1976: Tjeckoslovakien vinner EM med Panenkas straff.
1995: "Icke-flygande holländaren" Bergkamp till Arsenal.

FÖDDA:
Asmir, Brede, Frank.

DAGENS TRÖJA

Polens andratröja från deras eget EM 2012 är det tröja jag bär idag. Detta för sensationen i U-21 EM igår då de polska killarna  lyckades vinna över hemmafavoriten Italien med 1-0.

DAGENS BLOGG OM ONSDAGEN DEN 19:e JUNI 2019

Då jag låg och sov igår natt så passade Copa America på att spela andra omgången i Grupp A. Det var värdnationen Brasilien som tog emot laget som ofta brukar åka på stryk i Sydamerika. Venezuela är den enda av sydamerikanska nationer som aldrig spelat ett VM. Brasilien har vunnit fem VM och aldrig missat ett slutspel. Det betyder att det borde blivit fyra till fem måls övervikt till Brasilien. Matchen slutade 0–0 och jag var fullständigt tillfreds med att jag fick sov istället för att kasta bort tid på en mållös match.

Jag hade en golffri dag och kunde bara ta det lugnt och läsa Emelie Schepps ”Märkta för livet”. Något jobb på datorn lyckades inte under dagen då ComHem vägrade förse hemmet med Internet. Sent lyckades det bli så mycket kräm i ledningar och WiFi att jag kunde kolla upp dam-VM och U-21 EM. I U-21 EM i Italien/San Marino så var det andra omgången i Grupp A som spelades. Först möttes de båda lag som förlorat sin första match. Förloraren av Spanien och Belgien skulle vara avsågade. Det såg länge ut att sluta 1-1, men i denna turnering så kommer avgörandet tydligen i slutminuterna. I minut 89 skipades rättvisa då Spanien lyckades få in 2–1.

Kvällsmatchen spelades då följaktligen av de båda segrarna i första omgången. Polen mot hemmanationen Italien, och alla hade en hemmaseger som det mest troliga resultat. Polen tog ledningen i slutet av första halvlek. Det betydde att de satsade på att försvara den ledningen i andra halvlek. Och det lyckades de med. Det innebär att sista omgången blir riktigt spännande. Belgien är avsågat, och har Italien i sista matchen. Polen med full poäng möter Spanien. Ettan går till semifinal tillsammans med den bästa tvåan.

Dam-VM var inne i det som damfotbollen ofta brukar hamna i. Nämligen att det är en sport inget TV-bolag är intresserat av. Då grupp D skulle färdigspelas var det bara dyra betalkanaler som visade matcherna. Jag får därför referera till slutresultaten. Världsmästarna från 2011 Japan mötte England och engelskorna visade sig starkast. 2-0 vann de med. Men det betyder att båda lagen är vidare. Däremot har de andra två lagen i gruppen spelat klart i årets VM. Skottland hade ledning med 3-0 mot Argentina, men sydamerikanskorna kom tillbaka och i 94:e minuten kvitterade de till 3-3. Just det resultatet gjorde att Argentina som trea i gruppen bara kom upp i två poäng och det räcker inte till att hamna bland de fyra bästa treorna.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e juni.

1954 flest mål under en dag i ett VM

De sista matcherna i Grupp 2 och 4 spelades idag 1954 i fotbolls-VM i Schweiz. I de fyra matcherna tillverkades det totalt 25 mål, vilket är ett snitt på 6,25 mål per match. Matcherna var Ungern-Västtyskland 8-3, Turkiet-Sydkorea 7-0, Italien-Belgien 4-1 och England-Schweiz ”bara” 2-0. Då finalen spelades den fjärde juli möttes lagen från 8-3 matchen. Det var bara det att då vann Västtyskland över Ungern med 3-2 och tog därmed sitt första VM.

1976 Tjeckoslovakien Europamästare

Finalen i det femte Europamästerskapet i fotboll spelades idag 1976 i ett land som inte finns mer, Jugoslavien, mellan två länder som inte finns mer, Tjeckoslovakien och Västtyskland. I själva finalspelet i Jugoslavien deltog bara fyra länder. Förutom finalländerna och värdlandet var det Nederländerna. Dagens final slutade 2-2 efter både full tid och förlängning. Detta var alltså första gången en EM-final avgjordes på straffsparkar.

Den sista straffen blev klassisk. Tjeckerna hade gjort mål på alla sina fyra första straffar. Uli Hoeness hade missat en för tyskarna. Om Antonín Panenka gör mål på sin straff är Tjeckoslovakien Europamästare och tyskarna behöver inte lägga den sista straffen. Panenka gör det som efter detta kommer att kallas just en ”Panenka”. Han förlitar sig på att målvakt Sepp Maier ska kasta sig. Det gör han och Panenka chippar en lös boll mitt i målet.

1995 ”Icke-flygande Holländaren” till Arsenal

Arsenals manager Bruce Rioch kunde idag 1995 meddela att en holländsk storstjärna Dennis Bergkamp hade skrivit under ett kontrakt att spela i Londonklubben. 7,5 miljoner pund kostade han. Det skulle visa sig att kontraktet som hela tiden förnyades löpte Dennis fotbollsspelarliv ut. Då han lade skorna på hyllan 2006 hade han spelat 315 matcher för Arsenal. Han var väldigt nyttig i ligan men hade det värre då Arsenal spelade långa bortamatcher i de Europeiska ligorna. Då fick han oftast stå över eftersom han vägrade att gå ombord på ett flygplan. Därför gick Bergkamp ofta under smeknamnet ”Den icke-flygande Holländaren”.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e juni.

Asmir BEGOVIĆ blir 32 år

Asmir BEGOVIĆ är född 1987 i Trebinje, Jugoslavien.
Målvakt
11 U-landskamper för Kanada och 61 A-landskamper för Bosnien och Hercegovina.