• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 14:e oktober 2020

Vinter, jobb att sätta ihop möbler, Ronaldo smittad, inte konstigt, Nationa League och Mannen från U.N.C.L.E.

FOTBOLLSHISTORIA:
1873: Jules Rimet "fotbolls-VMs skapare" föds.
1878: Första elljusmatchen spelas. Andra elljusmatchen gick 1956.
2006: Cech spräcker skallen, Cudicini medvetslös och John Terry avslutar i mål.

FÖDDA:
Karen, Pär, Matthew.

DAGENS TRÖJA.

I Sydamerika har redan VM-kvalet startat. Argentina har öppnat med två enmålssegrar. Igår blev det 2-1 borta över Bolivia och det föranleder mig att använda denna tröja idag.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 13/10 2020.

Vinter, jobb att sätta ihop möbler, Ronaldo smittad, inte konstigt, Nationa League och Mannen från U.N.C.L.E.


Då var det vinter. I går morse var det taxiverksamhet igen då Ebba skulle till jobbet på sjukhuset. Hon skulle till Eksjö och kolla upp deras röntgenmaskiner så det gällde att vara på jobbet vid kvart i åtta. Det var här vintern kom in. Bilen behövde visserligen inte skottas fram, men det gällde att titta i alla gömmor för att hitta isskrapor. En hittades och Shania Twains cd Up! Fick tjänstgöra som en isskrapa. Det fungerade utmärkt och vi var i tid till jobbet.
 

Mitt jobb startade inte förrän betydligt senare. Det jobbet gick ut på att gå till Lidl och handla julsnöre, som de hade extrapris på denna vecka. Snörena var till Frida som älskar att slå in paket. Själv fixade jag lite fikabröd innan jag vandrade hem. Innan jag lunchade så satte jag Ebbas cykel från cykelförrådet till hennes eget förråd i källaren. På så sätt slapp hon märka cykeln om den inte skulle fraktas bort efter den 20:e oktober. Efter lunchfikat blev det till att gå ner i källaren igen. Nu med en ung tjej som var vaktmästare och hade fått in Ebbas klagomål om att hon inte fått en nyckel som passar till det som kallas matförrådet. Det lite lustiga var att enligt varkmästerskan så var det rätt nyckel vi hade till matförrådet, men den passade inte. Däremot var det fel nyckel vi hade till det vanliga förrådet, men den nyckeln passade. Hon lämnade mig med bekymrad min och lovade att undersöka det hela. Innan vi skiljdes satte jag mer griller i huvudet på henne då jag förklarade att ingen av nycklarna passade till låset på balkongdörren.
 

Det jobb som jag skulle utföra idag startade jag och det var att sätta ihop ett ”avlastningsbord” som stod i ett paket. Detta var från Jysk. Etta annat paket från IKEA hade en golvhylla. Alla som köpt varor från dessa två företag vet hur knixigt det kan vara. Dessutom fanns det vissa skruvar och muttrar som gick sönder, men det hade nog Jysk med i beräkningarna för de hade lagt med några extra. Då det endast var fyra skruvar av samma sort så fanns det inga i reserv. Tre av dem gick att använda till lådorna, men den fjärde var för lång och gick inte att använda. Men det fungerade hyfsat ändå.
 

Strax efter att jag äntligen var klar messade Ebba att hon också var klar. Det blev hämtning och vi stannade till på Jysk och anmälde problemet med skruven. De skulle göra vad de kunde för att fixa fram en i rätt storlek. Ebba köpte några korgar, och inne hos grannen MIO blev det en palliknande möbel. Innan vi nådde lägenheten hämtade vi ut en tavla som Ebba beställt. Hon hade varit på Hornbach innan vi körde upp och köpt en upphängningsmagnet som skulle bära en tyngd på upp till sex kilogram. Tavlan vägde runt ett kilogram. Hur många tror att magneterna fungerade. Nej, det gjorde de givetvis inte. Max 1,5 kg var alltså för tungt. Så var siffran 6 kg kom ifrån ska vi höra då vi kommer ner till Malmö igen.
 

Dagens sista jobb för mig var att tillaga middag ur City Gross familjelåda. ”Färssås med ratatouille” stod på matsedeln. Till detta serverade jag couscous. Efter maten kunde jag avnjuta min halloweenmuffins till lite kaffe. Då blev det även lite nyheter. En sak som tidningarna skrivit om är att Cristiano Ronaldo älskar att möta Sverige. Han gör alltid mång mål och avgör matcherna till Portugals fördel. Alltså skulle Sverige inte ha någon chans i kväll. Fast under gårdagen ändrades förutsättningarna då det meddelades att Ronaldo testats positiv för corona och tvingats till självisolering. Fast det är väl självklart att alla fotbollsspelare förr eller senare kommer att drabbas. Så länge som man inte håller avstånd så kommer smittan att fortplanta sig på fotbollsarenorna. Och en fotbollsmatch där man har minst 1,5 meter till närmsta man är kanske inte så mycket att se.
 

Alltså såg jag ingen fotboll igår, men det berodde endast på att jag inte hade de kanaler som matcherna gick på. De matcher jag framförallt tänker på är Nations League grupp 4 i det som kallas Liga A. Här var det två säkra segrar till favoriterna Spanien och Tyskland. Fast det var vad alla trodde. Det visade sig att Ukraina slog Spanien med 1-0 och Schweiz fick oavgjort mot Tyskland, 3-3. Så fortfarande finns det spänning i gruppen. Två matcher kvar och alla lag utom Schweiz kan vinna. Vinna gruppen har nästan Färöarna gjort i grupp 1 i Liga D. Det blev en ny seger igår då Andorra besegrades med 2-0.
 

Då jag som jag skrev inte hade några fotbollskanaler i Jönköping så blev det istället en film. Filmkanaler har vi däremot många. Vi beslöt att titta på en film som floppade 2015; Mannen från U.N.C.L.E. Jag kan inte riktigt förstå varför. Det var en film i riktig James Bond-anda. Superelaka skurkar och hjältar från USA, Napoleon Solo och Sovjet, Ilya Kuryakin. Sedan hade man lagt till en kvinna bland de två, Gabriella "Gaby" Teller som spelades av Alicia Vikander. Jag hade en njutbar kväll och hade gärna önskat att man gjort en tvåa med de tre hjältarna från U.N.C.L.E.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e oktober.

1873 Jules Rimet föds

Fotbolls-VMs skapare Jules Rimet föds i Theuley i norsöstra Frankrike. Då han var 24 år startade han idrottsklubben Röda Stjärnan i Paris. Trots att Jules inte var fotbollsspelare beslöt han att just fotboll skulle vara huvudsporten för klubben. Efter att ha kämpat i första världskrigen kom han tillbaka till Paris och var med om att starta FFF, Fédération Française de Football, Franska fotbollsförbundet 1919.
 

Två år senare tog han över som president i FIFA som bildats i Frankrike 1904. Då fanns ett dussin länder med i FIFA. Jules tog initiativet till att starta ett VM i fotboll. 1930 hölls det för första gången i Uruguay. Polkalen världsmästarna vann kallades Jules Rimet Trophy. Den finns inte mer då den blev stulen efter det att Brasilien vunnit den för alltid 1972. Jules Rimet finns inte heller längre. Han dog 1956. Bara två år tidigare lämnade han posten som president i FIFA. Då fanns det 85 länder i FIFA.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e oktober.

1878 första match i elljus.

På Sheffield's arena Bramall Lane spelades idag 1878 en match mellan två lag hopsatta av stadens spelare. Det var första kvällsmatchen som gick i elljus. Elektriker John Tasker stod för ljuset som bestod i fyra elljus uppsatta på träpelare. Ljusen drevs med en Siemens generator. Man uppskattar att det var cirka 20 000 på matchen. Då det var mörkt hade cirka 6000 passat på att planka in. Detta var större publiksiffra än vid samma års FA-cupfinal. Tio år senare ansågs denna typ av ljus så riskabel att det förbjöds. Nästa match i England som spelades i elljus var Portsmouth mot Newcastle på Fratton Park den 22:e februari 1956.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e oktober.

2006 Chelsea behövde tre målvakter.

Dagens ligamatch 2006 mellan Reading och Chelsea startade med en hård sammanstötning mellan Readings Stephen Hunt och Chelseas målvakt Petr Cech. Den skedde redan efter 20 sekunder och Cech spräckte skallen, något som fick honom att vila från fotbollen en lång stund och efter detta spelar han alltid i sin Nya Zeeländska rugbyhjälm. Inbytte målvakten Carlo Cudicini höll i nästan hela matchen innan han kolliderade men Readings Ibrahima Sonko. Medvetslös föll Cudicini till marken och Chelsea var tvungna att sätta in sin tredje målvakt. Det blev kaptenen John Terry. Han höll nollan och det hade även hans tidigare två målvakter gjort så Chelsea vann med 1-0, men hade blivit av med två målvakter.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e oktober.

Karen BARDSLEY blir 36 år

Karen Louise BARDSLEY är född 1984 i Santa Monica, Kalifornien, USA.
Målvakt
12 U- och 81 A-landskamper för England och 5 OS-landskamper för Storbritannien (2005-).

Klubbar som spelare:'
Cal State Fullerton Titans (2002–06),
Ajax America Women (2007),
Pali Blues (2008),
Sky Blue FC (2009–11),
Linköpings FC (2011–12),
Lincoln Ladies (2013),
Manchester City (2014–).

Bardsley var en del av Englands trupp i världsmästerskapet i Kanada år 2015. Hon vaktade målet i samtliga lagets matcher i turneringen, där England tog ett historiskt brons; den första VM-medalj nationen lyckats erövra i fotboll för damer.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e oktober.

Pär ZETTERBERG blir 50 år

Pär Johan ZETTERBERG är född 1970 i Falkenberg, Halland.
Mittfältare
12 U- och 30 A-landskamper för Sverige (1993-99).

Klubbar som spelare:
Falkenbergs FF (1978-86),
Anderlecht (1986-91),
Charleroi (1981-93),
Anderlecht igen (1993-2000),
Olympiakos (2000-03),
Anderlecht än en gång (2003-06).

MERITER:
Belgisk mästare 1991, 1994, 1995, 2000, 2004 och 2006
Belgisk cupmästare 1994
Grekisk mästare 2001, 2002 och 2003
Grekisk cupmästare 2001 och 2002
Guldbollen: 1997
Gouden Schoen: 1993, 1997

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e oktober.

Matthew LE TISSIER blir 52 år

Matthew Paul LE TISSIER är född 1968 i St. Peter Port på ön Guernsey
Mittfältare
21 U-, 6 B- och 8 A-landskamper för England, och ett antal U-landskamper för Guernsey (1988-97).

Klubbar som spelare:
Vale Recreation (1975-84),
Southampton (1984-2002) 456 matcher,
Eastleigh (2002-03),
Guernsey (2013).

Le Tissier spelade hela sin karriär i Southampton FC, trots anbud från större klubbar valde han alltså att stanna i Southampton, vilket tillsammans med hans skicklighet på det offensiva mittfältet gjorde honom omåttligt populär bland lagets supportrar. Le Tissier gjorde mål på 48 av 49 straffsparkar för Southampton. Mark Crossley var den som räddade straffen och därför blev han historisk.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv