• Boris dagliga blogg

Fredagen den 20:e januari 2023

NAMNSDAG:
Fabian
Sebastian

TEMADAGAR:
Internationella fetischdagen
Lösenordsbytardagen
USA:
Take a Walk Outdoors Day
Coffee Break Day
Penguin Awareness Day
Cheese Lovers Day
Disc Jockey Day

RUBRIKER.

Att sparka en tränare är oftast en usel lösning.
Betala skatt på inkomst man inte fått än? Sälj av lite aktier!?!
Två spännande och bra matcher.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 20/1:
1974: Första gången man spelar ligafotboll på en söndag i England.
1983: Gravt alkoholiserad avled Garrincha 49 år gammal i Rio.
1985: Paolo Maldini gör debut i Milan.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 20/1:
Owen HARGREAVES, 
Lubos KUBIK.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN NITTONDE JANUARI 2023.

Att sparka en tränare är oftast en usel lösning.
 

Då en fotbollsklubb, eller annan idrottsklubb, inte presterar som man tänkt då är det oerhört vanligt att man sparkar tränaren. Detta har ofta visat sig vara ett relativt uselt recept. Ibland kan klubben få ett kort uppsving just efter tränarbytet, men sedan så är man tillbaka där man var då tränaren sparkades och så blir det oftast lika uselt igen. Nottingham Forest gjorde en väldigt intressant sak då laget låg sist i Premier League. De stämde möte med tränare Steve Cooper. Men i stället för att ge honom sparken så erbjöd de honom ett femårskontrakt. Resultatet blev att någon månad senare har Forest lämnat sista platsen och är för närvarande på trettonde plats. Detta kom jag att tänka på då jag läste artikeln om italienska klubben Salernitana. Så här stod det:
 

Sparkad tränare inte längre sparkad

 
Serie A-klubben Salernitana sparkade i måndags tränaren Davide Nicola efter söndagens 2–8-förlust mot Atalanta.
I går blev det klart vem som är ny tränare, nämligen Davide Nicola.
På sociala medier skriver han, enligt sajten Football Italia, att klubbordföranden Danilo Iervolino hörde av sig på tisdagen efter att ha gått bet i jakten på en annan tränare.
Davide Nicolas Salernitana möter på lördag serieledande Napoli.

Betala skatt på inkomst man inte fått än? Sälj av lite aktier!?!
 

Jag sköter middagar och hustrun det andra i hushållet. Alltså blev det enligt City Gross recept något som var döpt till ”Pasta i krämig tomatsås”. Det var en väldigt enkel vegetarisk rätt som jag tillsatte lite rådjursbiff och korv till mig och hundarna. Hustrun hade en videokonferens som mäklaren erbjöd till de som sålt hus och behövde lite hjälp med beskattning och deklaration. Då denna konferens var klar så fick jag reda på en sak från denna. Detta var något så otroligt att om det varit ett företag som behandlat sina kunder så hade det garanterat varit straffbart. Nu var det SVERIGE som behandlar den som sålt ett hus ofattbart brottsligt.
Betalningen för vårt hus får vi den första april, om inte köparna strular. Men då kontrakten skrevs 2022 så ska beskattningen av försäljningen vara betald i mitten av februari. Om man inte gör det så tillkommer tusentals kronor i straffbeskattning för räntor som läggs på. Hur kan det vara så att man ska betala skatt på något som man inte fått betalt för ännu?????
Svaret igår från ”experten” var att man ju kan sälja av några av sina aktier. Den så kallade experten måste vara släkt med vår gamla finansminister Anne Wibble som på fullt allvar trodde att alla hade minst en årslön på banken. Om man som vi båda i vår familj, jobbat som lärare hela vårt liv så har man definitivt inga aktier att sälja av.

Två spännande och bra matcher.
 

Efter upplysningarna orkade det inte med att ses några deckare. Alltså kunde jag själv ägna mig åt sport. Jag satte mest på handbollen mellan Danmark och Kroatien för att vänta in den Premier Leaguematch som ställdes in i höstas för att drottning Elizabeth II hade avlidit. Det var Manchester City mot Tottenham och alltså en toppmatch.

Det  visade sig att det var två toppmatcher som var otroligt spännande. Handbollen var det ända till slutet. Den slutade 32-32 och de regerande danska världsmästarna fick verkligen kämpa för att få oavgjort mot ett taggat Kroatien. Tyvärr för dem så var en seger ett måste för att komma vidare i turneringen. Nu verkarna det som om det blir Egypten som följer Danmark vidare från denna handbollsgrupp.

Fotbollsmatchen var märklig. Tottenham gjorde två snabba och psykologiskt viktiga mål just innan det var halvtid. Men mot Manchester City spelade det tydligen inte så stor roll. Andra halvlek hann knapps starta förrän det stod 2-2. Efter det var matchen Citys och det slutade fullständigt rättvist 4-2 till Premier Leagues regerande mästare.

IDAG: FREDAGEN DEN TJUGONDE JANUARI 2023.

NAMNSDAG:

Fabian
Sebastian
 

Namnsdagar den 20:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Fabianus (till minne av påven med detta namn, som dog denna dag 250; utbytt mot Fabian) och Sebastian
1901–1985 – Fabian
1986–1992 – Fabian, Lina (utgått) och Linus (nu 26 november)
1993–2000 – Fabian och Sebastian
Från 2001 – Fabian och Sebastian

TEMADAGAR:

Internationella fetischdagen
 

Dagen firas alltid den tredje fredagen i januari.
Internationella fetischdagen - har sitt ursprung i Storbritannien där den som vill visa sitt deltagande uppmanas att ta på sig något lila klädesplagg under parollen "Perverts wear purple". Vanliga fetischer är till exempel höga klackar eller lack och läder.


Lösenordsbytardagen
 

Den 20 januari varje år firar vi Lösenordsbytardagen som instiftades av PC för Alla som var Sveriges största och mest lästa datortidning år 2010. Huvudsyftet med dagen är att informera och påminna alla om att det är viktigt att hålla sina lösenord uppdaterade. Samtidigt är det viktigt att du har ett säkert lösenord. Teorin bakom dagen är att du bör byta ut samtliga dina lösenord minst en gång per år för att undvika att det kommer i orätta händer. Detta är en teori som diskuterats flitigt de senaste åren då det idag finns säkra lösenordshanterare. Med hjälp av dessa kan du skapa starka och unika lösenord för varje inloggning.
Ett säkert lösenord bör innehålla minst 8 tecken. Minst en av dessa skall vara en gemen bokstav och minst en VERSAL. Lösenordet bör även innehålla minst en siffra och minst ett specialtecken som t ex *, %, # eller @.
Lösenordet ska du aldrig skriva ner någonstans utan du bör ha ett lösenord som du kan komma ihåg. Detta för att ditt dokument kan komma i orätta händer.

 

Skapa ett säkert lösenord inför Lösenordsbytardagen
 

Ta en mening med minst 8 ord som du kommer ihåg. T ex “Jag tycker att det är bra med ett säkert lösenord”. Denna kan du göra om genom att först ta den första bokstaven i varje ord. Du får då “jtadäbmesl”. Byt ut alla å, ä, ö, ü och é mot a, o, u och e då alla sidor inte stödjer lösenord med svenska tecken. Efter detta kan du välja att byta ut vissa av bokstäverna mot siffror eller specialtecken. T ex i och l mot 1, e mot 3, a mot 4, s mot 5, g mot 6, t mot 7, g eller q mot 9 och o mot 0.
Detta gör att vi får ett lösenord som kan se ut såhär “j74d4bm3s1”. Byt ut någon eller några av de gemena bokstäverna till versala. Byt även ut något av tecknen mot ett specialtecken. T ex 5 eller s mot $ eller o eller 0 mot ¤. I slutändan har du då ett lösenord som kan se ut så här “J74d4Bm3$1”.

TEMADAGAR USA:

Take a Walk Outdoors Day

Ta en promenad dagen är ganska självklar hur man firar. Många gör ju detta varje dag, men gr man inte det så är det idag man ska ta sin promenad ute.
 

Coffee Break Day

Även detta är en självklar sak på många svenska arbetsplatser och i många hem. Men det var inte förrän på 1950-talet som ordet kafferast började användas.
 

Penguin Awareness Day

En särskild dag att uppmärksamma pingvinerna och deras förhållanden på Antarktis har varit aktuell sedan 2010. Det finns många andra djur som har sina dagar, men idag är det pingvinernas dag.
 

Cheese Lovers Day

I Sverige så har vi Ostens dag den 27:e maj. Men visst kan väl ostälskare också få ha sin dag. Fira så klart med en god ostbricka. Och även före allergiker och veganer finns det faktiskt en hel del smakrika och goda ostvarianter.
 

Disc Jockey Day

Numera är ju en proffessionell disc Jockey en person som mixar och fixar ihop danceavsnitt efter eget huvud, men visst har vi alla varit amatör dick jockeys någon gång på någon fest. Så fira med att plocka fram skivorna och leta upp de bästa låtarna.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGONDE JANUARI.

1974 första söndagsmatcherna i England.
 

Idag 1974 hände något unikt I Engelsk fotboll. Då dagen var en söndag så borde det inte vara någon fotboll. Söndagen var i dubbel bemärkelse helig. Men då den började bli ont om tid i FA-cupen så hade FA beslutat att fyra matcher skulle spelas på en söndag för första gången i historien.

Det var stora debatter och skriverier i tidningar som ansåg att det var ogudaktigt att spela matcher på söndagar. Millwall's Brian Clark var den förste spelare som gjorde ett söndagsmål. Det var mot Fulham. Matcherna drog storpublik, men det skulle dröja ytterligare ett antal år innan man på nytt utnyttjade söndagar till fotbollsmatcher i England.

1983 Garrincha dör.
 

Idag 1983 avslutades ett tragiskt öde. Gravt alkoholiserad avled Manuel Francisco dos Santos endast 49 år gammal på ett sjukhus i Rio. Garrincha (som betyder gärdsmyg på svenska) var hans artistnamn och som fotbollsspelare blev världsmästare två gånger. Han slog igenom i Sverige under VM. Han var en makalös dribbler i Brasiliens landslag som serverade målgivande inlägg från vänsterkanten. Att han lurade sina motståndare så till synes enkelt kunde bero på det unika att Garrincha var hjulbent på ena benet och kobent på andra.

1985 debut för Maldini.
 

Idag 1985 gjorde en 16-årig back sitt första inhopp i Milans A-lag. Då han avslutade sin karriär 2009 hade han stannat kvar i Milan hela tiden och om man räknar in alla matcher från pojklag och uppåt kom han upp i hela 976 matcher. Otroligt! Spelaren är förstås Paolo Maldini. Trots alla mästerskap så anser han nog att utnämningen till världens bäste fotbollsspelare 1994 är den bästa. Han var den första försvarare att få denna utmärkelse.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGONDE JANUARI.

Owen HARGREAVES blir 42 år.
 

Owen Lee HARGREAVES är född 1981 i Calgary, Kanada.
Mittfältare
3 U-landskamper för Wales, 3 U-, 1 B- och 42 A-landskamper för England (1998-2008).

Klubbar som spelare:
Calgary Foothills (1994-97),
Bayern München (1997-2007),
Manchester United (2007-11),
Manchester City (2011-12).

Hargreaves far har spelat för Bolton Wanderers, och hans äldsta bror har spelat för Kanadas juniorlandslag.

Lubos KUBIK blir 59 år.
 

Lubos KUBIK är född 1964 i Vysoké Mýto, Tjeckoslovakien.
Försvarare/mittfältare
17 A-landskamper för Tjeckoslovakien och 39 för Tjeckien (1985-97).

Klubbar som spelare:
Spartak Choceň (1972-79),
Spartak Hradec Králové (1979-82),
TJ Slavia Praha IPS (1982-88),
Fiorentina (1988-91),
FC Metz (1991-93),
1. FC Nürnberg (1993-95),
FK Drnovice (1995-96),
Slavia Prague (1996-97),
Lázně Bohdaneč (1997-98 ),
Chicago Fire (1998-2000),
Dallas Burn (2001).   

Lag som tränare:
Śląsk Wrocław (2006),
Torquay United (2006-07),
SK Týniště nad Orlicí (2007).

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv