4:e juni

NAMNSDAG

Solbritt:
Solbritt eller Sol-Britt är ett kvinnonamn. Det är sammansatt av Sol och Britt, en kortform av Birgitta som betyder den höga eller den upphöjda.

Solveig:
Solveig är ett kvinnonamn med norskt ursprung. Bildat av sal - "hus", "sal" och -veig vars betydelse är oklar, men enligt vissa tolkningar skulle betyda "den stridande". 

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldagar:
​Tonga: Dagen firas till minne av självständigheten från Storbritannien 1970.

VIP födda den 4:e juni

Några andra som också är födda den 4:e juni

1870 – 1957  Elisabeth Hesselblad
Svensk saligförklarad birgittinnunna

1882 – 1918  John Bauer
Svensk illustratör och konstnär. Bland tomtar och troll

1927 – 2020  Geoffrey Palmer
Brittisk skådespelare, gästskådis i många brittiska TV-serier

1971 –  Noah Wyle
Amerikansk skådespelare. Känd för sina roller i tv-serierna Cityakuten och Falling Skies.

1975 –  Russell Brand
Brittisk ståuppkomiker, skådespelare och krönikör samt radio- och tv-programledare

Några i musikens värld som är födda den 4:e juni

1937 – 2006  Freddy Fender
Amerikansk countryartist, Bl a med i Texas Tornados.  ¤ Before The Next Teardrop Falls

1944 –  Michelle Phillips
Amerikansk skådespelare och sångare, medlem i gruppen The Mamas and the Papas.  ¤ California Dreamin

En känd person som avled den 4:e juni

1983  Gunn Wållgren dog 69 år gammal av cancer. Hon var en svensk skådespelare. Hon var mångsidig och gjorde både tunga filmer med Ingemar Bergman och folklustspel som Södeskåkar.

Today in history 4:e juni

Några händelser som inträffat den 4:e juni

1134

SLAGET VID FOTEVIKEN


1134 – Tronpretendenten Erik Emune besegrar den danske kungen Nils i slaget vid Foteviken i sydvästra Skåne. Slaget avslutar det danska inbördeskrig, som har rasat sedan kung Nils son Magnus (tidigare tronpredentent i Västergötland) har mördat Erik Emunes halvbror hertig Knut Lavard 1131 (på grund av att han har känt sin ställning hotad av Knut och Erik, som är missnöjda över att inte själva ha fått ta över den danska tronen efter sin far Erik Ejegods död 1103 – istället togs tronen över av dennes bror Nils). Detta blir det första slag i Nordens historia, där rytteri används i större utsträckning, men trots att Nils blir besegrad och hans son Magnus stupar är han fortfarande kung av Danmark. Därför blir han tre veckor senare mördad i Schleswig av Erik Emune, som den 25 juni utropar sig till ny kung.

1783

FÖRSTA VARMLUFTSBALLONGUPPSTIGNINGEN


 De franska uppfinnarbröderna Joseph och Étienne Montgolfier genomför världens första uppstigning med en varmluftsballong inför publik i Annonay i sydöstra Frankrike (redan 14 december året innan har de lyckats få en ballong att stiga till 250 meters höjd och vid experiment under våren har det lyckats med ännu högre höjder; detta är alltså den första uppstigningen inför publik). Denna dag lyckas de få ballongen att stiga uppåt 2 kilometer och efter 10 minuters flygning landar ballongen 2 kilometer från startplatsen. Nästa experiment genomförs den 19 september, då de lyckas skicka upp en ballong med levande varelser ombord.

1907
 

HELSINGBORGS IF BILDAS


 De båda skånska sportklubbarna IF Svithiod och Stattena IF slås samman och bildar Helsingborgs IF, som snart får inriktning mot fotboll. Idag (2014) är klubbens lag med i fotbollsallsvenskan är hittills det enda svenska lag som under en och samma säsong har vunnit de tre högsta svenska fotbollstitlarna Allsvenskan, Svenska cupen och Supercupen (2011).

1937
 

KUNDVAGNAR ANVÄNDS FÖR FÖRSTA GÅNGEN


 Världens första kundvagnar införs på Piggly Wiggly (eng)-stormarknaden den amerikanska delstaten Oklahomas huvudstad Oklahoma City. Vagnarna har uppfunnits av affärsägaren Sylvan Goldman (eng), som under året innan har funderat på hur kunderna ska kunna få med sig fler varor och då kommit på idén att sätta en varukorg och hjul på en vikbar stol. Eftersom detta har varit inspirationsgrunden kallar till en början vagnarna för ”vikbara korgbärare”.

1965

 

KULTURRESERVATET WADKÖPING I ÖREBRO INVIGS


 Kulturreservatet Wadköping i Örebro, som är ett friluftsmuseum bestående av gamla hus från 1500- till tidigt 1900-tal, invigs av kung Gustaf VI Adolf, som ett led i öppnandet av stadens 700-årsfirande (man vet inte exakt när Örebro fick sitt stadsprivilegium, men då man förmodar att det var under 1260-talet har man valt år 1965 för att fira 700-årsjubileet). Själva jubileumsutställningen varar i drygt två veckor (till 20 juni), men Wadköping finns som museum än idag (2014). Namnet Wadköping är taget efter författaren Hjalmar Bergmans fiktiva stad med detta namn, eftersom han föddes i Örebro och räknas som en av ”stadens söner”.

1989

STUDENTPROTESTER PÅ HIMMELSKA FRIDENS TORG I BEIJING SLÅS NED AV KINESISK MILITÄR


Militär slår ner de studentprotester för ökad demokratisering, minskad korruption och större frihet för studenterna i Kina, som har pågått på Himmelska fridens torg i den kinesiska huvudstaden Peking sedan i april. Protesterna har bland annat utbrutit efter att den då 73-årige reformpolitikern Hu Yaobang har avlidit av en hjärtattack under möte med den kinesiska politbyrån. Den kinesiska regeringen är dock inte redo att tillmötesgå studenternas krav, varför man tidigt på morgonen denna dag beordrar militären att öppna eld. Uppemot 3 000 personer dödas på torget och på den stora avenyn som går fram till det. Händelsen leder till att den kinesiska kommunistregimen under flera år efteråt utsätts för skarp internationell kritik.