Det var West Ham som tog emot österrikiska Rapid Wien. Även här blev det 2-0 och det innebar att West Ham har vunnit de två första matcherna och leder tabellen. Och det är viktigt att komma etta då det från 2021-22 endast är gruppsegrarna som går vidare till slutspelet. Tvåorna har också chansen men då måste de besegra en av treorna från Champions League. London Stadium var fullsatt och alla är lyriska över att publiken äntligen är tillbaka, men jag är tveksam. De österrikiska supportrarna kastade in saker hela tiden. Mest regnade det cigarettändare. Jag blir tveksam om man kan kalla dessa åskådare supportrar. De verkar inte gå på matcher för att de gillar fotboll utan mest för att förstöra. Då vårt samhälle bygger mycket på kollektiva bestraffningar så skulle jag önska att Rapid Wien inte ska få några biljetter till i första hand bortamatcher. Det ska väl inte behövas en allvarlig olycka för att få stopp på dessa ligistfasoner?

IDAG: FREDAGEN DEN 1/10 2021.

NATIONALDAG:

Cypern

Cypern firar på nationaldagen den 1 oktober sin självständighetsdag (Turk-cyprioter firar årsdagen av 15 nov 1983 som självständighetsdag). Ön blev självständig från Storbritannien år 1960. År 1974 ockuperades öns norra del av Turkiet, sedan dess är norra delen av ön turkcypriotisk och den andra delen är grekcypriotisk. Historiskt har ön upplevt långa perioder av grekiskt styre. År 1571 erövrades ön av Osmanska riket. Genom ett avtal mellan Osmanska riket och Storbritannien år 1878 blev ön placerad under brittiskt styre tills självständighet beviljades 1960.

NATIONALDAG:

Kina

Kina betraktas som självständigt sedan slutet av inbördeskriget i Kina då kommunisterna under Mao Zedong gjorde uppror mot Republiken Kina, som styrdes av Guomindangpartiet under Chiang Kai-shek. Kriget varade åren 1927 till 1649 och självständigheten deklarerades 1 oktober 1949 då Folkrepubliken Kina grundades.

NATIONALDAG:

Nigeria

1472 upptäckte portugisiska sjöfarare Nigerias kust. I slutet av 1400-talet bosatte sig först portugiser och sedan holländare, fransmän och engelsmän i kusttrakterna som slavhandlare. Det brittiska inflytandet i landet ökade efter hand. I mitten av 1800-talet påbörjade britterna sin kolonisation. Nigerias självständighet från Storbritannien erkändes 1 oktober 1960. Nigeria är Afrikas folkrikaste land och det sjunde folkrikaste landet i världen.

NATIONALDAG:

Tuvalu

Tuvaluöarna beboddes av polynesier sedan 1000-talet f.Kr. Ordet Tuvalu betyder grupp om åtta och syftar på att ursprungligen var åtta av de nio atollerna bebodda. Tuvalu, en ögrupp belägen i Polynesien, Stilla havet erhöll sin självständighet från Storbritannien den 1 oktober 1978. De olika öarna har upptäckts av både spanska och brittiska upptäcktsresande. Det var strategiska öar under andra världskriget då USA hade flygplats och inflytande, men det var brittiska missionärer som gjorde att öarna kom att hamna under brittisk flagg, vilken fortfarande utgör en del av Tuvalus nationsflagga.

TEMADAGAR:

Bröstcancerdagen

Var 6:e timme dör en kvinna i Sverige och var 6:e minut en kvinna i Europa av bröstcancer. Bröstcancer är den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 35-55 år inom EU och den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Varje dag får 17 kvinnor i Sverige en bröstcancerdiagnos. Oktober är internationell bröstcancermånad med syftet att öka medvetenheten och kunskapen om bröstcancer. Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation har utlyst 1 oktober till Nationell Bröstcancerdag.

 
Internationella dagen för äldre

1998 inrättades den Internationella dagen för äldre - International Day of Older Persons - den 1 oktober. Samma år proklamerades 1999 som FN:s äldreår - International Year of Older Persons. Det är en dag för att öka medvetenheten om åldrande befolkningens påverkan på samhället och om behovet av att se till att människor kan åldras med värdighet.

 
Vegetariska världsdagen

Vegetariska världsdagen är ett internationellt arrangemang och temadag som äger rum 1 oktober varje år. I Sverige arrangeras dagen av Svenska Vegetariska Föreningen, Riksförbundet hälsofrämjandet och Veganföreningen i Sverige. Den första världsdagen inleddes 1977 av North American Vegetarian Society, NAVS.

 
Svenska flaskans dag

Den 1 oktober 1955 avskaffades motboken; en dag som lite skämtsamt getts namnet "den svenska flaskans dag". Alltså en dag som syftar till alkoholhaltiga drycker. Där är jag en aning tveksam om det är en dag man ska fira eller ej?

NAMNSDAGAR:

Ragnar och Ragna

Namnsdagar för den 1:a oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Remigius (till minne av ett helgon och biskop i staden Reims på 400-talet)
1901–1985 – Ragnar
1986–1992 – Ragnar, Ragna och Ragne (utgått)
1993–2000 – Ragnar och Ragna
Från 2001 – Ragnar och Ragna

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A OKTOBER.

1977 En era tar slut

 
Edson Arantes do Nascimento mera känd som Pelé spelade idag 1977 sin sista fotbollsmatch. Det var på New Jersey's Giants Stadium inför 77 000 åskådare som denna match spelades. Det var mellan de två lag som var de enda Pelé spelat för. Nämligen brasilianska Santos och New York Cosmos. Matchen slutade 2-1 och det var Pelé som gjorde New York Cosmos ena mål. Hans sista i karriären. Pelé kunde inte förlora då han spelade första halvlek i Cosmos och avslutade matchen i sitt gamla Santos. Totalt med alla träningsmatcher inräknade spelade han 1375 matcher och gjorde 1284 mål. Det blir ett snitt på 0,9338 mål per match.

Bild = länk

1996 Wenger i Arsenal.

 
Arsene Wenger gör officiellt sin debut idag 1996 som Arsenals manager. Efter 147 matcher som spelare i lag runt och i Strasbourg sadlade han om 1984 och blev tränare. Efter Nancy-Lorraine, Monaco och japanska Nagoya Grampus Eight kom han till London och Arsenal. Här har han lyckats ta The Double, ligamästare och cupvinnare under samma säsong, två gånger. Han är ensam tränare utanför Storbritannien som lyckats med detta. 2003-04 lyckades han även få sitt Arsenal att bli ligamästare utan att ha förlorat en enda match.

Bild = länk

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1:A OKTOBER.

George WEAH blir 55 år

George Manneh Oppong WEAH är född 1966 i Monrovia, Liberia.
Anfallare
61 A-landskamper för Liberia (1986-2002).

Klubbar som spelare:
Young Survivors Clareton (1981-84),
Bongrange Company (1984-85),
Mighty Barrolle (1985-86),
Invincible Eleven (1986-87),
Africa Sports (1987),
Tonnerre Yaoundé (1987-88),
Monaco (1988-92),
Paris Saint-Germain (1992-95),
Milan (1995-2000),
Chelsea (2000 lån),
Manchester City (2000),
Olympique Marseille (2000-01),
Al Jazira Club (2001-03).

Han var den förste afrikan till Europas bäste fotbollsspelare 1995.
Efter fotbollen blev han politiker och var en av kandidaterna i presidentvalet i Liberia 2005, men förlorade till Ellen Johnson Sirleaf. Weah vann sedan valet den 26 december 2017 och tillträdde som Liberias president den 22 januari 2018.

Duncan EDWARDS blev 21 år

Duncan EDWARDS var född 1936 i Woodside, Dudley, England och dog den 21:a februari 1958 i München.
Vänster halva (Mittfältare)
15 U-, 4 B- och 18 A-landskamper för England (1949-1957).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1952-58).

Han var med att vinna engelska ligan 1956 och 1957. Tyvärr var han även med på matchen i Belgrad den 6:e februari 1958. Det var då de mellanlandade i München som Manchester Uniteds största tragedi inträffade. Flygplanet kraschade vid starten och sju spelare och fjorton andra omkom. Duncan överlevde kraschen med allvarliga skador och vårdades på sjukhus i München. Han var vältränad men frågan var om han någonsin skulle kunna spela fotboll igen. Han hade t o m ett samtal med Uniteds assisterande tränare Jimmy Murphy där han lite skämtsamt frågade: "Vilken tid är det kickoff mot Wolves? För den matchen vill jag inte missa!" Den 21 februari tillstötte komplikationer med inre blödninngar och Duncan avled på sjukhuset 21 år gammal.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN RIKTIGT FIN OKTOBER!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv