• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 14:e februari 2024

NAMNSDAG:
Valentin.

TEMADAG:
Alla hjärtans dag,
Askonsdagen,
Alla hjärtebarns dag.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Många olika fastlagsbullar.
Skidskytte-VM är inte lika svenskt i år.

Champions Leagues första åttondelar inger spännande.
Deckare och avsnitt 480 av Alla mot alla.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14/2:
2000: Kvalrekord av Kuwait.
2005: Arsenal, ett riktigt "köpelag".
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 14/2:
Sander BERGE,
Lucas HERNANDEZ
Christian ERIKSEN, 
Angel DI MARIA, 
Edinson CAVANI, 
Philippe SENDEROS, 
Bacary SAGNA, 
Hans KRANKL, 
Kevin KEEGAN,

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TISDAGEN 13 FEBRUARI 2024.

Många olika fastlagsbullar.


Förutom ”Rostad potatis med lättrimmad lax och örter” som var gårdagens middag så fanns det en annan viktig detalj att fixa. Laxen var väldigt populär både bland människorna och hundarna i familjen. Sedan kom den detalj som var den viktigaste under gårdagen. Fettisdagen och den obligatoriska bullen. På skånska: Fastlagsbulle och för resten av Sverige: Semla. Denna brukar vi testa på olika kända platser i Malmö. Då det skulle komma ett antal gäster som alla hade olika allergier och annat så beställde vi från Konditori Regement på Regementsgatan i Malmö. De har glutenfritt, laktosfritt, veganskt, stora och små semlor. Det kom på mig att åka in till Malmö och hämta dessa godsaker. Själv skulle jag välja ut en ovanlig variant. Problemet var att det inte fanns så mycket annat att välja på. Däremot fanns Bellevue Conditori med en massa olika sorter, som syns på dagens bild. Här visade det sig vara kö långt ut på trottoaren. Då hade de dessutom satt upp två tält där de sålde tvåpack och trepack av de vanligaste sorterna. Jag ställde mig i kön och efter ett tag kom jag in på konditoriet och kunde köpa den sista Cointreau-bullen och en Salted Caramel-bulle.
 

Skidskytte-VM är inte lika svenskt i år.


Klockan sju skulle gästerna komma. Då hade redan två hört av sig och meddelat att de inte kom. Det gjorde att vi kunde gå in till våra grannar som faktiskt är äldre än oss själva och bjuda dem på varsin semla. Vår 90-åriga grannfru blev glad och sa att den skulle hon ha när hon skulle se skidskytte-VM. Vi tittade också på det mästerskap som gällde för damerna. Det var det som kallas Distans: 15 km. Individuell start. Fyra skjutstationer; liggande, stående, liggande och avslutningsvis stående igen. Missar man ett skott så blir det ingen straffrunda utan man få tidstillägg på en minut per missat skott. Det innebar att då suveräna fransyskan Julia Simon missade ett skott så blev det bara en bronsmedalj. Segrade gjorde italienskan Lisa Vittozzi och på andra plats trängde sig en tyska in. Alltså ingen fransk överlägsenhet. Bästa svenska placering var nia och tia, Mona Brorsson och Linn Persson. Men inga svenska medaljer igår heller.
 

Champions Leagues första åttondelar inger spännande.


Gästerna kom och vi firade fettisdagen med att smälla i oss de feta bullarna. Sedan tror jag att traditionen är över, för det blir ingen fasta som inled idag. Det blev ytterligare en bulle över och den hade jag tänkt spara till idag. Fester var över tills Champions League skulle starta med två stycken åttondelsfinalen. Fast dem hoppade jag över. För det första så var det första matchen av två så då gårdagens kamper var över så var det ju i princip bara ”halvtid”. Dessutom lät matcherna inte särskilt spännande, och jag hade rätt. Leipzig förlorade hemma till Real Madrid med 0-1 och Köpenhamn åkte på 1-3 till Manchester City. Nästa gång dessa lag möter varandra så är det de båda segrarna som har hemmamatch. Alltså är det i stort sett redan klart att Real Madrid och Manchester City tar sig till kvartsfinal.
 

Deckare och avsnitt 480 av Alla mot alla.


Kvällen blev i stället en kopia av måndagskvällen. Hustrun och jag såg på det allra näst sista avsnitten av The Coroner och det sista avsnittet av säsong tre av Frankie Drake Mysteriers. Här finns det en säsong till med tio avsnitt. Båda serierna är avslutade då The Coroner bara spelades in i 20 avsnitt över två säsonger 2015 till 2016. Frankie Drake gick dubbelt så länge, 41 avsnitt på fyra säsongen. Första säsongen hade elva avsnitt. 2021 lades den serien ner. Hur många säsonger Alla mot alla ska hålla på vet ingen. Här kör man två säsonger per år. Första gången var våren 2019 och då slutade det med 24 avsnitt. Efter det har varje säsong innehållit 50 avsnitt. Det innebär att det var avsnitt 480 som sändes igår och som fick avsluta min TV-kväll.

IDAG! ONSDAG 14 FEBRUARI 2024.

NAMNSDAG:
Valentin

Namnsdagar den 14:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Valentin eller Valentinus (till minne av en kristen biskop och martyr, som dog martyrdöden 269)
1901–1985 – Valentin
1986–1992 – Valentin, Valentina (utgått) och Vally (utgått)
1993–2000 – Valentin och Tina (utgått)
Från 2001 – Valentin

TEMADAG:
Alla hjärtans dag

I Sverige har firandet av Sankt Valentin och alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet. Nordiska Kompaniet försökte 1956 lansera dåvarande Skottdagen, den 24 februari, som "Alla Hjärtans Dag", då kvinnor skulle ge en present till mannen som hon älskade. Skottdagen var enligt tradition den dag då kvinnor fick uppvakta män. Året därpå flyttade NK "Alla Hjärtans Dag" till Valentindagen, utifrån amerikansk tradition. Samma år hoppade Sveriges blomsterbransch på detta försäljningsknep och försökte introducera "Valentines day". Först 1985 markerades dagen offentligt som Alla hjärtans dag i svenska kalendrar. Under 1990-talet tog firandet fart, inte minst i skolorna.

TEMADAG:
Askonsdagen

Askonsdagen är en kristen helg. Den infaller onsdagen efter fettisdagen, som i sin tur är tisdagen efter söndagen Quinquagesima, fastlagssöndagen.
Askonsdagen är första dagen i fastetiden. Den har fått sitt namn efter den kristna sedvänjan att strö välsignad aska på de botgörare som denna dag fick lämna kyrkan. Under askonsdagens mässa är det vanligt att prästen tecknar ett kors med aska på gudstjänstdeltagarnas pannor för att påminna om människans dödlighet.

TEMADAG:
Alla hjärtebarns dag

Hjärt-lungfonden har utsett februari till alla hjärtebarnens månad med extra fokus på den 14 februari. Då samlar fonden in pengar till forskning för barn med hjärtfel som kan hjälpa dem till ett bättre liv. Varje år föds cirka tusen svenska barn med hjärtfel. Många hjärtebarn opereras redan när de är nyfödda, då hjärtat inte är mycket större än en valnöt. I dag överlever drygt 95 procent, jämfört med endast 60 procent på 1960-talet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14 FEBRUARI.

2000 Kuwaits landslag slår nytt världsrekord.

Idag 2000 spelade Kuwait en kvalmatch till Asia Cup mot Bhutan. Då den var slut hade Kuwait vunnit med 20-0. Detta var nytt världsrekord i överlägsen seger i ett landslagskval. Kuwait fick behålla rekordet i drygt ett år innan Australien slog Tonga med 22-0 år 2001.
 

Kolla en video HÄR!

2005 Arsenal, ett riktigt ”köpelag”.

För första gången i historien inom Engelsk fotboll ställde ett lag upp med en startelva och full avbytarbänk utan en enda spelare från Storbritannien. Det var Wengers Arsenal och det gick bra. Crystal Palace besegrades idag 2005 med
hela 5-1.
 
Laget bestod av sex fransmän, Thierry Henry, Patrick Vieira, Robert Pires, Gael Clichy, Pascal Cygan, och Mathieu Flamini, tre spanjorer José Antonio Reyes, Cesc Fabregas och Manuel Almunia, två nederländare, Dennis Bergkamp och Robin van Persie. Sedan var det en spelare från Tyskland, Jens Lehmann, Kameruns Lauren, Elfenbenskustens Kolo Toure, Brasiliens Edu, och Schweiz Philippe Senderos. Manager var givetvis Arsene Wenger från Frankrike.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 14 FEBRUARI.

Sander BERGE blir 26 år.

Sander Gard Bolin BERGE är född 1998 i Bærum, Norge.
Försvarare
25 U- och 42 A-landskamper för Norge (2012-).

Klubbar som spelare:
Asker (2004–14),
Vålerenga (2015–17),
Genk (2017–20),
Sheffield United (2020–23),
Burnley (2023–).

Sanders far är norrman medan mamman är svenska, så som det nationellt ser ut i fotbollsena värld så kunde sander spelat för svenska landlaget.

Lucas HERNANDEZ blir 28 år.

Lucas François Bernard HERNANDEZ är född 1996 i Marseille, Frankrike
Försvarare
28 U- och 33 A-landskamper för Frankrike (2012-).

Klubbar som spelare:
Rayo Majadahonda (2002–07),
Atlético Madrid (2007–19),
Bayern München (2019–23),
Paris Saint-Germain (2023–).

Lucas far, Jean-François, är en före detta fotbollsspelare och hans yngre bror, Theo spelar för AC Milan och är också med i Frankrikes landslag.

Christian ERIKSEN blir 32 år.

Christian Dannemann ERIKSEN är född 1992 i Middelfart, Danmark
Mittfältare
38 U- och 126 A-landskamper för Danmark (2007-).

Klubbar som spelare:
Middelfart G&BK (1995-2005),
OB (2005-08),
Ajax (2008-13),
Tottenham Hotspur (2013-20),
Inter (2020-21),
Brentford (2022),
Manchester United (2022-).

Han debuterade för Danmarks landslag i mars 2010, och var den yngste spelaren i Världsmästerskapet i fotboll 2010 i Sydafrika.
Eriksen vann Eredivisie med Ajax tre år i rad mellan 2010 och 2013 innan han skrev på för Tottenham Hotspur i augusti 2013. 
Den 12 juni 2021 spelade Danmark och Finland sin första match i Europamästerskapet i fotboll 2020 på Parken i Köpenhamn. I den 42:a minuten kollapsade Eriksen på planen varpå hjärt- och lungräddning påbörjades av läkare. Dagen därpå bekräftade den danska landslagsläkaren Morten Boesen att det var ett hjärtstopp som drabbat Eriksen, som blev inlagd på Rigshospitalet i Köpenhamn i sex dagar för undersökningar och till slut fick en implanterbar defibrillator, ICD, inopererad. Med denna fick Christian inte spela fotboll i Italien och kontraktet bröts. 2022 skrev han på för Premier Leagues "danskklubb" Brentford.

Angel DI MARIA blir 36 år.

Angel Fabián DI MARIA är född 1988 i Rosario, Argentina
Mittfältare
19 U- och 136 A-landskamper för Argentina (2007-).

Klubbar som spelare:
Torito (1991-92),
Rosario Central (1992-2007),
Benfica (2007-10),
Real Madrid (2010-14),
Manchester United (2014-15),
Paris SG (2015-22),
Juventus (2022–23),
Benfica (2023–).

Di María deltog i U20-VM 2007 då Argentina tog sin sjätte titel i turneringen. Ett år senare deltog han i OS 2008 och vann även där guld. 2022 blev han världsmästare.

Edinson CAVANI blir 37 år.

Edinson Roberto CAVANI Gómez är född 1987 i Salto, Uruguay.
Anfallare
14 U-, 5 OS- och 136 A-landskamper för Uruguay (2007-22).

Klubbar som spelare:
Danubio (2000-07),
Palermo (2007-10),
Napoli (2010-13),
Paris Saint-Germain (2013-20),
Manchester United (2020-22),
Valencia (2022-23),
Boca Juniors (2023–).

Efter att ha gjort 29 mål på 34 matcher för Napoli i ligan blev Cavani den tredje uruguayanen som blev meste målskytt i Serie A.

Philippe SENDEROS blir 39 år.

Philippe Sylvain SENDEROS är född 1985 i Genève, Schweiz
Försvarare
57 A-landskamper för Schweiz (2005-16).

Klubbar som spelare:
Servette (1992-2003),
Arsenal (2004-10),
Milan (lån 2008-09),
Everton (lån 2010),
Fulham (2010-14),
Valencia (lån 2014),
Aston Villa (2014-16),
Grasshopper (2016),
Glasgow Rangers (2016-17),
Houston Dynamo (2017-18).,
FC Chiasso (2018-19).

Bacary SAGNA blir 41 år.

Bacary SAGNA är född 1983 i Sens, Frankrike
Försvarare
13 U- och 65 A-landskamper för Frankrike (2004-16).

Klubbar som spelare:
Sens (Moderklubb),
Auxerre (1998-2007),
Arsenal (2007-14),
Manchester City (2014-17),
Benevento (2018),
Montreal Impact (2018-19).

Hans KRANKL blir 71 år.

Johann "Hans" KRANKL är född 1953 i Wien, Österrike
Anfallare
69 A-landskamper för Österrike (1973-85).

Klubbar som spelare:
Rapid Wien (1970-78),
Wiener (lån 1971-72),
Barcelona (1978-81),
First Vienna (lån 1979-80),
Rapid Wien igen (1981-86),
Wiener AC (1986-88),
Kremser (1988),
Austria Salzburg (1989). 
 
Lag som tränare:
Rapid Wien (1989-92),
Mödling (1992-94),
Tirol Innsbruck (1994-95),
Mödling igen (1996),
SV Gerasdorf (1997),
Austria Salzburg (1998-99),
Fortuna Köln (2000),
Admira Wacker Mödling (2000-01),
Österrikes landslag (2002-05),
LASK Linz (2009).

Krankl var en av Europas bästa anfallare i slutet av 1970-talet och rankas som en av Österrikes största spelare genom tiderna.
Han var så pass stor som fotbollsspelare och idol att han även fick spela in en skiva. Det var kanske tur att han fortsatte satsa på fotbollen.

Kevin KEEGAN blir 73 år.

Joseph Kevin KEEGAN är född 1951 i Armthrope, England.
Anfallare
63 A-landskamper för England (1972-82).

Klubbar som spelare:
Scunthorpe (1967-71),
Liverpool FC (1971-77), 
Hamburg SV (1977-80),
Southampton (1980-82),
Newcastle United (1982-84),
Blacktown City Demons (1985)  

Lag som tränare:
Newcastle United (1992-97),
Fulham (1998-99),
Englands landslag (1999-2000),
Manchester City (2001-05),
Newcastle United (2008)

Han är känd som Liverpool:s största stjärna på 1970-talet. Keegan vann tre ligaguld, en FA-cuptitel, två Uefa-cuptitlar och en Europacuptitel innan han lämnade England för Hamburg där han två år i rad utsågs till Europas bäste spelare, 1978 och 1979.
Han var så pass stor som fotbollsspelare och idol att han även fick spela in en skiva. Det var kanske tur att han fortsatte satsa på fotbollen.

DAGENS MATCHTRÖJA 14 FEBRUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN ALLA HJÄRTANS DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv