3:e mars

NAMNSDAG

Gunborg:
Gunborg är ett fornnordiskt kvinnonamn. Namnet är sammansatt av orden gunr ’strid’ och borg(h) ’beskydd’, vilket tillsammans kan uttolkas som ’skydd i strid’.

Gunvor:
Gunvor är ett fornnordiskt kvinnonamn, med delvis oklar betydelse. Gun betyder ’strid’, men det tvistas om vad som avses med vor. Gunver är en dansk sidoform.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Bulgarien: Nationaldagen firas till minne av självständigheten från Osmanska riket 1878.

VIP födda den 3:e mars

Några andra som också är födda den 3:e mars

1911 – 1937 Jean Harlow,
 Amerikansk skådespelare. Hon "upptäcktes" av Howard Hughes och fick en roll i hans film Rymdens demoner.

1942 – Björn Gedda,
 Svensk skådespelare. Han är även för sin roll som Simon Palm i TV-filmerna om Roland Hassel.

1949 – Gloria Hendry,
 Amerikansk skådespelerska. Hennes genombrott kom som Bondbruden Rosie Carver i Bondfilmen Leva och låta dö.

1953 – Christer Lindarw,
 Svensk kläddesigner och Sveriges mest kända dragshowartist, ledare för dragshow-gruppen After Dark.

1982 – Jessica Biel,
 Amerikansk skådespelare. Hon är sedan 2012 gift med artisten Justin Timberlake.

Några i musikens värld som är födda den 3:e mars

1926 – 2018 Lys Assia,
 Schweizisk sångerska som vann den allra första Eurovision Song Contest med låten "Refrain" i Lugano 1956.

1947 – Jennifer Warnes,
 Amerikansk sångerska. Hon är känd för Up Where We Belong från filmen En officer och en gentleman, tillsammans med Joe Cocker,

Några kända personer som avled den 3:e mars

1959 Lou Costello dog 53 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk skådespelare och komiker, känd från såväl film som radio och TV. Han uppträdde perioden 1931-57 tillsammans med Bud Abbott som komikerparet Abbott och Costello.

1987 Danny Kaye dog 76 år gammal av hjärtproblem och hade genom gått en bypassoperation. Han var en amerikansk komiker, sångare och skådespelare. Han utsågs till den förste goodwillambassadören för Unicef 1954.

1992 Lella Lombardi dog 51 år gammal i cancer. Hon var en italiensk racerförare. Hon var en av få kvinnliga förare inom Formel 1 och den enda kvinnan som tagit poäng. Hon var bland annat stallkamrat med Ronnie Peterson i March-Ford 1976.

2011 Lasse Eriksson dog 61 år gammal av en hjärtattack på scenen under en föreställning av Fyra lyckliga män 2 på Reginateatern i Uppsala. Han var en svensk artist och författare. Det är främst som ståupp-komiker han blev känd.

2018 Kenneth Gärdestad dog 69 år gammal i influensa och lunginflammation samt i sviterna av sina cancersjukdomar. Han var en svensk sångtextförfattare, arkitekt och föreläsare. Han skrev nästan alla texter till sin yngre bror Ted Gärdestads låtar.

Dagens historia i filmklipp 3:e mars

Några händelser som inträffat den 3:e mars

1813
 

SVERIGE FÅR ÖN GUADALOUPE.


  Den franska ön Guadeloupe i Västindien, som är ockuperad av britterna sedan 1810, överlåts genom den så kallade Guadeloupeöverenskommelsen formellt till Sverige, som kompensation för de eventuella egendomsförluster som den nyvalde svenske kronprinsen Karl (XIV) Johan kan tänkas lida, eftersom han har varit fransk marskalk, men nu övergått till den franske kejsaren Napoleon I:s fiender. Under de 15 månader, som ön är svensk koloni hinner svenskarna dock inte ta ön i besittning, trots att en expedition utrustas för ändamålet. Genom freden i Paris den 30 maj 1814 återlämnar Sverige ön till Frankrike mot att kungahuset får 24 miljoner franc. Då denna summa 1815 används för att betala av på den svenska statsskulden får kungahuset istället räntan på pengarna som en del iapanaget. Detta kvarstår fram till 1983, då denna särskilda räntefond avskaffas och istället blir en del av det allmänna apanaget, som då höjs något.

1923
 

FÖRSTA NUMRET AV TIME KOMMER UT.


  Den amerikanska tidskriften Time utkommer för första gången. Tillsammans med Newsweek anses den idag vara ett av världens viktigaste nyhetsmagasin.

1997
 

SKY TOWER INVIGS.


  Tv-tornet Sky Tower i den nyzeeländska staden Auckland invigs och blir med sina 328 meter den högsta fristående byggnaden på södra halvklotet, vilket den är än idag (2015).