• Boris dagliga blogg

Söndagen den 4:e december 2022

RUBRIKER.

Alkoholfri Guinness.   Idiot som sliter av sig tröjan!    Nederländerna och Argentina var väntat.

LUCKA 4

NAMNSDAG:
Barbara och Barbro

TEMADAGAR:
Andra söndagen i advent och Armbandsklockans dag 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 4/12:
1965: Tottenham råkar ut för sin första utvisning i historien.
2009: Jabulani presenteras, men det visade sig inte bli fler mål med den bollen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 4/12:
Paul McGRATH, Jean Marie PFAFF.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN DEN 3/12 2022.

Alkoholfri Guinness.

Jag hade tänkt mig att det skulle vara lite paus i VM-fotbollen, men så upptäckte jag att åttondelsfinalerna satte igång redan igår. Då det nu går in i vinna-eller-försvinna-matcher så hade jag tänkt följa VM lite mer slaviskt. Fast det fanns ju lite tid före klockan fyra. Resten av familjen med döttrar belgare och hustru hade olika sysslor för sig som avlöste varandra. Jag hade fått hjälp av belgaren att starta upp en ny dator. Sedan har och hade jag en massa lösenord att komma ihåg och saker som behöver föras över från den gamla datorn. Med det har jag någon vecka på mig att fixa. Hustrun och jag fixade middagen igår. Hon tillagade pannkakor och jag slutförde crepsen med två olika fyllningar och gräddning i ugnen. Då det var ”drick-e-öl-dagen” igår så hade jag köpt en öl var till belgareen och mig. Alkoholfritt naturligtvis. Jag köpte faktiskt två akloholfria öl till. ICA Maxi hade alkoholfri Guinness. Det ska bli intressant att smaka. Jag återkommer med utlåtande.
 
Idiot som sliter av sig tröjan!

De som inte såg Cats i förrgår hade biljetter till igår. Jag såg ju inte VM-matherna från fredags kväll, men jag läste om dem i gårdagens tidning. Där fick jag vatten på min kvarn i mina tankar om att fotbollsspelare inte har många hjärnceller. Kameruns Vincent Aboubakar gjorde segermålet på Beasilien på övertid. Vad gjorde han då? Givetvis slet han av sig tröjan. Ett helt vansinnigt beteende som går långt över min fattningsförmåga. Och om man som Vincent redan hade en varning så blir det ett tydligt bevis på att fotbollsspelare som sliter av sig fotbollströjan är kompletta idioter. Ytterligare en varning för tilltaget gjorde att de två gula korten resulterade i att Aboubakar blev utvisad.
 
Nederländerna och Argentina var väntat.

Första åttondelen startade klockan fyra. Det är planerat för evenuell förlängning så att nästa match startar i god tid efteråt. Klockan fyra och åtta gör att man inte behöver missa något och att Infantino ska kunna hinna till nästa match. Gårdagens två åttondelar var ganska klara redan på förhand. Nederländerna vinner nio av tio gånger över USA och detsamma gäller Argentina i kamp med Australien. Det slutade med favoritsegrar. Nederländerna hade ganska bra koll på USA. Då USA reducerade till 2-1 så dröjde det inte länge förrän det blev 3-1. Det var slutresultatet. Argentina hade samma utveckling på sin match. Det blev 2-0 i andra halvlek på en bjudning av Australiens målvakt. Med en knapp kvart kvar blev det 2-1. Att detta blev slutresultatet ska Argentina vara mycket glada för. Australien hade två dunderchanser att få in 2-2 och förlängning. Men det blev alltså Argentina som vann och får möta Nederländerna i kvartsfinalen på fredagklockan 20:00.

JULKALENDER 2022.

Lucka 4.
 
Svaret på frågorna i Lucka 3 är:
Givetvis Diego Armando Maradona. Detta inträffade i VM i Mexiko 1968. Tyvärr visade sig detta fusk vara avgörande i kvartsfinalen mot England. Matchen slutade 2-1 och Argen tina gick inte bara vidare till semifinal utan vann hela VM detta år. 

IDAG, SÖNDAGEN DEN 4:E DECEMBER 2022.

NAMNSDAG:

Barbara och Barbro
 
Namnsdagar för den 4:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Barbara (till minne av en martyr från Mindre Asien på 300-talet) och Barbro
1901–1985 – Barbro
1986–1992 – Barbro, Barbara och Boris (nu 10 juni)
1993–2000 – Barbara och Barbro
Från 2001 – Barbara och Barbro
TEMADAGAR:

Andra söndagen i advent
 
Andra söndagen i advent eller andra advent är en av söndagarna i adventsfastan. Den infaller den söndag som infaller 4-10 december Den liturgiska färgen är blå.

Armbandsklockans dag
 
Det första armbandsuret specialtillverkades åt Napoleons syster av Bréguet år 1810.Under det efterföljande seklet var armbandsuren avsedda för kvinnor. Men armbandsur blev populära bland officerare i första världskrigets skyttegravar. Anfallen baserades på klockslag men fickuren var opraktiska att använda, därför bar en del av officerarna fickur i armhölster. Armbandsur började inom kort att massproduceras och efter kriget blev armbandsuret en trend bland välklädda män. 1933 tillverkades det första armbandsuret för barn; det bar Musse Pigg-motiv. 1957 kom det första batteridrivna armbandsuret och 1972 var det premiär för digitala armbandsur.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4:E DECEMBER.

1965 Rött kort för Tottenham
 
Londonlaget Tottenham har tillägget Hotspur, men i ärlighetens namn kan man inte kalla dem hetsporrar direkt. Idag 1965 spelade laget en bortamatch mot Burnley och den matchen slutade 1-1, vilket inte var så märkligt. Tottenhams anfallare Frank Saul blev utvisad i matchen och det tycker kanske inte många heller är så speciellt. Men det var det. Detta var första gången på 37 år i ligan som de fick en spelare utvisad, vilket kan tyckas vara märkligt, men sant. Sedan är det inte riktigt sant att Frank Saul fick rött kort. Gula och röda kort kom inte föärrän 1970 inom fotbollen.
2009 debut för Jabulani-bollen.
 
Jabulani hette den alldeles nya fotboll som skulle användas i fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Det var en boll sammansatt av åtta specialtillklippta bitar som ”fabrikssvetsats” inifrån och med en yta som skulle göra bollen bana lite snabbare och mer svårförutsägbar. Vissa spelare klagade och alla målvakter protesterade, men de stora målskyttarna påstod att det var en fantastisk boll. Hur det gick sommaren 2010 var att det gjordes 145 mål i VM med Jabulani. Detta var det minsta antal mål i någon VM-turnering sedan det blev 64 matcher 1998. Så det vet i sjutton vem som gynnades av Jabulani?

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 4:E DECEMBER.

Paul McGRATH blir 63 år.
 
Paul McGRATH är född 1959 i Ealing, London, England
Försvarare
83 A-landskamper för Irland (1985-97).

Klubbar som spelare:
Pearse Rovers, Dalkey United (junior),
St Patrick's Athletic (1981-82),
Manchester United (1982-89),
Aston Villa (1989-96),
Derby County (1996-97)
Sheffield United (1997-98).

Han vann en FA-cup och två engelska ligacuper samt utnämndes till årets fotbollsspelare i England en gång.
Jean Marie PFAFF blir 69 år.
 
Jean Marie PFAFF är född 1953 i Lebbeke, Belgien
Målvakt
64 A-landskamper för Belgien (1976-87).

Klubbar som spelare:
Beveren (1972-82),
Bayern München (1982-88),
Lierse (1988-89)
Trabzonspor (1989-90)

Lag som tränare:
K.V. Oostende (1998–99).

1982 började han spela i Bayern München, där vann han 3 titlar. Han var även med i VM-slutspelet och spelade för belgiska fotbollslandslaget 1982 och 1986.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN TREVLIG ANDRA SÖNDAG I ADVENT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv