• Boris dagliga blogg

Måndagen den 1:a november 2021

DAGENS RUBRIKER.

Att jag inte skrev igår gillades tydligen!   Inga kontroller, bara inträde på Tivoli.   Jensens.   Förlorad sovtimme igen!   Inte ens en kiosk på Tegelberga!   Sysslor som middag och pumpakarvning.   Bandövning och sedan "semester"! Puh!!!

IDAG: 1/11 -21:
Nationaldagar: Algeriet,  .Antigua och Barbuda
Temadagar: Alla helgons dag,  Frysrättens dag,  Internationella vegandagen,  Allhelgonadagen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/11:
1897: Juventus bildas och så småningom blir rött svartvitrandigt av misstag.
1952: Scarth gör troligen det snabbaste hat tricket i Engelsk fotboll.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/11:
Rachel
YANKEY, Mark HUGHES.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 31/10 2021.

Att jag inte skrev igår gillades tydligen!


För det första så tyckte jag att det var helt i sin ordning att skriva att jag inte hann med att göra något inlägg igår då hela lördagen var fullspäckad. På denna lilla mening fick jag många likes på Facebook. Detta är ju i och för sig trevligt. Men frågan är om man gillade att jag inte skrev npgot eller lade ut några bilder. Fast jag avslutade med att hjag skulle vara tillbaka idag och därför så anser jag att det var detta som gillades.
 

Inga kontroller, bara inträde på Tivoli.


Lördagsresan till Danmark hade förberetts noggrant och alla hade sett till att covid-pass var i ordning och att biljetter till tåg och Tivoli var betalda. För att komma in på Tivoli behövde vi visa upp bevis för köpta biljetter, men varken covid-pass eller tågbiljetter var det någon som var intresserad av. Vi var större delen av familjen och många av barnens vänner i Köpenhamn. Tyvärr så tvingades yngsta dottern stanna hemma då hustrun drabbats av ett migränanfall och var tvungen att ha någon som kunde hjälpa till att ta hand om tre hundar. Jag erbjöd mig att vara hemma, men blev tvingad att följa med då ett av målen med resan var att jag skulle gå in på Unisport och välja ut en fotbollströja som var min födelsedagspresent. Det blev tröja 681 och 682 då jag lade till en som jag köpte själv. Tottenhams tredjetröja och Leipzig andratröja. De kommer in efter hand på denna hemsida.
 

Jensens.


Efter Ströget och innan Tivoli så passade vi alla elva på att äta på Jensens. Egentligen skulle det vara min födelsedagsmiddag och då skulle alla få gratis dessert, men detta gratiserbjudande gällde bara en vecka före och en vecka efter födelsedagen. Däremot så hann tandläkardottern registrera sin som medlem hos Jensens och hon fyller år idag. Alltså fick alla sin gratis efterrätt. Inne på Tivoli var det smockat med folk. Alla utom dottern och jag skulle ha åkband. Detta tig tid att lösa ut. Under denna tid kom en mamma med sin son. De tyckte att köerna till åkattraktionerna var alldeles för långa så de undrade om jag ville ha deras åkband då de valt att lämna Tivoli. Det gjorde att jag följde med upp i den gamla Berg och dalbanan. Men sedan sällade jag mig till dottern och vi satt och fikade och studerade folk.
 

Förlorad sovtimme igen!


Vi var hemma igen vid tolvtiden. Då skulle det varvas ner inför sängen. Under tiden som alla satt och spelade ett nyinköpt spel kom jag på att vrida tillbaka klockan. Istället för halvett blev det nu halvtolv och alla kunde vara uppe någon timme till. På våren vrids klockan fram och man förlorar en sovtimme. Jag anser att det är samma på hösten även om klockan vrids tillbaka. Därför att då man vrider tillbaka klockan en timme innan man lägger sig så brukar man stanna uppe en timme längre än normalt, vilken betyder att man tappar den sovtimme som man normalt sett skulle fått tillbaka. Halvtvå enligt den nya normaltiden km jag i säng.
 

Inte ens en kiosk på Tegelberga!


Då jag vaknade igår var alla fortfarande i sina sängar. Äldsta dottern, tillika tandläkardottern, tillika golfdottern hade nämligen bokat in mig på Tegelberga golfbana tillsammans med vår nye golfvän Håkan. Vi gick ut tjugo över åtta. Det var ett ganska fint väder, men futtig bana och inget rull. Efter att ha kommit halvvägs hade spelet inte varit något vidare, men vi såg fram emot en fika på den fina restaurangen som Tegelberga har att erbjuda. Eller ska jag säga hade att erbjuda. Restaurangägarna hade sagt upp kontraktet efter många år och golfklubben ska så småningom anställa någon ny. Men igår fanns det inga förfriskningar alls att skaffa i paus. Ganska dåligt då banan vid denna tid var full av golfare.
 

Sysslor som middag och pumpakarvning.


Det blev alltså en ganska usel runda om man ser till resultatet, men som sagt en fin dag där solen lyste igenom lite under de sista hålen. Väl hemma fanns det två sysslor som måste klaras av. Då jag missade pumpakarvningen i fredags så låg min pumpa och väntade. Den måste bli klar igår då det var Halloween då. Den blev klar. Sedan måste yngsta dottern och hennes belgare (och även övriga familj) ha middag. Det blev skinkschnitzel och ugnspotatis. Tigg vegetarianerna panerade jag quornbiffar.
 

Bandövning och sedan "semester"! Puh!!!


Då middagen var klar och uppäten skulle yngsta dottern, belgaren och ena hunden bege sig till Jönköping. Jag och dottern som firade födelsedagsafton igår. Skulle hämta upp Robban och Jörgen för att vi hade tre timmars rep på Studiefrämjandet med vårt blues-rockband. Kvart över sju valde vi att lägga ner våra instrument för denna gång och strax före åtta var vi hemma. Då kunde jag ta ”semester” efter en fullspäckad, kul men ganska tröttande helg. Som alla förstår så fick fotboll och all annan sport stå över, men från och med idag ska jag kolla upp sista matchen i Premier Leagues tionde omgång och då får jag sammanfatta även de andra resultaten i veckoslutet.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 1/11 2021.

NATIONALDAGAR:

Algeriet
 

Algeriet har två nationaldagar. Revolutionsvågen den 1 november uppmärksammar minnet av när landet började strida mot Frankrike 1954. Avkoloniseringen av Algeriet var fyllt av stridigheter.  Frankrike ville inte släppa Algeriet, som hade stora naturresurser och var tätt sammanknuten med den franska ekonomin. Algeriets motståndsrörelse gick 1954 samman i Front de Libération Nationale (FLN), och började föra gerillakrig för att befria landet. Självständighetsdagen den 5 juli uppmärksammar årsdagen av när Algeriet erhöll sin självständighet från Frankrike år 1962.

 
Antigua och Barbuda
 

Antigua och Barbuda, en östat i Västindien som erhöll självständighet från Storbritannien den 1 november 1981. Spanjorer och fransmän var de första européerna på Antigua och Barbuda. På 1600-talet började engelsmännen bosätta sig där och Storbritannien gjorde öarna till en koloni 1667.

”NAMNSDAG:”

Allhelgonadagen
 

Namnsdagar för den 1:a november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Alla helgons dag (Se temadagar)
1901–1952 – Alla helgons dag
1953–1985 – Allhelgonadagen (Se temadagar)
1986–1992 – Allhelgonadagen
1993–2000 – Allhelgonadagen, André (nu 10 juli) och Andrea (nu 10 juli)
Från 2001 – Allhelgonadagen

 
 
TEMADAGAR:

Alla helgons dag
 

Alla helgons dag ska inte blandas ihop med Halloween då det är två olika högtider som infaller vid ungefär samma tidpunkt. Alla helgons dag infaller under det som kallas Allhelgonahelgen, dagen ska dock inte blandas ihop med Allhelgonadagen som alltid infaller den 1 november även om de har kopplingar till varandra. 1953 gjorde Alla helgons dag till en helgdag, blanda annat för att det fanns en snedfördelning av antalet högtider då de flesta låg på våren, helgdagen valdes till lördagen som infaller den 31 oktober till 6 november då lördagar på den tiden fortfarande räknades som arbetsdagar. Under samma period blev det också vanligt att folk tände ljus på gravar under allhelgonahelgen och det är något som görs än idag för att hedra de framlidna.
Denna benämning på dagens datum infördes inom katolska kyrkan på 700-talet och skulle vara en dag, då man skulle minnas alla helgon, särskilt de, som inte hade någon egen minnesdag. I Sverige var den helgdag fram till 1772, då den blev arbetsdag, även om benämningen Alla helgons dag stod kvar. 1953 återinfördes denna helgdag i Sverige, men den blev då rörlig och förlades till lördagen, som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

 
Frysrättens dag
 

Frysrättens dag infaller första måndagen i november och är instiftad av Albin Nystedt. Varför uppmärksamma en maträtt som har tillagats och sedan blivit fryst? Eller så är det kanske inte så konstigt att sätta strålkastarljuset mot en form av mat som blivit allt vanligare. För fastän marknaden dagligen översköljds av nya kokböcker och många av oss vill ha de senaste köken så lagar vi allt mindre mat. I alla fall till vardags. Därför kanske färdigmaten, där frysrätten utgör en del, kanske är värd att få en dag.

 
Internationella vegandagen
 

Internationella Vegandagen, World Vegan Day, startades den 1 november 1994 av Louise Wallis, ordförande i Vegan Society UK för att uppmärksamma den veganska livsstilen och påminna om grundandet av världens första veganförening Vegan Society UK som bildades i november 1944 av Donald Watson.

 
Allhelgonadagen
 

Denna benämning på dagens datum infördes 1953, som ersättning för det tidigare Alla helgons dag, eftersom denna benämning gavs åt den rörliga helgdag som då infördes att infalla lördagen mellan 31 oktober och 6 november.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A NOVEMBER.

1897 Då ”Den gamla damen” var riktigt ung.
 

Några studenter från Massimo D'Azeglio Lyceum bestämde sig att idag starta en fotbollsklubb i Turin. Den kom att heta Juventus. Namnet är latin för ”Ungdomens tid”. Då de brittiska öarna var föregångare vid bildandet av fotbollsklubbar på denna tid så kallades Juventus för Football Club, på engelska alltså. Det var inte ovanligt på den tiden att italienska klubbar spelade i urtvättade tröjor i röd nyans som så småningom blev rosa. 1903 blev Juventus lovade nya röda tröjor från Nottingham Forest. Något blev fel och istället kom det svartvitrandiga tröjor från Notts County. Sedan dess spelar Juventus, som har smeknamnet ”Bianconeri” eller även ”Den gamla damen” i svartvitrandigt.

1952 Englands snabbaste hattrick?
 

Jimmy Scarth hette en man som spelade i bland annat Gillingham FC. Det gjorde han åtminstone idag 1952. Då mötte han Gillingham Leyton Orient i Division 3 södra. Inom loppet av 2 minuter och 30 sekunder hade Jimmy gjort Engelska ligornas snabbaste hattrick. Ett nytt rekord på 2 minuter och 20 sekunder kom 2004 då James Hayter i Bournemouth gjorde sina tre mål mot Wrexham. Då man senare studerade sändningen från idag 1952 och en med ny tidsräkning, kom man fram till att Scarths tre mål kom på två minuter jämt. Men det som redan var inskrivet i statistiken kunde inte ändras, så än idag är det frågan om inte Englands snabbaste hattrick gjordes idag 1952?

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1:A NOVEMBER.

Rachel YANKEY blir 42 år.
 

Rachel Aba YANKEY är född 1979 i London i England.
Anfallare
5 OS-landskamper för Storbritannien och 129 A-landskamper för England (1997-2013).

Klubbar som spelare:
Mill Hill United (1989–96),
Arsenal Ladies (1996–2000),
Laval Dynamites (2000 lån),
Fulham Ladies (2000–04),
Birmingham Ladies (2004–05),
New Jersey Wildcats (2005),
Arsenal Ladies igen (2005–16),
Notts County Ladies (2016 lån).

Lag som tränare:
London Bees (2019).

Mark HUGHES blir 58 år.
 

Leslie Mark HUGHES är född 1963 i Ruabon i Wrexham i Wales
Anfallare
72 A-landskamper för Wales (1984-99).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1978-86),
Barcelona (1986-88),
Bayern München (1987-88 lån),
Manchester United igen (1988-95),
Chelsea (1995-98),
Southampton (1998-2000),
Everton (2000),
Blackburn Rovers (2000-02).

Lag som tränare:
Wales landslag (1999-2004),
Blackburn Rovers (2004-08),
Manchester City (2008-09),
Fulham (2010-11),
Queens Park Rangers (2012),
Stoke City (2013-18),
Southampton (2018).

METITER:
Manchester United
Premier League: 1992–93, 1993–94[192]
FA Cup: 1984–85, 1989–90, 1993–94
Football League Cup: 1991–92
FA Charity Shield: 1990, 1993, 1994
European Cup Winners' Cup: 1990–91
European Super Cup: 1991
Chelsea
FA Cup: 1996–97
Football League Cup: 1997–98
UEFA Cup Winners' Cup: 1997–98
Blackburn Rovers
Football League Cup: 2001–02

DAGENS RHIANN.

DAGENS RHIANN.

HA EN GOD NOVEMBERVECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv